De motiv som regeringen redovisar för att inrätta en ny myndighet och för att befria regeringen från förvaltningsärenden av rutinbetonad karaktär är i princip begripliga. Troligen är huvuddelen av de utförselärenden som avgörs genom beslut av statsråd av sådan karaktär att de kan och bör avgöras av myndighet. Regeln om kollektiv beslutsform i regeringsärenden skall så långt möjligt upprätthållas. Det bör bara i ett fåtal fall vara möjligt att ett enskilt statsråd har beslutanderätten. Dagens situation där närmare 2000 ärenden avgörs på detta sätt är givetvis inte tillfredsställande.
Vänsterpartiet menar att det är ytterst viktigt att det politiska ansvaret inte inskränks genom den nya ordningen. Det som regeringen anfört om vilka ärenden som skall prövas av myndighet ger i sig ingen grund för att tro att detta är regeringens avsikt, men riskerna för att så kan bli fallet måste uppmärksammas. Den politiska prövningen innebär att antalet regeringsärenden, som i dag uppgår till några hundra per år, knappast kommer att minska enligt vår uppfattning. Vänsterpartiet menar tvärtom att det är viktigt att det inte sker.
Tillstånd enligt lagen får bara lämnas "om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik". Regeringen anger klart att några andra - allmänna eller enskilda - intressen (arbetsmarknadspolitiska skäl , ett företags behov av att få avsättning för sina produkter osv.) inte skall vägas in vid prövningen. Samtidigt finns det formuleringar i annat dokument, propositionen om totalförsvar i förnyelse, där regeringen pekar på vikten av att staten på ett aktivt sätt stöttar försvarsindustrins exportansträngningar. Givetvis innebär detta intresse- konflikter. I sådana sammanhang får det nya rådet för samråd en viktig ställning för att avgöra om ett ärende har principiell betydelse eller annars är av särskild vikt. Om den politiska prövningen inte skall minska måste oenighet i rådet som regel medföra att ärendet överlämnas till regeringen. Lagförslagets 1 § att inspektionen får överlämna ärenden till regeringen måste ändras till att det skall ske i de situationer som anges i lagen. Oklarheter mellan myndighet och regering har i andra sammanhang inneburit att handläggningen blivit lidande. Så har det exempelvis inträffat att utlänningsnämnden, efter att ha fattat ett felaktigt beslut, fått påpekanden från regeringen men trots dessa inte ändrat sin hållning.
I övrigt anser Vänsterpartiet att all krigsmaterielexport på sikt skall upphöra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna om vad i motionen anförts om vikten av att den politiska prövningen säkerställs, 2. 3. att riksdagen beslutar om ändring av 1 a § lagen om krigsmateriel enligt vad i motionen anförts.. 11F Stockholm den 16 november 1995
Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v)