I propositionen redovisas regeringens familjepolitik för valfrihet och jämställdhet. Syftet är att ge barnfamiljerna ökade möjligheter att lösa barnomsorgen på det sätt de själva önskar, genom god barnomsorg utanför hemmet och genom bättre ekonomiska möjligheter för dem som önskar stanna hemma när barnen är små.
I propositionen föreslås skyldigheten för kommunen att tillhandahålla barnomsorg för barn i åldrarna 1 till 12 år skärpas. Vidare att kommunen blir skyldig att ge bidrag till enskilda förskolor och fritidshem för att därigenom säkerställa en mångfald av alternativ med olika huvudmän.
De barn som har börjat i förskolan föreslås vid ändrade sociala förhållanden, exempelvis då de får syskon eller då föräldrar blir arbetslösa, ha rätt till fortsatt kontakt med barnomsorgen.
Vad gäller kostnadseffekterna för kommunerna för ytterligare åtaganden nämns detta endast i svepande formuleringar. ''De åtaganden som här aktualiserats på barnomsorgsområdet bör inte i något väsentligt avseende leda till merkostnader i förhållande till de uppgifter kommunerna redan har.'' (Prop 1993/94:11, sid 42.) Statsrådet hänvisar vidare till ett av riksdagen antaget principbeslut från 1985 om att full behovstäckning skulle ha uppnåtts till år 1991.
Min uppfattning är att de ekonomiska konsekvenserna av förslaget är alltför knapphändigt utredda och borde ha utretts mer ingående. Framför allt är detta påkallat då de ekonomiska förutsättningarna för kommunerna är delvis annorlunda nu än vid 1985 års riksdagsbeslut.
Ej heller kan man dra kommunerna kollektivt över en kam. Kostnaderna varierar högst avsevärt från kommun till kommun. Förslaget om att barn vars föräldrar blir arbetslösa skall ges fortsatt möjlighet till barnomsorg innebär att vissa kommuner med hög arbetslöshet får motsvarande högre kostnader.
Om även de barn som börjat i förskolan (vid syskon i familjen) får en lagstadgad rätt till fortsatt barnomsorg måste detta ses som extra och fördyrande åtaganden.
Jag vill kort erinra om den beräkning som Kommunförbundet gjort och där det påvisas att förslaget leder till en merkostnad på sammantaget 3,5 miljarder för kommunerna.
Jag vill med det ovan anförda anmoda regeringen om en noggrann utvärdering. Vidare att regeringen ges i uppdrag att följa de ekonomiska konsekvenserna av reformen. Om det visar sig att en merkostnad tillkommer bör detta regleras senare inom ramen för finansieringsprincipen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvensanalys.
Stockholm den 20 oktober 1993 Roland Larsson (c)