Propositionen redovisar regeringens förslag till principer för budgetering och revision av de medel som Sverige betalar till respektive mottar från EU. Regeringen föreslår i detta sammanhang också fem principer som skall gälla för finansieringen av ett medlemskap i EU.
Vi har inget att erinra emot de två första principerna om att finansieringen inte får leda till ökat upplåningsbehov samt att statens administrativa kostnader ej bör öka totalt sett.
Vad gäller förslag till övriga principer anser vi att dessa förslag är att införa ett bestraffningssystem med udden riktat mot vissa grupper och de medborgare som röstat nej till EU- medlemskap. Förslagen lägger ett tak på nationella ambitioner inom miljö- och regionalpolitikens område.
Sverige har frångått ett system där vissa inkomster öronmärks till vissa utgifter. Nu tänker sig regeringen återinföra detta. Öronmärkning av EU-avgiften och dess finansiering får, enligt vår uppfattning, förödande konsekvenser för en rättvis regional fördelning och därmed för hela fördelningspolitiken.
Förslag som nämnts för finansieringen är bl a höjning av arbetsgivaravgifterna, vilket vi anser synnerligen olämpligt. Socialdemokraterna går tvärs emot den politik de säger sig vilja föra. Istället för arbetslinjen väljer man att beskatta arbete.
I propositionen (s. 25) anför regeringen att ''det är angeläget att de skattehöjningar som väljs i så liten utsträckning som möjligt leder till välfärdsförluster''. Vi reagerar kraftigt mot denna skrivning.
Från Centerns sida har vi inte tagit ställning för ett medlemskap för att åstadkomma välfärdsförluster utan tvärtom för att nå välfärdsvinster.
Regeringen försöker på förhand hitta vinnare som skall betala medlemsavgiften. Detta är ologiskt och olyckligt eftersom ''vinnare'' kan identifieras först i efterhand. Det strider även mot de ambitioner och möjligheter som det framförhandlade avtalet med EU gav oss och som en majoritet av väljarna godkänt i folkomröstningen.
För vår del är det naturligt att kostnaderna för ett medlemskap skall inkluderas i statens budget och bäras av alla i vårt land. Dessutom vill vi betona att EU:s stöd för miljöinsatser inom jordbruket och regional utveckling bör utnyttjas fullt ut.
Till yttermera visso är det principiellt tvivelaktigt att ta ställning till en principproposition när vi vet att det pågår diskussioner mellan regeringen och Vänsterpartiet om hur avgiften skall tas ut.
Med stöd av det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1994/95:40 såvitt avser principer för finansiering.
Stockholm den 22 november 1994 Per-Ola Eriksson (c) Rolf Kenneryd (c) Agne Hansson (c) Karin Starrin (c) Ingrid Skeppstedt (c) Roland Larsson (c) Eskil Erlandsson (c) Kjell Ericsson (c) Rigmor Ahlstedt (c)