Det är med tillfredsställelse vi konstaterar att den borgerliga regeringen nu föreslår att Vin och Sprits monopol på import, export, tillverkning och partihandel med alkoholdrycker upphör och ersätts med en ordning som skapar konkurrensneutralitet.
Sedan den 1 januari 1994 råder EG-rätt i Sverige vad avser import, export, tillverkning och partihandel med alkoholdrycker. Enligt det brev som Europaminister Ulf Dinkelspiel skrivit den 21 december 1993 till kommissionen och som är bilagt propositionen, framgår det att Sverige accepterar EG-rätten på detta område.
Mot denna bakgrund är det därför märkligt att regeringen inte anser att Sverige skall anpassa sig till en lagstiftning man tidigare till fullo accepterat. Regeringen föreslår nämligen att avmonopoliseringen inte skall träda i kraft förrän 1995. Av propositionen framgår att regeringen inte tänker återkomma till riksdagen förrän hösten 1994 med förslag på ett nytt system för import, export, tillverkning och partihandel med alkoholdrycker. Det innebär att det dröjer ett år innan Sverige uppfyller de bestämmelser man tidigare utan invändningar accepterat.
Risken för att Sverige skall prickas av EES-avtalets övervakningsmyndighet, ESA, för brott mot avtalet är överhängande om inte ikraftträdandet sker tidigare.
Vi anser att den 1 maj 1994 är ett lämpligt datum, eftersom det ger riksdagen en god möjlighet att hinna behandla propositionen.
Regeringens förslag om tillsättande av en utredning som skall se över den kommande tillsynsmyndigheten hindras inte av att ikraftträdandet sker tidigare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att avskaffa de nuvarande import-, export-, tillverknings- och partihandelsmonopolen när det gäller spritdrycker, vin och starköl fr.o.m. den 1 maj 1994.
Stockholm den 22 februari 1994 Knut Billing (m) Inger René (m)