Proposition 1993/94:11 innehåller förslag till barnomsorgslag. Dessutom aviseras förslag om vårdnadsbidrag.
Propositionen innehållande förslag om ett beskattat vårdnadsbidrag på 2 000 kronor per månad för barn mellan ett och tre år skall lämnas senare. Vi vill emellertid redan nu göra klart att vi helt motsätter oss införande av vårdnadsbidrag. Vi återkommer med våra synpunkter på detta när propositionen läggs.
Regeringens förslag i proposition om utvidgad lagreglering på barnomsorgsområdet m.m. innebär att kommunerna förlorar möjligheten att planera barnomsorgen och de kostnader denna medför. Kommunerna blir skyldiga att ''ge bidrag till enskilda förskolor och fritidshem med ett belopp per barn som inte oskäligt avviker från kommunens kostnad per barn i den egna verksamheten''. Kravet på kommunal barnomsorgsplan slopas. Kommunerna tvingas att ge bidrag till enskilda barnstugor även om kommunen redan har full behovstäckning.
Vi socialdemokrater har länge arbetat för alla barns rätt till barnomsorg. Vi anser att inordnandet av statsbidraget till barnomsorgen i det generella bidragssystemet skapar ett behov av en utvidgad lagreglering av kommunernas ansvar på detta område. Verkligheten har också visat att det nu är ett gap mellan de nationella målen på barnomsorgsområdet och förhållandena ute i kommunerna.
I proposition 1984/85:209 lades principen om alla barns rätt till barnomsorg fast. Det är, som vi ser det, en konsekvens av de överväganden som skedde i samband med beslutet 1985. Lika självklart som att vi har en allmän grundskola för alla barn i Sverige är det att vi har en bra barnomsorg för alla förskolebarn. Föräldrarna skall bestämma när barnen skall börja, men samhället skall ha ett ansvar för att planera för alla förskolebarn.
Därför säger vi socialdemokrater ja till regeringens förslag att i socialtjänstlagen införa en precisering och en klarare inskriven skyldighet för kommunen att se till att barn som stadigvarande vistas i kommunen får den barnomsorg de har behov av.
Men vi kan inte acceptera att denna skyldighet för kommunerna att erbjuda alla barn barnomsorgsplats knyts samman med ett förslag som helt fråntar kommunerna möjligheten att planera och ansvara för omsorgen.
Vi anser att det är självklart att kommunen skall ha rätt och möjlighet att planera barnomsorgen inom den egna kommunen. En första förutsättning är att nuvarande regel, som innebär att bidrag ges till verksamhet som finns upptagen i kommunens barnomsorgsplan, finns kvar. Genom den regeln har kommunen både möjlighet och skyldighet att se till att verksamheten håller bra kvalitet.
Regeringen föreslår att det i lag om ändring i lagen (1987:442) om försöksverksamhet med kommunal tillståndsprövning för vissa hem för vård eller boende införs en ny paragraf, 2 a §, där det fastslås att lämplighet att bedriva verksamhet och ändamålsenligheten av lokalerna skall avgöra om tillstånd beviljas. Inget avseende skall fästas vid om det finns behov av förskolan. Detta finner vi helt oacceptabelt.
I avsnitt 8 i propositionen redovisar regeringen de ekonomiska konsekvenserna av den utökade lagregleringen. Vi anser att regeringen borde lämnat en utförligare redovisning.
Regeringen lade för två år sedan fram en proposition om valfrihet i barnomsorgen (1991/92:65). Riksdagen antog propositionen som innebar att villkoren för statsbidrag till kommunerna ändrades så att även privata företag fick bidrag för att driva daghem och fritidshem i vinstsyfte.
Propositionen hade formen av en näringspolitisk proposition där fri etableringsrätt föreslogs. Det talades om föräldrarnas valfrihet och personalens valfrihet. Det talades också om effektivitet och vinst. Det talades inte om barnens behov och villkor. Valfriheten skulle öka, mångfalden blomma.
Vi socialdemokrater pekade i vår partimotion på de uppenbara bristerna i förslaget. Rättssäkerheten var inte tryggad när kommunerna lade ut verksamhet till andra huvudmän. Regler för sekretess och lika behandling samt möjlighet till insyn och kvalitetsbedömning av verksamheten saknades. Kvalitetskrav som skall gälla all barnomsorg oavsett huvudman saknades. Det gällde bl.a. krav på verksamhetens innehåll, personalens utbildning, tillgänglighet, intagningsregler, avgifter. Avgifter och intagningsregler kan inte få användas som sorteringsinstrument om alla barns valfrihet och rätt till barnomsorg skall garanteras. Vi pekade också på nödvändigheten att fastslå att verksamhet som läggs ut på entreprenad skall bedrivas på sådant sätt att likställighetsprincipen kan upprätthållas.
