Begreppet trafikområde infördes för taxitrafiken i yrkestrafiklagstiftningen genom prop. 1979/80:142, som i sin tur byggde på betänkandet Taxi -- krav och utvecklingsmöjligheter (DsK 1979:4). Innebörden i begreppet var densamma som det i 1940 års yrkestrafikförordning använda begreppet stationsort. Ett trafikområde kunde dock vara tämligen omfattande -- i allmänhet minst en kommun -- och därför infördes samtidigt möjligheten att bestämma särskilda uppställningsplatser. Sådana fastställdes av länsstyrelsen. För en taxibil gällde att om den förts utanför sitt trafikområde skulle den återföras dit, och till sin eventuella uppställningsplats, närmaste väg. Den hade dock under återfärden rätt att ta upp passagerare.
I den trafikpolitiska propositionen Trafikpolitiken inför 90-talet (prop. 1987/88:50) föreslogs en avreglering av taxitrafiken. I propositionen (sid. 167 f) anförde det föredragande statsrådet, sedan han konstaterat att en avreglering av taxi borde ske i ett sammanhang, ''Trafikområdena har i första hand till syfte att skapa en geografisk avgränsning för avvägningen av det lokala bilutbudet och är därmed utgångspunkt för både behovsprövning och kommenderingsplan. Indelningen avgör också vilken beställningscentral som taxiföretagen skall vara anslutna till. Ett slopande av bindningen till ett visst trafikområde får den konsekvensen att behovsprövningen och beslut om kommenderingsplaner blir tämligen meningslösa åtgärder, eftersom tillståndshavaren då kan flytta verksamheten över stora geografiska områden''.
Riksdagen ställde sig bakom vad det föredragande statsrådet anfört angående avreglering av taxi och begreppen trafikområde, uppställningsplats och kommenderingsplan utmönstrades ur lagstiftningen tillsammans med behovsprövningen.
Slopandet av trafikområdena har fått till följd att taxibilar kan operera över hela landet. Är trafikunderlaget dåligt i en del av landet kan bilen föras till en annan del och bedriva trafik där.
Detta förhållande har blivit märkbart i delar av landet med stora svängningar i passagerarunderlaget som exempelvis på Öland och Gotland.
Under nio månader skall på Gotland taxibehovet helt täckas av den lokala taxinäringen. Under tre sommarmånader skall denna näring konkurrera med ett antal taxibilar som förts in från olika delar av landet, där efterfrågan på taxitjänster minskar påtagligt under sommaren.
Detta är i och för sig till fördel för konsumenterna under en kort och intensiv sommarsäsong. Samtidigt ger det en snedvriden konkurrens så till vida att den lokala taxinäringen skall bära hela bördan under de delar av året då lönsamheten är låg, samtidigt som den får svårt att tillgodogöra sig fördelarna av en ökad efterfrågan under turistsäsongen. Risken är då uppenbar att lönsamhetsproblemen blir övermäktiga och att de lokala taxiföretagen på sikt slås ut, i vart fall vissa av dem.
Det påtalade förhållandet är inte till gagn för vare sig det allmänna eller enskilda konsumenter, som riskerar att få betalt en kort säsong, med genom ohämmad konkurrens dumpade priser, med höjda priser under året i övrigt, eventuellt med att taxinäringen blir så svag att någon lokal konkurrens överhuvudtaget inte förekommer under större delen av året.
Det finns med hänsyn till vad som anförts anledning att överväga om inte trafikområdesbegreppet bör återinföras i någon form för att på så sätt komma till rätta med problemet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att trafikområdesbegreppet bör återinföras avseende Gotland.
Stockholm den l7 mars l994 Gunhild Bolander (c)