Lagutskottets betänkande 1994/94:LU5

Oskäliga avtalsvillkor m.m.

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 1994/95:17, Oskäliga avtalsvillkor m.m., vari regeringen framlägger förslag i syfte att införli­va EG:s direktiv om oskäliga villkor i konsumentavtal med svensk rätt. 1 propositionen föreslås en ny lag om avtalsvillkor i konsumentförhål­landen, som skall ersätta 1971 års lag med samma namn. Lagförslaget innehåller marknadsrättsliga regler, som i huvudsak motsvarar 1971 års lag. En nyhet är att lagens tillämpningsområde utvidgas till att avse också finansiella tjänster. Lagförslaget innehåller vidare nya civilrättsli­ga regler, bl.a bestämmelser om jämkning av vissa avtalsvillkor i konsumentförhållanden. I 36 § avtalslagen föreslås ett tillägg som innebär en hänvisning till dessa nya jämkningsbestämmelser.

Vidare behandlar utskottet ett i proposition 1994/95:44 framlagt förslag till lag om ändring i lagen om marknadsdomstol m.m., som näringsutskottet överlämnat till lagutskottet.

Den nya lagstiftningen är avsedd att träda i kraft den 1 januari 1995.

Förslagen, som inte föranlett några motionsyrkanden, tillstyrks av utskottet.

Propositionerna

I proposition 1994/95:17 föreslår regeringen (Justitiedepartementet) - efter hörande av Lagrådet - att riksdagen antar de i propositionen framlagda förslagen till

1.   lag om avtalsvillkor i konsumentförhållanden,

2.   lag om ändring i lagen (1915:218) om avtal och andra rättshand­lingar på förmögenhetsrättens område,

3.   lag om ändring i lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.
Lagförslagen har intagits i bilaga 1 till betänkandet.

I proposition 1994/95:44 föreslår regeringen (Näringsdepartementet) - såvitt nu är i fråga - att riksdagen antar ett i propositionen framlagt förslag till lag om ändring i lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.

Lagförslaget, som av näringsutskottet överlämnats till lagutskottet, har intagits i bilaga 2 till betänkandet.

1 Riksdagen 1994/95. 8 saml. Nr 5


1994/95 LUS


Utskottet                                                         1994/95:LU5

Våren 1994 antog EU:s ministerråd ett direktiv (93/13EEG) om oskäli­ga villkor i konsumentavtal. Syftet med direktivet är att närma med­lemsstaternas författningar till varandra i fråga om oskäliga villkor i avtal som sluts mellan en näringsidkare och en konsument (artikel 1). Direktivets tillämpningsområde är begränsat till att avse endast konsu­mentavtal och endast avtalsvillkor som inte har varit föremål för individuell förhandling. Direktivet innehåller både civilrättsliga och marknadsrättsliga regler.

Direktivet är ett s.k. minimidirektiv. Det betyder att länderna får, inom de ramar som ges av Romfördraget, införa regler som är förmån­ligare för konsumenterna än direktivets regler. Däremot får de natio­nella reglerna inte ge konsumenten ett sämre skydd. Medlemsstaterna skall ha införlivat direktivet med sina respektive rättsordningar senast den 31 december 1994.

Genom EES-avtalet och EES-kommitténs beslut nr 7/94 den 21 mars 1994 är Sverige förpliktat alt anpassa sin lagstiftning till direkti­vet senast den 31 december 1994.

Proposition 1994/95:17 innehåller förslag som syftar till att införliva EG-direktivet om oskäliga villkor i konsumentavtal med svensk rätt. Propositionen bygger på överväganden och förslag i departementspro­memorian (Ds 1994:29), Oskäliga avtalsvillkor m.m. - Införlivande med svensk rätt av EG:s direktiv om oskäliga villkor i konsumentavtal. Promemorian har remissbehandlats. Vidare har de förslag som läggs fram i propositionen föregåtts av ett nordiskt samarbete, som syftat till en gemensam tolkning av direktivet och till gemensamma principer för införlivande av direktivet med de nationella rättsordningarna.

Några motioner har inte väckts med anledning av propositionen.

