I det brottsförebyggande arbetet påtalas med rätta att många barn och ungdomar i dag växer upp utan manliga förebilder i sin vardag. Inom barnomsorg och skola är män en liten minoritet och först i samband med värnpliktsutbildning får en del grabbar en manlig fostrare och förebild. Unga pojkar utan egen identitet är också läraktiga elever ifall de hamnar i fängelse och kriminalitet. Initiativ som farsor på stan och brobyggarna är lovvärda, men redan på dagis och i grundskolan finns barn som behöver stöd och hjälp. I detta viktiga arbete behövs både kvinnor och män.
Hösten 1994 var andelen behöriga, manliga sökande till förskollärarutbildningen vid lärarhögskolan i Stockholm ca 5 procent. Av de studerande på samtliga förskollärarutbildningar i Stockholm är ca 7 procent män. I övriga landet är andelen män någon procentenhet högre. Vice rektor Demiter Perniklijski vid lärarhögskolan i Stockholm framhåller att något bör göras för att få in fler män i förskollärarutbildningen. Könskvotering kan, enligt hans mening, vara ett sätt att uppnå en mindre ojämn könsfördelning. Ett annat problem, som kan bero på lönen för det arbete som utförs, är att få de utbildade manliga förskole- och lågstadielärarna att stanna kvar i yrket. Hösten 1993 var 97,7 procent av de 21 286 tjänstgörande lågstadielärarna kvinnor.
När jag antogs till folkskollärarutbildningen vid lärarhögskolan 1961 var det ''varannan herrarnas'' och ingen talade om orättvisa trots att intagningspoängen låg högre för de kvinnliga studenterna. Några farhågor om att de män som kom in skulle bli sämre lärare framfördes inte. Intagningen till folkskollärarseminarierna fick dock kritik och togs bort. Då framhölls inte barnens behov av både kvinnor och män som förebilder och fostrare utan urvalsprincipen ansågs antik.
År 1970 anförde statsutskottet nr 88 att en jämnare fördelning av män och kvinnor på olika utbildningsvägar var under utredning i utbildningsdepartementet inom en för ändamålet bildad arbetsgrupp. Under 1970-talet genomfördes, som försöksverksamhet, könskvotering vid antagning till förskollärarutbildning. Den upphörde fr.o.m. antagningen till utbildning för läsåret 1981/82. Man ansåg att systemet med poäng för föreningsmeriter och arbetslivserfarenhet skulle gynna män. Man hade konstaterat att andelen män med dessa meriter var högre än andelen kvinnor.
En mjuk linje som t.ex. upplysning, information och propaganda om behovet av fler män i skola och barnomsorg åstadkommer ingen större förändring. Om de nuvarande könsgränserna skall kunna brytas krävs drastiska åtgärder som könskvotering till förslagsvis förskollärar- och grundskollärarutbildningen åk 1--7.
Utredningen om uppföljning av 1993 års universitets- och högskoleutbildning skall bl.a. se över högskolornas antagningssystem. En utredning bör ges i uppdrag att överväga könskvotering. Utredningen i början av 1970-talet förutsattes penetrera de problem som är förknippade med könskvotering. Förutsättningar och konsekvenser måste vara klarlagda osv. Vilka konsekvenser avsaknaden av män inom skola och barnomsorg skulle få, kunde då till fullo inte förutses, men i dag finns forskning och undersökningar att tillgå och lyfta fram som starka skäl för könskvotering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om könskvotering till lärarutbildning.
Stockholm den 11 januari 1995 Sigrid Bolkéus (s)