Det samiska folket har en egen historia, egna näringar och ett eget språk som sammanhållande kulturelement. Samerna har i alla tider levt på en kombination av olika näringar. Renskötsel tillsammans med jakt, fiske och slöjd är de viktigaste näringarna. Dessa näringar är sammantagna grunden för en levande samisk kultur, även om många samer idag också är verksamma i andra näringar och i den offentliga sektorn med samhällsservice.
Eftersom renskötseln är produktionsstyrd av tillgänglig betesmark och övriga näringar är relativt svagt utvecklade begränsas förutsättningarna att kunna åstadkomma ett livskraftigt sameland, "Sápmi". Det är bara där samer bor och verkar som ett samiskt samhälle, kultur och språk kan utvecklas och kraftfulla åtgärder är därför nödvändiga för att bryta ett negativt mönster.
År 1993 startade Sametinget sin verksamhet. Syftet med Sametinget är just att förbättra samernas möjligheter som minoritet och ursprungsbefolkning, att vidareutveckla och hålla sin kultur levande, ta initiativ till verksamheter och åtgärder som främjar en levande samisk kultur i vid bemärkelse. Det är viktigt att Sametingets status successivt stärks genom att kompetens och befogenheter gradvis utökas.
Samernas ställning idag
Inrättandet av Sametinget var ett steg i rätt riktning. Kristdemokraterna anser det också angeläget att stärka de samiska språken och ge samiskan officiell status genom en särskild samisk språklag i likhet med våra grannländer Norge och Finland. Det är också viktigt att vi snarast ratificerar ILO-konvention 169, om ursprungsbefolkningar. I dag borde de hinder som tidigare funnits kring artikel 14 när det gäller rätten till mark och tolkningen av äganderätt och besittningsrätt i förhållande till begreppet bruksrätt vara undanröjda. Som konstitutionsutskottet i sitt betänkande 1994/95:KU37 redan påpekat tar vi det för givet att regeringen nu återkommer till riksdagen så snart som möjligt i detta ärende.
När det gäller samernas ställning i Nordiska rådet anser vi att det är dags att ta steget fullt ut från observatörsrätt, sedan 1994, till fullvärdig medlem. Sverige intar en för försiktig hållning i de samiska frågorna. Vi borde vara initiativtagare och gå i täten för människovärdet. Vi måste visa på hemma- plan, i Norden och i EU-sammanhang att vi aktivt jobbar för att undanröja olika typer av demokratiskt underskott, som i det här fallet när det gäller samerna och Nordiska rådet.
Renbeteskonventionen
Förhandlingar kommer snart att upptas mellan den svenska och norska staten om renbeteskonventionen som löper ut år 2002. Utgångsläget för förhandlingarna måste vila på betesekologiska utgångspunkter med beaktande av tillgång till olika säsongsbeten. För renskötseln på svensk sida innebär detta att tillgång till sommarbetesområden på norsk sida måste säkerställas och samtidigt att hitta former för att tillgodose tillgång av vinterbetesmarker för norsk renskötsel.
Vidare är det naturligtvis viktigt med en bred samisk representation i den kommission som skall tillsättas för ändamålet. Det innebär att utöver Sametinget bör kommissionen även företrädas av representanter för näringen som Svenska samers riksförbund, SSR.
Prisstödet till rennäringen
Regeringen föreslår i budgetproposition 1996/97:1 att prisstödet till rennäringen skall sänkas radikalt. Avräkningspriserna på renkött har nu hämtat sig sedan kraschen i samband med Tjernobylolyckan 1986. Rennäringen har gjort stora ansträngningar för att få upp priset på renkött för att öka lönsamheten i rennäringen och som tack för detta sänker regeringen prisstödet.
I riksdagsrevisorernas rapport våren 1996 påvisades att rennäringen kämpar med ett stort strukturproblem, som i sin tur skapar stora lönsamhetproblem. I rapporten framhålls att Tjernobylolyckan förorsakat stora problem för rennäringen, bl a vad gäller avräkningspriserna.
Sänkningen drabbar extra hårt de små renägarna i en näring i den yttersta glesbygden.