I propositionen föreslås en ny lag om avtalsvillkor i konsumentför­hållanden. Lagen avses ersätta 1971 års lag om avtalsvillkor i konsu­mentförhållanden. Lagförslaget innehåller marknadsrättsliga bestäm­melser som i huvudsak motsvarar 1971 års avtalsvillkorslag. Liksom enligt den gamla lagen får Marknadsdomstolen förbjuda oskäliga av­talsvillkor på talan av KO och i vissa fall får KO utfårda s.k. förbudsfö­reläggande. En nyhet är att förbud kan riktas även mot sammanslut­ningar av näringsidkare som använder eller rekommenderar villkor som är oskäliga. En annan nyhet är att lagen skall tillämpas fiillt ut även på finansiella tjänster.

I den nya lagen föreslås även civilrättsliga bestämmelser, som skall
tillämpas på sådana villkor i konsumentavtal som inte har varit
föremål för individuell förhandling. Genom de nya bestämmelserna
modifieras 36 § avtalslagen på två punkter. Sålunda skall det i fortsätt­
ningen inte vara tillåtet vid en oskälighetsbedömning enligt 36 §
avtalslagen att beakta förhållanden som har inträffat efter avtalsslutet
med den verkan att ett avtalsvillkor som annars skulle ha ansetts
oskäligt bedöms som skäligt. Om ett avtalsvillkor jämkas eller lämnas
utan avseende, skall avtalet i övrigt gälla med oförändrat innehåll om
          2


 


konsumenten  begär det.  Detta gäller emellertid endast om villkoret            1994/95:LU5

strider mot god sed och medför en betydande obalans mellan parterna och endast om avtalet kan bestå utan det oskäliga avtalsvillkoret.

I 36 § avtalslagen föreslås endast den ändringen att det införs en hänvisning till bestämmelserna om jämkning i den nya lagen. En uttrycklig lagbestämmelse införs i den nya lagen om tolkning av avtalsvillkor. Om ett avtalsvillkor som inte har varit föremål för individuell förhandling har en oklar innebörd, skall vid en tvist mellan en näringsidkare och en konsument den tolkning gälla som är till förmån för konsumenten. 1 den nya lagen föreslås också en bestämmelse som för vissa fall skall skydda konsumenten mot sådana avtalsklausuler om val av tillämplig lag som innebär att lagen i ett land utanför EES skall tillämpas i fråga om oskäliga avtalsvillkor.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 1995. Bestämmelserna skall, med undantag för tolkningsregeln, tillämpas även på rättshandlingar som har företagits före ikraftträdandet. Mål som vid ikraftträdandet är anhängigt vid domstol skall dock prövas enligt äldre rätt.

Enligt utskottets bedömning innebär förslaget att föreliggande behov av lagändringar till följd av EG:s direktiv om oskäliga villkor i konsumentavtal tillgodoses. Med anledning av alt det marknadsrättsliga sanktionssystemet görs fullt ut tillämpligt även på finansiella tjänster utgår utskottet från att ansvarsfördelningen mellan Konsumentombuds­mannen och Finansinspektionen när det gäller bevakning av avtalsvill­kor på det finansiella området klart kommer till uttryck i myndighe­ternas instruktioner. Med det anförda tillstyrker utskottet förslagen i proposition 1994/95:17.

I proposition 1994/95:44, Konkurrensverkets ställning i överklagade ärenden enligt konkurrenslagen (1993:20), m.m., vilken remitterats till näringsutskottet, föreslås vissa ändringar i konkurrenslagen. Vidare läggs i propositionen fram förslag till ändringar i lagen om marknads­domstol m.m. Förslaget i denna del innebär endast att tidigare icke avsedda ändringar i 13-15 §§ rättas. Med anledning av att förslaget berör samma paragrafer som det i proposition 1994/95:17 framlagda förslaget om ändring i lagen om marknadsdomstol m.m. har näringsut­skottet överlämnat det förstnämnda lagförslaget till lagutskottet för samordning.

Lagutskottet konstaterar att de i propositionerna 1994/95:17 och 1994/95:44 framlagda förslagen till ändringar i lagen om marknads­domstol m.m. bör sammanföras till ett lagförslag. Utskottet framlägger i bilaga 3 till betänkandet ett sådant förslag. Utskottet har dock uppmärksammat en felaktighet när det gäller i proposition 1994/95:17 framlagt förslag till ändring i lagen om marknadsdomstol m.m. Beträf­fande 15 § skall hänvisning rätteligen göras till 6 § lagen om avtals­villkor i konsumentförhållanden. I bilaga 3 har denna felaktighet rättats.

