1 Sammanfattning 3
2 Beslutsunderlaget 3
2.1 Inledning 3
2.2 Låt försvaret vara försvar! 4
2.3 Den fortsatta beslutsprocessen 6
3 Säkerhetspolitiken 8
3.1 Det aktuella läget i stort 8
3.2 Rysslands utveckling 8
3.3 Sveriges närområde i övrigt 10
3.4 Strategisk utveckling i övrigt 10
3.5 Sveriges säkerhetspolitiska intressen 10
4 Sveriges försvar 11
4.1 Säkerhetspolitiska utgångspunkter 11
4.2 Försvarspolitikens inriktning och uppgifter för totalförsvaret 12
4.3 Anpassning/återtagning 14
5 Inriktningen av det militära försvaret 14
5.1 Utgångspunkter/uppgifter 14
5.2 Ledningssystemet 16
5.3 Markstridskrafterna 16
5.4 Sjö- och kustförsvarsstridskrafter 17
5.5 Flygstridskrafter och övrigt luftförsvar 17
5.6 Förbandsproduktion och grundorganisation 18
5.7 Behov av personal 18
6 Det civila försvaret 19
7 Ekonomi 19
8 Internationella insatser 22
9 Personalförsörjning 22
9.1 Plikttjänstgöring 22
9.2 Ökat behov av bevakning 25
9.3 Civil utbildning 25
9.4 Vid Försvarsmakten anställd personal 25
10 Försvarets materielförsörjning 29
10.1 Försvarsindustrins internationella villkor 29
Hemställan 30
Sammanfattning
Socialdemokraternas och centerpartiets förslag till inriktning av totalförsvaret innebär en betydande risk för att Sverige inte längre förmår att med tillräcklig kraft möta ett väpnat angrepp.
Den ekonomiska ram som föreslås måste enligt vår mening avvisas. Riksdagen har inte givits tillräckligt beslutsunderlag, vare sig vad gäller personal, materiel eller internationella insatser. Försvaret kommer med regeringens förslag att urholkas såväl vad avser volym som kvalitativt.
Vårt förslag, som är ett fullföljande av den huvudsakliga inriktningen av 1992 års försvarsbeslut, innebär ett starkare försvar, större organisation och högre ambitioner vad gäller möjligheterna att i framtiden mobilisera förband av hög kvalitet.
Vi föreslår en krigsorganisation för det militära försvaret som bl a omfattar:
14 brigader, huvuddelen utrustade med moderna stridsvagnar, för att bättre kunna försvara hela landet.
1 attackhelikopterbataljon, utrustad med moderna attackhelikoptrar, för att ha en snabb och rörlig insatsstyrka redan tidigt efter ett väpnat angrepp,
14 divisioner JAS 39 Gripen samt ytterligare 5 basbataljoner, för att skapa avsevärt bättre uthållighet i luftförsvaret,
ytstridsfartyg, inklusive ytterligare beställningar av YSS 2000, för hävdandet av vår territoriella integritet och som utgångspunkt för försvar mot kustinvasion, tillsammans med
minst 9 ubåtar, inklusive en anskaffning av Ubåt 2000.
Vi avvisar förslaget om nya huvuduppgifter för totalförsvaret. Försvaret skall användas för att skydda landet mot väpnade angrepp.
Vi avvisar förslaget om utbildning av 15 000 totalförsvarspliktiga utöver försvarets behov och därmed förslagen om grundutbildning av bevakningsförband och civila insatsstyrkor. Därmed avvisas också förslaget om att föra över 400 miljoner kronor från det militära till det civila försvaret.
Vi understryker vidare behovet av internationella insatser, men menar att ambitionsnivån avgörs av det ekonomiska underlag som tas fram under det närmaste året.
Regeringens ambitionsnivå avseende den svenska försvarsindustrin är för begränsad. Försvarsindustrin har en vidare säkerhetspolitisk betydelse än den roll som leverantör som regeringen redovisar.
Beslutsunderlaget
Inledning
1992 hade det som i grunden förändrat Sveriges säkerhetssituation till det bättre redan inträffat. Sovjetunionen hade blivit Ryssland, Warszawapakten hade upplösts, Berlin-muren hade fallit och Tyskland återförenats. Denna del av Östersjön - stranden som i femtio år stått under kommunistiskt förtryck - hade genom lyckliga omständigheter befriats. Förutom f.d.Östtyskland blev Polen, Litauen, Lettland och Estland självständiga stater, och med deras nyvunna frihet skapades ett mer gynnsamt militärgeografiskt läge för vårt land.
I propositionen dras återigen stora växlar på att Sveriges säkerhetspolitiska läge utvecklas gynnsamt. Den säkerhetspolitiska beskrivningen överens- stämmer ändå i stort sett med den som moderaterna gjort i flera sammanhang. Det är alltså inte regeringens beskrivning som brister, däremot dras felaktiga slutsatser. Sverige blir beroende av att de positiva förutsägelserna blir verklighet. Svenskt försvar blir värt namnet endast under fortsatt gynnsamma omständigheter.
Det finns inte anledning att här närmare kommentera den beredningsprocess - eller rättare sagt brist på sådan - som föregått regeringens förslag. Vi inträdde i den försvarsberedning som utsetts i början av året. Redan efter en månad såg vi oss tvingade att lämna beredningsarbetet, eftersom våra förslag om en allsidig genomlysning av Sveriges säkerhetspolitiska situation i framtiden bryskt avvisats av såväl försvarsministern som statsministern. Även folkpartiet valde att lämna beredningens arbete.
Den beredningsprocess som sedan dess förevarit lämnar en hel del övrigt att önska. Slutresultatet - beredningens rapport "Totalförsvarets inriktning och förnyelse" - presenterades i slutet av augusti. Beredningen föreslog stora förändringar i totalförsvarets uppgifter och en nedskärning av Sveriges försvarsförmåga med 20-35 procent.
Sammantaget menar vi att socialdemokraternas och centerpartiets förslag - om de blir verklighet - innebär att en betydande obalans skapas mellan de säkerhetspolitiska målen och totalförsvarets uppgifter och resurser.
Försvaret ges inte längre möjlighet att stödja Sveriges säkerhetspolitiska linje på ett sådant sätt att omvärldens förtroende i längden kan upprätthållas. Nedskärningarna står i dålig överensstämmelse med ambitionen att föra en fortsatt militärt alliansfri politik. Beroendet av tidigt stöd från utlandet ökar, samtidigt som osäkerheten såväl politiskt som militärt vad gäller sådan hjälp ökar sedan det kalla krigets slut.
Redan innan konkreta förslag till förändringar av regeringens förslag presenteras finns anledning att anmäla betydande tveksamhet till själva beslutsunderlaget. Att riksdagen avkrävs en totalavvägning innan underlag finns för delavvägningarna, främst avseende materiel och personal, är anmärkningsvärt och olyckligt. Risken finns att försvarsbeslutet nu i december kommer att helt få omprövas i ljuset av dels de förändringar som kan bli resultatet av bl a de allmänna valen i Ryssland i december och juni, dels det underlag som Försvarsmakten och övriga myndigheter presenterar i mars 1996.
Till de väsentliga osäkerheterna hör den ekonomiska ram som i propositionen beskrivs i mycket allmänna termer. Regeringens och centerpartiets ambition att spara fyra miljarder kronor på detta område fram till 2001 är endast en del av sanningen. Dessa besparingar drabbar i stort sett enbart det militära försvaret, som utgör kärnan i stödet för vår säkerhetspolitik. I verkligheten minskar försvarseffekten med minst ca sju miljarder kronor. Detta att jämföra med det militära försvarets nuvarande anslag på 38,5 miljarder kronor per år. Redovisade och oredovisade osäkerheter uppgår också till miljardbelopp årligen, vilket ytterligare kan urholka svensk värnkraft. Detta är mycket allvarligt. Därför menar vi att riksdagen inte nu bör ta ställning till den i propositionen anvisade EU-ramen för totalförsvaret.
Låt försvaret vara försvar!
Utan att det uppmärksammats föreslås uppgifterna för totalförsvaret ändras i grunden. Istället för att låta det vara huvuduppgiften att möta ett väpnat angrepp lyfts deltagande i internationella insatser och avhjälpande av nationella katastrofer upp på samma nivå som försvaret av vårt land. Det bygger på en allvarlig felsyn.
Under lång tid har i debatten florerat begreppet nya "hot". Dessa föreslås nu alltså bli dimensionerande för försvaret. De nya hot som beskrivs är inte nya, möjligen nyupplevda. Riskerna i dessa hänseenden är inte större än tidigare. Behoven av relevant krigsorganisation för civilförsvaret måste noggrant analyseras istället för att skrivas upp generellt.
Att lägga de nyupplevda hoten till grund för försvarets uppgifter och flytta stora resurser från militärt till civilt försvar är därför ologiskt. De civila hoten blir inte större bara för att de militära tycks minska i närtid.
Istället för att skapa nya och dyrbara förband för lösandet av uppgifter man menar följer på det vidgade säkerhetsbegreppet bör de grundprinciper som anges i propositionen tillämpas fullt ut. Totalförsvarets nuvarande resurser bör användas för att lösa dessa uppgifter istället för att skapa en ny organisation. Behovet av sambruk och samarbete understryks i propositionen i övrigt. Detta bör vara vägledande för arbetet med att stärka samhällets beredskap mot de hot och risker som bl a redovisas i Hot- och Riskutredningen.
Inte heller delar vi regeringens syn på behovet av att möta stora nationella påfrestningar. Den viktigaste anledningen till att hanteringen av nationella katastrofer inte bör jämställas med försvaret av vårt land är olikheten i karaktär. Det väpnade angreppet grundas på en medveten ond vilja som noga övervägt och planlagt vill förgöra vår frihet. Naturkatastrofer och kärnkraftsolyckor kan förvisso vara farliga, men de är dels mycket ovanliga i vårt land, dels enstaka händelser orsakade av slumpen och mänskliga misstag.
