Inledning
Regeringen har i propositionen föreslagit förändringar i förmögenhetsbeskattningen, ändrade regler för inbetalning av mervärdesskatt, höjd statlig inkomstskatt och höjda energiskatter.
Vidare aviseras senare förslag till skattereduktion för utgifter för byggnadsarbete på bostadshus, begränsningar av avdragsramen för repre- sentation, att ersätta miljöskatten på inrikes flyg, höjning av den allmänna egenavgiften till sjukförsäkringen samt ändrade regler för beskattning av bilförmån.
Kristdemokraterna redovisar i denna motion sin syn på ovanstående förslag. De statsfinansiella effekterna av våra förslag redovisas i motionen med anledning av den ekonomiska vårpropositionen.
Förmögenhetsbeskattningen
Fribeloppet
Regeringen skriver i propositionen att höjningen av fribeloppet motiveras med höjda taxeringsvärden. Problemen med de höjda taxeringsvärdena kräver dock andra mer kraftfulla åtgärder. Därför avvisar Kristdemokraterna förslaget.
Vi Kristdemokrater förordar bl a att fastighetsskatten på bostadsfastigheter sänks till 1,5 % av taxeringsvärdet och att en takregel som begränsar fastighetsskatten i storstäder och skärgårdar införs. En takregel kan t ex utformas så att skatten på marken slopas över visst taxeringsvärde eller att skatten på marken halveras över visst taxeringsvärde. Vidare bör sambeskattningen av förmögenhet slopas.
Slopad sambeskattning
Sambeskattning av förmögenhet är det enda kvarvarande momentet av sambeskattning som finns i nuvarande skattessystem. Förmögenhetsskatten är 1,5 % på den del av den beskattningsbara förmögenheten som överstiger 800 000 kr. Den skattepliktiga förmögenheten beräknas bl a gemensamt för makar som sammanbott större delen av beskattningsåret. Med makar jämställs de som utan att vara gifta bor tillsammans och har eller har haft barn eller tidigare varit gifta med varandra. Detta innebär att samboende utan barn inte sambeskattas.
I praktiken innebär detta att två personer eller t ex ett samboende par utan barn kan förlora flera tusen kronor per år om de gifter sig. Detta är oacceptabelt. Makar och samboende måste beskattas lika när det gäller förmögenhet. Riksskatteverket anser i sin rapport "Förslag till förenklingar i skattelagstiftningen" (RSV Rapport 1995:10) att ett slopande av sambeskattningen av familjs förmögenhet skulle "vara till stor fördel och innebära avsevärda förenklingar i de tekniska systemen". Kristdemokraterna anser att sambeskattningen av förmögenhet ska slopas.
Aktier
Det finns fler motiv till varför aktier vid förmögenhetsbeskattningen inte ska tas upp till fulla värdet. Det främsta skälet är att det i kursen ligger en latent skatteskuld avseende reavinst vid en framtida försäljning som belastar aktierna. I propositionen skriver regeringen att aktier som innehas under en lång tid får en "förhållandevis förmånlig behandling vid inkomstbeskattningen genom att värdestegring på aktien inte beskattas före försäljning". Detta är en mycket märklig skrivning. Om aktien ökar i värde kommer ju även förmögenhetsskatten att öka. Skrivningen synes vidare innebära att regeringen ser det som något negativt att aktier innehas under en lång tid för då får staten inte in någon reavinstskatt under den perioden. Detta är ett mycket inskränkt fiskalt och kortsiktigt tankesätt.
Regeringen skriver i propositionen att ytterligare överväganden bör göras i fråga om de idag skattebefriade börsaktierna. Ambitionen är dock mycket klar. Regeringen vill införa förmögenhetsskatt även på aktierna på O- och OTC-listan samt på de aktier på A-listan som var förmånsbehandlade vid utgången av år 1991. En sådan förändring skulle vara förödande för mindre och medelstora företags möjligheter att få tillgång till riskvilligt kapital.
Kristdemokraterna anser att det privata sparandet ska gynnas. Genom opinionsbildning och skatteregler ska sparande uppmuntras. Tyvärr har regeringen fortsatt den politik som undergräver det privata sparandet bl a genom begränsningar av avdragsutrymmet för pensionssparande, genom höjd avkastningsskatt på pensionssparande och nu genom föreslagna regler för skärpt förmögenhetsbeskattning av aktier.