1* Riksdagen 1994/95. 8 saml. Nr 5

Rättelse: S. 16 högerspalt rad 1 Tillkommit: otillbörligt


Hemställan                                                       1994/95:LU5

Utskottet hemställer

1.            beträffande oskäliga avtabvillkor

att riksdagen antar i proposition 1994/95:17 framlagda förslag till deb lag om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, deb lag om  ändring i   lagen  (1915:218)  om  avtal  och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område,

2.            beträffande lagen om marknaebdomstol m.m.

att riksdagen med bifall till proposition 1994/95:17 i denna del och proposition 1994/95:44 i denna del antar det av utskottet i bilaga 3 framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.

Stockholm den 1 december 1994 På lagutskottets vägnar

Anita Persson

1 beslutet har deltagit: Anita Persson (s), Bengt Kronblad (s), Per Stenmarck (m), Rune Berglund (s), Karin Olsson (s), Eva Arvidsson (s), Charlotte Cederschiöld (m), Bengt Harding Olson (fp), Inger Segelström (s). Tänja Linderborg (v), Sven-Erik Österberg (s). Stig Rindborg (m), Birgitta Carlsson (c), Thomas Östros (s), Göran R Hedberg (m) och Rigmor Ahlstedt (c).


 


I propositionen 1994/95:17 framlagda lagförslag      i994/95:LU5

Bilaga 1

1 Förslag till lag om avtalsvillkor i konsumentförhållanden

Härigenom föreskrivs följande.

Allmänna bestämmelser

1 §  Denna lag gäller avtalsvillkor som näringsidkare använder när de
erbjuder varor, tjänster eller andra nyttigheter till konsumenter.

Lagen gäller också avtalsvillkor som näringsidkare använder när de förmedlar sådana erbjudanden från en näringsidkare eller någon annan.

2 § I lagen avses med

konsument: en lysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller ufanför näringsverksamhet,

näringsidkare: en fysisk eller juridisk person som handlar för ändamål som har samband med hans näringsverksamhet, oavsett om den är offentlig eller privat.

Marknadsrättsliga bestämmelser

3 § Är ett avfalsvillkor som avses i 1 § med hänsyn till pris och övriga
omständigheter oskäligt mot konsumenten, får Marknadsdomstolen
förbjuda näringsidkaren att i framtiden i liknande fall använda samma
eller väsentligen samma villkor, om förbudet är påkallat från allmän
synpunkt eller annars ligger i konsumentemas eller konkurrenternas
infresse.

Ett förbud kan meddelas även anställda hos näringsidkaren och andra som handlar på dennes vägnar.

En sammansluming av näringsidkare som använder eller rekommen­derar användning av ett oskäligt avtalsvillkor får förbjudas att i fram­tiden använda eller rekommendera villkoret.

Ett förbud skall förenas med vite, om inte detfa av särskilda skäl är obehövligt.

4   § En fråga om förbud fas upp av Marknadsdomstolen efter ansökan av Konsumentombudsmannen. Beslufar Konsumentombudsmannen för ett visst fall att inte göra någon ansökan, får ansökan göras av en sam­manslutning av näringsidkare, konsumenter eller lönfagare.

5   § Ett beslut i fråga om förbud hindrar inte att samma fråga prövas på nytt, om det motiveras av ändrade förhållanden eller något annat särskilt skäl.


 


4   § Om det finns särskilda skäl, kan förbud meddelas även för tiden till        1994/95:LU5 dess att det finns ett slutligt beslut.                                                                 Bilaga 1

5   § En fråga om förbud får i fall som inte är av större vikt prövas av Konsumentombudsmannen genom att den som anfas ha använt ett oskäligt avtalsvillkor föreläggs förbud till godkännande omedelbart eller inom viss tid (förbudsföreläggande).

Har ett förbudsföreläggande godkänts, gäller det som förbud av Mark­nadsdomstolen. Godkännande efter den i föreläggandet utsätfa tiden gäller dock inte.

Närmare bestämmelser om förbudsföreläggande meddelas av regering­en.

8 § I ärenden enligt denna lag skall näringsidkaren lämna de upp­
lysningar som Konsumentombudsmannen begär. Lämnar inte näringsid­
karen begärda upplysningar, får Konsumentombudsmannen förelägga
näringsidkaren vid vite att fullgöra sin skyldighet.