Det vidgade säkerhetsbegrepp som beredningen föreslår är en utmärkt utgångspunkt och ger en tydlig signal åt alla myndigheter att förbereda sig både för enstaka händelser, kriser och krig. Däremot får tillämpningen inte tillåtas urholka vår värnkraft mot den yttersta ondskan. Det väpnade angreppet måste alltjämt vara dimensionerande för försvaret - både på lång och kort sikt.
Så länge Sveriges internationella insatser bygger på nationella beslut bör de vara underordnade våra försvarsansträngningar. Jämställda med det överordnade målet att trygga Sveriges existens i händelse av väpnat angrepp eller hot om sådant blir de internationella insatserna först när och om Sverige ingår som en del i ett fungerande internationellt säkerhetssystem. Då kan man med fog hävda att de internationella insatserna fyller samma funktion som försvaret av Sverige, eftersom vi i ett sådant läge kan förvänta oss hjälp mot ett eventuellt väpnat angrepp.
Förutom den, enligt vår uppfattning, omotiverade förändringen av totalförsvarets uppgifter innehåller propositionen en del uppseendeväckande felavvägningar, som innebär allvarlig suboptimering av de resurser som avdelas till försvarsansträngningarna.
De skygglappar som ännu präglar en del av den politiska debatten i vårt land är till nackdel för Sverige. I det nya läge som råder efter det kalla krigets slut måste totalförsvarets roll i säkerhetspolitiken noga analyseras. Försvaret måste, liksom tidigare, kunna stödja den säkerhetspolitiska linje om vilken enighet f n råder. Dessutom måste försvaret kunna tillämpa en tidsvinnande strategi samtidigt som förmågan att klara sig utan hjälp mot en försvagad fiende måste öka p g a ökad politisk osäkerhet och mindre möjligheter till hjälp.
Viktigt, men ej berört i regeringens underlag, är att diskutera var omslagspunkterna för försvarets förmåga går. När svarar inte längre försvaret mot säkerhetspolitikens krav och när kan vi inte längre försvara landet? Denna fråga bör göras till föremål för en särskild studie.
Den fortsatta beslutsprocessen
Det underlag regeringen presenterar är så ofullständigt och osäkerhetsfaktorerna så många att ett avvisande av regeringens förslag är den enda lösningen. Propositionen kan inte ligga till grund för ett heltäckande beslut om säkerhets- och försvarspolitikens inriktning. Beredningsprocessen bör fortsätta och fullödigt underlag föreläggas riksdagen. Ett rimligt nästa steg är att regeringen tillsätter en parlamentarisk försvarskommitté som tar fram detta underlag. Därmed skulle principbesluten skjutas ett år framåt i tiden.
Vår bestämda uppfattning är att denna handlingsväg vore bäst för landet och för samförståndet kring försvars- och säkerhetspolitiken. Dessa frågor förtjänar en mer heltäckande behandling än vad som blivit fallet i den nu genomförda beredningsprocessen.
Likväl lägger vi i denna motion omfattande förslag om förändringar av den inriktning regeringen föreslår, medvetna om att vi inte med full säkerhet kan lita till att vårt förslag om ytterligare beredning vinner riksdagens bifall.
Vi väljer alltså att i det följande sakbehandla propositionen med i huvudsak följande förslag till kompletteringar avseende den fortsatta beredningen av ärendet:
1 Försvarsmakten m fl myndigheter ges i uppdrag att redovisa behovet av stridskrafter (inklusive ekonomi) för att i huvudsak fullfölja ambitionerna i 1992 års försvarsbeslut vad gäller uppgifter, inriktning, försvarskraft, materielförsörjning och försvarsindustriell kompetens. 2 3 Ytterligare studier sker avseende bl a förmågan till sjömålsbekämpning, luftförsvarets uthållighet, långsiktig anpassningsförmåga (inklusive kostnader som kan nyttiggöras försvaret också i det korta perspektivet), befälsordning samt materielförsörjning och försvarsindustriell kompetens. 4 5 En säkerhetspolitisk analys genomförs som penetrerar omslagspunkterna avseende försvarets förmåga att stödja den valda säkerhetspolitiska linjen. 6 Regeringens förslag avses styra myndigheternas planering. Därför koncentreras vår motion till att i sak föreslå förbättringar i regeringens förslag genom att komplettera det som ej är tillfyllest. Vi föreslår samtidigt att vissa förslag helt avvisas.
Säkerhetspolitiken
Det aktuella läget i stort
Sovjetunionens och dess imperiums sönderfall har i grunden förändrat de säkerhetspolitiska förhållandena. Det bipolära säkerhetssystemet har upplösts. Västeuropa är stabilt medan Central- och Östeuropa i stor utsträckning präglas av instabilitet och osäkerhet.
Det kalla krigets slut ryckte undan grunden för neutralitetspolitiken. Sverige ligger inte mellan öst och väst utan utgör en alltmer integrerad del i det Västeuropa som gradvis övergår till att bli hela Europas ordning.
De säkerhetspolitiska bedömningar som föregick 1992 års försvarsbeslut pekade på osäkerhet, medan de allmänna stämningarna i såväl Sverige som omvärlden fortfarande präglades av en avsevärd optimism. Sveriges säkerhetspolitiska situation målades upp som tämligen ljus, med reservation för just dessa osäkerheter. De i grunden förbättrade säkerhetspolitiska förhållandena intecknades genom minskningar av det svenska försvaret.
1995 är den säkerhetspolitiska verkligheten ganska lik den som gällde 1992. Vårt läge är fortfarande tämligen gynnsamt. De militära förutsättningarna i vårt närområde för angrepp på Sverige får betraktas som begränsade under de närmaste åren. Samtidigt är osäkerhetsfaktorerna tydligare nu än 1992. Det gör att det långsiktiga perspektivet måste vara avgörande för försvarspolitikens inriktning. Så är inte fallet i propositionen.
Det finns anledning att påpeka att våra grannländers politiska och militära expertis ger en bistrare bild av vårt närområde än den som är gängse i vårt land.
Rysslands utveckling
Förhoppningen om en snabb och smärtfri process mot demokrati och marknadsekonomi har inte infriats i Ryssland. Osäkerheten kring Rysslands väg har snarast accentuerats.
Rysslands ekonomi och politik kännetecknas av svaghet. Detta samtidigt som nationalistiska och militaristiska ideal finns i såväl det ryska folkdjupet som bland politikens brunröda krafter. Det har lämnat tydliga spår också i statsledningens hållning. Starka krafter i Ryssland önskar att landet åter skall spela en stormaktsroll. Det visar inte minst den ryska hållningen till de central- och östeuropeiska staternas önskan om snabb integration i västs militära struktur. Ryssland agerar i dag annorlunda än under de första åren av sin självständighet
Det nordeuropeiska säkerhetsläget hänger nära samman med förhållandena och utvecklingen i Ryssland, vilka därmed är en viktig utgångspunkt för svensk säkerhetspolitik.
Om den ryska försvarsförmågan utvecklas i volym och slagstyrka i enlighet med t.ex. den antagna militärdoktrinen kommer det sannolikt inte att upplevas som hotande av västvärlden. Däremot kan grannländerna uppfatta det helt annorlunda.
Ökad militär handlingsmöjlighet skulle inte utgöra något hot mot Sverige om Ryssland vore en stabil demokrati förankrad och inlemmad i europeiska ekonomi- och säkerhetsstrukturer. Den politiska instabiliteten och osäkerheten om Rysslands väg gör emellertid att mer pessimistiska antaganden vad gäller militär kapacitet och politisk utveckling måste läggas till grund för för totalförsvarets dimensionering.
Den ryska militärdoktrin som fastställdes 1993 är visserligen provisorisk, och genomförandet är i ekonomiskt avseende osäkert, men om den genomförs skulle Sveriges militära läge kunna försämras kraftigt under åren fram till år 2000. De strategiskt rörliga styrkor som avses vara upprättade kring sekelskiftet innebär att förmågan att genomföra ett strategiskt överfall kan öka.
Kring sekelskiftet kan Ryssland ha en stående militär styrka på 1,5 miljoner man med ytterligare 5 miljoner man i mobiliseringsreserv. Andelen yrkesanställda avses öka till 50 procent av de stående förbanden.
Ett avgörande förhållande som hittills spelat mycket liten roll i den svenska debatten är den ökade koncentrationen av modern materiel och offensivt inriktade förband i Sveriges omedelbara närhet. Till följd av såväl CFE-avtalet som den relativt ökade betydelsen av de strategiska kärnvapnen på ubåtsflottan på Kolahalvön har Ryssland i det Norra militärdistriktet större förmåga än tidigare, främst vad gäller flyg och attackhelikoptrar, men även generellt avseende markstridskrafternas utrustning. Rysslands konven- tionella kapacitet till militär offensiv över landgräns är betydande i gränslanden mot Norge, Finland och de baltiska staterna. Idag råder dessutom osäkerhet om i vilken utsträckning CFE-avtalet genomförs och vilka konsekvenser det får för vårt närområde.
Utöver sin kärnvapenarsenal förfogar Ryssland väster om Ural över 8 700 stridsvagnar, 12 700 pansarskyttefordon, 7 900 artilleripjäser, 950 attackhelikoptrar samt 4 400 stridsflygplan. Denna mängd av i huvudsak modern materiel är av en avgörande betydelse för Rysslands möjligheter att återta militär förmåga.
Rysslands möjligheter till militär återuppbyggnad i kortare perspektiv avgörs av hur man använder sitt arv av materiel och utbildad personal. I ett längre perspektiv hänger det på nyanskaffning och nyuppsättning av förband.
