I propositionen Totalförsvar i förnyelse (1995/96:12) behandlas, om än relativt begränsat, ledningsorganisationen på lägre nivå.
Regeringen, sägs det i propositionen, har bedömt att en minskning av antalet försvarsområden är möjlig. En reduktion av antalet med en tredjedel har nämnts.
Vi vill utifrån ett par utgångspunkter starkt ifrågasätta denna utglesning av försvarsområdena.
Vi kan instämma i, och gärna understryka, vad propositionen inledningsvis i avsnitt 4.3.3 säger om betydelsen av samordningen inom och mellan totalförsvarets civila och militära delar, såväl för de fredstida förberedelserna under extraordinära händelser som under höjd beredskap. Sedan några år finns en fo-stab i varje län. På det hela taget är erfarenheterna goda av denna överensstämmelse mellan län och försvarsområde.
Ett väl förgrenat nätverk av fo-staber i alla län har efter senare års förbandsneddragningar blivit en stor tillgång för frivilligorganisationernas betydelsefulla insatser i att säkerställa och fördjupa folkförsvarstanken i praktisk handling.
Länssamhörigheten har också underlättat en samverkan mellan totalförsvarets olika myndigheter. Närheten till länets kommuner har på goda grunder ansetts som värdefull från fo-stabens sida då kommunerna övertagit ansvaret för planeringen av det civila totalförsvaret. De motiv som redovisas är av besparingskaraktär - i och för sig beaktansvärda. Underlag av rimlig kvalitet för att ta ställning till en framtida fo-stabs organisation föreligger ej.
Ett fullgott sådant underlag skall inte bara omfatta väl underbyggda kostnadskalkyler utan också en analys av intäktssidan - i form av en effektanalys vad avser bl.a. effekter på frivilligorganisationernas arbetsförutsättningar och effekter på samspelet mellan fo-staber och kommunernas civilförsvarsplanering och ansvar.
Innan ett sådant fullgott beslutsunderlag kan föreläggas riksdagen bör, enligt vår mening, inga beslut om förändringar av fo-stabernas antal tas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beslutsunderlag för att pröva den framtida fo- stabsorganisationen, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvakta med beslut om fo-stabernas antal.
Stockholm den 19 oktober 1995
Anders G Högmark (m) Jan-Olof Franzén (m)