IT - ett medel att bredda och förstärka demokratin
I propositionen markeras informationsteknikens betydelse för att stärka demokratin. Det är en brist att detta inte fullt ut följs upp i de praktiska förslag som läggs i propositionen. Offentlighetsprincipen tillhör grundbultarna i den svenska demokratin och har haft stor betydelse för vår öppna politiska debatt. Den har bidragit till den i ett internationellt perspektiv stora omutlighet, som kännetecknar vårt politiska system. Det borde vara naturligt för Sverige att fullt ut ta till vara de möjligheter de nya medierna ger att snabbt, billigt och enkelt sprida information i syfte att öka allmänhetens kunskap och fördjupa demokratin.
En grundläggande förutsättning för att offentliga handlingar i elektroniska medier ska bli tillgängliga för allmänheten och spela en aktiv roll i vanliga medborgares sökande efter kunskap om samhällsutvecklingen är att informationen inte belastas med stora kostnader.
Det krävs också att viktig information fullt ut läggs ut på de nät allmänheten har tillgång till. Rixlex betingar f n ett pris på 6 000 kronor om året. Detta är en låg summa för det stora företaget eller den stora tidningen, som regelmässigt använder materialet, men utestänger varje normalt samhällsintresserad medborgare från att använda sig av erbjudandet. Efter fjolårets motionsbehandling tog konstitutionsutskottet initiativ till en analys av prissättningen på Rixlex. Det har bl a lett till att folkbiblioteken nu erbjuds Rixlex kostnadsfritt. Det är positivt, men långt ifrån tillfredställande, eftersom erbjudandet endast når den grupp, som besöker biblioteken och det spontana sökandet efter information uteblir. Man missar egentligen hela idén med elektroniska media, som är suveräna i sin tillgänglighet, om medborgaren måste ta sig till biblioteket för att få del av samhälls- informationen.
Information Rosenbad är inte prissatt på samma sätt, men har andra allvarliga brister. Där finns bortsett från enstaka undantag - t ex IT- propositionen - inte värdefull basinformation i form av propositioner, regeringsbeslut, kommittéberättelser eller regeringens eget diarium. Däremot finns gott om tillrättalagd information som pressmeddelanden, uppgifter om statsråden etc. Det senare behöver inte vara fel, men är långt ifrån tillräckligt för den medborgare som själv vill söka sig kunskap.
Rätt utvecklad skulle samhällsinformation i elektronisk form kunna bidra till en rejäl vitalisering av den svenska demokratin. Ökad information skulle bidra till att nya grupper engagerades i samhällsdebatten den dag alla medborgare har en grundläggande tillgång till de nya kommunikations- nätverken. Förståelsen för de komplexa samhällsproblemen skulle också öka om envar fick tillgång till underlag i olika sakfrågor. Väljarna skulle ges tillfälle att följa upp sina förtroendevaldas insatser på lokal, regional och nationell nivå och också få möjlighet att lättare nå sina förtroendevalda.
Det är därför otillfredsställande att propositionen inte är tydligare när det gäller att framhålla medborgarnas tillgänglighet till grunddatabaser med grundläggande samhällsinformation i form av lagar, förordningar och föreskrifter från riksdag, regering, myndigheter och verk samt förslag och beslut i riksdag, landsting och kommuner. En tillgänglighet som bygger på de prissättningsprinciper som gäller vid tillämpandet av offentlighetsprincipen, dvs att det skall vara avgiftsfritt att från sin dator, med rätt programvara och modem, koppla upp sig på dessa grunddatabaser.
Information som har betydelse för medborgarnas möjlighet att få tillgång till bakgrundsmaterial för olika beslut och följa den politiska processen skall tillhandahållas kostnadsfritt och får inte hanteras som t ex tillgång till register eller liknande grunddata. Det är vidare oacceptabelt att svenska väljares tillgång till samhällsinformation görs beroende av EU:s eventuella ambitioner att tillåta privata intressenter att begränsa allmänhetens fria tillgång till information, som har betydelse för demokratin. Sverige måste markera sin rätt att oavsett EU-beslut ge allmänheten bästa tänkbara möjligheter att delta i samhällsdebatten. Det är också följdriktigt att den svenska regeringen verkar för att intresset att göra samhällsinformationen till en handelsvara inte under några omständigheter får begränsa medborgarnas möjligheter till en kostnadsfri och god information om den verksamhet de berörs av och bekostar via skatten.
Vi menar därför att riksdagen bör göra en tydlig markering av sin ambition att IT utvecklas i demokratins tjänst och att grundläggande samhälls- information skall erbjudas avgiftsfritt från grunddatabaser till medborgarna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medborgarnas tillgänglighet till grunddatabaser med grundläggande samhällsinformation, 2. att riksdagen begär att regeringen inom EU skall verka för att medborgarnas behov av samhällsinformation om EU inte begränsas av privata intressenters vilja att göra pengar på information av betydelse för demokratin i Europa.
Stockholm den 27 mars 1996
Inger Lundberg (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Helena Frisk (s) Nils-Göran Holmqvist (s)