Bra kommunikationer är en viktig förutsättning för att tillvarata utvecklingsmöjligheterna i hela Sverige. Ett väl utbyggt väg- och järnvägsnät och en utbyggnad av kollektivtrafiken ökar möjligheterna för ett decentraliserat samhälle. Investeringar inom området person- och godstransporter är en avgörande förutsättning för att skapa goda utvecklingsmöjligheter i alla delar av landet. Inte minst för de företag som har långa avstånd till marknaden är beroendet av goda kommunikationer stort för att kunna hävda sig nationellt och internationellt.
Möjligheten att förflytta varor, människor och nyttja telekommunikationer är en viktig förutsättning för utveckling. Den industriella revolutionen byggde på framför allt två faktorer, kunskap och kommunikation. Historisk forskning har visat att det torde vara få länder, om ens något, som nått ekonomiskt uppsving utan en gynnsam kombination av dessa båda faktorer.
Dessa utgångspunkter är än idag i hög grad giltiga. I Sverige har debatten om investeringar i kunskap och kompetens fått ny näring under de senaste åren. Antalet högskoleplatser har ökats med 50 000 under förra mandatperioden. Forskningen har förstärkts med utskiftningen av löntagarfondsmedlen. Riksdagen har antagit ett program för utbyggnad av järnvägar och vägar om 100 miljarder under en 10-årsperiod. Stora investeringar har gjorts på telekommunikationer och IT-utveckling. Allt detta är viktigt för att långsiktigt förbättra arbetsmarknaden och Sveriges internationella konkurrenskraft.
I termer av att hela Sverige skall leva kommer bl.a. tillgången till kommunikationer, utbildning, kultur, möjlighet till rekreation och god bostadsmiljö att vara viktiga lokaliseringsfaktorer. Människor önskar bosätta sig i orter eller bygder som kan erbjuda såväl god livskvalitet som goda kommunikationer. Investeringar i infrastruktur är en viktig förutsättning för utveckling i alla delar av landet.
Vi lever i ett alltmer internationaliserat samhälle. Detta innebär förutom större rörlighet att svenskt näringsliv genom kvalitet och pris skall konkurrera på en större marknad. Samtidigt ökar konkurrensen på hemmamarknaden. För att näringslivet skall ha rimliga möjligheter att konkurrera på lika villkor måste avståndsnackdelen till övriga Europa minimeras med god infrastruktur.
Om befintlig infrastruktur skall vidmakthållas behövs stora insatser för underhåll. För att göra rätt prioriteringar krävs en helhetssyn inom detta område. Framtida beslut måste bygga på kunskaper om infrastrukturens roll och betydelse för hela landets utveckling.
Investeringar i infrastruktur är av största strategiska betydelse för:utvecklingen inom näringslivet i hela Sverige,exportindustrins konkurrensförutsättningar och att möjliggöra arbete och boende i hela landet.
Inriktningen på investeringarna måste bl.a. vara att: utifrån en transportekonomisk helhetssyn prioritera miljövänliga transportsystem,skapa systemlösningar som underlättar ett snabbt flöde av både person- och godstransporterna -- inom landet och till utlandet,öka kvalitén i resandet.
Trafiksektorn skapar stora miljöproblem med utsläpp, buller, etc. Vägtrafiken är ett allt större miljöproblem och ger det största bidraget till de miljöfarliga utsläppen i luften. Miljöproblemen måste minimeras genom bl.a. renare trafik och satsning på miljövänliga transporter, järnväg och sjöfart.
Investeringar i infrastruktur måste göras på samhällsekonomiskt och miljömässigt bästa sätt utifrån varje regions specifika förutsättningar, läge och behov. Investeringar i infrastruktur måste underlätta trafiklösningar där väg, järnväg, flyg och sjöfart kan kombineras på ett optimalt sätt. I regioner och områden där vägtrafiken är det enda realistiska alternativet ska vägarna prioriteras. I områden där det finns underlag för kollektivtrafik ska denna trafik prioriteras. För långväga person- och godstransporter ska i första hand eftersträvas järnvägs- och sjöfartslösningar.
Riksdagen uttalade i riksdagskrivelse 1992/93:446 att bl.a. sjöfart, luftfart, post och telekommunikationer på ett bättre sätt skall integreras i investeringsplaneringen. Det är angeläget att detta nu efterföljs i den fortsatta planeringen.