Rysslands ekonomiska utveckling avgör den framtida militära potentialen. En snabb ekonomisk återhämtning ökar möjligheterna till en gynnsammare utveckling och en demokratisk stabilisering. Men den kan även öka förutsättningarna för militär tillväxt.
Osäkerheten kring Rysslands politiska vägval är genuin. Risken för en ny kupp får inte underskattas. Våldsanvändning är ännu en relevant metod för konfliktlösning bland en del ledande politiker och militärer. Tjetjenien är ett tydligt exempel på detta. De kommande månaderna kan bli avgörande för rysk politik. Parlamentsvalet i december och presidentvalet i juni gör alla framtidsbedömningar osäkra. En utveckling av den ryska politiken i riktning mot rödbrun revanschism kan bli resultatet såväl av ännu en kupp som av demokratiska val.
Sveriges närområde i övrigt
De storstrategiska intressen som är avgörande för den massiva basering som görs på Kolahalvön är den starkaste militära realiteten i det nordeuropeiska området. I ett globalt perspektiv är den relativa betydelsen av nordområdena större än tidigare. I Östersjöområdet finns däremot avsevärt mindre militära styrkor än tidigare.
Betydelsen av en hållbar transatlantisk länk är vital för det nordeuropeiska området. Säker och förberedd hjälp till Norge är ännu så länge huvudkomponenten i denna säkerhetspolitik. NATO:s nedrustning sker i första hand i Centraleuropa, inte i det svenska närområdet.
Under sommaren och hösten har åtskilliga argument på försvarspolitikens områden hämtats från den nedrustning som nu pågår i övriga Europa. Det finns anledning att påpeka att många av de länder det gäller under 1970- och 80-talen kraftigt ökade sina försvarsanslag. Åtskilliga kommer därför att ha högre försvarsanslag i reala termer 1995 än vad de hade 1980. Ändå har de i många fall nyligen genomfört betydande nedskärningar. Våra grannländer hade samtliga högre försvarsanslag 1993 än 1980. Finlands anslagsnivå var då 45 procent högre, Norges 33 procent högre och Danmarks 4 procent högre än 1980.
Av länderna i vårt närområde är det endast Tyskland som minskat sina försvarskostnader jämfört med 1980. Under 1980-talet har en omfattande förnyelse skett genom de successivt kraftigt höjda anslagen hos våra grannar. Vad gäller teknisk förnyelse gäller detta också förband i det forna Sovjetunionen.
Strategisk utveckling i övrigt
Regeringens bedömningar avseende den militärstrategiska utvecklingen delar vi i huvudsak, bortsett från synen på försvarskostnadernas utveckling i vårt närområde. Regeringen väljer medvetet ut de länder och de tidsperioder som passar bäst för syftet att motivera de egna förslagen till neddragningar. Det bidrar till en ofullständig bild av utvecklingen i vår omvärld.
Propositionen understryker de förbättrade möjligheterna att uppnå överraskning med strategiskt rörliga insatsstyrkor och redovisar större sannolikhet än tidigare för lokala och regionala krig utan att flera stormakter nödvändigtvis är inblandade. Detta resonemang motsägs av påståendet att ett angrepp mot Sverige förutsätts ingå som del i en stormaktskonflikt - med båda stormakterna inblandade. - "Det är inte rimligt att anta att väpnat angrepp skulle riktas mot Sverige annat än i samband med en stormaktskonflikt."
Den tvärsäkerhet regeringen redovisar i detta stycke rimmar illa med den analys man gör och de slutsatser som dras av den säkerhetspolitiska och militärstrategiska utvecklingen. Förutsättningar och antaganden som varit en del av svensk retorik i decennier är inte längre lika självklara. Försvarsplaneringen bör, som försvarsministern hävdat så sent som i den allmänpolitiska debatten, inte bygga på ett "syntetiskt konstruerat angreppsscenario". Planeringen och de styrkor vi beslutar oss för att bibehålla och utveckla måste tvärtom utgå från ett mycket brett spektrum av militära handlingsmöjligheter mot vårt land. Det ställer nya och större krav på våra försvarsförberedelser och på våra förband.
Sveriges säkerhetspolitiska intressen
NATO:s roll i framtidens Europa är osäker men avgörande. Alliansens vilja och förmåga att hjälpa Sverige i händelse av angrepp är också osäkrare än tidigare, såväl politiskt som militärt. Detta innebär sammantaget att vi i större utsträckning än tidigare måste lita till egen kraft för att uthålligt försvara vårt land. Kraven på vårt lands försvar kan i denna bemärkelse komma att ställas högre än tidigare.
Förutom ett inlemmande av Ryssland i den europeiska ekonomiska och demokratiska gemenskapen är de baltiska staternas självständighet och förmåga att hävda sin suveränitet det kanske mest betydelsefulla svenska säkerhetsintresset. Vad gäller långsiktig militär potential och grundläggande intressen i det nordeuropeiska området har verkligheten inte förändrats i grunden sedan 1991. Däremot innebär de baltiska staternas frihet en stor militärgeografisk fördel för Sverige. Rysslands tillträde till det Östersjön över vilket hotet under decennier förutsatts komma är ytterst begränsat. Förberedelsemöjligheter och förvarningstider har förlängts avsevärt. Det gör Sveriges säkerhet större. Även i detta begränsade hänseende är de baltiska staternas sak också vår.
Den rimliga hållningen är att Sveriges säkerhetspolitiska linje skall dikteras av våra nationella säkerhetsintressen, inte bli ett i praktiken tvingande resultat av missriktat besparingsnit. Ett starkt försvar är den bästa basen för de beslut om säkerhetspolitik och samverkan med andra länder som framtiden kräver.
Om de beslut som hittills fattats på försvarsområdet (reduktion med ca 5,5 miljarder kronor årligen) bekräftas genom ett likalydande beslut i höst, riskerar vår militära och därmed också säkerhetspolitiska handlingsfrihet att successivt begränsas.
Sveriges säkerhetspolitiska linje skapas i första hand genom handling. Det är viktigare vad vi gör än vad vi säger. Till skillnad från doktriner, deklarationer och dokument utgör den faktiska försvarsförmågan ett verkligt säkerhetspolitiskt förtroendekapital. Därför är vårt starka försvar, en kompetent försvarsindustri och vår förmåga att delta i internationella insatser centrala faktorer i säkerhetspolitiken.
Vår ambition måste vara att bygga in Sverige i europeisk säkerhet i allmänhet, samtidigt som vi själva tryggar vår militära säkerhet. Handlingsfriheten är i sig en styrka i en turbulent och osäker omvärld.
Svensk säkerhetspolitik måste bygga på överväganden som är fast förankrade i verkligheten istället för på förhoppningar eller föreställningar om den framtida säkerhetspolitiska miljö vi idag inte vet någonting om. Sverige bör därför med bibehållen militär alliansfrihet aktivt bidra till den europeiska freds- och säkerhetsordning som nu växer fram. En sådan politik får både styrka och trovärdighet genom ett starkt svenskt försvar. Den skapar också förbättringar för en öppen diskussion.
Sveriges försvar
Säkerhetspolitiska utgångspunkter
Sveriges säkerhetspolitiska mål förblev med försvarsbeslutet 1992 i stort oförändrade. Vad som tillkom i riksdagsbeslutet var den europeiska dimension som under åtskilliga år försummats. Sverige markerade sin öppenhet för deltagande också i utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete med andra europeiska stater.
Den militära alliansfriheten beskrevs av den borgerliga regeringen som säkerhetspolitikens hårda kärna. Denna alliansfrihet grundas i sin tur på skyldigheten att upprätthålla en betryggande försvarsförmåga för att vi skall kunna vara neutrala i händelse av krig i vårt närområde. Slutsatsen "Ingen annan försvarar Sverige, och vi försvarar bara Sverige" blev den nya formel på vilken svensk säkerhetspolitik kom att vila.
Genom denna doktrinförskjutning kompletterad med utvecklingen efter 1992 har såväl betydelsen av och innehållet i begreppen neutralitet och alliansfrihet i grunden förändrats. Neutralitetspolitiken har utmönstrats ur begreppsfloran samtidigt som Sverige sökt allt närmare samverkan med övriga europeiska länder. Begreppet alliansfrihet definierades snävare redan i beslutet genom bestämningen "militär" alliansfrihet.
1992 års beslut var ett handlingsfrihetsbeslut. Det finns anledning att inom ramen för militär alliansfrihet utveckla och fördjupa vårt säkerhetspolitiska samarbete, såväl med länderna inom EU som med viktiga aktörer utanför. Vårt samarbete med EU och övriga Europa måste byggas utifrån en position av stabilitet och förtroende.
Försvarspolitikens inriktning och uppgifter för totalförsvaret
Det militära försvarets resurser måste dimensioneras mot bakgrund av omvärldens militära potential, d.v.s. befintliga styrkor och försvarsindustriell kapacitet (eller förutsättningar att köpa in materiel) på 5-10 års sikt. Detta kan definieras som hotet av ett väpnat angrepp mot Sverige. Politiska bedömningar är viktiga, men förändringar kan här komma så snabbt att de snarare påverkar den kortsiktiga beredskapen (som i och för sig i huvudsak skall byggas på en tänkt angripares omedelbara insatsförmåga) än avgöra försvarets styrka i det medellånga perspektivet. De politiska faktorerna kan definieras som risken för ett angrepp mot Sverige.
