Är hiv/aidsfaran över nu?
Det är en fråga som vi fått ett antal gånger på senare tid, och som vi menar är högst berättigad. Den är berättigad därför att det numera mycket sällan höjs några röster för att den livsfarliga smittan måste bekämpas -- genom förebyggande insatser som information och utbildning och genom smittspårning, forskning m m.
Radio och TV har numera helt tappat intresset för antal smittade och andra uppgifter, nyhetens dramatik är borta. Tystnaden kring frågan uppfattas lätt som en signal att faran nu är över. Så är ju ingalunda fallet, farsoten fortsätter sin framfart med i stort sätt oförminskad hastighet. I takt med att allt fler virusbärare finns i vårt samhälle ökar givetvis risken för att många fler skall smittas. Inte heller finns det ännu någon bot för sjukdomen utan den leder, när den utvecklats till aids, till döden.
När Aidsdelegationen för något år sedan avvecklades, framhölls från Socialdepartementet att det inte alls skulle uppfattas som att man ville tona ned kampen mot hiv/aids. Tvärtom skulle det nyinrättade Folkhälsoinstitutet ge förnyad styrka åt arbetet hette det. I årets budgetproposition står att läsa: ''Genom tillkomsten av Folkhälsoinstitutet den 1 juli 1992 har förutsättningarna för ett aktivt hälsoarbete på central nivå förbättrats.''
Vi vill inte bestrida att det kan finnas förusättningar för detta. Dock måste konstateras att institutet hittills antagit en synnerligen låg profil i det hivförebyggande arbetet.
Det är inte en skrämselkampanj vi efterlyser, utan en fortsatt medveten central strategi som betonar vikten av att bekämpningsinsatserna måste fortsätta.
Det skulle måhända kunna anföras att kunskapen numera är så stor och arbetet så välutvecklat regionalt och lokalt att någon ledning från riksnivå inte krävs. På många håll har man kommit igång bra med det förebyggande arbetet i ett utvecklat samarbete mellan exempelvis vårdcentralen, skolan, socialtjänsten. Såsom primärvården hittills har arbetat, har det vanligtvis funnits ett sammanhållet geografiskt ansvarsområde där allmänt förebyggande arbete varit en naturlig del. Husläkarna, som nu skall börja verka, har i sitt grundåtagande en skyldighet att bedriva individinriktat preventivt arbete. Däremot ingår inte allmänpreventivt arbete i husläkarnas uppgifter. Det arbetet, där också insatser mot hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar måste anses ingå, har med andra ord hamnat utanför den nya organisationen. Detta betraktar vi som en stor riskfaktor. Enligt vår mening bör det snarast ankomma på regeringen att återta initiativet i det hiv/aidsförebyggande arbetet och tillse att de kunskapsresurser som byggts upp på regional och lokal nivå kan tas tillvara också i den nya organisation som riksdagen fattat beslut om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det hiv/aidsförebyggande arbetet.
Stockholm den 20 januari 1994 Stina Gustavsson (c) Stina Eliasson (c)