Alla barns rätt till barnomsorg har under många år varit en av Vänsterpartiets hjärtefrågor. Vi hälsar med tillfredsställelse att vi nu står inför en lagreglering av denna för oss självklara rättighet och hoppas att detta kan vara ett första steg till en barnbalk som upptar alla barns rättigheter, och som införlivar barnkonventionen i svensk lagstiftning. Vi tar däremot avstånd från de tankegångar som finns i propositionen om införandet av ett vårdnadsbidrag.
Vi anser inte att vårdnadsbidrag är en bra bidragsform. Vårdnadsbidraget slår fel och skapar orättvisor mellan barnfamiljerna. Det motverkar jämlikheten mellan män och kvinnor och konserverar de segregerade könsrollerna med ett hushållsansvar och ett försörjningsansvar. En majoritet av kvinnorna vill ha ett arbete utanför hemmet och de skall inte behöva vara dubbelarbetande, vilket många tvingas till med det traditionella ansvar som kvinnorna har för barn och hem. Dubbelarbete sliter hårt. Vårdnadsbidrag leder till lägre livslön, mindre sjukpenning och en fattigare ålderdom. Vänsterpartiet anser att vårdnadsbidrag är en fattigdomsfälla som vi kraftigt vill avvisa.
På ytterligare ett par punkter är vi inte överens med regeringen. Det ena är slopandet av kommunernas skyldighet att upprätta en barnomsorgsplan och det andra att det inte finns några sanktioner att ta till när någon kommun inte uppfyller sina förpliktelser.
Det finns i dag en bestämmelse i 17 § socialtjänstlagen om skyldigheten att upprätta en plan för den kommunala barnomsorgen. I planen anges målsättningen med verksamheten och görs beräkningar för kommunens behov av barnomsorg under en viss period. Där kan också anges normer för den kvalitetsnivå som kommunen eftersträvar. I en tid när kommunerna allt mer släpper det direkta ansvaret och tillsynen för daghemmen är det ännu viktigare än tidigare att det finns normer för både kvantiteten, dvs. hur många barn som ska tas in och utrymmet de ska ha, och kvaliteten på omvårdnad och pedagogik. Vänsterpartiet föreslår därför riksdagen att 17 § i socialtjänstlagen bibehålls.
I dag bryter kommuner och landsting oupphörligt mot rättighetslagarna. Hittills har de flesta fallen gällt att omsorgslagens bestämmelser inte uppfyllts. Att rätten till barnomsorg nu förs in i socialtjänstlagen gör den dispositiv men får inte hindra att bestämmelser om sanktioner införs i lagen.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att utarbeta regler som innehåller höga bötesstraff för kommuner som inte uppfyller kraven i den föreslagna 13 § i socialtjänstlagen.
Många kommuner har inte full behovstäckning när det gäller barnomsorgen. Vi anser att de redovisade analyserna av barnomsorgsbehovet inte är tillräckliga och kräver en bättre kostnadsanalys än den som regeringen gör i propositionen. Vi bedömer att kostnaderna för kommunerna blir högre än de 175 miljoner som kommunerna ska få sig tilldelade i samband med budgetpropositionen i januari 1994.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att gällande 17 § socialtjänstlagen skall finnas kvar enligt vad i motionen anförts om behovet av kvalitet i barnomsorgen,
2. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att utarbeta en lag enligt vilken kommuner kan bötfällas om de inte uppfyller lagens intentioner om barnomsorg till alla barn som behöver omsorg.
Stockholm den 15 oktober 1993 Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v)