Konsumentombudsmannens beslut om vitesföreläggande får inte överklagas.

9 § Talan om utdömande av vite förs vid allmän domstol av Konsu­
mentombudsmannen. I fråga om vite som Marknadsdomstolen har
förelagt på falan av någon annan får falan om utdömande föras även av
denne.

CiviirättsUga bestämmelser

10    § Om innebörden av ett avtalsvillkor som inte har varit föremål för individuell förhandling är oklar, skall vid en tvist mellan en näringsid­kare och en konsument villkoret tolkas till konsumentens förmån.

11    § För avtalsvillkor som inte har varit föremål för individuell förhandling gäller 36 § försfa stycket lagen (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område med följande be­gränsningar.

Omständigheter som inträffat efter det att avtalet ingåtts får inte be­akfas till konsumentens nackdel på så sätt att ett avtalsvillkor som an­nars vore att anse som oskäligt inte kan åsidosätfas eller jämkas.

Jämkas ett avtalsvillkor eller lämnas det ufan avseende, skall, om villkoret strider mot god sed och medför en betydande obalans till konsumentens nackdel, avtalet gälla ufan andra ändringar, om konsu­menten begär det och om avtalet kan bestå med i övrigt oförändrat innehåll.

12 § Om inte annat visas, anses ett avfalsvillkor inte ha varit föremål
för individuell förhandling.


 


13 § Ett avfalsvillkor som anger att lagen i ett land ufanför Europeiska       1994/95:LU5 ekonomiska samarbetsområdet skall tillämpas på avtalet gäller inte i       Bilaga 1 fråga om regler om oskäliga avtalsvillkor, om den lag som gäller med bortseende från villkoret är lagen i ett land inom Europeiska ekono­miska samarbetsområdet och den lagen ger konsumenten ett bättre skydd mot oskäliga avtalsvillkor.

1.   Denna lag träder i kraft den 1 januari 1995, då lagen (1971:112) om avfalsvillkor i konsumentförhållanden upphör att gälla.

2.   De nya bestämmelserna tillämpas även pä rättshandlingar som har förefagits före ikraftträdandet. Vad som föreskrivs i 10 § gäller dock inte befräffande avtal som har ingåtts före ikraftfrädandet.

3.   Mål som vid ikraftträdandet är anhängigt vid domstol prövas enligt äldre bestämmelser.


 


2 Förslag till lag om ändring i lagen (1915:218) om  1994/95:LU5

avtal och andra rättshandlingar på                      Bilaga 1

förmögenhetsrättens område

Härigenom föreskrivs att 36 § lagen (1915:218) om avfal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydebe                  Föreslagen lydebe

36 §' Avtalsvillkor får jämkas eller lämnas ufan avseende, om villkoret är oskäligt med hänsyn till avfalets innehåll, omständighetema vid avfalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständighetema i övrigt. Har villkoret sådan betydelse för avfalet att det icke skäligen kan krävas att detta i övrigt skall gälla med oförändrat innehåll, får avfalet jämkas även i annat hänseende eller i sin helhet länmas ufan avseende.

Vid prövning enligt försfa stycket skall särskild hänsyn fagas till be­hovet av skydd för den som i egenskap av konsument eller eljest infager en underlägsen ställning i avtalsförhållandet.

Försfa och andra styckena äga motsvarande tillämpning i fråga om villkor vid annan rättshandling än avtal.

/ fråga om jämkning av vissa avtabvillkor i konsumentförhål­landen gäller dessutom 11 % lagen (1994:000) om avtabvill­kor i konsumentförhållanden.

1.    Denna lag fräder i kraft den 1 januari 1995.

2.    Den nya bestämmelsen tillämpas även på rättshandlingar som har förefagits före ikraftträdandet.

3.    Mål som vid ikraftfrädandet är anhängigt vid domstol prövas enligt äldre bestämmelser.

'Senaste lydelse 1976:185.


 


3 Förslag till lag om ändring i lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.

Härigenom föreskrivs att 1, 13, 14, 15 och 20 §§ lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.' skall ha följande lydelse.


1994/95:LU5 Bilaga 1


 


Nuvarande lydebe


Föreslagen lydebe


 


Bestämmelsema i 14, 15 och 16-22 §§ tillämpas inte i mål enligt konkurrenslagen (1993:20). I stället gäller vad som föreskrivits i den lagen.

