I propositionen föreslås bl.a. att nuvarande tillståndsgivning för servering av (alkoholhaltiga) drycker förs över från länsstyrelsen till kommunerna. Kommunerna ska också få huvudansvaret för den direkta tillsynen av restaurangerna och rätt att fatta beslut om återkallelse av tillstånd samt övriga administrativa åtgärder.
Förslagen i propositionen har föregåtts av överväganden i dels den s.k. LDH/LVM-utredningen, dels i den parlamentariskt sammansatta alkoholpolitiska kommissionen. Den först nämnda utredningen förslog en fullständig kommunalisering av både tillståndsgivning och sanktioner, medan den alkoholpolitiska kommissionen föreslog en kommunalisering av enbart tillståndsgivningen. Besluten om sanktioner borde enligt kommittén även i fortsättningen vara en uppgift för länsstyrelsen.
Under senare år har en betydande ekonomisk brottslighet inom framförallt taxi- och restaurangnäringen uppdagats. Från de anställdas organisationer har man under många år försökt rikta statsmakternas uppmärksamhet på de oegentligheter som förekommer inom dessa branscher. Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF) och flera andra LO-förbund har här utfört ett viktigt upplysnings- och opinionsarbete.
Den ekonomiska brottsligheten har också uppmärksammats av riksdagen. Riksdagens revisorer har nyligen överlämnat sitt förslag om insatser mot den ekonomiska brottsligheten. Vårriksdagen 1994 har också beslutat att utöka anslagen till bekämpande av ekobrotten. I riksdagsrevisorernas förslag betonas vikten av samordning av myndighetenas insatser och en samlad styrning av politiken gentemot den ekonomiska brottsligheten. I sitt yttrande över riksdagsrevisorernas rapport om den ekonomiska brottsligheten framhåller bl.a. LO att brottsligheten inom flera av LO:s förbundsområden tagit sig alltmer avancerade former. I många fall handlar det om organiserad brottslighet med maffiastruktur.
Mot den bakgrunden är regeringens ställningstagande märkligt. Genom kommunaliseringen kommer tillståndsgivning och sanktioner att rejält splittras upp. I stället för 24 länsstyrelser ska 286 kommuner fatta besluten. I de fall kommunerna har delegerat besluten till distrikts- eller kommundelsnämnder kommer uppsplittringen att bli än större. Möjligheterna till samordning kommer att spolieras.
I remissyttrandena över de tidigare nämnda utredningarna som föregått regeringens proposition framhåller t.ex. LO och HRF i sina gemensamma yttranden att den snabbt ökande ekobrottsligheten snedvrider konkurrensen och utgör därmed ett hot mot en sund marknadsekonomi. I vissa fall har brottsligheten närmast blivit en förutsättning för näringsverksamhetens bedrivande. Särskilt utsatta är enligt LO och HRF taxiverksamheten och restaurangbranschen. Inom dessa näringar förekommer rena maffiametoder och beskyddarverksamhet. LO och HRF motsätter sig därför en kommunalisering av tillståndsgivningen.
Länsstyrelsen i Stockholms län tillstyrker förslaget om att tillståndsgivningen överförs till kommunerna, men avstyrker förslaget om att administrativa ingripanden ska beslutas av dem. Länsstyrelsen hänvisar här till Alkoholpolitiska kommissionens uppfattning om att återkallelse av tillstånd ställer höga krav på rättssäkerhet, och länsstyrelserna har den väl fungerande organisation som krävs för att smidigt, opartiskt och juridiskt korrekt kunna hantera ärenden av detta slag.
Länsstyrelsen i Stockholms län hänvisar också till sitt projekt krogsanering som har gett ett mycket gott resultat. Länsstyrelsen har här lyckats samordna sina insatser med ett flertal olika myndigheter som polisen, skattemyndigheten, tullen och kronofogdemyndigheten. Aktionen har därmed blivit mycket effektiv och hittills resulterat i att över 70 serveringstillstånd återkallats och att över 100 restauranger i länet har blivit varnade. Resultatet har vida överträffat våra värsta farhågor säger man från länsstyrelsehåll. Det visar också att varningssignalerna från de fackliga organisationerna varit riktiga.
Enligt vår bestämda mening kan det mot denna bakgrund inte vara rimligt att flytta över hela beslutanderätten till kommunerna, om man från statsmakternas sida effektivt vill bekämpa den ekonomiska brottsligheten inom restaurangnäringen. Det kan också starkt ifrågasättas om det är lämpligt att kommunerna ska överta tillståndsgivning och sanktioner, samtidigt som många kommuner har ett egenintresse i restaurangbranschen. Kommunerna är t.ex. fastighetsägare till servicehus och hotell där restaurangservering utförs av entreprenörer.
Vi ansluter oss således till de överväganden som Alkoholpolitiska kommissionen gjort, när den kommit fram till att tillståndsgivningen kan överföras på kommunerna, men att beslut om återkallelse av tillstånd och övriga administrativa åtgärder bör ligga kvar på länsstyrelsen. Propositionens förslag i denna del bör således avslås av riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår förslaget i proposition 1994/95:89 vad avser överförande av de administrativa ingripandena från länsstyrelserna till kommunerna.
Stockholm den 17 november 1994 Sören Lekberg (s) Anita Johansson (s) Eva Johansson (s) Ola Rask (s) Christina Zedell (s) Tommy Waidelich (s) Pär Nuder (s) Carina Moberg (s) Björn von Sydow (s) Dag Ericson (s) Eva Arvidsson (s) Åsa Stenberg (s) Björn Ericson (s)