Infrastruktur
Fyrklöverregeringen påbörjade en i moderna tider unik infrastruktursatsning.
Beslutet som riksdagen fattade under våren 93 innebar för första gången en 10-årig investeringsplanering. Med de besparingar som regeringen nu föreslår, om tidsförskjutning av väginvesteringar, rycker man sönder denna långsiktiga planering. Vi kan med hänsyn till det ekonomiska läget acceptera att regeringen senarelägger några av väginvesteringarna. Däremot anser vi att programmet i huvudsak skall fullföljas inom 10-årsperioden.
Centern har under lång tid krävt en 40-miljarderssatsning på att bygga ut det svenska järnvägsnätet. Detta är nu på väg att förverkligas.
Trots denna satsning finns flera angelägna projekt som inte kommer att fullföljas under 10-årsplanen. Hit hör t.ex. Nordlänken, Atlantbanan, Götalandsbanan, Kust till Kust- banan och Bottniabanan. Dessa projekt är bl.a. viktiga för snabbare, effektivare transportsystem i Norden.
Den socialdemokratiska regeringen har i sin EU-kontakt helt lämnat de långa avstånden i Norrland åt sitt öde. Medlemskapet i EU kommer att innebära att Sverige får ett återflöde från EU:s strukturfonder på ca 2,4 miljarder kronor per år. Inom EU finns också ett program för infrastrukturinvesteringar. För att påskynda fullföljandet av angelägna järnvägsprojekt bör Sverige arbeta för att få del av dessa satsningar till i första hand Bottniabanan och Atlantbanan. Detta bör ges regeringen till känna.
Underhåll
De omfattande investeringar som genomförs under 1990- talet innebär att många anläggningar ersätts av nya. I takt med att de av riksdagen beslutade investeringarna i vägar och järnvägar slutförs kommer även ett ökat ekonomiskt utrymme att behövas för uthålliga underhållsåtgärder. Till detta kommer ett stort ackumulerat underhållsbehov genom tidigare eftersläpning.
Staten har ett samlat ansvar för trafikens infrastruktur. Inom ramen för detta ansvar ligger att vidmakthålla det samlade väg- och järnvägskapitalet. Det finns idag brister i det svenska väg- och järnvägsnätet. De vinster som görs genom investeringar i infrastruktur går förlorade om de inte åtföljs av insatser för drift och underhåll. Även ur trafiksäkerhetssynpunkt är det av största vikt att underhållsinsatserna inte tillåts släpa efter.
Principen måste vara att väg- och järnvägskapitalet skall förvaltas på sådant sätt att värdet av gjorda investeringar inte urholkas. För att kunna upprätthålla en sådan princip krävs en långsiktig strategi för drift och underhållsåtgärder. En sådan strategi måste syfta till att dels komma ifatt den eftersläpning i underhållet som finns på både vägar och järnvägar och dels att långsiktigt säkerställa en fullgod nivå.
I underlaget för en sådan strategi bör även ingå möjligheten att skapa ekonomiskt utrymme genom att rationalisera verksamheten vid Vägverket och Banverket. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en analys och förslag till strategi för drift och underhåll av vägar och järnvägar i ett långsiktigt perspektiv. Detta bör ges regeringen till känna.
Upprustning av det mindre vägnätet
Sverige befinner sig i en uppåtgående konjunktur. Orderingångar och försäljning ökar, kapacitetsutnyttjande och lönsamhet ökar. För möjligheterna att hela Sverige skall leva och få del av den ekonomiska utvecklingen spelar vägstandarden en avgörande roll. En kraftfull satsning på upprustning av länsvägnätet är därför en angelägen regionalpolitisk satsning.
Det finns också näringspolitiska skäl att göra en kraftfull satsning på upprustning av de mindre vägarna. Dessa har t.ex. mycket stor betydelse för skogsindustrin. Denna är en av våra i särklass främsta exportnäringar som varje år tillför oss handelsintäkter på mer än femtio miljarder kr. Det är därför av nationellt ekonomiskt intresse att de delar av landets infrastruktur som utgör en betydande verksamhetsförutsättning för branschen har en god standard. Det är dock inte bara för skogsbruket som dessa vägar spelar en stor roll. Lantbruket och annan företagsamhet på landsbygden är på liknande sätt beroende av transporter på dessa vägar. För flera områden i vårt land, som har växande betydelse som mål för semester och rekreationsresor, spelar också dessa vägar en betydande roll. Det är angeläget att dessa regioners möjligheter att utveckla ny sysselsättning, exempelvis genom utbyggd turism, inte hämmas av låg vägstandard.
