Kärnavfall
Vem får bestämma?
Kärnavfallet är en teknisk fråga, en naturvetenskaplig, en politisk, en ekonomisk, en etisk, en demokratisk, en opinions- och en samhällsvetenskaplig fråga. Kärnkraft och hanteringen av kärnavfall är så speciell. Det handlar om tekniska aspekter som är svåra att överblicka och där nya kunskaper ständigt växer fram och förändrar säkerhetsbilden, det handlar om tidsrymder som överskrider det mänskliga intellektets förmåga att fatta, och det handlar om möjliga risker med konsekvenser som är svåra att föreställa sig. Frågan blir då hur dessa osäkerheter och svårbedömda risker skall hanteras. Här måste det arbetas fram demokratiska former för beslutsfattande i avfallsfrågan där de olika värderingarna avgörs i samspel med den lokala opinionen, och att kvinnornas värderingar får möjlighet att göra sig gällande.
Historik
Kärnavfall existerar inte
Under kärnkraftens långa inledningsskede 1940--1960 fanns inget avfallsproblem. Utåt existerade inget avfall. Avfallet var eftertraktat och hemligstämplat militärmateriel. Det existerade knappast inte några avfallsproblem före Rachel Carsons ''Tyst vår''. Ett forskningsprojekt startades som uppgavs visa hur avfallsfrågan skulle lösas. Emellertid fanns det bl a i USA ett antal forskare som var kritiska och visade att den påstådda lösningen var ett önsketänkande. Kärnkraftsintressenterna startade då ett nytt projekt som visade en annan och absolut säker metod att ta hand om avfallet. När denna kritiserats ihjäl kom ett nytt förslag som rönte samma öde. Detta pingpong-spel har nu pågått i några decennier.
Glädjekalkyler
Under 1950- och 1960-talet satsade Sverige på en egen teknisk linje med uranbrytning, tungvattenreaktorer och upparbetning. Självförsörjning kallades det för, men det var ett kärnvapenprogram i förklädnad. Vad uranbrytning anbelangade, räknade experter ut att utslaget på varje svensk skulle vi tjäna 2 miljoner kronor på uranet i Ranstad, m a o dryga 16 miljarder kronor till statskassan. Det märkliga är att samma beräkningar och glädjekalkyler verkar idag ligga till grund för kärnavfallets omhändertagande.
Nej till atomvapen 1959 sa riksdagen nej till svenska atomvapen. Nejet respekterades inte av kärnkraft- och kärnteknikförespråkarna. I Sannäsfjorden i norra Bohuslän skulle en fabrik uppföras för framtagning av plutonium ur kärnavfallet. Planeringen av plutoniumfabriken skedde i direkt strid mot riksdagsbeslutet 1959. Trots avslöjandena har ingen granskat händelserna. Den svenska linjen övergavs i slutet av 1960-talet och ersattes av storsatsning på amerikansk lättvattenreaktorteknik. Så sent som 1974 planerades 24 reaktorer enligt AKA-utredningens lägesrapport ''Kärnkraftens högaktiva avfall''. (DsI 1974:6)
Avfall existerar
Först i slutet av 1970-talet började en seriös offentlig kärnkraftsdebatt. Avfallet diskuterades inte utan mest drift- och säkerhetsfrågor. Det gjordes ingen ekonomisk planering för avfallshanteringen och någon allmän medvetenhet om svårigheterna att ta hand om avfallet fanns inte. I vanlig god ordning tillsattes en utredning, AKA-utredningen, 1972. Slutrapporten ''Använt kärnbränsle och radioaktivt avfall'' slog fast det som kom att bli inriktningen på den svenska avfallshanteringen: avfallet skulle inkapslas och placeras på 500 meters djup i berggrunden. På detta djup, påstod utredningens geolog, skulle sprickfritt berg hindra spridningen av radioaktiva ämnen.
