Personlig assistans
Proposition 1995/96:146 är i stort sett bra och ett bevis för att assistansreformen skall bevaras. Dessutom har man trots allt lyckats göra vissa besparingar som inte påtagligt försämrar de funktionshindrades möjligheter att få och använda personliga assistenter.
Det finns emellertid som vi ser det en osäkerhet kvar. Det gäller den omdiskuterade kommunaliseringen. De handikappade och deras organisation- er har hela tiden hävdat och krävt att huvudmannaskapet skall ligga kvar hos staten och handläggas av försäkringskassan.
Handikapprörelsen invänder också nu mot en kommunalisering av flera skäl, bland annat för att statlig finansiering är en garanti för likabehandling och för att små kommuner kan få svårt att klara det ansvar assistans- ersättningen innebär. Assistansersättningen skall därför betraktas som den socialförsäkring den i själva verket är och handläggas av försäkringskassan.
Att assistansersättning handläggs av försäkringskassan utgör en större möjlighet till likabehandling. Innan handikappreformen var det stora skill- nader mellan kommunerna i vilken omfattning personlig assistans beviljades, då enligt socialtjänstlagen. Funktionshindrade sattes inte sällan i kommun- arrest. I realiteten var det omöjligt att flytta till en annan kommun och kunna räkna med att denna kommun skulle ha samma service och bedömnings- grunder.
Genom att överlåta assistansreformen till kommunerna hamnar personer med funktionshinder åter i den otrygga livssituation som de befann sig i före handikappreformen. Handikapprörelsens erfarenhet är att kommunernas handläggare inte enbart ser till den funktionshindrades bästa utan också till kommunens. Intressena sammanfaller inte alla gånger.
Den kommunala tjänstemannen är i realiteten den kommunala nämndens förlängda arm. Visar det sig att anslagna medel sinar är det inte osannolikt att det kommer direktiv om att det ekonomiska läget begränsar möjligheten att bevilja insatser. Tjänstemannen rättar sig de flesta gånger efter givna order. Det är däremot otänkbart att RFV skulle ge liknande instruktioner. Den statliga tjänstemannens handläggning styrs helt av de i lagen givna reglerna. Den kommunala handläggarens dubbla lojaliteter, gentemot kommunen och den enskilde, skapar alltså utrymme för godtycke. Försäkringskassans handläggare kan i större utsträckning fatta sina beslut fritt.
Eftersom huvudmannaskapet inte i någon nämnvärd grad påverkar det ekonomiska utfallet borde riksdagen kunna acceptera att man inte bör ändra huvudmannaskapet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett bibehållet statligt huvudmannaskap.
Stockholm den 20 mars 1996
Bo Nilsson (s) Barbro Hietala Nordlund (s)