Den socialdemokratiska regeringen föreslår en kraftig minskning av anslagen för drift och underhåll av statliga vägar. Detta innebär att det lågtrafikerade vägnätets standard ytterligare försämras. I det besvärliga ekonomiska läge som vi befinner oss i är det angeläget att prioritera bärighetshöjande åtgärder.
Centern föreslår därför att ytterligare 1 miljard kr anvisas för det kommande budgetåret att användas för satsningar på främst bärighetshöjande åtgärder, beläggning av grusvägar och höjd standard på de mest utsatta delarna av länstrafiknätet. Denna insats finansieras genom en minskad satsning på motorvägsutbyggnader. Vi föreslår därför en omföring från anslaget A 3, byggande av vägar, till anslaget A 2, drift och underhåll.
Enskilda vägar
De enskilda vägarna är i särklass landets längsta vägnät. Huvuddelen av detta vägnät finns på landsbygden. Centern avvisar regeringens förslag om att såväl det politiska som det ekonomiska ansvaret för drift och byggande av enskilda vägar förs över på kommunerna. Vi ser en stor fara i en sådan ansvarsförflyttning. Att lägga över ansvaret på kommunerna innebär en klar risk för att staten så småningom drar bort sitt ekonomiska engagemang för dessa vägar. Följden av detta kan bli att bidragen minskas eller helt slopas. De glesa och ytvida kommunerna har en stor andel av enskilda vägar. Det skulle slå hårt mot dessa kommuner och de människor och det näringsliv som bor och verkar i dessa områden om riksdagen biträder regeringens förslag om ansvarsförflyttning.
I stort sett påbörjas alla ut-transporter av hela skogs- och jordbrukets produktion, respektive avslutas alla in- transporter av insatsvaror och förnödenheter på dessa vägar. De enskilda vägarna har även en mycket stor betydelse för allmänheten i form av turism, rekreation samt för fritids- och friluftsliv. De enskilda vägarna måste ses som en mycket viktig och integrerad del av landets totala vägnät. Då de flesta resor och transporter börjar och slutar vid enskild väg, är de av ett stort samhällsekonomiskt värde. Trots detta utgår statsbidrag för endast ca en fjärdedel av dessa vägar.
Många enskilda vägsamfälligheter, som söker bidrag och som i och för sig uppfyller de formella kraven för statsbidrag, kan idag inte tas in i bidragssystemet. Medelstilldelningen räcker inte ens till de vägar som beviljats statsbidrag, för nödvändiga underhållsåtgärder.
Detta har medfört ett eftersatt upprustningsbehov som vägverket beräknat till totalt 1 300 milj kr. Till följd av otillfredsställande bärighet drabbas t.ex. skogsbruket av ökade transportkostnader på hundratals miljoner kronor årligen.
Trots detta minskar regeringen dramatiskt anslaget till de enskilda vägarna. Enligt centerns uppfattning är detta oacceptabelt. Vi föreslår istället att anslaget höjs med 500 milj. kr.
Sjöfart
Sjöfarten har lång tradition av att vara exportindustrins livsnerv mot internationella marknader. Huvuddelen av vår export och import går på köl. Sjöfartstrafiken ökar återigen, t.ex. har sjötrafiken i södra Östersjön ökat med 25 % under senaste åren.
Säkerhetsfrågor
Vår tids största färjekatastrof har inträffat. Lärdom måste dras av erfarenheterna från denna stora olycka. Frågor ställs om vad som gick fel och om det hade gått att förebygga. Den internationella haveriutredningens undersökning får bilda underlag för vilka åtgärder som bör vidtas. Kontrollen av att regler efterlevs måste förbättras. Sverige måste vara aktivt i olika internationella fora för att höja säkerheten till sjöss.
Regeringen avser tillkalla en kommitté för att få sjösäkerhetsfrågor belysta. Kommittén skall utarbeta ett handlingsprogram. Centern välkomnar detta.