Vi ansåg att dessa frågor, principerna för rättvisa, kvalitet och valfrihet och rättssäkerheten för barnen måste tryggas innan man tog beslut om att lämna över barnomsorgsverksamhet till andra huvudmän.
Det har nu visat sig, vilket vi befarade och pekade på, att de avtal kommunerna slutit med enskilda entreprenörer varit otillräckliga. Regeringen har tagit till sig delar av dessa fakta och föreslår nu en del preciserade kvalitetskrav, vilket vi anser vara ett steg i rätt riktning.
Vi har dock svårt att förstå varför regeringens kvalitetskrav när det gäller barnomsorgspersonalen begränsas till utbildning eller erfarenhet. Vi anser det självklart att barnomsorgspersonalen skall ha sådan utbildning och erfarenhet att barnens behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses.
Utvecklingen av barnomsorgen ute i kommunerna sedan propositionen om valfrihet i barnomsorgen togs är djupt oroande.
All kommunal verksamhet tvingas till besparingar. Det gäller också barnomsorgen. Men i barnomsorgen sker också stora strukturella förändringar.
Vi socialdemokrater har undersökt utvecklingen i några ''systemskifteskommuner''. De kommuner som undersökts är Huddinge, Järfälla, Lund, Sollentuna, Österåker, Upplands Väsby, Tyresö, Linköping, Örebro, Göteborg, Malmö och Norrköping.
Vår undersökning bekräftar att det sker stora förändringar inom barnomsorgen. I samtliga kommuner har barngrupperna ökat samtidigt som personalen har minskat. I vissa kommuner finns nu extremt stora barngrupper. Det är inte ovanligt med s.k. syskongrupper med över 20 barn (t.ex. Helsingborg). Det finns exempel på småbarnsgrupper med 22 barn. Från Lund rapporteras att en grupp startats där 12 barn var nyinskrivna 18 månaders småbarn.
Den allvarligaste och mest genomgående förändringen är dock att möjligheterna att ta hand om barn med särskilda behov minskar. Tidigare har det varit vanligt att barnomsorgen har fått extra resurser eller fått minska antalet barn i grupperna när man haft barn som krävt särskilda insatser. Dessa insatser minskar i flertalet av de undersökta kommunerna. En majoritet av kommunerna minskar stödinsatserna till barn med särskilda behov.
I många kommuner återkommer begreppet ''gråzonsbarn'', barn som man tidigare klarat inom den ordinarie verksamheten -- med individuella anpassningar. I dag uttrycks en oro för vad som skall hända med dessa barn. Risken är stor att de blir problembarn som är svåra att klara inom ordinarie verksamhet, att kostnaderna drivs i höjden för att det krävs extra insatser när de blir äldre och att de tidigt slås ut.
Flera kommuner rapporterar att kön till barnomsorg ökar. Det beror ofta på att barnomsorgen minskat och daghem lagts ner. För att minska den synliga efterfrågan höjs åldersgränsen för rätt att stå i barnomsorgskö. 18 månader blir en allt vanligare gräns. Förutom de ekonomiska konsekvenser det kan få för barnfamiljerna så innebär det att föräldraförsäkringen inte kan användas så flexibelt som det är tänkt.
Antalet privata alternativ i barnomsorgen ökar. Framför allt är det kooperativ, alternativ pedagogik -- Montessori och Waldorf -- som ökar. Även daghem med religiös inriktning ökar. De renodlade privata alternativen -- i t.ex. aktiebolagsform -- är ännu inte så vanliga. Fler privata alternativ har ansetts vara en metod att effektivisera och spara pengar. Men det är svårt att hitta exempel där privatiseringar haft den effekten. Snarare är man beredd att låta det kosta pengar att få fram privata alternativ. Från flera kommuner menar man att alternativen inte växer fram av sig själv. I andra kommuner menar man att privatiseringen kommer att komma igång när avgifterna i den kommunala omsorgen blivit tillräckligt höga.
