Propositionen föreslår att alla alkoholmonopol utom detaljhandelsmonopolet skall upphöra och inordnas i ett nytt kontrollsystem.
Ge Systembolaget importmonopol för barer och restauranger
Det finns dock skäl för att överväga om inte importmonopolet för starköl, mellanöl, vin och starksprit för restauranger och barer även fortsättningsvis bör handhas av Systembolaget. På så sätt kommer all detaljdistribution av alkohol till enskilda konsumenter att handläggas av en myndighet, som har hög kompetens på kvalitetskontroll och information till allmänheten.
Systembolaget hade detta uppdrag fram till 1977 och har delvis haft kvar detta uppdrag. Dessutom har Systembolaget under alla år kunnat distribuera vin och sprit till rastauranger och barer. Eftersom EG-kommissionen sagt sig kunna lita på Systembolaget för distribution till allmänheten vid direktförsäljning, bör även försäljning på restauranger och barer kunna ske via Systembolaget. Företaget har ju av EG-kommissionen klassats som icke diskriminerande. Propositionen framhåller ju att Systembolaget inte skall hindras i rätten att distribuera varor till restauranger och barer.
Tillståndsmyndigheten och tillståndsgivning i övrigt
Enligt förslaget skall den fortsatta utredningen även pröva frågan om distribution och hantering i övrigt av teknisk sprit. Vid tillståndsgivning av den nya myndigheten bör den även handha frågan om teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat. Det är väsentligt att alla alkoholhaltiga varor handhas av en myndighet med kompetens av hela området.
Serveringstillstånd
I propositionen antyds att frågan om serveringstillstånd skall handläggas av kommunerna. Det anges dock inga andra kriterier än att kommunen skall kontrollera tillståndsinnehavarens vandel. Sedan ett antal år har tillståndsgivningen inte haft några generella principer. Det har lett till en galopperande ökning av tillstånden. Till följd av detta har framkommit en mängd problem, färre tillsynstillfällen och bristande kontroll av åldersregler. Inköp och försäljning av smuggelsprit och hembränd alkohol förekommer liksom annan ekonomisk brottslighet. En vanlig verksamhetsform inom restaurangnäringen är de s.k. Happy Hour som har lett till en kraftig överkonsumtion. Detta leder till våld och annan kriminalitet.
Ett kriterium för ett beviljat tillstånd borde vara befolkningsunderlaget och en tänkt mättnadsnivå när det gäller antalet utskänkningstillstånd. Naturligtvis måste hänsyn tas till om orten vissa perioder utökar sitt befolkningsunderlag med tillresande turister. Internationellt är detta ett inte ovanligt kriterium för tillstånd av försäljning och servering.
På detta sätt skulle man undvika att en kommun är tillåtande i sin tillståndsgivning medan grannkommunen av sociala och hälsopolitiska skäl önskar vara restriktiv. Det finns hälsopolitiska skäl att begränsa och kontrollera serveringsverksamhet som riktar sig mot ungdomsgrupper där starkölskonsumtionen dominerar. Tillstånd efter befolkningsunderlag är då en väg att objektivt fördela tillstånd med en alkoholpolitisk inriktning.
Höjd och konsekvent åldersgräns
En annan gräns för utskänkning är åldern. I dag sätter restaurangägarna godtyckliga begränsningar på 20--25 år för tillträde till restaurang. Det innebär att man på vissa orter kraftigt inskränker nöjeslivet för yngre personer. I bl.a. USA är det i regel i så gott som samtliga stater att gränsen för inköp och servering är 21 år. I Sverige gäller 20 år för inköp på Systembolaget. Enligt vår bedömning bör gränsen i fortsättningen även vara 20 år för restauranger och barer. Det innebär att restaurangägare inte utan särskild prövning äger rätt att sätta högre åldersgräns.
Den nya myndighetens kompetens
I propositionen finns oklarheter om myndighetens kompetens. Frågan är om det är den nya myndigheten eller Livsmedelsverket, Konkurrensverket m.fl. som skall biträda myndigheten eller om de skall vara inspekterande myndigheter. Frågan skall enligt propositionen beredas ytterligare. Vi anser att om myndigheten skall få auktoritativ status krävs, att det är den som är suverän och att andra myndigheter är skyldiga att biträda eller att deras frågor överförs till den nya myndigheten. På så sätt undviks administrativa ''långbänkar'' i hanteringen av tillståndsfrågor och rapportgivning. Det fortsatta utredningsarbetet bör således inriktas på att tillskapa en stark myndighet med rätt till att få stöd för sitt arbete av andra myndigheter. Den alkoholpolitiska belysningen av olika tillståndsgivningar måste finnas med i det arbetet.
Vin och Sprit AB
Enligt förslaget skall Vin och Sprit AB:s samtliga monopol upphöra. Vin och Sprit AB bedriver en mycket aggressiv marknadsföring av Absolut Vodka, såväl i industrialiserade länder som i s.k. utvecklingsländer.
Sverige har i förhandlingarna med EG hävdat sina hälsopolitiska mål, vilka i stort överensstämmer med European Alcohol Action Plan, som samtliga EG-länder ställt sig bakom. Frankrike kommer i december 1995 att vara värd för den första utvärderande konferensen och har i övrigt infört en rad förordningar, vars syfte är att begränsa konsumtionen. I det hälsopolitiska arbetet bör Vin och Sprit AB inordnas. Därför bör riksdag och regering ha majoritetsställning i det nya bolaget, och i den nya bolagsordningen bör företaget åläggas att beakta de hälsopolitiska effekterna av sin verksamhet vid försäljning av alkoholhaltiga varor såväl inom som utom landet.
Finansieringen av den nya myndigheten
Det har i olika sammanhang påpekats att alkoholhanteringen är en negativ faktor för den samhälleliga ekonomin. Enligt Anders Johnssons undersökning är kostnaderna för alkoholhanteringen i Sverige 100 miljarder i 1991 års prisläge. Liknande internationella undersökningar pekar på kraftiga negativa balanser för samhällsekonomin. Av den anledningen bör såväl myndigheten som kommuner ha rätt till att ta ut årliga avgifter. Det skall finnas ytterligare kriterier än enbart administrativa för denna avgiftsbeläggning. Vi tillstyrker också att det i en första ansökan alltid skall gälla en ansökningsavgift, som ej återbetalas. Till detta skall läggas den årliga avgiften vid beviljande av tillstånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågor om distribution av alkoholdryckerna mellanöl, starköl, vin och starksprit skall handläggas av Systembolaget,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att handläggningen av frågorna om tillståndsgivning för teknisk sprit och andra alkoholhaltiga produkter sker hos den nya tillståndsmyndigheten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att befolkningsunderlaget skall vara vägledande för antalet serveringstillstånd inom en kommun,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åldersgränsen för servering på restauranger och barer skall vara 20 år,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i avgifternas storlek medräknas kostnaden för sociala konsekvenser av alkoholhanteringen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nya myndighetens kompetens,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig ägarmajoritet i Vin & Sprit AB och att Vin & Sprit AB åläggs hälsopolitiska direktiv vid all marknadsföring och försäljning.
Stockholm den 21 februari 1994 Karin Israelsson (c) Göran Magnusson (s) Gudrun Norberg (fp) Fanny Rizell (kds) Eva Zetterberg (v)