Svensk handikappolitik har ett högt anseende över hela världen. Handikapprörelsen i Sverige har i stor utsträckning genom ett aktivt arbete medverkat när denna politik utformats.
Sverige har nu slutit EES-avtalet med EU och medlemskapsförhandlingarna är inne i ett intensivt skede. Den ökade integrationen gör att förutsättningarna för folkrörelserna förändras. De måste finnas där besluten fattas för att kunna påverka.
För att handikapprörelsen skall kunna bedriva en effektiv bevakning av det som händer inom EU på det socialpolitiska området, när det gäller kommunikationer, byggnaders tillgänglighet m.m. fordras att man finns på plats i Bryssel på samma sätt som den svenska fackföreningsrörelsen har ett EU-kontor i Bryssel.
Det vore t.ex. värdefullt för svenskt vidkommande att EUs sociala dimension utvecklades. Här skulle svensk handikapprörelse kunna vara av stor betydelse.
I det fortsatta integrationsarbetet är det inte bara viktigt att den svenska handikapprörelsen bevakar vad som händer inom EU. Genom att delta aktivt i arbetet har svensk handikapprörelse mycket att tillföra av erfarenheter och kunskaper till gagn för en framtida handikappolitik i Europa.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om utformning och finansiering av ett särskilt EU-kontor i Bryssel för handikapprörelsen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett särskilt EU- kontor i Bryssel för handikapprörelsen.
Stockholm den 25 januari 1994 Jan Andersson (s) Bo Nilsson (s)