Marknadsdomstolen handlägger mål enligt

1.   konkurrenslagen (1993:20),

2.   marknadsföringslagen (1975:1418),

3.   lagen (1971:112) om avtals­villkor i konsumentförhållanden,

4.   lagen (1984:292) om avtals­villkor mellan näringsidkare,

5.   produktsäkerhetslagen (1988:1604),

6.   lagen (1994:615) om ingripan­de mot otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling.


\f


Marknadsdomstolen handlägger mål enligt

1.   konkurrenslagen (1993:20),

2.   marknadsföringslagen (1975:1418),

3.   lagen (1994:000) om avtals­villkor i konsumentförhållanden,

4.   lagen (1984:292) om avfals­villkor mellan näringsidkare,

5.   produktsäkerhetslagen (1988:1604),

6.   lagen (1994:615) om ingripan­de mot otillbörligt beteende vid upphandling.


 


Ansökan görs skriftligen om förbud eller åläggande enligt 2-4 §§ marknadsföringslagen (1975:1418), 1 § lagen (1971:112) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 1 § lagen (1984:292) om avtalsvill­kor mellan näringsidkare eller 5-9 §§ eller 12 § tredje stycket produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 3 § lagen (1994:615) om  ingripande mot


13 §'


Ansökan görs skriftligen om förbud eller åläggande enligt 2-4 §§ marknadsföringslagen (1975:1418), 1 § lagen (1994:000) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 1 § lagen (1984:292) om avtalsvill­kor mellan näringsidkare eller 5-9 §§ eller 12 § tredje stycket produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 3 § lagen (1994:615) om  ingripande  mot


'Lagen omtryckt 1984:294. Senaste lydelse av lagens rubrik 1972:732. Senaste lydelse 1994:616. 'Senaste lydelse 1994:616.


 


beteende avseende offentlig upphandling. Av ansökan skall de skäl framgå på vilka ansökan grundas och den utredning som sökanden åberopar.

otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling. Av an­sökan skall de skäl framgå på vilka ansökan grundas och den ufredning som sökanden åbero­par.

Sökanden och hans motpart skall beredas tillfälle att vid sammanfräde inför Marknadsdomstolen lägga fram sina synpunkter och förebringa den utredning de vill åberopa.


1994/95:LU5 Bilaga 1


 


Före sammmaniräde kan muntlig eller skriftlig förberedelse äga rum i den utsträckning domstolen bestämmer.

Mål får avgöras och dom med anledning av särskild prövning enligt 15 a § meddelas utan sammanträde enligt 14 § försfa stycket, om till­fredsställande utredning föreligger och part inte begär sammanträde. Ansökan som uppenbart inte förtjänar avseende får avslås utan sådant sammanfräde.

I mål enligt marknadsföringsla­gen (1975:1418), lagen (1971:112) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden och pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604) skall Konsumentombudsmannen kallas till sammanträde, även om han inte är sökande. Vidare skall den som medverkar enligt 13 a § kallas till sammanträde. I mål enligt lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt be­teende avseende offentlig upp­handling skall Konkurrensverket kallas till sammanträde, även om verket inte är sökande.


14 r


I mål enligt marknadsföringsla­gen (1975:1418), lagen (1994:000) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden och pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604) skall Konsumentombudsmannen kallas till sammanfräde, även om han inte är sökande. Vidare skall den som medverkar enligt 13 a § kallas till sammanträde. I mål enligt lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt be­teende avseende offentlig upp­handling skall Konkurrensverket kallas till sammanfräde, även om verket inte är sökande.


 


Fråga om förbud eller åläggan­de enligt 13 § marknadsförings­lagen (1975:1418), 5 § lagen (i97]:J12) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 21 § produktsäkerhetslagen (1988:1604)   eller   4   §   lagen


15 r


Fråga om förbud eller åläggande enligt 13 § marknadsföringslagen (1975:1418), 8 § lagen (1994:000) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 21 § produktsäkerhetslagen (1988:1604)   eller   4   §   lagen


'Senaste lydelse 1994:616. 'Senaste lydelse 1994:616.


 


(1994:615) om ingripande mot otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling får prövas ufan sammanfräde enligt 14 § försfa stycket.

(1994:615) om ingripande mot otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling får prövas ufan sammanträde enligt 14 § försfa stycket.