Det svenska totalförsvaret skall skydda Sverige mot väpnat angrepp. Ett utvidgat säkerhetsbegrepp får inte urholka denna förmåga. Den militära hotbilden skall ligga till grund för försvarspolitikens inriktning i såväl kort som långt perspektiv. Det finns anledning att påpeka att militärt och civilt försvar inte är kommunicerande kärl i resurshänseende. Militär grundutbildning är till enbart för nationens försvar. Vi avvisar inte positiva bieffekter som kan underlätta rekrytering till utlandstjänst, men varje dags pliktutbildning skall främja försvaret av Sverige.
Propositionens bedömningar avseende hotutvecklingen i närområdet är stramare än beredningens. Trots detta har man inte lagt den kärvare bedömningen till grund för ändrade förslag. Sammantaget finns anledning att betona att ett starkt försvar, kompetent försvarsindustri och deltagande i internationella insatser är av avgörande betydelse för säkerhetspolitikens trovärdighet. Försvarsmaktens förmåga till uthållig försvarsstrid, som stöd för en tidsvinnande strategi, bidrar till denna trovärdighet.
De nya huvuduppgifter som regeringen föreslår för försvaret avvisas.
Det finns anledning att betona att utvecklingen i allmänhet snarare än exakta angreppsscenarier skall ligga till grund för utformningen av försvaret. Detta ställer i sig större krav än tidigare på diversifiering av ingående enheter vad gäller förmåga och ställer därmed större krav på försvaret än vad som vore fallet med en tydlig och avgränsad hotbild.
Den helhetssyn på hantering av hot och risker i fred och krig som redovisas i propositionen kan vi dela vad gäller grunder och huvuddrag, inte minst vad gäller de krav den ställer på samverkan inom totalförsvaret. Ett robust samhälle med så liten sårbarhet som möjligt anser vi vara det civila försvarets första frontlinje.
Anpassning/återtagning
Militärhistoriska erfarenheter såväl som genomförda studier talar för ett försvar med förberedda möjligheter till framtida upprustning. Men den bästa anpassningsåtgärden är ett försvar som i sig är tillräckligt starkt och i tillräcklig mängd innehåller de funktioner som behöver förstärkas.
Med återtagning avses komplettering av utrustning och utbildning för att uppnå avsedd förmåga. Sådan återtagning måste kunna ske. I vilken grad man tillämpar principen om återtagande i försvarspolitiken beror på vilken grad av risktagande man är beredd att acceptera. Återtagning är snarast att se som en variation i beredskapen, men med betydande risker jämfört med en beredskap som bygger på befintlig försvarskraft.
Anpassningsåtgärder, eller snarare upprustning, innebär att nya försvarsbeslut med stora resurstillskott och stora materielprojekt måste genomföras. Eftersom försvarsbesluten sedan krigets slut fattats i huvudsak i femårig rytm, kan man med fog hävda att de liksom historisk erfarenhet visar på tidigare svårigheter som gäller både beslutsfattande och realisering.
Att utveckla en en gång förlorad eller tidigare aldrig uppnådd förmåga eller förbandsvolym är svårt. Att bygga en stor del av det svenska försvarets framtid på politisk förmåga att fatta beslut i tid, och på möjligheten att, när beslut fattas i tid, uppnå önskad försvarsförmåga innebär en mycket hög grad av risktagande.
Båda dessa faktorer innehåller mycket av förhoppningar och förväntningar. Båda innebär osäkerhet, om än i olika omfattning. Det avgörande argumentet mot en storskalig och därmed dyrbar satsning på återtagning/anpassning är att man tvingas lägga ut stora pengar på att sänka trösklarna för att snabbt kunna nå effekt utan att det för den skull ger några effekter på kort sikt. Alternativet till dyrbara återtagnings- och/eller anpassningsåtgärder är att utveckla, utbilda och underhålla bra förband som man med säkerhet kan disponera såväl nu som i framtiden.
Militärledningen avvisar en storskalig överföring av medel från dagens krigsorganisation till förberedda återtagnings/anpassningsåtgärder i syfte att flexibelt kunna anpassa försvarsförmågan till aktuellt hot. Bedömningen grundas inte bara på förväntad politisk oförmåga att fatta beslut om anpassning av försvarsförmågan utan också på den allmänna osäkerhet det skulle innebära att förlita sig på framtida beslut och den osäkra förmåga anpassningsåtgärderna leder till.
De bästa förutsättningarna för ett större och starkare försvar i morgon är ett försvar av hög kvalitet redan idag. Vad som i första hand behövs är en hög materiell och personell kvalitet i nuvarande krigsorganisation. Detta innebär inte att anpassningsförmågan mot framtida förändrade hot eftersätts. Genomförbara planer för hur detta skall ske måste självfallet vara en naturlig del av försvarets förberedelsearbete. Genom försvarsbeslutet 1992 gavs för första gången denna uppgift till försvaret.
För att behålla möjligheterna till långsiktig tillväxt måste 1996 års försvarsbeslut därför innehålla:
fler yrkes- och reservofficerare än vad aktuell krigsorganisation kräver
mer omfattande försvarsforskning än för våra omedelbara behov
kapacitet för utveckling/anskaffning och underhåll också av utrustning vi idag inte har
genomtänkta planer för utbildning och uppsättning av förband
tillgång till kvalificerade utbildnings- och övningsanläggningar/platser
tillgång till kvalificerade värnpliktiga
Slutsatserna vad gäller förslagen i propositionen är i första hand att detta kräver ytterligare överväganden innan beslut fattas. En planering som följer FB 92 och sålunda innebär fortsatta anpassningar i KDU (krigsduglighet) är rimlig. Ett större risktagande med inplanerad mer omfattande återtagning grundat på förband som helt saknar krigsduglighet avvisas emellertid. Vad som antyds i propositionen avseende utebliven förbands- och repetitionsutbildning kan inte accepteras och leder sannolikt till mycket negativa marginaleffekter. Det vi har i form av militärt försvar skall vara bra. Regeringens långsiktiga resonemang stämmer emellertid väl överens med bedömningarna i FB 92 men kräver noggranna studier och planläggning för att kunna realiseras.
Inriktningen av det militära försvaret
Utgångspunkter/uppgifter
Dimensionerande för Sveriges försvar är risken för ett överraskande, dolt iscensatt angrepp med strategiskt lättrörliga styrkor av hög kvalitet. Till dessa hör luftlandsättningsförband, diversionsförband och det flyg som sätts in mot Sverige för att erhålla det regionala luftherravälde som krävs för operationernas genomförande. Ofta betecknas detta angrepp som "strategiskt överfall" och bedöms idag som den mest sannolika typen av inledningsfas oavsett angriparens fortsatta avsikter.
Väsentligt för att möta ett sådant anfall är att kunna försvara sina egna "kraftcentra". På så sätt undviks tidig kollaps och kriget kan fortsätta under det att tid vinns för att omdisponera styrkor och söka hjälp utifrån. Även om säkerhetspolitiken inte på samma sätt som tidigare förutsätter att angriparen har en huvudmotståndare som automatiskt har starkt intresse och möjlighet att bistå Sverige så kvarstår NATO:s och därmed USA:s intresse av att kunna försvara sina allianspartners Danmark och Norge.
Kraftsamling av svenska förband och därmed svensk förmåga bör följaktligen ske till de kraftcentra som definierats utgöra en angripares huvudintressen. Handlingsfrihet åstadkoms med en tillräcklig mängd förband med flexibel förmåga samt en strategi som gör att hjälp utifrån ter sig meningsfull.
Frågan om tidsvinnande strategi eller ej är en viktig fråga för det svenska försvarets utformning. För maximal handlingsfrihet också vad gäller förmågan att ta emot hjälp - förberett eller oförberett - finns anledning att kraftigt förbättra de svenska stridskrafternas interoperabilitet. Det ger säkerhetspolitiskt handlingsutrymme.
I övrigt torde de målsättningar för krigets förande som anges i 1992 års försvarsbeslut utgöra en tillräcklig grund för de strategiska riktlinjer som behövs. I än högre grad finns emellertid nu motiv för att peka på behovet av ett militärt försvar med förband som kännetecknas av allsidighet, flexibilitet och handlingsfrihet också vad gäller deras användande. Att i nuvarande läge helt låsa sin planering vid i förväg bestämda angreppsfall eller scenarion ter sig som tidigare nämnts inte meningsfullt.
En fortsatt modernisering i takt med teknik- och doktrinutvecklingen är den bästa förutsättningen för att kunna möta framtida hot. Avsaknaden av entydiga angreppsfall eller scenarion gör att försvarets förmåga att möta olika hot måste vara större. Samtidigt som vi vet mindre måste vi alltså kunna mer för att klara spännvidden i en möjlig framtida utveckling.
En fråga som sällan berörs i debatten är risken för att hamna i tvångslägen p.g.a. bristande militär förmåga även då militärt våld inte används mot oss. Känsligheten för politiska påtryckningar ökar avsevärt om vi saknar de militära förutsättningarna att kunna stå emot väpnat angrepp. Också andra militära påfrestningar än väpnat angrepp måste därför kunna hanteras inom ramen för den svenska säkerhetspolitiken.
Ledningssystemet
Människorna blir en allt viktigare del av försvaret. I takt med specialisering och en i alla försvarsgrenar allt högre komplexitet och tekniknivå blir individer och de förband de skapar avgörande för utfallet av striden.
Ledningssystem är inte i första hand den organisatoriska ram inom vilken Försvarsmakten verkar utan ett system av informationsflöde och ordervägar. Dagens och framtidens teknologiska landvinningar, främst avseende informationsteknologin, skapar helt nya förutsättningar för underrättelsetjänst, lednings-, stridslednings- och sambandssystemen. Samtidigt kan på ganska kort sikt hela stridens förande förändras framförallt vad gäller kustförsvars- och markstridskrafterna som hittills präglats av en sammantaget relativt låg teknisk nivå.
