Innehav av skjutvapen i Sverige regleras i vapenlagen (1973:1176) och vapenförordningen (1974:123). Militära vapen omfattas ej av vapenlagen utan är försvarets, och främst Överbefälhavarens, ansvarsområde.
I januari 1992 skärptes kraven för att inneha civila vapen. I remissvaren på Leif G W Perssons vapenutredningsbetänkande (SOU 1989:44), som föregick lagändringen, framfördes synpunkter även på militära vapen samt krav på att samma stränga regler skall gälla för statens vapen som för privata vapen. Frågan har tagits upp i motioner, frågor och interpellationer i riksdagen. Av svaren framgår att man ser allvarligt på problemet och att åtgärder vidtagits.
Den 25 maj 1993 fick jag i en debatt i riksdagen bl.a. följande besked av försvarsminister Anders Björck. Det skulle bli för dyrt att förse hemvärnsmän med vapenskåp. De reduceringar som görs inom krigsorganisationen medför möjligheter att på sikt få bort mindre motståndskraftiga förråd och inom försvaret finns en hög observans när det gäller vilka som anförtros samhällets vapen.
I polisens manifest ''Rakt på yrkeskriminaliteten'' krävs aktiva insatser mot den illegala vapenmarknaden. På hösten 1992 tillsatte Rikspolisstyrelsen en projektgrupp med uppdrag att utreda den illegala vapenmarknaden och komma med förslag om åtgärder. Denna utredning har nu slutfört sitt uppdrag.
Vapenstölder
Antalet till polisen anmälda tillgripna/förkomna skjutvapen 1972--1993 var 20 645 st. Cirka 50 procent försvann från bostadshus och drygt 10 procent från militära förråd och anläggningar. Av rapportering i media kan man tro att de flesta stölderna sker i militärförråd. Många uppseendeväckande stölder har också skett bl.a. när militärligan år 1992 stal 221 kompletta automatvapen från en vapenkassun i Botkyrka. De flesta förluster av militära vapen sker dock när enskilda befattningshavare har dem i besittning. Det kan gälla värnpliktiga som förlorar vapnet under utbildning eller officerare och hemvärnsmän som får vapnet stulet i samband med inbrott i bostaden.
Att antalet stulna/förkomna militära vapen under 1993 ''bara'' var 39 st. framhålls i debatten som ett trendbrott på grund av vidtagna åtgärder från försvarets sida. I försvarsutskottets ''Uppföljning av vapenstölder och vapenförvaring i försvaret'' (1993/94:URD1 sid. 18) konstateras att 1993 års statistik visar de lägsta förlusterna under den senaste 20-årsperioden. Riksdagens krav på snar förbättring bör därmed vara tillgodosett. Denna statistik är missvisande eftersom militären inte redovisar antalet stulna/förkomna vapen, vilket polisen gör angående civila vapen, utan endast de som fortfarande är på drift. Som exempel kan nämnas att av de 221 vapen som 1992 stals i Botkyrka anges bara 3 st., eftersom resten kom fram när militärligan greps, och det är sällan försvarets förtjänst att militära vapen kommer till rätta. Om vapenstölderna minskar kan det också bero på att ca 1 200 automatvapen, sprängämnen och minor från militären fanns ute på illegala marknaden och att ligor som militärligan, maskeradligan och Gorbyligan avtjänar fängelsestraff.
Enligt uppgifter från Rikskriminalpolisens speciella vapenregister var anmälda tillgripna/förkomna militära vapen under 1994:
n
Vapentyp Antal Anträffade Ej anträffade automatgevär 16 0 16 automatkarbin 66 12 54 granatgevär 2 0 2 k-pist 32 6 26 kulspruta 2 0 2
Dessutom hade ett f.n. okänt antal signalpistoler och pistoler M40 och M07 tillgripits/förkommit.
I början av juli 1994 stals 16 automatvapen (AG90 kaliber 50, som går genom pansarplåt) ur en container under transport till Försvarets materielverk (FMV). Containern, i vilken vapnen fraktades, var olåst, dåligt plomberad och obevakad. Av vapnen har 12 st. kommit till rätta. Som jämförelse kan nämnas att under 1993 saknades i Finland endast ett stormgevär och en pistol. För att få en mer rättvis bild över mängden civila och statliga vapen som stulits/förkommit bör försvaret inte räkna bort de vapen som kommer till rätta.
Vapenförvaring och tillsyn
Enligt den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) finns ca 1 000 000 militära handeldvapen i Sverige. Hemvärnet förfogar över ca 70 000 handeldvapen. Av dessa finns endast ca 2 000 i förråd. Driftvärnet förfogar över ca 15 000 vapen, varav de flesta finns på arbetsplatser. Det finns ca 5 000 mobiliseringsförråd, innehållande bl.a. vapen med ammunition, utspridda på ca 1 500 platser över hela landet.
Vapenskåp krävs inte för förvaring av hemvärnsvapen, och det händer tyvärr alltför ofta att automatkarbiner stjäls kompletta med ammunition. Av kostnadsskäl är många förråd olarmade och lätta att ta sig in i. En kvalificerad tjuv tar sig i stort sett in var som helst om han får arbeta ostört. Det är ovanligt att den uniformerade ordningspolisen vet om var de militära förråden är placerade i det distrikt han eller hon tjänstgör, vilket är en allvarlig brist.
Förre överbefälhavaren Bengt Gustafsson beordrade insamling av pistol M40 från officerare och reservofficerare. Trots att senaste inlämningsdag var den 1 juli 1993 har ca 2 000 av dessa pistoler, som också är behäftade med ett allvarligt konstruktionsfel, ej lämnats in. Ett nytt sista inlämningsdatum bör sättas och därefter skall åtgärder vidtagas. Ett större personligt ansvar för samtliga vapen som utkvitteras måste snarast krävas inom försvaret.
Sverige bör liksom Finland förvara sina militära vapen i centrala och bevakade förråd, och endast i undantagsfall i bostäder. Finland anses ha ett bra försvar och god mobiliseringsförmåga. Finska försvaret har erfarenhet av världskrigen och Warszawapakten och har liksom svenska försvaret ett långsmalt och glest befolkat land att försvara.
Lämplighetsbedömning
Trots lugnande besked från förre försvarsministern Anders Björck finns inte hög observans när det gäller vilka som anförtros samhällets vapen. Personer, som inte är betrodda att inneha ett civilt vapen och nekade vapenlicens, har kunnat få med sig en AK4 hem från hemvärnet.
För att komma till rätta med stölder och försvunna vapen internt på regementen bör kriminella personer sorteras ut redan vid mönstringen. Över huvud taget behövs strängare personkontroll för att undvika att sjukligt vapenfixerade personer, psykiskt sjuka och brottsbenägna får utbildning inom försvaret.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stulna/förkomna militära vapen redovisas utan avdrag för dem som kommit till rätta,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att militära vapen nästan uteslutande skall förvaras i centrala, bevakade förråd och att detta arbete bör påskyndas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att militära vapen endast i undantagsfall bör förvaras i bostäder,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den polis som ansvarar för ett visst område skall få information om militärförrådens placering, bevakning och innehåll,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett större personligt ansvar bör läggas på den som kvitterat ut militära vapen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att personkontrollen bör förbättras redan i samband med mönstringen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett sista datum bör fastställas för de officerare och reservofficerare som ännu ej lämnat ifrån sig sina tjänstevapen (pistol M40).
Stockholm den 17 januari 1995 Sigrid Bolkéus (s)