Regeringens politik synes vara inriktad på att öka det statskontrollerade och institutionella ägandet av svenskt näringsliv. Genom att metodiskt skattemässigt missgynna privat sparande och förmögenhetsuppbyggande har Socialdemokraterna minskat det riskvilliga kapital som står till förfogande för näringslivet. Institutionerna betalar ingen förmögenhetsskatt på aktier vilket innebär att förslaget drabbar privata sparare. De rika privatpersoner som omfattas av den s k begränsningsregeln om maximalt 60 % i total skatt kommer inte heller att betala någon ökad förmögenhetsskatt.
Kristdemokraterna avvisar regeringens förslag att skattepliktiga aktier ska tas upp till fulla värdet vid förmögenhetsbeskattningen.
Mervärdesskatten
Kristdemokraterna avvisade ändringarna i mervärdesskattereglerna som gällde nya redovisningsperioder och ny tidpunkt för redovisning och betalning av mervärdesskatt. Ändringarna innebär att många företag blir tvungna att betala in mervärdesskatt till staten redan innan de fått betalt av sina kunder. Vi anser detta vara principiellt oacceptabelt och medför stora likviditetsproblem för många företag. Företagen fungerar genom momsredovisningssystemet som statens uppbördsmän och skall ges rimliga förutsättningar att klara denna uppgift utan att det ska påverka deras möjligheter att klara sin ordinarie verksamhet.
Statens intressen tycks genom ändringarna gå före företagens möjligheter att utvecklas. Faktum är att det uppstår negativa statsfinansiella effekter genom att förslaget orsakar praktiska och organisatoriska problem hos företagen och försämrad likviditet. Detta försvårar i sin tur möjligheterna till utveckling och expansion, vilket hämmar rekryteringsbenägenheten, särskilt hos mindre och medelstora företag.
Förslaget att höja omsättningsgränsen från 10 till 40 miljoner för de företag som inte behöver redovisa momsen den 20:e månad ett är ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte. Kristdemokraterna anser att samtliga företag ska ha sin betalningstidpunkt för moms den 5:e i månad två och inte den 20:e i månad ett.
Näringslivet, samhället och människor efterfrågar idag långsiktighet och stabilitet i det regelverk som styr deras verksamhet och liv. Långsiktiga investeringar, expansion och nyetableringar kräver möjligheter för företagare att även på lång sikt kunna överblicka de regler som påverkar finansieringen. Kristdemokraterna menar att - i avvaktan på Skattebetalningsutredningens eventuella förslag om ett s k skattekonto - man inte borde ha gjort några förändringar i reglerna för momsinbetalningar. Regeringen medgav själv i propositionen att införandet av ett system med skattekonto kan medföra ändrade förutsättningar även för redovisnings- och betalningstiden för mervärdesskatten. Att om ett år återigen förändra reglerna för företagarna främjar definitivt inte långsiktighet och stabilitet, vilket har stor betydelse för aktörerna på marknaden.
I sammanhanget kan också hänvisas till den rekommendation EU- kommissionen gav till medlemsländerna i november 1994 att företag inte skall behöva betala in moms förrän de själva fått fakturan betald. Särskilt gäller detta de små och medelstora företagen med färre än 500 anställda. Kommissionen hänvisar till företagens likviditet som påverkas av långa betalningstider. Sammantaget riskerar därmed regeringens förslag att leda till att svenska företags konkurrenssituation påverkas negativt.
Statlig skatt på förvärvsinkomster
Skattereformen 1991 innebar bl a förenklingar av skattesystemet. Bl a att inkomsttagare med inkomster under brytpunkten, f n 209 000 kr, endast betalar kommunal skatt (ca 31 %) så när som på 100 kr i statlig skatt. För inkomster över brytpunkten betalas utöver kommunal skatt även statlig skatt med 25 %. Grundavdraget varierar mellan 8 900 och 18 100 kr och är som högst för inkomster mellan 103 000 och 109 000 kr. Det rörliga grundavdraget infördes för att ge deltidsarbetande, som ofta är kvinnor, lägre inkomstskatt. Kristdemokraterna kan acceptera förslaget i propositionen att höja det fasta beloppet om 100 kr i statlig inkomstskatt på förvärvsinkomster till 200 kr.