Förbud eller åläggande som avses i andra stycket får inte beslutas ufan att den som förbudet eller åläggandet avser fått tillfälle att ytfra sig i frågan, såvida det inte finns anledning anfa, att han avvikit eller eljest håller sig undan. I ett mål om åläggande eller förbud enligt 5-9 §§ eller 12 § tredje stycket produktsäkerhetslagen får Marknadsdomstolen dock även i annat fall omedelbart meddela beslut enligt 21 § samma lag, om synnerliga skäl föreligger.


1994/95:LU5 Bilaga 1


 


20 §' Skall ansökan, kallelse eller föreläggande tillställas en part eller någon annan, sker det genom delgivning. Detsamma gäller dom eller beslut som sänds enligt 19 §. För andra handlingar får delgivning användas om det anses erforderligt.

Delgivning av sådana domar eller beslut av Marknadsdom­stolen, som innefatfar vitesföre­läggande enligt marknadsförings­lagen (1975:1418), lagen (1971:112) om avfalsvillkor i konsumentförhållanden, lagen (1984:292) om avtalsvillkor mellan näringsidkare eller pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604), får inte ske enligt 12 § del­givningslagen (1970:428), om det inte finns anledning att anfa att den sökte har avvikit eller på annat sätt håller sig undan.


Delgivning av sådana domar eller beslut av Marknadsdom­stolen, som innefatfar vitesföre­läggande enligt marknadsförings­lagen (1975:1418), lagen (1994:000) om avfalsvillkor i konsumentförhållanden, lagen (1984:292) om avfalsvillkor mellan näringsidkare eller pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604), får inte ske enligt 12 § del­givningslagen (1970:428), om det inte finns anledning att anfa att den sökte har avvikit eller på annat sätt håller sig undan.


1.    Denna lag träder i kraft den 1 januari 1995.

2.    Mål som vid ikraftfrädandet är anhängigt vid Marknadsdomstolen prövas enligt äldre bestämmelser.


'Senaste lydelse 1993:22.


11


 


I propositionen 1994/95:44 framlagt         i994/95:LU5

Bilaga 2

Förslag till lag om ändring i lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.

Härigenom föreskrivs att 13, 14 och 15 §§ lagen (1970:417) om Marknadsdomstol m.m.' skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse                 Föreslagen lydelse

13                                      §-

Ansökan görs skriftligen om förbud eller åläggande enligt 2-4 §§ marknadsföringslagen (1975:1418), 1 § lagen (1971:112) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 1 § lagen (1984:292) om avtalsvillkor mellan näringsidkare eller 5-9 §§ eller 12 § fredje stycket produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 3 § fagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt beteende avseende oflFenUig upphandling. Av ansökan skall de skäl framgå på vilka ansökan grundas och den ufredning som sökanden åberopar.

Sökanden och hans motpart skall beredas tillfålle att vid sammanträde inför Marknadsdomstolen lägga fram sina synpunkter och förebringa den utredning de vill åberopa.

14                                      §'

Sökanden och hans motpart skall beredas tillfålle att vid sammanträde inför Marknadsdomstolen lägga fram sina synpunkter och förebringa den utredning de vill åbempa.

I mål enligt marknadsföringslagen (1975:1418), lagen (1971:112) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden och produktsäkerhetslagen (1988:1604) skall Konsumentombudsmannen kallas till sammanträde, även om han inte är sökande. Vidare skall den som medverkar enligt 13 a § kallas till sammanträde. I mål enligt lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt beteende avseende ofFenUig upphandling


'Lagen omtryckt 1984:294. Senaste lydelse av lagens rubrik 1972:732.

Senaste lydelse 1994:616. 'Senaste lydelse 1994:616.


12


 


skall Konkurrensverket kallas till sammanfräde, även om verket inte är    1994/95:LU5

sökande.                                                                        Bilaga 2

Före sammanträde kan muntlig eller skriftlig förberedelse äga rum i den utsträckning domstolen bestämmer.

Mål får avgöras och dom med anledning av särskild prövning enligt 15 a % meddelas utan sammanträde enligt 14 första stycket, om tillfredsställande utredning föreligger och part inte begär sammaruräde. Ansökan som uppenbart inte förtjänar avseende får avslås utan sådant sammanträde.

