Vi är nöjda med inriktningen av propositionen Totalförsvar i förnyelse. Det är bra med den handlingskraft besparingsförslagen inom försvarsområdet uppvisar, vid en tidpunkt när företrädare för Sveriges militärindustriella komplex mobiliserar allt vad man förmår av opinionsbildnings- och påtryckningsresurser för att hålla uppe anslagsnivån. Vi anser att denna besparing gärna kunde ha gått längre om man jämför med de mer betydande neddragningar i andra länder både inom och utom NATO vilka propositionen redovisar.
Vi välkomnar särskilt tankegångarna om ett vidgat säkerhetspolitiskt begrepp och en helhetssyn på hantering av hot och risker i fred och krig. Även avsnittet om internationella insatser är mycket betydelsefullt. Här har vi dock några kompletterande synpunkter.
Säkerhetspolitiken
Vi instämmer i synpunkterna om vikten av gemensam säkerhet som ett grundläggande perspektiv i svensk säkerhetspolitik.
I anslutning till diskussionen om CFE-avtalet på s 27-28 samt slutsatsen på s 38 om ett svenskt intresse att som fullvärdig part kunna delta i utformningen av en kommande utvecklad rustningskontrollregim i Europa, vill vi framhålla att svenska insatser i sådana förhandlingar skulle kunna vägledas av tankegångarna om icke-provokativt försvar. Ett andra CFE-avtal utformat i enlighet med en sådan filosofi skulle möjliggöra en sänkning av rustningskostnaderna och en ökning av den gemensamma säkerheten i vår världsdel.
Övergripande inriktning av totalförsvarets utveckling och förnyelse
Vi stöder en anpassning av totalförsvarets förmåga till det säkerhetspolitiska läget samt beredskap att höja denna förmåga om det säkerhetspolitiska läget försämras.
Vi instämmer också i förslaget att totalförsvarets resurser skall utformas för att kunna användas vid internationella fredsbefrämjande och humanitära insatser.
Inriktning av totalförsvaret
Här föreslås bl.a. att ca tolv divisioner stridsflyg skall ingå i grundnivån, samt att på sikt samtliga dessa divisioner bör utgöras av JAS 39 Gripen-förband. Vi utgår från att en sådan inriktning på förberedelsearbetet inför försvarsbeslutets andra etapp inte innebär att ställningstagandet till delserie tre av JAS föregrips. Detta bör anges i det nu förestående riksdagsbeslutet.
Det är bra att det finns ett avsnitt om försvaret och miljön. Vi utgår från att de olika underlag i frågan som enligt avsnittet är på väg fram också kommer att redovisas för riksdagen och i tillämpliga delar bli föremål för beslut. Vi utgår också från att försvaret i fortsättningen kan redovisa hur material i allt som beställs ingår i kretsloppet och på vilket sätt de skall tas omhand när de är förbrukade samt att materiel och ammunition tillverkas på det miljövänligaste sättet och med miljöanpassade råvaror.
Internationella insatser
En huvudfråga i propositionen är de förslag som syftar till att förbättra Sveriges förmåga, möjligheter och förutsättningar att delta i fredsfrämjande och humanitära insatser. Vi välkomnar förslagen om en internationell styrka inom försvarsmakten samt om särskilda civila insatsstyrkor.
Det är likafullt viktigt att konstatera att båda dessa typer av styrkor i huvudsak kommer att kunna sättas in först i ett relativt framskridet skede av en konflikt. Vi noterar samtidigt försvarsministerns uttalande att det viktigaste för det internationella samfundet är att förebygga och förhindra konflikter (s 7). Det är viktigt att större resurser kan lösgöras för insatser med sådan inriktning.
Vi vill i detta sammanhang lyfta fram möjligheterna till insatser från olika folkrörelser. Internationella och nationella frivillighetsorganisationer har genom historien kommit till undsättning och stöd i krissituationer orsakade av krig eller naturkatastrofer. De har deltagit i minröjning, övervakat val, repatrierat flyktingar, bistått dem som hotats av kidnappning, tortyr eller mord, och de har sörjt för mat, husrum och transporter för krigets offer. Frivilligorganisationerna har också alltmer börjat medverka i fredsbyggande insatser. Det finns många exempel på samarbetsprojekt i folkrörelserna, t.ex. fredsövervakning. På basis av denna erfarenhet är nu olika svenska folkrörelser i samverkan engagerade i ett arbete med att dra upp riktlinjer för framtiden med anslag från SIDA och Olof Palmes internationella centrum i regi av svenska FN-förbundet. Enligt vår uppfattning är det angeläget att statsmakterna på olika sätt understödjer och underlättar för detta slags engagemang från folkrörelsernas sida. Det skulle exempelvis kunna ske genom en utbildning inom plikttjänstgöringens ram som förberedelse för senare insatser.
Personalförsörjning/försvar ets materielförsörjning
De besparingar som föreslås i propositionen kan förväntas leda till neddragningar både inom försvarsmakten och försvarsmaterielindustrin. Detta gör det angeläget med medvetna åtgärder för att underlätta för en omställning till civila projekt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om säkerhetspolitiken, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning av totalförsvaret, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella insatser, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personalförsörjning/försvarets materielförsörjning.
Stockholm den 20 oktober 1995 Monica Green (s) Anders Ygeman (s) Pär-Axel Sahlberg (s) Annika Nilsson (s)