Införandet av värnskatten, höjningen av den statliga skatten med 5 procentenheter, var olycklig. Värnskattens införande innebar en höjning av marginalskatten och att effekterna av skattereformen urholkas. Kristdemo- kraterna vill återställa den statliga skatten till den tidigare nivån om 20 %. Istället vill vi slopa grundavdraget vid statlig skatt. Detta ger minskade inkomster för staten på netto 2,5 miljarder år 1997 och 1998.
Höjda energiskatter
För närvarande arbetar en på Kristdemokraternas initiativ tillsatt parlamentarisk utredning med skatteväxlingstanken - en skatteväxling som syftar till att höjda miljö/energiskatter skall växlas mot sänkt skatt på arbete. Energikommissionens betänkande som också behandlar energiskatterna är just nu förmål för ytterligare beredning inför kommande energibeslut, Kommunikationskommitténs arbete likaså. Att i detta läge - som regeringen gör - ensidigt föreslå ett antal förändringar på energiskatteområdet är fel tågordning, vilket vi beklagar. Trots detta avvisar vi inte dessa förändringar i sin helhet men vi anser att skatteväxlingsfilosofin måste vägas in i detta sammanhang. Utrymmet för skatteväxling minskar annars och därmed möjligheten att åstadkomma en bättre miljö genom att utnyttja ekonomiska styrmedel.
Höjning av energiskatten på bränslen och elektrisk kraft
Regeringen ser dessa höjningar som en tidigareläggning av en annars kommande automatisk uppräkning. Vi anser att det inte är rimligt med en generell höjning av bensin och omärkt olja utan nödvändig kompensation för glesbygden. De boende i glesbygd har inte tillgång till kollektiva färdmedel på samma sätt som de som bor i storstäderna. Samma tankegångar finns också med i Kommunikationskommitténs betänkande. De menar också att ökade skatteintäkter skall ge möjligheter till ökade miljöinsatser på transportsidan. Vi föreslår därför kompensationsåtgärder för glesbygden och riktade medel för utveckling och stöd till miljövänligare motorfordon. Kristdemokraterna kan endast acceptera en höjning av bensinskatten om glesbygdsbefolkningen tillförsäkras en rimlig kompensation.
Slopad kompensation för värmeleveranser till tillverkningsindustrin och för växthusuppvärmning
Den föreslagna förändringen bygger på att möjligheten till kompensation i viss grad utnyttjats på sätt som inte var avsett. Problemet är att den slopade kompensationen slår blint och också drabbar verksamhet som bygger på biobränslebaserad produktion. Effekten blir att oljeeldningen kommer att öka vilket inte kan vara regeringens avsikt. Om systemet har missbrukats måste det finnas alternativa sätt att stävja detta. Det viktiga nu är att inte kasta ut barnet med badvattnet. Vid förändring på detta område måste biobränslenas konkurrenskraft säkerställas.
Höjd skatt på elektrisk kraft från kärnkraftverk och äldre vattenkraftverk
Den avreglerade elmarknaden i kombination med en relativt fri nordisk elmarknad innebär att man vid förändring av produktionsskatterna på elektrisk kraft har fler hänsyn att ta än tidigare. Effekten av ensidiga skatteökningar kan bli mer av import av exempelvis fossilbränslebaserad kraftproduktion. Det ökade skatteuttaget på kärnkraftsbaserad elproduktion ligger dock i linje med strävan att långsiktigt ge en riktigare prisbild när det gäller kraftproduktion. Det riktiga vore dock att fondera dessa ökade intäkter för att ge möjlighet till nyinvesteringar i förnybar elproduktion (biobränsle och vind). Detta är ju också ett förslag som finns i Energikommissionens betänkande. Vad gäller vattenkraftsskatten borde en höjning kompenseras med sänkta arbetskraftskostnader.
Miljöskatt på inrikes flygtrafik
Att som regeringen gör räkna med minskade inkomster genom ett slopande av miljöskatten på inrikes flygtrafik är att skicka fel signaler. Det är nödvändigt att få en motsvarande miljöstyrning som miljöskatten gett genom andra medel. Regeringen pekar själv på sådana möjligheter.
Grönfodertorkar
Grönfodertorkarnas situation är speciell p g a konkurrensförhållandena med Danmark. Därför måste som tidigare särskild hänsyn tas till denna verksamhet. Detta måste beaktas när man i detalj utformar energibeskattningen.