Sprickfria berg finns inte
Just i dagarna har Rabbe Sjöberg, forskare vid Umeå universitet, presenterat en doktorsavhandling om sprickbildningar, grottor och jordskalv i jordens inre, som visar att det inte existerar sprickfria berg och/eller kan ges någon garanti för att sprickor inte skall uppstå under den oerhört långa tid som ett slutförvar av kärnavfall kräver. AKA-utredningen var också ansvarig för rollfördelningen att kärnkraftsbolagen fick ansvar för allt praktiskt arbete för frågans lösning medan staten bara fick en övervakande roll. I ingen annan kärnkraftsstat har statsmakten nöjt sig med en så passiv roll.
Villkor för laddning
Den s k villkorslagen deklarerade att tillstånd för start av ytterligare reaktorer krävde en ''helt säker slutlig förvaring''. Kravet innebar att visa upp ett berg som helt säkert skulle duga för avfallsförvar på 500 meters djup. Året var 1976. Provborrningar utfördes. SKI, statens kärnkraftsinspektion, tog över ansvaret från regeringen för berget. Det fanns inget berg som uppfyllde kraven trots kompletterande borrningar, ''politiska hål''. Sju av åtta geologer kunde inte visa att berget dög. SKIs styrelse beslöt ändå att godkänna KBS1 (förvaring av upparbetat avfall), som med smärre förändringar antogs 29 september 1978. För att inte helt gå emot sin egen expertgrupp godkände man en del av berget, där inga borrningar skett. Där inga borrningar skett var heller inga sprickor kända. ''Betydelsen av bergbarriären bör ej överdrivas om övriga barriärer fungerar tillfredsställande.'' Beslutet var visserligen ett nej, men innebörden var i praktiken ja. KBS-ledningen var helt nöjd, men den första borgerliga regeringen sprack och laddningstillstånd gavs 1979. ''Helt säker'' hade devalverats till ''tillräckligt säker'' för start av ytterligare sex reaktorer.
Formellt horribelt
Godkännandet av KBS1 var horribelt; tekniskt, juridiskt och moraliskt men även formellt. KBS1-metoden behandlade inte hela avfallsmängden. Detta ledde till omfattande protester, men godkännandet gick igenom. Forsmark 1, Ringhals 3 och därefter Forsmark 2 och Ringhals 4 fick laddningstillstånd på basis av detta godkännande. (Forsmark 3 och Oskarshamn 3 fick starttillstånd genom KBS3 år 1984.)
Harrisburg och folkomröstningen
Som en blixt från klar himmel kom reaktorhaveriet i Harrisburg våren 1979 och folkopinionen mot kärnkraft blev tydlig. Krav på folkomröstning om kärnkraft restes och den 23 mars 1980 genomfördes folkomröstningen. Inte ens den blev renodlad utan tre linjer ställdes upp mot varandra. Ingen linje hade alternativet att genast stoppa kärnkraften utan det snabbaste var inom tio år. Genom linje tvås seger över linje tre blev KBS-metoden i praktiken godkänd, men ingen av KBS1, 2 eller 3 har godkänts av myndigheterna. Inte ens år 1995! Kritik kommer från myndigheterna SKI, SSI och Uppsala universitet angående FUD-programmet -92 som SKB (Sveriges kärnbränslehantering) redovisat.
Ingen lösning
Trots att det inte finns någon godkänd slutförvaring av kärnavfall tillåts tolv reaktorer, effekten har höjts motsvarande ca 14 reaktorer, att köras vidare. Varför? Dessa fortsätter att producera 700--800 kg högaktivt avfall varje dag! Egentligen borde kärnkraften stoppas momentant, eftersom det inte existerar någon erkänd lösning av slutförvar av kärnavfallet.