Vad som behövs är en genomgripande genomlysning av ledningsfunktionerna (tekniskt, operativt och taktiskt) som i sin tur kan komma att leda till förändringar i ledningsstruktur och informationsflöde inom och mellan stridskrafterna. Om det är detta regeringen avser med sitt förslag så bör detta accepteras av riksdagen. Om inte bör utredningen kompletteras med det som är mer väsentligt än ledningsorganisationen i sig, nämligen ledningsstruktur och ledningsfunktionernas utveckling i de hänseenden som anges ovan. Något omedelbart ställningstagande rörande indelningen på regional nivå (försvarsområden och marinkommandon) bör inte göras förrän utredningen är genomförd.
Teknisk förnyelse i ledningssystemen är avgörande för att kunna ta tillvara kraften i våra vapensystem. Redan idag finns tekniska möjligheter att skapa ett digitaliserat stridsfält där förband kan få underrättelser och ledas nästan i realtid. De informationsteknologiska landvinningarna gör det möjligt att nå långt större sammantagna effekter - synergieffekter - än vad varje system för sig kan åstadkomma. Därför bör frågorna rörande C4 I ägnas särskild uppmärksamhet i hela försvaret. En särskild utredning kring denna för framtiden avgörande fråga bör övervägas vid sidan eller inom den utredning regeringen aviserat avseende ledningsorganisationen.
Markstridskrafterna
Den avgörande dimensioneringsgrunden för våra markstridskrafter är de höga krav som landets stora yta ställer. Just därför är regeringens förslag orealistiskt, såväl vad gäller ambitionsnivåerna i närtid som efter anpassning/upprustning. Detta särskilt som de existerande förbanden - genom felavvägningar i övrigt - riskerar att få så låg kvalitet att de inte kan lösa uppgifter på det moderna stridsfältet.
Hela Sverige kan inte försvaras av 12 brigader med tveksam kvalitet. Vår utgångsgpunkt är att bibehålla 14 av arméns brigader samtidigt som brigadernas kvalitet markant ökar.
Vår målsättning är att huvuddelen av brigaderna - helst alla - skall utrustas med moderna stridsvagnar. Därför kan en ny avvägning behöva ske mellan anskaffningen av stridsvagnar för ca 40 miljoner kronor per styck och stridsfordon 90 med ett styckpris på ca 20 miljoner kronor. De två brigader som tillförs i vårt förslag skall preliminärt vara utrustade med begagnade stridsvagnar, något som borde kunna möjliggöras när beslut fattas om att utnyttja optionen om ytterligare 90 Leopard S.
Vid sidan om dessa kvalificerade brigader bör markstridskrafterna, med beslut om anskaffning redan nu men, med genomförande efter 2001, tillföras en attackhelikopterbataljon med fullt moderna helikoptrar. Redan under innevarande period bör ett kompani med begagnade helikoptrar kunna organiseras.
Den grundutbildning av bevakningsförband som regeringen föreslår avvisas. Prioriteringen av förband med låg försvarseffekt och minimal användbarhet är en felaktig prioritering i ett i övrigt allt mindre försvar. Ju mindre försvaret blir desto allsidigare och slagkraftigare måste de i försvaret ingående förbanden bli.
Förberedelser för att inom en tioårsperiod förstärka försvaret med ytterligare två fördelningar om vardera fyra brigader bör göras. Regeringens förslag avseende principer för utökning av territorialförbanden godtas.
Sjö- och kustförsvarsstridskrafter
Vi delar i huvudsak regeringens riskbedömning, även om hotet vad gäller kustinvasion avvisas väl lättsinnigt. Den slutliga avvägningen mellan sjöstridskrafter och kustförsvarsförband bör enligt vår mening anstå till dess att försvarets sjömålskapacitet ytterligare övervägts. Detta gäller även det exakta antalet ubåtar och ytstridsfartyg. En sådan utredning kan komma att påverka även andra prioriteringar mellan försvarsgrenarna.
Den tekniska utvecklingen avseende sjötransporter och överskepp- ningskapacitet (civila ro-ro-fartyg, svävare m.m.) gör att den förberedelsetid vi förväntar oss kanske inte står till buds. Vi avvisar regeringens förslag om sänkt krigsduglighet vid de sjögående förbanden. Den fortsatta moderniseringen av sjöstridskrafterna, som är en absolut förutsättning för att kunna acceptera färre enheter, kräver enligt vår mening anskaffning av såväl Ubåt 2000 som ytterligare YSS 2000.
Flygstridskrafter och övrigt luftförsvar
Regeringens inriktning mot 12 divisioner JAS och 16 basbataljoner efter återtagning innebär en hög grad av risktagning vad gäller uthålligheten i luftförsvaret efter år 2006. För att ersätta de JA 37 som fram till dess bidrar till att upprätthålla luftförsvarsförmågan bör redan nu beslut fattas om anskaffande och uppsättande av ytterligare två divisioner JAS 39 Gripen. 12 divisioner utgör den nedre gränsen för vad som kan anses vara ett rimligt luftförsvar och innebär därmed en hög grad av risktagning. Med utgångspunkten 14 divisioner, även långsiktigt, finns goda möjligheter att avsevärt förlänga den tid luftförsvaret kan verka. Marginalnyttan av två divisioner är sålunda mycket hög. Detta gäller även bortsett från aspekten att priset per flygplan blir lägre ju fler enheter vi väljer att anskaffa.
Med 14 divisioner bör automatiskt följa ett högre antal basbataljoner, vilkas antal i sin tur är av stor betydelse för uthålligheten i luftförsvaret. 21 basbataljoner är vad vi anser att Försvarsmaktens planering bör grundas på. Beträffande det lätta attackflygets framtid delar vi regeringens bedömning och menar att denna fråga väl låter sig studeras också i ljuset av den av oss föreslagna anskaffningen av attackhelikopterförband.
Ett starkt luftförsvar kräver ett heltäckande luftvärn. Det är nödvändigt med det helhetsgrepp på frågorna som regeringen aviserar, men detta får enligt vår mening inte bli en förevändning att inte nu fortsätta utvecklingen av Robot 23 BAMSE.
Förbandsproduktion och grundorganisation
Det övergripande målet är att minska produktionskostnaderna - inte att lägga ned regementen, flottiljer och andra förband. Därför är det positivt att regeringen tagit fasta på det moderata förslaget att låta genomföra en större översyn av systemet för förbandsproduktion inom försvaret.
Vi instämmer i regeringens förslag avseende möjligheter att differentiera utbildningen med hänsyn till uppgifterna i krig. Däremot motsätter vi oss en korttidsutbildning av soldater som krigsplaceras i stridande befattningar. Den nedre gränsen för soldatutbildning går snarare efter fem månaders utbildning än före denna redan prövade och förkastade utbildningstid.
I enlighet med våra förslag om fler brigader och flottiljer blir behovet av nedskärningar i produktionsapparaten avsevärt mindre. Hur stort de är bör avgöras efter den översyn av nuvarande principer för förbandsproduktion och övrig fredsverksamhet som regeringen aviserar i propositionen.
Behov av personal
Enligt vår mening kan inte de personalminskningar som anges i propositionen tas för givna ens med regeringens begränsade förslag till krigsorganisation. Innan principerna för förbandsproduktion respektive befälsbehoven för internationell verksamhet och ett noga genomtänkt system för planlagd upprustning föreligger saknas enligt vår mening underlag för dylika beräkningar. Till detta kommer konsekvenserna av en översyn av befälsordningen.Vi delar regeringens bedömning att personalkostnaderna oavsett omfattningen på nedskärningarna med svårighet kan minskas i närtid.
Det civila försvaret
Sverige har enligt många bedömare världens, näst efter Schweiz, bästa civilförsvar. En ytterligare kvalitetshöjning av främst befolkningsskydd och räddningstjänst blir resultatet av den direktrekrytering till civilförsvaret som nu sker, men som tyvärr inte närmare kommenteras i propositionen.
Några motiv att utnyttja ett mindre tydligt hot på den militära sidan för att direkt öka insatserna på civilförsvarets område kan vi inte se. Därför måste behoven av relevant krigsorganisation för civilförsvaret noggrant analyseras.
Den organisation för att möta stora katastrofer som aviserats är onödig och ett misshushållning med resurser. Att med pliktlagens stöd ta ut 10 000 civilpliktiga för att värna miljön, bekämpa skogsbränder och stå i beredskap för kärnkraftsolyckor och massflyktsituationer är ett felaktigt utnyttjande. "Hotet" motiverar inte detta, och det är inte heller pliktlagens avsikt att ställa personal till en dylik organisations förfogande.
Vad gäller den objektiva nyttan av den organisation som skisserats finns också anledning till allvarliga dubier. Vad Sverige behöver är inte i första hand "armar och ben" med kanske 60 dagars utbildning utan kvalificerade resurser för katastrofhjälp. I huvudsak finns dessa i nuvarande organisation - inom kommunernas räddningstjänst m fl myndigheter. Förstärkningar av denna funktion bör - om sådana anses nödvändiga - i första hand ske med kvalificerad materiel, d v s fler sjöflygplan som kan "vattenbomba" skogsbränder, mer kvalificerad utrustning som länsar och pumpar för att hantera farliga utsläpp eller helikoptrar för att stärka sjöräddningen.
Ekonomi
Omfattningen av besparingarna anges i propositionen regelmässigt till fyra av försvarets uppgivna 40 miljarder kronor. Företrädare för socialdemokraterna och centern redovisar en 10-procentig besparing fram till år 2002 och argumenterar för denna marginella besparings rimlighet i ett internationellt perspektiv. Dessvärre är det inte hela verkligheten.
För det första kommer i stort sett hela besparingen att tas ut på det militära försvaret. Dess årsbudget är inte 40 miljarder kronor utan var snarare 38,5 miljarder kronor före besparingarna.
