För många som bor på landsbygden i mindre tätorter eller i storstädernas ytterområden och som har lång väg till sina arbeten är oftast den egna bilen det enda alternativet för att ta sig till och från arbetsplatsen. Många ska dessutom lämna och hämta barn på dagis eller hos dagmamma på vägen till och från arbetet. När man kan ska man naturligtvis välja kollektivtrafiken men i vårt avlånga land med stora glesbygdsområden kommer vi även i framtiden att vara beroende av privatbilar.
Företag med lokalisering ute på landsbygden berörs också av regler för reseavdrag. De ökade pendlingskostnaderna kan innebära att det är svårt att få kvalificerad arbetskraft men också svårigheter att sköta kundkontakter. Hinder för ett utökat småföretagande måste i möjligaste mån undanröjas.
Kostnaderna för bilåkandet har stigit och utgör för många enskilda en av de största utgiftsposterna. Under senare år har det varit motiverat att höja energiskatterna för motordrivna fordon med avsikt att stärka finanserna och att begränsa bilåkande. Det kan dock inte vara rätt att de människor som har lång resväg och som saknar allmänna kommunikationsmedel ska vara de som drabbas hårdast. Mot denna bakgrund är det av yttersta vikt att avdragsreglerna är så utformade att de varken förhindrar ett fritt val av boendeform eller lokalisering av företag. Ur ett regionalpolitiskt perspektiv är därför reseavdragens utformning och nivå avgörande för framtida utveckling i glesare befolkade områden av vårt land.
Mot bakgrund av detta anser vi att reseavdraget bör höjas till 15 kr/mil.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade reseavdrag för boende i glesbygd.
Stockholm den 29 april 1997
Ingbritt Irhammar (c) Görel Thurdin (c)