Kriterier saknas för platsval
SKB jagar platser för slutförvar trots att det inte finns någon godkänd metod för slutförvar. Vad söker de och hur har urvalet skett? De kriterier som nämns i uppföljningen av FUD-92 angående lokalisering är berggrundsegenskaper, miljö- och markanvändarintressen samt lokalt positivt intresse. SKBs praktiska strategi tycks i första hand ha byggt på lokalt positivt intresse vid valet av Malå och Storuman som förstudieobjekt. I Överkalix blev den folkliga opinionen för stark för de lokala politikerna så att de drog tillbaka sitt positiva förhandsbesked om förstudie. Några översiktsstudier har inte gjorts fastän SKB säger att dessa skall ge den breda bakgrunden och ge de generella förutsättningarna för lokaliseringsarbetet. I logikens namn borde förstudierna bygga på resultatet av översiktsstudierna. Trots detta har SKB, mot en stor majoritet av den lokala befolkningen, påbörjat förstudier i Malå och Storuman. Det är politikerna som sagt ja -- inte folket. I Malå togs beslutet om förstudie med ordförandens utslagsröst! SKB förklarar vidare att översiktsstudier inte är aktuella förrän 1995. Dessutom betackar sig SKB för någon mer omfattande granskning intill dess att man anser sig ha underlag för att föreslå en slutlig plats för detaljundersökningar.
Kritik från myndigheter
Denna tingens ordning ligger långt från de uppfattningar och krav som framförts av såväl SKN (Statens kärnbränslenämnd) som SKI och KASAM vid deras granskningar av FOU-program 89 och FUD-program 92. SKBs lämplighet att hantera slutförvaringen av kärnavfallet bör ifrågasättas. Deras propaganda och informationsmaterial förringar farligheten med avklingningen av kärnavfallet. Var och när upplyser SKB om att en 15 grams urankuts om 220 000 Bq (Becquerel) har ökat aktiviteten när den förbrukats i reaktorn till 750 miljarder Bq? Bränslet är därmed mer än 3 miljoner gånger så radioaktivt som tidigare. Det tar flera hundra miljoner år innan radioaktiviteten i kutsen sjunkit till den ursprungliga nivån.
55 000 högradioaktiva kutsar per dag
Sveriges kärnkraftverk producerar ungefär 20 miljoner sådana högradioaktiva kutsar varje år. Det betyder ca 55 000 stycken varje dygn. Ingen vet hur dessa skall oskadliggöras. Ingenstans i världen har man funnit någon lösning på problemet med slutförvaringen. Ytterligare produktion av atomsopor måste stoppas för att hindra tillväxten av atomsopor. Kärnkraften måste m.a.o. avvecklas -- med början omedelbart. Det har gått 15 år sedan folkomröstningen, men ett enda konkret steg i riktning mot avveckling av kärnkraften har inte tagits.
Plutonium hårdvaluta
Kärnavfall uppmuntrar också till stöld och försäljning. Uran och plutonium är hårdvaluta på marknaden, men även radioaktivt skrot går att avyttra. Hanteringen är så gott som okontrollerbar. Hårdare regler för omhändertagande behövs och lagen måste ändras så att tullarna bemyndigas att kontrollera transporter till och från Sverige. Granskning och upplysning i fråga om den kärntekniska hanteringen i Sverige måste komma såväl riksdagen som allmänheten till del.
Statens ansvar
Staten skall ha full kontroll över all kärnteknisk verksamhet, men ändå kan, även i Sverige, radioaktivt avfall från kärnkraften deponeras på vanliga kommunala soptippar eller byggtippar. Genom s.k. friklassningsförfarande kan man föra ut radioaktivt kontaminerat gods på den fria marknaden etc., vilket i realiteten kan betyda att våra gafflar och knivar kan innehålla radioaktivt kobolt och cesium m.m. Ansvaret för den kemiska delen av kärnavfallet ligger på länsstyrelsen, den radioaktiva delen ligger på SSI och själva konstruktionsdelen ligger på SKI. Detta är orimligt. Det säger sig självt att detta inte fungerar och måste omprövas. Det totala ansvaret och därmed den totala bedömningen måste samordnas under en hatt och slutligt ansvar tas av staten. Lagarna måste ses över och förbättras, så att säkerheten kan garanteras.