För det andra skall utöver de 4 miljarderna (där de två sista i den ekonomisk-politiska propositionen hösten 1994 angavs som beroende av om det säkerhetspolitiska läget tillåter det ) följande belopp i praktiken belasta alternativt hämtas ur Försvarsmaktens budget varje år:
- effekter av bl a utebliven priskompensation 1,3 miljarder kronor/år
- fullt ekonomiskt arbetsgivareansvar 0,15 miljarder kronor/år
- materielförslitning utomlands 0,4 miljarder kronor/år
(med osäker finansiering)
- civila insatsstyrkor minst 0,4 miljarder kronor/år
- värnplikt utöver försvarets behov 0,5-0,7 miljarder kronor/år
Dessutom föreligger bl a följande ekonomiska osäkerheter:
- framtidens priskompensationssystem - - ränta på JAS-lån i Riksgälden - - teknikfaktorn efter 1998 - - ev. ytterligare kostnader för högre ambitioner på det internationella området - - ev. ytterligare kostnader för högre ambitioner vad gäller civilförsvaret. - Utöver planlagda besparingar angav försvarsberedningen att ytterligare besparingar utöver de fyra miljarderna kan göras mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget vid de kontrollstationer som är föreslagna dels 1996, dels efter valet 1998.
De fyra miljarderna i besparing förvandlades av beredningen från tak till golv. Regeringen förelägger inte riksdagen denna bedömning utan lämnar frågan öppen.
I vilket fall ger detta tillsammans med de osäkerheter som kvarstår att slutresultatet kan innebära ännu större ekonomiska neddragningar. I närtid har dessutom försvarsberedningen att ta ställning till hur de 3,3 miljarder kronorna i årets försvarsbudget som är lånade från framtiden skall finansieras.
Till summan 4 miljarder kronor skall alltså föras ytterligare minst 2,8-3,0 miljarder kronor, vilket gör sammanlagt 6,8-7,0 miljarder kronor. I runda tal och med de många osäkerheterna oräknade innebär det definitivt närmare en 20-procentig reduktion av Försvarsmaktens anslag i stället för de 10 procent som redovisas av regeringen.
Enligt vår mening skall den huvudsakliga inriktningen i 1992 års försvarsbeslut fullföljas. Därför bör regeringens förslag om långtgående besparingar avvisas. Den ekonomiska börda som utebliven priskompensation förorsakat Försvarsmakten sedan 1992 bör enligt vår mening hanteras genom att regeringen i enlighet med vår reservation i finansutskottets betänkande 1994/95:FiU20 återkommer till riksdagen med förslag.
Sålunda bör totalförsvaret ges en årlig ram som är avsevärt högre i förhållande till regeringens förslag. Inom denna ram bör enligt vår mening inga omfördelningar mellan militärt och civilt försvar nu aktualiseras. Dessutom bör de begränsningar av försvarseffekten som ligger i regeringens förslag avseende bl a värnpliktssystemets tillämpning inte belasta det militära försvaret, eftersom den försvarseffekt som tillförs är marginell.
Vi avvisar regeringens förslag om överförande av anslaget B9 från UD till Försvarsdepartementet. En dylik överföring riskerar att urholka försvaret av vårt land till förmån för internationella insatser.
Internationella insatser
Internationella insatser är en naturlig del av försvarets uppgifter, eftersom deltagandet i sådana är en viktig del av svensk säkerhetspolitik.
Krigen i det forna Jugoslavien och Tjetjenien/Kaukasus har åter gjort våldshandlingar och mänskligt lidande till en realitet på europeisk mark. Genom bl a den närmare geografiska koppling detta innebär för oss påverkar det vår säkerhet i större utsträckning än tidigare. Det bipolära säkerhetssystemets upplösning har dessutom ökat risken för småkrig, samtidigt som risken för storkrig minskat.
Detta gör sammantaget att vårt deltagande i internationella insatser såväl militärt som civilt har större säkerhetspolitisk relevans än tidigare. Likväl är inte deltagandet av avgörande betydelse för vår säkerhet. Insatserna görs i den internationella solidaritetens namn och förutsätter ett starkt stormaktsengagemang politiskt och militärt.
Förutsättningarna att delta i internationella insatser av säkerhetspolitisk relevans för Sverige bör säkerställas utan att för den skull utgöra dimensioneringsgrund för krigsorganisationen. De internationella insatserna utgör en del av försvarets naturliga uppgifter, men ligger i betydelse definitivt steget efter existensförsvaret av vårt land.
Nyttan av den ambitionshöjning som aviseras i propositionen måste prövas i förhållande till kostnaderna. Det vore fel att bygga upp en dyrbar organisation och beredskap i ljuset av en kostnadskrävande och ambitiös svensk närvaro i det forna Jugoslavien. Denna insats kan leda till att vi utan annan grund bedömer att det kommer att vara ungefär så också i framtiden och sålunda leda fel och innebära prioriteringar som riskerar att urholka Sveriges försvarsförmåga.
Dagens ambitionsnivå för de internationella insatserna är rimlig. Regeringens förslag om snabbinsatsstyrka bör ses positivt men prövas ekonomiskt. Kostnaderna för materiell förslitning och hur dessa ersätts samt kostnaderna för snabbinsatsstyrkan på en till två kompanier återstår att utreda. Dessutom måste förhållandet att ett värnpliktsförsvar som Sveriges är dåligt anpassat för denna typ av insatser beaktas.
I anslutning till regeringens förslag till ändrad organisation finns anledning att påpeka att man inte bör bygga upp dubbel kompetens utan basera våra internationella insatser såväl militärt som civilt på existerande strukturer. Regeringens redovisning av i försvarsmaktens internationella styrka ingående enheter bör endast ses som exempel. Det bör ankomma på myndigheterna att närmare precisera styrkans sammansättning.
Vi delar regeringens bedömning avseende förslaget om en särskild stab och chef men ser inget behov av stora organisatoriska förändringar. Skelettet till denna organisation finns enligt vår uppfattning redan i dag i form av Högkvarterets internationella operationsledning och SWEDINT.
Personalförsörjning
Plikttjänstgöring
Värnplikten och civilplikten - numera totalförsvarsplikten - är av mycket stort värde för försvaret och vårt land. Det bästa vore naturligtvis en krigsorganisation så stor att varje medborgare skulle kunna ges meningsfulla uppgifter. När antalet brigader sjönk under 25, minskade emellertid förutsättningarna för detta.
I pliktutredningen överenskoms om den nya syn på plikttjänstgöring som är Moderata Samlingspartiets. Anmärkningsvärt är att regeringen och en del andra partier övergett slutsatserna i en utredning som leddes av förre vice ordföranden i Försvarsutskottet Roland Brännström (s) och vars grundprinciper antogs som lag den 14 december 1994.
Vi avvisar regeringens syn på plikttjänstgöringen som till sin volym direkt kopplad till försvarsviljan och den folkliga förankringen. Det avgörande för en hög försvarsvilja är förtroende för Försvarsmaktens förmåga att lösa sina uppgifter. Om pliktsystemet ges en utformning och omfattning som minskar dessa förutsättningar, riskerar enligt vår mening försvarsviljan och försvarets folkliga förankring att minska, oavsett hur stor andel av de unga männen som gör kort eller lång grundutbildning.
Det är fel att se det minskade värnpliktsbehovet hos Försvarsmakten som en fri tillgång för det övriga försvaret, särskilt som det i direktiven angivits att pengar skall överföras från Försvarsmakten för att finansiera andra myndigheters behov av pliktpersonal.
De civila insatsstyrkor som föreslås och som beräknas kosta 400 miljoner kronor/år (som tas från det militära försvaret) är i likhet med uppsättande av bevakningsförband ett missbruk av pliktlagarna. Grundutbildning för dessa ändamål kan inte motiveras med behovet av förband för att lösa dessa uppgifter. Istället har det ideologiska behovet att utbilda en större del av åldersklassen varit styrande. Det är oacceptabelt, eftersom det leder till ett totalt sett felavvägt försvar. En korttidsutbildning för att möta en angripares mest kvalificerade soldater i form av sabotageförband är heller inte moraliskt försvarbar gentemot den enskilde soldaten. Mot de långräckviddiga precisionsvapen som är lika sannolika för bekämpningen av dessa punktmål har bevakningsstyrkorna heller ingenting att sätta mot.
Om man anger behovet av bevakningsförband till en krigsorganisation på 40 000 man, måste man var öppen för andra sätt att lösa uppgifterna t ex genom Hemvärnet eller genom att ge uppgiften till fullt utbildade enheter med rätt utrustning. 60 dagars (eller motsvarande) utbildning för att ingå i civila insatsstyrkor är heller inte försvarbart. Visst är totalförsvarets behov oändliga - det finns alltid plats för fler och alltid olösta uppgifter - men den politiska uppgiften är att väga behov och ekonomi mot varandra. I det perspektivet är grundutbildning av 10 000 unga män årligen civila insatsstyrkor inte försvarsförband. Sammantaget avser man varje år grundutbilda 17 500 fler än vad det militära försvaret behöver inom ramen för krigsorganisationen. Det är en allvarlig felavvägning och ett missbruk av pliktsystemet.
Vårt eget alternativ är ca 25 000 plikttjänstgörande, dels i det militära försvaret, dels i de kvalificerade befattningar som enligt vår mening krävs för ett ändamålsenligt och effektivt civilförsvar men som inte nämns i propositionen.
