Bensinskatten
I propositionen föreslås skattehöjningar för bensin och olja för motordrivna fordon. Höjningarna föreslås ske i två steg, nämligen den 1 september 1996 och den 1 juli 1997.
Det är olyckligt att regeringen här tänker enbart på att stärka statens finanser, när man har chansen att balansera om beskattningen till att i större utsträckning ta hänsyn till miljö och trafiksäkerhet. Att rakt av höja bensinskatten är visserligen en enkel väg, men den slår orättvist mot glesbygdsbilismen, som inte alls ger upphov till så stora miljöskador.
Det är angeläget att skatten korrekt återspeglar den olika miljöbelastning som vägtrafiken ger upphov till i olika delar av landet. De föreslagna höjningarna av skatten på bränslet - lika över hela landet - ger skatter som missgynnar glesbygden, eftersom miljöskadorna av bilkörningen blir avsevärt större i storstadsområdena. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag som bygger på andra sätt att ta ut skatten än enbart på bränslet.
Regeringen har självfallet ett ansvar för att dess förslag verkar i rätt riktning för att kunna utgöra ett led i genomförandet av 1988 års trafikpolitik, som innebär att trafikanten skall känna av den samhällsekonomiskt beräknade marginalkostnaden. Miljöaspekter och trafikolyckor skall då ingå i de samhällsekonomiska kalkyler som ligger till grund för beskattningen.
Det kan av miljöskäl vara angeläget att skattebelastningen ökar på vägtrafiken i förhållande till den miljövänliga och trafiksäkra järnvägs- trafiken. Särskilt gäller det för den tunga och långväga godstrafiken. Den ökade skattebelastningen på vägtrafiken bör också ses som ett led i en skatteväxling för miljön och inte som ett sätt att öka det totala skattetrycket på det svenska folket.
Man bör då överväga särskilda statliga bilskatter i storstadsområdena, främst i form av biltullar, trängselavgifter och regionala bensinskatter. Sådana nya typer av bilskatter kommer inte att hinna genomföras till den 1 september 1996 och troligen inte heller till den 1 juli 1997. Det är trots det angeläget att beslut kan tas så snart som möjligt för att framtida trafik- planering skall kunna rikta in sig mot rätt förutsättningar.
Bilförmån
I propositionen anges att regeringen snart - uppenbarligen efter stor tvekan - avser att lägga fram ett förslag till bilförmånsbeskattning, som inte är oberoende av den privata körsträckan.
Detta räcker inte som ambition. Förslagen måste utgå från ambitionen att den enskilde skall beskattas för privat körning på ett sådant sätt att hon känner av marginalkostnaden av bilkörningen beräknad med samhällseko- nomiska metoder. Först då tar vi ett rimligt och miljövänligt steg mot genomförande av 1988 års trafikpolitik
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom statliga innerstadsavgifter skapa ett mer miljöorienterat sätt att ta ut skatten på vägtrafiken i olika delar av landet, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att den enskilde skall känna av marginalkostnaden vid privat körning med förmånsbil.
Stockholm den 29 april 1996
Lennart Fremling (fp) Torsten Gavelin (fp) Lennart Rohdin (fp)