Skattereduktion för utgifter för byggnadsarbete på bostadshus
Vartannat nystartat företag är ett tjänsteföretag, och enligt SCB:s prognosinstitut kommer uppdragsverksamheten att vara den stora tillväxtsektorn fram till år 2015. Det handlar om olika branscher som byggnads och anläggning, data, miljö, ekonomi, försäkring, media, reklam, underhållning, turism, restaurang, frisör, skomakare, bilreparationer, städbolag och tvättinrättningar. Tjänstesektorn är arbetsintensiv. 1993 sysselsatte tjänstesektorn 70 % av arbetskraften och stod för 68 % av produktionen. Stimulanser för att påskynda utveckling av antalet tjänsteföretag skulle få påtagliga effekter på antalet nya jobb. Också ur resurshushållningssynpunkt är ett ökat utrymme för tjänstesektorn, till exempel när det gäller reparationer och underhåll, angeläget.
Arbete beskattas i dag generellt hårdare än kapital. Likaså har tjänsteföretag allmänt varit högre beskattade än industriföretagen under senare år. En maskininvestering får till exempel skrivas av under ett antal år, medan så inte är fallet vid en "investering" i en ny medarbetare eller kostnader för kompetenshöjning. Denna diskriminering av tjänsteproduktion måste minska. Att generellt minska tjänsteföretagens kostnader genom till exempel sänkt moms eller sänkt arbetsgivaravgift skulle, för att ge någon betydande effekt, i dagsläget vara en alltför dyr åtgärd. Sänkningen skulle behöva vara stor för att någon märkbar förändring skulle märkas vad gäller exempelvis sysselsättning. Som ett första steg bör därför en selektiv lösning väljas. Grundläggande när viss verksamhet särskilt stimuleras är att inte osund konkurrens mellan olika branscher och företag uppstår.
Ett sätt att stimulera tjänstesektorn är att subventionera tjänster som säljs till hushåll. Begränsningen skulle förslagsvis i ett första led vara olika former av underhåll, reparationer, renoveringar, städning, tvätt, trädgårdsarbete, privat barnomsorg och hälsovård. Trots att det i dag finns en vit marknad för exempelvis husrenoveringar vet vi att en stor del av renoveringarna också utförs svart. Enligt uppgift från Målarmästarnas Riksförening betalas så mycket som 62 % av alla jobb inom målarbranschens privatpersonsmarknad svart. Genom en statlig subvention skulle man kunna reducera kostnaderna för vissa tjänster riktade mot hushållen och därmed stimulera till ökad sysselsättning och minskad svarthandel.
Den skattereduktion som gällde för reparationer av bostadshus, så kallat ROT-avdrag, innebar att den arbetskostnad som kunde styrkas medgav en 30- procentig skattereduktion. ROT-avdraget för 1994 gav staten en nettointäkt på 3,1 miljarder, och 19 000 nya arbetstillfällen beräknas ha skapats. För 1993 var motsvarande siffror 1,5 miljarder och 8 000 nya jobb.
Kristdemokraterna anser att regeringens aviserade förslag till ROT- program bör vidgas till att omfatta ovanstående tjänster riktade till hushållen och att skattereduktionen bör vara avsevärt större.
Begränsning av avdragsramen för representation
Regeringen aviserar förslag om att avdragsramen för måltidsutgifter i samband med representation skall halveras till 90 kr fr o m 1997. Kristdemokraterna godtar denna förändring.
Av förenklingsskäl anser regeringen sedan tidigare att även vin och sprit skall ingå i avdragsramen. Regeringens motivering tycks mycket tunn i jämförelse med ambitionerna på det alkoholpolitiska området att minska konsumtionen av alkohol i Sverige med 25 % fram till år 2000. Detta mål har av regering och riksdag ansetts så centralt och så viktigt att man ställt sig bakom den handlingsplan som ett antal berörda myndigheter utarbetat. Kristdemokraterna har den uppfattningen att staten inte bör subventionera alkoholkonsumtion. Frånvaron av alkohol i arbetet bör istället vara ett särskilt viktigt delmål inom alkoholbekämpningen. Reglerna om att inte inberäkna alkohol i avdragen för representation har lång tradition i Sverige och bör värnas. Både arbetsgivare och restaurangbranschen är vana vid nuvarande rutiner. Förenklingsskälen väger även i detta perspektiv lätt.
Var tredje sjuksäng upptas i dag av människor med alkohol- och tobaksskador. Sjukvårdens resurser minskar och kvaliteten på vården hotas. Sjukvården behöver inte ökad belastning och mer kostnader utan tvärtom ökade finansiella resurser. Målet att minska alkoholkonsumtionen måste stå fast, med hänsyn både till enskilda människors välbefinnande och finansiering av den övriga icke alkoholrelaterade sjukvården.