Miljö
Sjöfarten kommer att bli allt viktigare. Sjöfarten är det mest energieffektiva trafikslaget. Sjöfarten är miljövänlig men kan göras bättre. Det finns idag teknik för avgasrening. Fartygstrafiken står för en femtedel av hela transportsektorns utsläpp av kväveoxider. 90 % av utsläppen kan renas med användande av katalysator. Om Sverige ensidigt inför regler om katalysator kommer svenska fartyg att få konkurrensnackdelar. Regeringen bör därför aktivt verka för skärpta internationella överenskommelser om miljöriktig sjöfart. Regeringen bör återkomma med en handlingsplan över hur sjöfarten skall minska de miljöskadliga utsläppen och hur regeringen ämnar arbeta för att få planen internationellt accepterad. Detta bör ges regeringen till känna.
Luftfart
För vissa regioner i landet är flyget det mest realistiska transportalternativet. För att möjliggöra en godtagbar standard på flygtrafiken i dessa regioner ökade fyrklöverregeringen driftbidraget till kommunala flygplatser i skogslänen. Den socialdemokratiska regeringen föreslår nu en minskning med två tredjedelar av detta anslag. Det kommer i sin tur att antingen leda till kraftigt höjda kommunala kostnader för att upprätthålla trafiken eller försämrad service.
Centern anser det vara av stort värde att trafiken på dessa flygplatser kan bibehållas på en godtagbar nivå och att staten har ett ansvar för att medverka till detta.
Vi föreslår därför att anslaget höjs med 15 miljoner till 30 200 000 kr, och av detta skall minst 20 miljoner utgå till flygplatserna i Norrlands inland, dvs. Sveg, Lycksele, Vilhelmina, Arvidsjaur, Gunnarn och Gällivare.
Post- och telekommunikation
En viktig grund för regional utveckling är god tillgång och bra service av post- och telekommunikationer.
Regeringen föreslår att ersättningen till Posten AB för rikstäckande betalnings- och kassaservice minskas med 50 miljoner kr. Analysen av vilka konsekvenser detta får för att säkerställa denna service lyser med sin frånvaro. Regeringen uttrycker endast en from förhoppning om att servicen inte försämras.
Till dess regeringen kan leda i bevis att neddragningen inte försämrar service och tillgänglighet i glesbygd kan centern inte acceptera besparingar inom detta anslag. Centern anvisar därför 75 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit.
IT-teknik
Regeringen avser avsätta 119 miljoner för investering i informationsteknik. Landsbygden är i stort behov av att nätet för modern kommunikationsteknik byggs ut i samma takt som i landets urbana områden. Genom nya telelagen skall alla garanteras tillgång till en nätstandard för telefax- och dataöverföring. Utbyggnaden av AXE-systemet är en viktig förutsättning för detta. För mer avancerad dataöverföring krävs tillgång till ISDN-nätet som kan liknas vid en elektronisk motorväg för datakommunikation. För att tekniken skall bli tillgänglig för alla måste dessa ''motorvägar'' också kompletteras med ''påfarter'' och ''småvägar''.
För centern är det självklart att alla skall ha tillgång till denna teknik med likartade ekonomiska villkor. Staten har ansvaret för att informationstekniken i bred bemärkelse måste leda till lika tillgång till avancerad datakommunikation i hela landet. Detta bör ges regeringen till känna.
För att skapa förutsättningar för nyetablering av företag på landsbygden måste prisneutralitet råda för anslutningen till teletjänster. Anslutningsavgiften till ISDN-nätet varierar kraftigt. Ett system med enhetstaxa bör tillämpas. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag i enlighet med vad som ovan anförts.
Köp av interregional persontrafik på järnväg
Regeringen föreslår besparingar på anslaget för köp av interregional persontrafik. Tillsammans med andra förslag i budgetpropositionen, t.ex. indragningen av CSN-kortet, hotas trafiken på vissa regionalpolitiskt betingade linjer. Centern har i annan motion yrkat avslag på regeringens förslag om indragning av CSN-kortet.
Vad avser köp av interregional persontrafik anser centern att SJ även fortsättningsvis skall upphandla trafik för nattåg sträckan Gävle--Göteborg/ Malmö via Dalarna. De kostnader som beräknas uppstå härigenom får dras av den vinst som SJ långsiktigt planerar att inleverera till staten när bolaget får en positiv ekonomisk utveckling. Detta bör ges regeringen till känna.
