För Miljöpartiet de gröna är det en grundläggande princip att politiska beslut skall fattas så nära de berörda medborgarna som möjligt. Det handlar om småskalighetens och mångfaldens fördelar. På varje beslutsnivå skall endast de beslut fattas som inte kan fattas på en lägre nivå. Vi menar också att ett stort antal arbetsuppgifter, som idag åvilar staten, med fördel kan överföras till regional nivå och att demokratin skulle fördjupas genom folkvalda regionfullmäktige/länsparlament.
Förändring av länsgränser
Förändringarna av länsgränser tycker vi generellt skall föregås av rådgivande folkomröstningar i berörda kommuner. Vad gäller Skånelänen tycks det inte vara nödvändigt. I Västsverige däremot råder inte samma enighet, varför omröstningsinstitutet självklart borde användas. Av vad som framkommit hittills är det bara Kungsbacka kommun som har för avsikt att genomföra en sådan omröstning.
För att ge kommunerna ett avgörande inflytande över länstillhörighet, bör regeringen överväga om de inte också skall ha vetorätt i frågan.
I framtiden ser vi statens länsmyndighet mer som en tillsynsmyndighet, medan ett direktvalt regionparlament/fullmäktige har tagit över planerings- uppgifterna: trafiken, sjukvården m fl typiska regionfrågor. Fullmäktige/par- lamenten skall givetvis också ha beskattningsrätt. Nuvarande landstingsor- ganisationer skulle bli överflödiga med en sådan ny ordning. Regionerna bör inte vara större än att människor känner sig "hemma" och att de faller sig naturliga och fungerar praktiskt.
Skåne län
Vi har inget att erinra mot en sammanslagning av Kristianstads län och Malmöhus län, då det tycks finnas en mycket bred enighet om detta. Arbetet med att samordna verksamheter har pågått i flera år. Var residensstaden skall ligga anser vi vara av mindre betydelse. Desto viktigare är fördelningen av den offentliga förvaltningen över regionen. Vi förordar en decentraliserad verksamhet. Vi stöder också propositionens förslag om en utredare som kan ge underlag för en riktig avvägning i dessa frågor.
Västsverige
Länsindelningen kring Göteborg har av de flesta ansetts orationell. Den fungerar inte särskilt bra längre. Flera informella samarbetsstrukturer, utan demokratisk insyn, har skapats för att lösa olika gemensamma problem över länsgränserna. Den s k Göteborgsregionen med Alingsås, Borås och Stenungsund som ytterområden kunde vara en lösning, men blir då kanske alltför mycket dominerad av storstaden. Den utformning av ett västsvenskt län som förordas i propositionen, NORP-länen, kommer enligt Miljöpartiet att bli en alldeles för stor och otymplig administrativ enhet. Idag lutar det snarast åt ett län som innefattar Göteborgs och Bohus län och Älvsborgs län. Kanske också Kungsbacka kommun i norra Halland. Här föreslår vi folkomröstningar i de olika kommunerna för att klarlägga invånarnas intresse av att tillhöra det ena eller andra länet.
För att få tillräckliga skatte- och rekryteringsunderlag när man för ned ett stort antal ansvarsområden från statlig till regional nivå, kan det i vissa fall krävas en kanske annorlunda och/eller större region än de nuvarande lands- tingen och länen. Strävan skall dock, enligt Miljöpartiet, vara att inte skapa större regioner än vad medborgarna anser nödvändigt. Även i ett förändrat västsvenskt län är decentraliseringen av den offentliga verksamheten viktig.
Hemställan
Med hänvisning till den det anförda hemställs 1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsstyrelsernas framtida förändrade ansvarsområden, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av framtida direktvalda läns-/regions- parlament/fullmäktige, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionernas beskattningsrätt, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rådgivande folkomröstningar vid förändrade länsgränser.
Stockholm den 14 mars 1996
Per Lager (mp)
Eva Goës (mp) Kia Andreasson (mp)