Det alternativ som mest förtjänar ytterligare belysning är en förändring av systemet för förbandsomsättning. Dagens förbandsomsättning innefattar ofta mycket långa förbandsomsättningstider, vilket gör att vidmakthållandet av kunskaper och färdigheter kräver ett mycket väl fungerande system av krigsförbandsövningar likaväl som särskilda övningar för förband och befäl. Repövningarnas hittillsvarande roll som budgetregulatorer såväl inom som utom Försvarsmaktens bestämmande gör systemet känsligt. Dessutom innebär återkommande repetitionsövningar aldrig att förbanden blir sammantaget bättre. Repövningarna hejdar nedgången i förbandens totala kapacitet men ändrar inte på det faktum att förbanden totalt såväl som soldater och befäl fungerar bäst omedelbart efter grundutbildningens slut. Den allt snabbare militärtekniska utvecklingen accentuerar detta förhållande.
En avgörande fråga på sikt är dessutom i vilken utsträckning framtidens stridsmiljö klarar förbandsomsättningstider på 8-15 år. I internationell jämförelse har huvuddelen av våra förband återtagningsbehov redan nu, eftersom de dels är reservförband som måste mobilisera, dels inte ens efter mobilisering alltid kan lösa sin uppgifter tillräckligt väl. Vad som behövs är välutbildade förband med kapacitet att slåss på ett s k fragmenterat stridsfält under inverkan av faktorer i alla tre dimensioner. Istället för övervintring av 70-talsmodell bör snarast ökad förmåga vara målsättningen hos våra mest kvalificerade förband också inom armén.
En viktig framtidsfråga är följaktligen hur kvaliteten på våra förband skall kunna säkerställas inom ramen för nuvarande värnplikts- och förbandsomsättningssystem. Kort förbandsomsättning är ett enligt vår mening ett bättre alternativ än annan utökning av grundutbildning av pliktpersonal. En modell byggd på kortare förbandsomsättning kan dessutom ge utrymme för:
1 att organisera ett större territorialförsvarökad rekrytering till hemvärnet 2 3 att personellt kompletta förband, förutom yrkesofficerare, placeras i personalreserv som är användbar i ett anpassnings/upprustningsläge 4 5 att försvara fler skyddsobjekt 6 7 att när militär krigsplacering upphört, organisera civila insatsstyrkor 8 9 att nyckelpersonal kan förstärka personalresurserna i trånga sektorer 10 11 en större volym och därmed säkrare grund för rekrytering av frivilliga för internationella insatser. 12 Självfallet kan inte alla dessa behov lösas lika bra samtidigt och kanske gör de höga kostnaderna för materielförslitning och utbildning förslaget svårgenomförbart - men i jämförelse med grundutbildning av bevakningsförband och civila insatsstyrkor skulle detta ge högre kvalitet i lösandet dels av de angivna uppgifterna, dels meningsfull militär utbildning och en reell förstärkning av den samlade försvarseffekten. Därför bör frågan om kort förbandsomsättning särskilt prövas.
Vid sidan av kontraktsanställning, som är ett alternativ som är främmande för svensk tradition, är det alltså värt att utreda alternativet att ersätta repetitionsutbildningen med en avsevärt kortare förbandsomsättningstid för t ex brigadernas och kustförsvarets stridande bataljoner. På så sätt kommer spjutspetsarna i alla försvarsgrenar att vara i bästa möjliga skick, samtidigt som avkastningen till territorialförsvar och hemvärn blir större.
En bieffekt av en kortare förbandsomsättningstid är att officerarna ges ökad tid att öva sig i sina befattningar. Det ger en mer kompetent befälskår. Samtidigt skulle kort förbandsomsättning i denna begränsade omfattning utgöra en bättre rekryteringsgrund för officerare än den kraftigt begränsade värnpliktsvolym som annars utgör rekryteringsgrunden.
Vi vill understryka värdet och vikten av nationell enighet i pliktfrågan. Vi har en bestämd uppfattning, men är beredda att överväga olika alternativ för att nå samförstånd i den för landets befolkning ytterst viktiga frågan om vilka frihetsinskränkningar som är nödvändiga för försvaret av vårt land.
Ökat behov av bevakning
Propositionens förslag om inrättande av särskilda bevakningsförband saknar enligt vår mening berättigande på den ekonomiska nivå som föreslås. Behovet av bevakning av skyddsobjekt finns definitivt, men det måste ställas mot andra behov inom totalförsvaret. Den analysen saknas i regeringens förslag.
Även om man skulle komma fram till att behovet är så stort som regeringen antyder finns ingenting som säger att detta med automatik skulle innebära grundutbildning av förband för att lösa denna typ av uppgifter. Med en så begränsad krigsorganisation som det hela handlar om torde andra vägar för att tillgodose skyddsbehovet lika bra eller helst bättre kunna sökas. Exempel är ökad rekrytering av hemvärnsmän, civila bevakningsbolag, fullt utnyttjande av samtliga redan utbildade värnpliktiga upp till 47 års ålder eller en kortare förbandsomsättningstid som avkastar personal/förband som skulle kunna lösa uppgiften.
Civil utbildning
Den organisation med civila insatsstyrkor som föreslås är onödig och misshushållning med resurser. De behov som finns kan redan idag lösas inom ramen för bl a den personal som tjänstgör i totalförsvaret utan att förmågan att möta ett väpnat angrepp och hävda vår territoriella integritet urholkas.
Några starka motiv för upprättandet av civila insatsstyrkor finns inte i de underlag som myndigheterna redovisat när arbetet med försvarsbeslutet inleddes. De civila insatsstyrkorna är enligt vår mening en direkt följd av det uppdrag att söka utbildningsplatser för att tillgodose i första hand ideologiska behov.
Regeringens förslag om att sammanföra svensk kompetens till en civil insatsstyrka för internationella insatser förtjänar emellertid att prövas. En del av det svenska biståndet skulle nå säkrare effekt om det öronmärktes för t ex minröjning och katastrofbistånd.
Vid Försvarsmakten anställd personal
En kompetent befälskår är vid sidan av fortsatt hög kvalitet på materieltillförseln till försvaret den viktigaste förutsättningen för god krigsduglighet och hög försvarseffekt. Befälet i vårt försvar består av dels officerare, dels värnpliktigt befäl. Samtliga grupper har mycket viktiga befattningar i försvarets krigsorganisation. De inskränkningar i förbandsutbildning och repetitionsutbildning som varit legio under 80-talet och under det senaste året utgör det allvarligaste hotet mot befälets kompetens och därmed mot försvarets personella funktionsduglighet. Propositionen berör endast i förbigående frågan om officerskårernas betydelse.
Yrkesofficerare utgör försvarets personella ryggrad genom sin kontinuerliga tjänstgöring i fredstid. Sedan 1983 tillämpas den så kallade Nya Befälsordningen (NBO) för rekrytering, utbildning och karriärgång. Mycket i denna förändring av det gamla trebefälssystemet har varit av godo. Den generella kvaliteten på den militära yrkespersonalen har ökat. Samtidigt finns många frågetecken kring den nya ordningens förmåga att bidra till kontinuitet och djup kunskap i utbildningsarbetet och materielhanteringen vid våra förband. I armén är problemet accentuerat, eftersom denna försvarsgren inte på samma sätt som marinen och flygvapnet har särskilda tjänstegrenar för specialister.
Försvarsmaktsofficer 2000 är namnet på det projekt som varit Försvarsmaktens viktigaste vad gäller såväl de fast anställda yrkesofficerarna som reservofficerarna. I försvarsutskottets betänkande 1994/95:FöU14 förutsattes att frågan om befälsordningen - för såväl reserv- som yrkesofficerare - bereds på ett sådant sätt att resultatet blir en sammanhållen syn på frågorna. Inget i regeringens bedömningar och förslag tyder på att en sådan helhetssyn anlagts på dessa frågor. Regeringens förslag är tvärtom inriktade på enskildheter och fokuserar inte på de stora och avgörande problemen. För att uppfylla riksdagsbeslutet bör enligt vår mening en utredning om befälsordningsfrågorna tillsättas snarast.
Utgångspunkten för en sådan utredning bör enligt vår mening vara att Befälsordningen omprövas. Det nya systemet skall grundas på de positiva erfarenheterna av NBO och för en del av officerarna bygga helt på det underlag som tagits fram i Försvarsmaktsofficer 2000. Dessutom finns anledning att överväga införandet av en ny karriärgång för yrkesofficerare, som är mer koncentrerad kring säkrad kontinuitet i trupputbildning och materielhantering i lägre förband. Dessutom bör frågorna kring yrkes- officerarnas tjänstgöringstid, pensionsålder och tjänstgöringsförhållanden ytterligare övervägas bl a mot bakgrund av det utredningsarbete som genomfördes i Försvarsdepartementets arbetsgrupp för yrkesofficerarnas personalstruktur 1993-1994.
F.n. har statsmakterna sagt nej till önskemålet att kommendera officerare till fredsbevarande styrkor. Kanske är en sådan skyldighet, i enlighet med vad regeringen anger, på längre sikt oundviklig. Men vårt nuvarande system är långt ifrån förberett för detta. Vi har ingen organisation som tar hand om hemmavarande, och officerarna har inte lön och förmåner som motsvarar den potentiella riskexponering som en ständig och obligatorisk beredskap att gå i strid under FN:s eller OSSE:s flagg skulle innebära. För att ens påbörja diskussionen om ett obligatorium krävs ett helt annat stöd för hemmavarande anhöriga till den personal som tjänstgör utomlands under nuvarande omständigheter.
I propositionen berörs reservofficersfrågorna endast knapphändigt. Det finns anledning att erinra om att ett enigt försvarsutskott (1994/95 FöU4) framhöll "att starka skäl talade för att en mer samlad och uttalad hållning är nödvändig i frågorna som rör reservofficerarnas utbildning, anställning och utnyttjande i framtiden".
