I den aktuella debatten om våldet i samhället, påpekas ofta att segregationen i vissa invandrartäta kommuner har ökat, att massmedia, video- och dataspel innehåller alltmer våld, att många människor upplever vanmakt och oförmåga att påverka sin situation etc. Allt detta är företeelser som i allmänhet kräver långsiktiga åtgärder, som berör själva grunden för vår samhällsmodell. Vi tror att detta kräver en fokusering på familjen och andra naturliga gemenskaper som basen för ett fungerande samhälle. När det gäller segregationen har regeringen utformat direktiv för en utredning om invandrarpolitiken och invandrarnas integrering.
Parallellt med professionaliseringen av vård och omsorg i hela välfärds-Sverige, har en allt tydligare ålderssegregering skett. Denna åtskillnad av åldersgrupperna är tydligast markerad när det gäller ungdomar. Den stöds av reklamen, som i många sammanhang söker vidga och samtidigt avgränsa gruppen ungdomar. Vuxenlivet skjuts framåt i tiden och därmed den vuxnes ansvar. En av de viktigaste uppgifterna för stat och kommun är att motverka denna utveckling, ge ungdomar möjligheter och skyldigheter att ta ansvar, att aktivt medverka i samhällsutvecklingen.
Dessa frågor behandlas i det förslag till ny socialtjänstlag (SOU 1994:139) som nu är föremål för remissbehandling. I ett särskilt yttrande avlämnat av två komittéledamöter lyfter man upp frågan om barn- och ungdomsplaner.
I förslaget till ny socialtjänstlag 3 kap § 5 anges att socialtjänsten ska bedriva uppsökande verksamhet bland barn och ungdomar. Men verkligheten är den att det förebyggande arbetet för barn och ungdomar görs idag till stor del av andra kommunala organ än socialtjänsten. Socialtjänstens möjligheter att bedriva förebyggande arbete bland dessa målgrupper är avhängigt samverkan mellan kommunala förvaltningar och organisationer.
På nationell nivå tog den förra regeringen fasta på dessa förhållanden och avlämnade därför en särskild ungdomsproposition. För att skapa ökad kraft bakom de ambitioner som regering och riksdag angett i ungdomspropositionen finner vi det angeläget att man följer upp dessa ambitioner också på kommunal nivå. För att nå en samordning av de resurser som finns i kommunens förvaltningar och i de frivilliga organisationerna skulle exempelvis 5
§ i 3 kap i förslaget till ny socialtjänstlag kunna kompletteras med angivande av att en särskild plan ska upprättas till stöd för det allmänt förebyggande arbetet bland barn och ungdomar. I utredningen har ledamöter argumenterat för att lagtexten bör kompletteras med följande innehåll: ''Till stöd för kommunens förebyggande verksamhet för barn och ungdomar skall upprättas en särskild plan.''
Detta krav och förtydligande av kommunernas ansvar har man genomfört i ett av våra grannländer. I Norge är numera kommunerna skyldiga att upprätta barn- och ungdomsplaner för det förebyggande arbetet. Enligt min mening bör motsvarande skyldighet införas i svensk lag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barn- och ungdomsplaner.
Stockholm den 25 januari 1995 Chatrine Pålsson (kds)