Miljöanpassa trafiken
Transportsektorns miljöeffekter måste komma alltmer i fokus för miljöarbetet. Det är nödvändigt att analysera väginvesteringarnas betydelse för samhällsutveckling utifrån dagens krav på miljöhänsyn och resurshushållning och nya möjligheter till kommunikation via informationsteknologin. Investeringar på transportområdet måste vara samhällsekonomiskt lönsamma och ej motverka miljömålen.
Trafikplaneringen skall inriktas på att alla människors transportbehov ska tillgodoses med minsta möjliga resursförbrukning och ett effektivt skydd för miljön. De olika trafikslagen ska bära sina miljökostnader.
En fördjupad analys av sambandet mellan samhällsnyttan och väginvesteringar bör göras.
Drivmedel för god miljö
Under den kommande mandatperioden måste en plan och tidtabell läggas fast för hur och när de fossila bränslena, bensin och diesel, stegvis ska kunna ersättas. Systemen för miljöklassning av bränslen ska utvecklas och ekonomiska styrmedel användas så att den föreslagna tidtabellen och planen kan infrias.
Centern har i annan motion föreslagit genomgripande förändringar för bättre miljö.
Öresundsbron
Centern anser att Öresundsbron ej skall byggas.
Miljömässiga, trafikpolitiska såväl som ekonomiska skäl talar emot att Öresundsbron byggs. Centerpartiet anser att en omprövning av tillståndsbeslutet bör ske. Vidare bör en omförhandling med Danmark ske om utformningen av den fasta förbindelsen med syfte att den skall utgöras av en borrad järnvägstunnel.
Det är nödvändigt att få ett bättre underlag för vilken trafikutveckling som krävs för att projektet ska bli lönsamt och vilka miljöeffekter det skulle ge.
Dennispaketet
Centern anser att Öster- och Västerleden i Stockholmsregionen ej skall byggas. De båda lederna innebär bl.a. oacceptabla ingrepp i oersättlig miljö. Resurser bör istället satsas på bättre kollektivtrafik, bättre infartsparkeringar och en miljömässig styrning av trafiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av investeringar i infrastruktur,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sjöfart, luftfart, post och telekommunikationer skall integreras i investeringsplaneringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullföljande av 10-årsprogrammet för väginvesteringar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningar att erhålla medel från EU:s infrastrukturprogram för de i motionen anförda projekten,
5. att riksdagen hos regeringen begär en plan för drift och underhåll av vägar och järnvägar i ett långsiktigt perspektiv,
6. att riksdagen till A
3. Byggande av vägar för budgetåret 1995/96 anvisar 1
000
000
000 kr mindre än vad regeringen föreslagit eller således 6
592
656
000 kr,
7. att riksdagen till A
2. Drift och underhåll av statliga vägar för budgetåret 1995/96 anvisar 1
000
000
000 kr utöver regeringens förslag eller således 6
867
250
000 kr,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförande av ansvaret för drift och byggande av enskilda vägar till kommunerna,
9. att riksdagen till A
5. Drift och underhåll av enskilda vägar för budgetåret 1995/96 anvisar 500
000
000 kr utöver regeringens förslag eller således 829
449
000 kr,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att höja sjösäkerheten,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta internationella överenskommelser om miljöriktig sjöfart,
12. att riksdagen hos regeringen begär en handlingsplan för att minska de miljöskadliga utsläppen från sjöfarten,
13. att riksdagen till Driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen för budgetåret 1995/96 anvisar 15
000
000 kr utöver regeringens förslag eller således 30
200
000 kr,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att av anslaget Driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen skall minst 20
000
000 kr utgå till flygplatserna i Norrlands inland,
15. att riksdagen till Ersättning till Posten AB för rikstäckande betalnings- och kassaservice för budgetåret 1995/96 anvisar 75
000
000 kr utöver regeringens förslag eller således 375
000
000 kr,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lika tillgång till avancerad datakommunikation i hela landet,
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag om enhetstaxa för anslutningsavgifter till ISDN-nätet,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt nattågstrafik Gävle-- Göteborg/Malmö via Dalarna,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Öresundsbron,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Öster- och Västerleden.
Stockholm den 25 januari 1995 Elving Andersson (c) Sven Bergström (c) Börje Hörnlund (c) Helena Nilsson (c) Sivert Carlsson (c)