15 r

Mål får avgöras och dom med anledning av särskild prövning enligt 15 a % meddelas utan sammanträde enUgt 14 fiirsta stycket, om tillfredsställande utredning föreUgger och part ime begär sammanträde. Ansökan som uppenbart inte förtjänar avseende får avslås utan sådant sammanträde.

Fråga om förbud eller åläggande enligt 13 § marknadsföringslagen (1975:1418), 5 § lagen (1971:112) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 21 § produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 4 § lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling får prövas utan sammanfräde enligt 14 § försfa stycket.

Förbud eller åläggande som avses i andra stycket får inte beslufas utan att den som förbudet eller åläggandet avser fått tillfälle att yttra sig i frågan, såvida det inte finns anledning anta, att han avvikit eller eljest håller sig undan. I ett mål om åläggande eller förbud enligt 5-9 §§


"Senaste  lydelse  1994:616.


13


 


eller 12 § fredje stycket produktsäkerhetslagen fär Marknadsdomstolen  1994/95:LU5

dock även i annat fell omedelbart meddela beslut enligt 21 § samma      Bilaga 2

lag, om synnerliga skäl föreligger.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1995.

14


 


Av utskottet framlagt förslag till lag om ändring i lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.

Härigenom föreskrivs att 1, 13, 14, 15 och 20 §§ lagen (1970:417) om marknadsdomstol m.m.' skall ha följande lydelse.


1994/95: LUS Bilaga 3


 


Nuvarande lydebe


Föreslagen lydebe


 


Bestämmelserna i 14, 15 och 16-22 §§ tillämpas inte i mål enligt konkurrenslagen (1993:20). I stället gäller vad som föreskrivits i den lagen.

Marknadsdomstolen handlägger mål enligt

1.   konkurrenslagen (1993:20),

2.   marknadsföringslagen (1975:1418),

3.   lagen (1971:112) om avtals­villkor i konsumentförhållanden,

4.   lagen (1984:292) om avfals­villkor mellan näringsidkare,

5.   produktsäkerhetslagen (1988:1604),

6.   lagen (1994:615) om ingripan­de mot otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling.



Marknadsdomstolen handlägger mål enligt

1.   konkurrenslagen (1993:20),

2.   marknadsföringslagen (1975:1418),

3.   lagen (1994:000) om avfals­villkor i konsumentförhållanden,

4.   lagen (1984:292) om avfals­villkor mellan näringsidkare,

5.   produktsäkerhetslagen (1988:1604),

6.   lagen (1994:615) om ingripan­de mot otillbörligt beteende vid upphandling.


 


Ansökan görs skriftligen om förbud eller åläggande enligt 2-4 §§ marknadsföringslagen (1975:1418), 1 § lagen (1971:112) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 1 § lagen (1984:292) om avtalsvill­kor mellan näringsidkare eller 5-9 §§ eller 12 § tredje stycket produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 3 § lagen (1994:615)  om  ingripande  mot


13 §'


Ansökan görs skriftligen om förbud eller åläggande enligt 2-4 §§ marknadsföringslagen (1975:1418), 1 § lagen (1994:000) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 1 § lagen (1984:292) om avtalsvill­kor mellan näringsidkare eller 5-9 §§ eller 12 § tredje stycket produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 3 § lagen (1994:615) om  ingripande  mot


 


'Lagen omtryckt 1984:294. Senaste lydelse av lagens rubrik 1972;732. Senaste lydelse 1994:616. 'Senaste lydelse 1994:616.


15


 


Nuvarande lydebe

otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling. Av an­sökan skall de skäl framgå på vilka ansökan grundas och den ufredning som sökanden åbero­par.

Sökanden och hans motfiart skall beredas tillfölle att vid sammanträde inför Marknadsdomstolen lägga fram sina synpunkter och förebringa den utredning de vill åbempa.


Föreslagen lydebe

Otillbörligt beteende avseende offentlig upphandling. Av an­sökan skall de skäl framgå pä vilka ansökan gmndas och den ufredning som sökanden åbero­par.


1994/95:LU5 Bilaga 3


14 r


Sökanden och hans motpart skall beredas tillfålle att vid sammamräde inför Markrmdsdomstolen lägga fram sirm synpunkter och förebringa den utredning de vill åbempa.

