Internationella forskare har under de senaste åren avlöst varandra för att utvärdera svensk sjukvård. Av WHO, SNS och HSU 2000 anordnade konferenser har alla utmynnat i samma tydliga rekommendation: ''Var rädda om det i grunden sunda och unika system ni har som ger en ovanligt hög grad av den kostnadskontroll vi alla letar efter! Bygg på era egna traditioner! Utveckla styrsystemen inom sjukvården! Men var framför allt rädda om förmågan till helhetssyn och totalkostnadskontroll!''
Under detta sunda system sätter sjukvårdsministern nu ingenting mindre än en bomb med sin fria etableringsrätt.
Den bomben exploderar samtidigt som sjukvården genomgår en svår, men nödvändig omstrukturering. Det kan även komma att innebära att läkare mister jobbet. Naturligtvis kommer de som med sin familj är etablerade på en ort, där de också är väl kända, att öppna praktik tvärs över gatan. För att inte tala om alla som har rotat sig på sin utbildningsort.
Är det sedan så att privatpraktikern just gått i pension från en landstingstjänst får han dubbel försörjning från landstinget, både pension och besöksersättning. -- Hela tiden är det landstingen som får betala.
Regeringen har länge talat om vikten av att landstingen minskar sina kostnader och omstrukturerar verksamheten. När nu detta sker föreslår man en lag som helt motverkar denna omstrukturering.
Genom att läkare som sägs upp av landstinget kan etablera sig på andra sidan gatan -- på landstingets bekostnad -- gör landstinget ingen besparing. I stället för vård som är prioriterad efter behov på sjukhuset får vi ett ökat utbud av oprioriterad vård hos privatpraktikern.
Om många läkare etablerar sig måste kostnaderna för deras verksamhet tas på bekostnad av landstingets egen vård. Detta kan vara den slutliga dödsstöten för framför allt de mindre sjukhusen vars resurser redan är neddragna till ett minimum och kanske inte klarar att dras ned ytterligare om de skall klara kvalitetskraven.
Det kan dessutom bli svårt att rekrytera vissa typer av specialister till de mindre sjukhusen eftersom de hellre etablerar sig privat i befolkningstäta områden.
Det måste vara principiellt fel att låta en redan stark grupp få rätt att försörja sig på skattebetalarnas bekostnad. Etablering i ordets rätta bemärkelse kan väl vara OK men inte om den ska betalas av skattemedel. Tänk om bilmekanikern skulle skicka räkning för sin verksamhet till Svensk Bilprovning och de tvingades betala trots att de inte behövde vederbörandes tjänster!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar avslå proposition 1993/94:75 vad avser fri etablering av privatpraktiserande vårdgivare.
Stockholm den 18 november 1993 Margareta Israelsson (s) Sylvia Lindgren (s) Berit Andnor (s) Alf Egnerfors (s)