Vi föreslår att pristillägget på renkött får ligga kvar på 11 kronor per kilo för vuxen ren och 17 kronor för renkalv och att således ytterligare 5 miljoner kronor anslås för ändamålet.
Rovdjursskadade renar
Sedan den 1 januari 1996 har vi ett nytt system i landet för ersättning för rovdjursdödade renar. Det gamla systemet byggde på att de dödade renarna skulle återfinnas för att ersättning skulle erhållas. Det nya systemet bygger på rovdjursförekomst. Rennäringen får årligen disponera ett belopp motsvarande det skäliga värdet av de renar som rivits varefter Sametinget skall fördela pengarna på samebyarna med hänsyn till rovdjurens förekomst.
Det anvisade beloppet i prop 1994/95:100 om 14 miljoner kronor var 9 miljoner lägre än medelvärdet för den utbetalda ersättningen för inträffade rovdjursskador på ren under de fem föregående budgetåren. Det var alltså oacceptabelt lågt och orsakade kraftiga protester. Bl a framförde Naturvårdsverket och Sametinget gemensamt att det nya systemet inte skulle kunna genomföras om inte beloppet höjdes.
I februari 1996 gav riksdagen regeringen till känna att den under våren borde återkomma till riksdagen med ett förslag om ytterligare medel för att det nya ersättningssystemet skulle kunna genomföras. Det resulterade i att regeringen i proposition 1995/96:150 föreslog att ytterligare 10 miljoner skulle anvisas för ändamålet.
Det nya systemet bygger på att rovdjuren skall inventeras, inte så att individerna ska räknas men så att det för varje sameby fastställs om de olika arterna fortplantar sig eller inte. För denna inventering fanns inga pengar upptagna i budgeten. För att lösa närmast en krissituation och för att det nya systemet över huvud taget skulle kunna komma igång, lyckades Sametinget och Naturvårdsverket få fram vardera omkring 2 miljoner kronor. Därmed har det nya systemet kunnat fungera i huvudsak som planerat.
I årets budgetproposition 1996/97:1 finns fortfarande inga pengar för den inventering som behöver göras i vinter. Vi föreslår således att 4 miljoner kronor avsätts till rovdjursinventeringen.
När det gäller ersättningen för rovdjursförekomsten är den tänkt att täckas genom ett delprogram inom ramen för jordbrukets miljöprogram. Det uppskattas omfatta 30 miljoner kronor, varav hälften medfinansieras av EU. De krav som därmed kommer att ställas innebär att den överenskommelse som Sametinget och Naturvårdsverket träffade inom ramen för sitt gemensamma uppdrag överges och om programmet inte blir godkänt av kommissionen, finns det inga möjligheter att det nya systemet kan fortsätta över 1997. Det är således viktigt att riksdag och regering kan garantera det nya systemets fortsättning, oavsett EU:s inblandning i ärendet. Det finns skäl till att jordbruksutskottet kallar till sig representanter för Sametinget och Naturvårdsverket till samtal för att undanröja ytterligare överraskningar i denna fråga.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sametingets status bör stärkas genom att kompetensområden och befogenheter successivt utökas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka de samiska språken genom tillkomsten av en samisk språklag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast underteckna ILO-konventionen om ursprungsbefolkningar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i Nordiska rådet verkar för att samerna i de nordiska länderna erkänns som ursprungsbefolkning och ges fullt medlemskap i rådet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommande omförhandling av den nuvarande renbeteskonventionen som utlöper år 2002 och representationen i den kommission som skall leda förhandlingarna,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en garanti för att det nya ersättningssystemet för rovdjursrivna renar kan leva vidare,1
7. att riksdagen beslutar om oförändrat prisstöd till renkött och således behåller nivån 11 kr per kilo för vuxen ren och 17 kr per kilo för renkalv och i budgeten för detta ändamål avsätter 5 miljoner kronor,1
8. att riksdagen beslutar att för rovdjursinventeringen kommande vinter avsätta 4 miljoner kronor i budgeten.1
Stockholm den 7 oktober 1996
Ulf Björklund (kd)
1 Yrkandena 5-8 hänvisade till JoU.
Gotab, Stockholm 1996