I mål enligt marknadsföringsla­gen (1975:1418), lagen (1994:000) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden och pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604) skall Konsumentombudsmatmen kallas till sammanfräde, även om han inte är sökande. Vidare skall den som medverkar enligt 13 a § kallas till sammanträde. I mål enligt lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt be­teende avseende offentiig upp­handling skall Konkurrensverket kallas till sammanfräde, även om verket inte är sökande.

I mål enligt marknadsföringsla­gen (1975:1418), lagen (1971:112) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden och pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604) skall Konsumentombudsmannen kallas till sammanfräde, även om han inte är sökande. Vidare skall den som medverkar enligt 13 a § kallas till sammanträde. I mål enligt lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt be­teende avseende offentlig upp­handling skall Konkurrensverket kallas till sammanfräde, även om verket inte är sökande.

Före sammmanfräde kan muntlig eller skriftlig förberedelse äga mm i den utsfräckning domstolen bestämmer.


*Senaste lydelse 1994:616.


16


 


Nuvarande lydebe

Mål får avgöras och dom med anledning av särskild prövning enligt 15 a % meddelas utan sammanträde enligt 14 första stycket, om tillfredsställande utredning föreligger och part inte begär sammaruräde. Ansökan som uppenbart inte förtjänar avseende får avslås utan sådant samrrmnträde.


Föreslagen lydebe


1994/95:LU5 Bilaga 3


15 r


Mål får avgöras och dom med anledning av särskild prövning enägt 15 a % meddelas utan sammanträde enUgt 14 första stycket, om tillfredsställande utredning föreUgger och part irue begär sammaruräde. Ansökan som uppenbart inte förtjänar avseende får avslås utan sådant sammamräde.

Fråga om förbud eller åläggan­de enligt 13 § marknadsförings­lagen (1975:1418), 5 § lagen (1971:112), om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 21 § produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 4 § lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt beteende avseende offentiig upphandling får prövas utan sammanfräde enligt 14 § försfa stycket.

Fråga om förbud eller åläggande enligt 13 § marknadsföringslagen (1975:1418), 6. § lagen (1994:000) om avtalsvillkor i konsumentförhållanden, 21 § produktsäkerhetslagen (1988:1604) eller 4 § lagen (1994:615) om ingripande mot otillbörligt beteende avseende offentiig upphandling får prövas ufan sammanfräde enligt 14 § försfa stycket.

Förbud eller åläggande som avses i andra stycket får inte beslutas utan att den som förbudet eller åläggandet avser fått tillfälle att ytfra sig i frågan, såvida det inte finns anledning anfa, att han avvikit eller eljest håller sig undan. I ett mål om åläggande eller förbud enligt 5-9 §§ eller 12 § fredje stycket produktsäkerhetslagen får Marknadsdomstolen dock även i annat fall omedelbart meddela beslut enligt 21 § samma lag, om synnerliga skäl föreligger.


'Senaste lydelse 1994:616.


17


 


Föreslagen lydebe


Nuvarande lydebe


20 §*


Skall ansökan, kallelse eller föreläggande tillställas en part eller någon annan, sker det genom delgivning. Detsamma gäller dom eller beslut som sänds enligt 19 §. För andra handlingar får delgivning användas om det anses erforderligt.

Delgivning av sådana domar eller beslut av Marknadsdom­stolen, som innefatfar vitesföre­läggande enligt marknadsförings­lagen (1975:1418), lagen (1971:112) om avfalsvillkor i konsumentförhållanden, lagen (1984:292) om avfalsvillkor mellan näringsidkare eller pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604), får inte ske enligt 12 § del­givningslagen (1970:428), om det inte finns anledning att anfa att den sökte har avvikit eller på annat sätt håller sig undan.


Delgivning av sådana domar eller beslut av Marknadsdom­stolen, som innefattar vitesföre­läggande enligt marknadsförings­lagen (1975:1418), lagen (1994:000) om avfalsvillkor i konsumentförhållanden, lagen (1984:292) om avtalsvillkor mellan näringsidkare eller pro­duktsäkerhetslagen (1988:1604), får inte ske enligt 12 § del­givningslagen (1970:428), om det inte finns anledning att anfa att den sökte har avvikit eller på annat sätt håller sig undan.


1994/95:LU5 Bilaga 3


1.    Denna lag fräder i kraft den 1 januari 1995.

2.    Mål som vid ikraftträdandet är anhängigt vid Marknadsdomstolen prövas enligt äldre bestämmelser.

'Senaste lydelse 1993:22.