Regeringen framhåller i sin proposition bl.a. att reservofficerare i ökad omfattning skall användas i förbandsproduktionen genom obligatorisk trupptjänst. Vi avvisar tanken på obligatorisk trupptjänst. Försvarsmaktens behov och reservofficerens önskemål skall i största möjliga utsträckning regleras genom individuella avtal. Reservofficersinstitutionen skall i första hand vara inriktad på krigsorganisationens behov. Trupptjänst i fredsorganisationen kan visserligen vara ett inslag i utbildningen, men får inte göras till huvudsak. I detta hänseende är förslaget om t ex civila specialister rimligare.
För att Försvarsmakten skall kunna tillgodogöra sig den kompetens och potential som finns bland reservofficerare är det viktigt att bl.a. se över de ekonomiska villkoren, samt göra reservofficersutbildning till en merit, inte minst för högskolestudier. En annan viktig aspekt är att skapa en situation där yrkes- och reservofficerare inte bedöms med olika måttstockar när krigsorganisationens befattningar fylls.
Förbandsövningar och annan utbildning bör genomföras i sådan omfattning att reservofficerare får tjänstgöra i sina befattningar. Eljest riskerar motivationen att försvinna. I en krympande krigsorganisation bör prövas att låta reservofficerare i vissa fall dubblera varandra i en befattning. På så sätt kan enskilda personer, trots att de står i reserv, vara inriktade på en speciell befattning. Det leder sannolikt till större engagemang än att endast vara i reserv i största allmänhet.
Regeringens förslag att vissa befattningar i krigsorganisationen kan övertas av reservofficerare förtjänar att prövas, men inte på grundval av vilka som tjänstgjort i grundorganisationen utan grundat på personlig erfarenhet och lämplighet för dessa befattningar. Många reservofficerare kommer i framtiden inte att direktrekryteras utan att ha lång erfarenhet grundad på tidigare tjänstgöring som yrkesofficer. För att erhålla en till krigsorganisationens behov anpassad åldersstruktur krävs kontinuerliga och relativt stora planmässiga avgångar av yrkesofficerare främst i armén och marinen i åldersläget 30-40 år. Det är väsentligt att utbildningssystemet också anpassas till den enskildes behov då han lämnar Försvarsmakten för att övergå till civil verksamhet.
Försvarets materielförsörjning
Svensk försvarsindustri är även fortsättningsvis en viktig säkerhetspolitisk tillgång. Genom bl.a. en kompetent försvarsindustri visar vi i handling vår vilja och vår förmåga och skapar på så sätt ökad trovärdighet och tillit till vårt lands säkerhetspolitik. En under socialdemokratisk regering vag och otydlig säkerhetspolitik och ett i vissa stycken ännu ålderdomligt försvar kompenseras av säkerhetspolitikens realiteter. Förutom den stolthet vi kan känna för vårt deltagande i Bosnien så materialiserar vår försvarsindustri idag tydligast för omvärlden det svenska försvarets förmåga.
Grunden för försvarsindustripolitiken måste vara att få materielindustrin att spela den roll och leverera den materiel som gynnar det svenska säkerhetsintresset bäst. Regional- och arbetsmarknadspolitiska skäl saknar i detta avseende säkerhetspolitisk relevans. Under lång tid har svensk försvarsindustri haft en världsunik bredd innefattande tillverkning av i stort sett alla förekommande militära system. Denna historia finns anledning att vara stolt över.
Alla fakta talar emellertid för en fortsatt nedgång på den försvarsindustriella marknaden. Det innebär att Sverige inte ens med stora tilläggsanslag kan behålla nuvarande kompetens. En ibland smärtsam men nödvändig omstrukturerings- och rationaliseringsprocess har redan inletts. På nationell nivå har goda samordningsfördelar uppnåtts. Ännu återstår för svensk försvarsindustri att fullt ut ta steget in i internationellt samarbete. Detta är en förutsättning för industrins överlevnad, för framtida produktutveckling och därmed för att förse Sverige med högkvalitativ utrustning till rimliga priser.
För att samtidigt som nödvändig modernisering genomförs skapa så goda förutsättningar som möjligt för industriell överlevnad bör vi inleda en snabbare omsättning av äldre krigsmateriel. Det viktigaste för framtiden är inte att finansiera höga drift- och underhållskostnader för system som sannolikt inte kommer till användning utan istället att köpa nya som kan fungera i framtiden. Det gynnar både Sverige och försvarsindustrin. Sverige bör vara öppet för försäljning av utgången väl fungerande krigsmateriel.
En inhemsk försvarsindustri har också betydelse i ett läge av internationell upprustning då också Sverige behöver ny materiel. Genom en egen försvarsindustri har vi kompetens att byta med andra länder och kan på så sätt med större säkerhet ges tillgång till de system vi själva saknar.
Försvarsindustripolitik handlar inte om att hålla industrin under armarna. Försvaret skall beställa sådant som försvaret behöver nu och som säkrar framtida kompetens. Därför måste också bevarandet av vidmakthållande-, underhålls- och utvecklingsförmåga ges tydliga prislappar. Den politiska uppgiften är att prioritera mellan olika kompetenser. Vi delar regeringens bedömningar kring baskompetens men anser att de områden som redovisas är alltför snäva. För att i tillräcklig grad stödja försvaret och ytterst våra säkerhetspolitiska mål krävs högre målsättningar avseende den inhemska materielindustrin. Dessutom bör särskild hänsyn tas till de områden som - utan att definieras som baskompetens - har goda förutsättningar för fortsatt internationell samverkan. Det är också på detta område förvånande anmärkningsvärt att riksdagen avkrävs beslut om helhet när underlag i det närmaste helt saknas avseende avvägningar i denna del. Vi delar regeringens uppfattning att "fortsatt teknisk och materiell förnyelse av totalförsvaret är av största vikt. Det är därför nödvändigt att i etappen två av försvarsbeslutet, när myndigheternas kostnadsberäkningar och förslag föreligger, noga pröva om försvarets materielförsörjning i tillfredsställande grad kunnat tillgodoses" .
Med denna brasklapp i propositionen är det desto mer anmärkningsvärt att frågorna inte penetrerats innan stora besparingar aviseras. Djupa tvivel avseende de ekonomiska resursernas tillräcklighet för att fortsätta förnyelsen av försvaret kvarstår efter det att regeringen presenterat sitt förslag.
Besparingarna anges ge effekten att "planerad anskaffning av några större materielprojekt kan behöva omprövas, medan ett antal smärre projekt kan komma att senareläggas eller utgå helt". De stora projekt som f n ligger i planerna är enligt vår mening helt nödvändiga för att säkerställa den materiella förnyelse som är det viktigaste resultatet av 1992 års försvarsbeslut. Vi delar inte propositionens bedömning att behoven av nya stridsfordon, fartyg och flygplan minskar - annat än i jämförelse med vad som varit fallet om krigsorganisationen bibehållits intakt. För att säkerställa försvarets förmåga kräver tvärtom en minskad organisation en ytterligare accentuerad satsning på ny materiel. Såväl med regeringens mer begränsade förslag som med den moderata inriktningen krävs det nya stridsfordon, nya fartyg och nya flygplan. De föreslagna besparingarna urholkar kompetens och kapacitet hos svensk försvarsindustri.
Försvarsindustrins internationella villkor
För att ge försvarsindustrin rimliga arbetsvillkor krävs en mer liberal praxis för synen på såväl samverkan som vapenexport. Dagens lagstiftning är i huvudsak bra, men den borde i några hänseenden ändras för att bättre stämma överens med den internationalisering som påbörjats inom industrin. För att kunna fungera på marknaden behöver vår materielindustri paradoxalt nog ett starkt stöd till export och samverkan från politisk nivå. Eftersom andra länders industri har denna fördel, blir konkurrensen mycket snedvriden om inte Sverige förmår att förbättra sina rutiner för detta viktiga arbete. Ökad export löser emellertid inte alla problem - fortsatt omstrukturering såväl inom som utom landet är nödvändig.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den fortsatta processen inför försvarsbeslutet 1996, 2. att riksdagen avslår regeringens förslag om totalekonomisk ram i enlighet med vad som anförts i motionen, 3. att riksdagen, vid bifall till yrkande 2, begär att regeringen återkommer med ett förbättrat beslutsunderlag i enlighet med vad som anförts i motionen, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag till Försvarsmakten, , 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys av omslagspunkter i försvarets förmåga, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den säkerhetspolitiska och militärstrategiska utvecklingen i vårt närområde, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges säkerhetspolitik, särskilt vad gäller betydelsen av ett långsiktigt synsätt i försvarsplaneringen, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarspolitikens inriktning och totalförsvarets uppgifter, 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återtagning och anpassning, 10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av det militära försvaret, 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av utredningen om lednings- systemets utveckling, 12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett försvar med hög kvalitet, 13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att planeringen av markstridskrafterna inriktas mot en krigsorganisation omfattande 14 brigader, 14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom en tioårsperiod från beslut kunna organisera ytterligare två fördelningar, 15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anskaffning av attackhelikopterförband, 16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskilt pröva kort förbandsomsättning, 17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjö- och kustförsvarsstridskrafternas utveckling, 18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att planeringen av flygstridskrafterna inriktas mot 14 divisioner JAS 39 Gripen och 21 basbataljoner, 19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbandsproduktion och grundorganisation, 20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska förutsättningar för totalförsvaret, 21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella insatser, 22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om plikttjänstgöring, 23. att riksdagen avslår förslaget om grundutbildning av särskilda bevakningsförband i enlighet med vad som anförts i motionen, 24. att riksdagen avslår förslaget om grundutbildning av civila insatsstyrkor i enlighet med vad som anförts i motionen, 25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en fortsatt översyn av befälsordningen för såväl yrkes- som reservofficerare, 26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försvarets materielförsörjning.
Stockholm den 17 oktober 1995
Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)