I flertalet av de undersökta kommunerna har barnomsorgstaxorna förändrats eller så finns planer på att de skall förändras -- från inkomstrelaterade, progressiva taxor till tidsrelaterade taxor där inkomsternas betydelse för avgiftens storlek minskar. Det innebär ofta att personer med låga inkomster och långa arbetsdagar, t.ex. ensamstående mammor, fått höjda taxor. Höginkomsttagarnas avgifter har minskat. I t.ex. Sollentuna har höginkomsttagarna fått minskade avgifter med upp till 1 000 kronor i månaden. Normalinkomsttagare har fått en höjning på ibland över 500 kronor. Samtidigt har de totala inkomsterna från barnomsorgsavgifter minskat med sex miljoner kronor. Det enda man uppnått är en omfördelning -- från låginkomsttagare till höginkomsttagare.
Barnomsorg som en självklar service och med en genomtänkt pedagogisk verksamhet kommer att upphöra om utvecklingen fortsätter. Kvaliteten på barns omsorg blir beroende av föräldrarnas betalningsförmåga. Förvärvsarbetande med låga inkomster kan komma att tvingas söka billigare alternativ eller avstå från barnomsorg. De som har råd att efterfråga hög kvalitet kan skydda sina barn genom att flytta till bättre -- och dyrare -- omsorg.
Är det detta regeringen menar med en bra barnomsorg för alla barn?
Den borgerliga regeringen har haft det övergripande ansvaret för barnomsorgen i två år. Vikten av valfrihet och en barnomsorg med god kvalitet för alla barn har hela tiden framhållits. Dagens situation på barnomsorgsområdet visar att det inte är tillräckligt med välvilliga uttalanden.
Kvaliteten i barnomsorgen skulle förbättras, valfriheten skulle öka, barnomsorgsköerna skulle byggas bort. Sanningen är att kvaliteten i barnomsorgen har försämrats, valfriheten har minskat och barnomsorgsköerna finns kvar och har på vissa håll ökat. Utvecklingen är, som tidigare framhållits, djupt oroande.
Vi socialdemokrater vill gå vidare i arbetet för en god barnomsorg för alla barn. Det vill vi bl.a. göra genom att skapa garantier både för kvalitet, rättvis fördelning, rättssäkerhet och rätt till plats.
Vi anser att barnens behov och rättigheter skall ställas i främsta rummet. Barnomsorgen skall vara bra för barnen. Dess viktigaste uppgift är att ge alla barn grundläggande kunskaper och erfarenheter inför vuxenlivet. Våra barn måste få bästa möjliga förutsättningar att växa upp. Det är också barnomsorgens uppgift att ge en trygg och god omsorg till barn vars föräldrar förvärvsarbetar eller studerar. Tidig gruppsamvaro och pedagogisk utvecklingsstimulans påverkar barns utveckling i positiv riktning.
För att tillgodose kraven på god barnomsorg måste kvaliteten i verksamheten vara hög. Sociala och pedagogiska mål med utgångspunkt i 1 § socialtjänstlagen skall styra innehållet i all barnomsorg. Den personal som arbetar med barnen måste ha sådan utbildning och erfarenhet att barnens behov av omsorg och god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses. Lokalstandarden och utemiljön måste vara bra. Barngruppernas sammansättning och storlek måste vara väl avvägd.
Barnomsorgen bör finnas tillgänglig i det område där man bor. Intagning till förskola bör ske från den kommunala barnomsorgskön.
Föräldraavgifterna i de alternativa verksamheterna måste ligga i nivå med de avgifter som gäller i den kommunala barnomsorgen. Ett system med fri avgiftssättning innebär en begränsning i valfriheten och en risk för segregation.
Förskolan är en viktig del av en välfärdspolitik som omfattar alla, men ger mest till den som bäst behöver. Under socialdemokratisk ledning utvecklades förskolan. Behoven var i det närmaste täckta, kvaliteten var hög och valfriheten ökade, såväl genom mångfald i den kommunala barnomsorgen som genom andra driftsformer.
Nu håller den svenska barnomsorgen på att brytas ner och regeringens familjepolitik påskyndar denna negativa utveckling.
En barnomsorgslag som preciserar kommunernas skyldighet att bedriva barnomsorg är bra. Men det räcker inte. Menar regeringen allvar med uttalanden om ökad valfrihet och god barnomsorg för alla barn kan den inte samtidigt frånta kommunerna möjligheterna att planera för detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår den i proposition 1993/94:11 föreslagna nya 2 a § i lag om ändring i lagen (1987:442) om försöksverksamhet med kommunal tillståndsprövning för vissa hem för vård eller boende,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnomsorgen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vårdnadsbidraget.
Stockholm den 19 oktober 1993 Bo Holmberg (s) Anita Persson (s) Ingrid Andersson (s) Rinaldo Karlsson (s) Jan Andersson (s) Maj-Inger Klingvall (s) Hans Karlsson (s) Martin Nilsson (s)