Det finns en grupp människor i vårt land som i tysthet utför ett tungt och ansvarsfullt arbete. En grupp som ser som sin uppgift att utföra ett arbete som i regel tar hela deras tid, ork och krafter. Det är anhörigvårdarna.
Med anhörigvårdare menas var och en som har huvudansvaret för vård av person som annars skulle vårdas genom samhällets försorg. Dessa svarar för två tredjedelar av äldreomsorgen enligt SPRI och skulle motsvara en kostnad för samhället med 20 miljarder kronor.
Det är ett uppoffrande arbete och många gånger är de uppbundna varje timme på dagen, ibland hela dygnet. Ofta utförs detta arbete helt oavlönat och den hemtjänst man kanske kan få räcker inte till. Avlastning är det ofta inte tal om. Dessa insatser har tyvärr många gånger från samhällets sida inte fått den uppmärksamhet som de förtjänar.
Det vore därför värdefullt med en kartläggning av anhörigvårdarnas arbetsförhållanden.
Nu finns det i många kommuner ett anhörigbidrag eller hemsjukvårdsbidrag som relateras till en vårdtyngdsmätning som en hemvårdsassistent, distriktssköterska, läkare eller ett vårdlag gör. Denna vårdtyngdsmätning kan vara mycket svår att göra. Ofta finns det en blankett där man kryssar i olika arbetsmoment som man utför, som ger si eller så många poäng och som i sin tur relaterar till en viss tariff. Men det är otroligt mycket arbete runt omkring som inte kan mätas i en vårdtyngdsmätning, men som finns och som kan vara mycket tidskrävande och psykiskt betungande.
De belopp som figurerar och som utbetalas till anhörigvårdare kan variera mellan kommunerna och är i många fall inte på långt när relevanta.
En del kommuner talar om och är på gång att införa äldrepeng. Meningen med detta är att varje person som är berättigad till hemtjänst genom pengen ska kunna beställa den hjälp och service man vill ha, antingen genom kommunen, privata företag eller genom att betala en anhörig. Vårdaren får t ex en check på en viss summa för varje hemtjänsttimma efter bedömt behov.
Vill man vårda sin anhörige i hemmet ska man kunna göra detta och känna att man har ett stöd från samhället som ger rätt till skälig ersättning, kontinuerlig avlastning/växelvård och inte minst rätt till stöd i form av anhörigträffar och utbildning och för dem som är yrkesarbetande, att de efter det att vården upphört, snabbt kan komma tillbaka till sitt arbete igen. Detta skulle göra att de anhöriga orkar fortätta, man känner att samhället ställer upp. Det blir ett erkännande av deras arbete.
Nettokostnaden för kommunerna för ett så kallat SMHI- boende -- service med helinackordering -- ligger på cirka 20--30 000 kronor per månad, det är cirka 800--1 000 kronor per dygn. Detta gäller endast då grundpension föreligger.
I den takt som man minskar antalet vårdplatser inom slutenvården, överlämnas ansvaret för vården alltmer till anhöriga. Ska denna utveckling fortsätta krävs att anhörigvårdarna får avsevärt bättre stöd. Genom den omorganisation som sker på grund av Ädelreformen, bör det finnas utrymme att täcka kostnaderna med hjälp av pengar som frigörs genom de vinster samhället får då anhörigvårdare tar över vård som annars skulle bekostas av kommun och landsting.
Anhörigvårdarna känner sig många gånger övergivna av samhället och man känner inte heller riktigt till vilka möjligheter man har för att få hjälp av samhället.
Anhörigvårdarna är en glömd skara som arbetar i det tysta. Dessa är värdiga att lyftas fram i ljuset och värderas för den stora arbetsinsats de gör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anhörigvårdarnas situation och om riktlinjer för deras ersättning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge anhörigvårdare utbildning och kontinuerlig avlastning/växelvård.
Stockholm den 21 januari 1994 Alwa Wennerlund (kds) Ulf Björklund (kds)