Regeringen föreslår att en ny central energimyndighet inrättas den 1 januari 1998.
Myndigheten föreslås få huvudansvaret för att verkställa merparten av de energipolitiska programmen och ett samordningsansvar för omställnings- åtgärderna. Myndigheten bör också ansvara för statliga insatser för att främja forskning och utveckling på området.
Det finns en stor potential för förbättringar inom energisektorn i Östeuropa. Propositionen föreslår ett ökat samarbete rörande forskning och utveckling i Östersjöregionen och ett program för utveckling av energisystemet i Baltikum och Östeuropa.
Särskilda åtgärder föreslås för att utveckla el- och värmeproduktionen i den sydsvenska regionen.
Det är av avgörande betydelse att föreslagen energimyndighet förses med stor kompetens och beslutsam vilja att aktivt arbeta för en uthållig energi- försörjning och den energiomställning mot ett ekologiskt uthålligt energi- system som med nödvändighet nu måste inledas.
Vid lokalisering av den nya energimyndigheten torde dessutom vissa faktorer vara av betydelse för att underlätta och påskynda myndighetens möjlighet till ett framgångsrikt arbete.
Kalmar län erbjuder ett antal sådana faktorer.
- Kalmar län har på energi- och miljöområdet en näst intill unik möjlighet att bidra med såväl forskning och kompetens som erfarenhet och vardagskunnande. - - Kalmar län, som är det skogrikaste länet söder om Dalälven, har lång, såväl praktisk som teoretisk, erfarenhet av bioenergi och bioenergins utveckling. Högskolekompetens finns i länet även på detta område och användningen och utvecklingen av bioenergi framskrider i snabb takt. Förutom exempelvis pelletstillverkning vid Mönsterås Bruk planeras här nu även ett biobränslebaserat kraftvärmeverk, som via ledningsnät kommer att kunna leverera såväl el som värme till Mönsterås, Kalmar och Oskarshamns kommuner. En värmeproduktion motsvarande 200 megawatt och en elproduktion motsvarande en femtedels kärnkraftverk är möjlig. - - Kalmar läns läge och långa kuststräcka utgör och medför mycket goda förutsättningar i ett utökat Östersjösamarbete beträffande bl.a. forskning och utveckling i denna region. Naturliga kontakter finns redan etablerade och är under ständig utbyggnad, såväl affärs- som forsnings- och entreprenörskontakter. - - Högskolan i Kalmar har en erkänt kvalificerad miljöforskning, som tillsammans med länets samlade energikompetens inom olika områden (OKG, RIFA, NIFE m.fl.) utgör mycket värdefulla komponenter i det framtida utvecklings- och energiarbetet. - - Vindkraften, som har lång tradition i länet, är en av de energiformer som även internationellt utvecklas mycket snabbt och för vars utveckling energimyndigheten föreslås få ansvar. En stor del av vindkraftsutbyggnaden kommer att ske i de vindrika sydöstra delarna av landet, inklusive Öland, där vindkraften sedan länge är etablerad och där exempelvis Grönhögens Energi- och Miljöcentrum utgör en värdefull resurs i utvecklingsarbetet. - - Kalmar län tillhör de två län i landet som i jämförelse med andra län har lägst andel statlig verksamhet. Länet har dessutom under lång tid drabbats hårt av nedläggningar av såväl statlig som annan verksamhet. Regionaliseringen av statliga myndigheters organisation som exempelvis Vägverket, Telia AB, Posten AB, Samhall, Skolverket m.fl. har i samtliga fall medfört att huvudkontoren förlagts utanför länet med åtföljande förlust av arbetstillfällen och service för länets del. - I de av riksdagen antagna regionalpolitiska besluten har Kalmar län prioriterats för tillkommande lokaliseringsbeslut. Vid flertalet lokaliseringsärenden har detta förbisetts.
Det finns därför anledning att återupprepa kravet på att riksdagen skall leva upp till tidigare fattade målsättningsbeslut och lokalisera tillkommande statlig verksamhet till Kalmar län. Lokalisering av föreslagen energimyndighet till Kalmar län är därför även mot denna bakgrund en riktig åtgärd.
- Att lämpliga administrationslokaler finns lediga och att avståndet till Boverket i Karlskrona, vilket föreslås få ansvaret för åtgärder för att minska elanvändningen, är måttligt, är ytterligare argument för en lokalisering av energimyndigheten till Kalmar liksom det faktum att åtgärder, enligt propositionen, bör vidtas för att utveckla el- och värmeproduktionen i den sydsvenska regionen. - Vid en samlad bedömning beträffande lokaliseringsort av föreslagen energimyndighet erbjuder således Kalmar och Kalmar län mycket goda förutsättningar för såväl lokalisering som en framgångsrik verksamhet. För såväl energiomställningen som för regionen är en lokalisering av energimyndigheten till Kalmar av positiv betydelse.
Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av föreslagen energimyndighet till Kalmar.
Stockholm den 26 mars 1997
Sivert Carlsson (c) Agne Hansson (c)