Sverige medlem i Euratom
Sveriges medlemskap i EU innebär också ett medlemskap i Euratom, vars uppgift är att ''försäkra att alla kärnkraftsanvändare i EU får regelbunden och rättvis försörjning med malm och kärnbränsle'' (art 2). Vidare fastslås att det klyvbara material som framställs eller importeras av en medlemsstat tillhör Gemenskapen (art 86). I EU uppkommer varje år omkring 80 000 kubikmeter kärnavfall varav 150 kubikmeter högaktivt avfall. Det finns inget slutförvar i EU, endast för lågaktivt kärnavfall. Eftersom radioaktivt avfall är något som EU, enligt Euratom, har rätt att besluta om finns det inga garantier för att inte EU en dag kommer att anta lagar som styr slutförvaringen. Då kan Sverige vara intressant. Speciellt som IAEAs svenske chef uttalat sig om att Sverige vore lämpligt för all världens avfall och SKB hävdat internationellt att Sverige löst avfallsproblemen för högaktivt kärnavfall. Kärntekniklagen garanterar inte att Sverige slipper utländskt avfall. Tvärtom. I dagarna har ett ärende behandlats och godkänts om att utöka lagring av utländskt kärnavfall vid Studsvik ''av synnerliga skäl'', i enlighet med kärntekniklagen. Det finns i praktiken inget reellt förbud mot slutförvar av utländskt kärnavfall! Vi i miljöpartiet de gröna kräver ett totalförbud mot utländskt kärnavfall och att detta förbud skrivs in i kärntekniklagen, annars är risken stor att Sverige tvingas ta emot kärnavfall från EU eller att det ändå kan bli verklighet av kommersiella orsaker. Vi ifrågasätter starkt Studsviks tillstånd att föra in ytterligare kärnbränsle för slutförvar.
Kommunalt veto
Lagen om kommunalt veto måste återinföras beträffande kärntekniska anläggningar. Kommuner som lider efter sviterna från vattenkraftsutbyggnaden kan inte dessutom tvingas ta emot kärnavfall som har en halveringstid på drygt 24 000 år. En oerhörd tidsrymd och ett oöverskådligt miljöhot. De förstudier som påbörjats skall avbrytas, då själva processen påbörjats utan regeringens godkännande av kriterier för platsval. Det har gått cirka 80 generationer sedan Kristi födelse. Det betyder att slutförvaret skall vaktas närmare 1000 generationer framåt. Var finns den miljökonsekvensbeskrivning som kan garantera ett säkert förvar för denna tidsrymd? Sanningen är att det inte finns någon miljökonsekvensbeskrivning i hela världen för slutförvar av kärnavfall -- det farligaste avfall människan någonsin producerat -- en livsfarlig verksamhet som ingen kan hantera.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om totalförbud mot slutförvar av utländskt kärnbränsle i Sverige enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av den kärntekniska hanteringen enligt vad i motionen anförts,
3. att riksdagen hos regeringen begär en översyn och lagförslag om tullarnas möjlighet att kontrollera och ingripa mot radioaktiva transporter,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det inte finns någon godkänd metod att slutförvara använt kärnbränsle,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omgående påbörja avvecklingen av kärnkraften,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den formella politiska behandlingen för tillstånd att starta ytterligare reaktorer ur juridisk, teknisk och moralisk synvinkel,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kritiken från myndigheter mot FUD-programmet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avbryta förstudierna i Malå och Storuman,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att man inte har funnit några sprickfria berg,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar för kärnavfallet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en demokratisk process skall utvecklas och praktiseras vid all kärnteknisk verksamhet,
13. att riksdagen hos regeringen begär att lagen om kommunalt veto återinförs beträffande kärntekniska anläggningar,2
14. att riksdagen hos regeringen begär en miljökonsekvensbeskrivning för det kärnavfall som hittills producerats,
15. att riksdagen hos regeringen begär att produktionen av kärnavfall stoppas, eftersom ingen godkänd metod för slutförvar har tagits fram,
16. att riksdagen vid avslag på yrkande 15 som sin mening ger regeringen till känna att kärnavfallet bör minimeras.
Stockhom den 24 januari 1995 Birger Schlaug (mp) Marianne Samuelsson (mp) Eva Goe s (mp) Ronny Korsberg (mp) Annika Nordgren (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Barbro Johansson (mp) Elisa Abascal Reyes (mp)
1 Yrkande 3 hänvisat till SkU. 2 Yrkande 13 hänvisat till BoU.