Den allmänna egenavgiften till sjukförsäkringen
Regeringen aviserar förslag om höjning av den allmänna egenavgiften till sjukförsäkringen med 1 procentenhet 1997 och ytterligare 1 procentenhet 1998. Regeringens aviserade förslag innebär att sjukförsäkringsavgiften 1998 skulle uppgå till hela 5,95 % 1998. I förslaget ingår en sänkning av sjukförsäkringsavgiften som balanseras med en höjning av av den allmänna löneavgiften. Den senare avgiften utgör en ren inkomstkälla för staten eftersom den inte har någon koppling till det samlade försäkringssystemet. Detta innebär att den ökade egenaviften är att jämställa med en marginalskattehöjning.
Förslaget att höja egenavgifterna med 2 procentenheter till en redan finansierad sjukförsäkring innebär en indragning av hushållens köpkraft med i storleksordningen 9,6 miljarder t o m 1998. Dessa egenavgifter drabbar främst låginkomsttagare eftersom de har sämre ekonomiska marginaler och lägre avdragseffekt vid inkomstbeskattningen. Höjningen av egenavgifterna innebär att kommunernas skatteinkomster kommer att minska med ca 6 miljarder, eftersom egenavgifterna är avdragsgilla mot kommunalskatten. Det riskerar framförallt att drabba vård och omsorg i kommuner och landsting.
Kristdemokraterna avvisar därför 1 procentenhets höjning av egenavgiften till sjukförsäkringen. Detta innebär att hushållens köpkraft förbättras med ca 4,8 miljarder och framförallt att låginkomsttagarna får bättre ekonomiska marginaler och att kommunerna får ca 3 miljarder i ökade skatteinkomster.
Bilförmån
Frågan om tjänstebilar och beskattning av denna förmån har varit aktuell länge. Riksdagen uttalade sig i december 1993 för en översyn av bilförmånsreglerna i syfte att åstadkomma ett bättre samband mellan förmånsvärde och den privata körsträckans längd. Den nuvarande regeringen har haft uppenbara svårigheter att efterkomma denna begäran.
Kristdemokraterna har tidigare motionerat i ärendet och hemställt att bilförmånsbeskattningen måste bli mer miljöanpassad. Under hösten och vintern har det förekommit ett flertal debatter i kammaren där regeringens initiativ i frågan blivit efterlyst.
Regeringen aviserar nu att ett förslag ska komma inom några veckor. Kristdemokraterna vill understryka vikten av att förändringar kommer till stånd som kan skapa förutsättningar för att privat användning av tjänstebilar belastas med en relevant kostnad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att höja fribeloppet i förmögenhetsbeskattningen, 2. att riksdagen begär att regeringen snarast möjligt lägger fram förslag om slopad sambeskattning av förmögenhet, 3. att riksdagen avslår regeringens förslag att skattepliktiga aktier tas upp till fulla värdet vid förmögenhetsbeskattningen, 4. att riksdagen beslutar om en återgång till förutvarande regler för redovisning av mervärdesskatt, 5. att riksdagen beslutar om ett borttagande av den s. k. värnskatten och samtidigt om ett borttagande av grundavdraget vid den statliga inkomstskatten med ikraftträdande den 1 januari 1997, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompensation till glesbygdsboende för den höjda energiskatten, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att använda en del av intäkterna från energiskatten till miljöåtgärder inom transportsektorn, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att man, vid utformandet av den slopade kompensationen för värmeleveranser, säkerställer att biobränslenas konkurrenskraft gentemot oljeanvändning behålls, 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fond för förnybar elproduktion, 10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatteväxling vad avser vattenkraftsskatten, 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt miljöstyrning vad gäller inrikes flygtrafik, 12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av energiskatterna avseende grönfodertorkarnas situation, 13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett vidgat ROT-program för tjänster riktade till hushållen, 14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vin och sprit ej skall ingå i avdragsramen för representation, 15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmänna egenavgifter till sjukförsäkringen, 16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bilförmåner.
Stockholm den 2 maj 1996
Mats Odell (kds) Michael Stjernström (kds) Ulf Björklund (kds) Dan Ericsson (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Holger Gustafsson (kds) Göran Hägglund (kds)