I propositionen föreslås bl a att SURV:en skall avskaffas. Detta innebär att regeringen måste ta upp frågan om regler för skadeförsäkringsbolag ur två aspekter, nämligen att förlänga den hittills tillfälliga lösningen att gälla även vid 1994 års taxering samt att föreslå hur frågan om konkurrensneutraliteten slutgiltigt skall lösas.
Problemen behandlas på sid 218 i propositionen, där det formella beslutsförslaget om förlängning av den tillfälliga lösningen över 1994 års taxering anges. Beträffande den slutgiltiga lösningen sägs i propositionen att beträffande konkurrensneutraliteten ingen särskild åtgärd utöver de som nu föreslås erfordras.
I propositionen anförs:
Svårigheterna har sin grund i främst skattefördelar vid byte av företagsform från ömsesidigt bolag till försäkringsaktiebolag. Särskilt de ömsesidiga bolagen har ansett sig missgynnas i jämförelse med till försäkringsaktiebolag ombildade ömsesidiga bolag. Vid en ombildning kan underlaget för survavsättning -- det egna kapitalet -- och utrymmet för avsättning till säkerhetsreserv ökas. De skattemässiga effekterna av utdelningskrav på aktiebolag motverkas av möjligheten till Annell-avdrag.
Den viktiga bakgrunden till diskussionen döljs i satsen ''kan.ëë utrymmet för avsättning till säkerhetsreserv ökas''. I sammanfattning är problemet följande.
Före skattereformen hade skadeförsäkringsbolag flera möjligheter till skattefria avsättningar i säkerhetsreserv, utjämningsfond och värderegleringsreserv. Efter reformen kunde skattefri avsättning bara ske till säkerhetsreserven. Denna reserv är limiterad, avsättningsmöjligheterna beror på försäkringsaffärens omfattning och riskinnehåll. Beskattning av vinst uppkommer alltså när säkerhetsreserven i ett bolag är påfylld upp till sin övre gräns.
Det är uppenbart att bolag med stora avsättningsutrymmen kvar i säkerhetsreserven hade en skattefördel relativt bolag med fylld säkerhetsreserv när det nya skattesystemet trädde i kraft 1991. För de senare blir beskattning aktuell så snart vinst uppkommer; de förstnämnda bolagen kan däremot fylla på sina reserver med flera års vinster utan skatteavdrag.
För att rimlig rättvisa skall åstadkommas mellan Trygg- Hansa och Skandia å enda sidan och övriga skadeförsäkringsföretag å andra sidan föreslås att för de senare ges möjlighet att utan skattebelastning överföra 70 procent av den säkerhetsreserv som redovisades i 1990 års bokslut till beskattat eget kapital.
Genomförandet av riksdagens uppdrag bör enligt min mening ske genom beslut om en särskild lag av engångsnatur. I den ursprungliga diskussionen har konkurrenssnedvridningen beskrivits som en skillnad mellan aktiebolag och ömsesidiga bolag. Detta var naturligt eftersom frågan drivits av de ömsesidiga bolagen Folksam och länsförsäkringsbolagen som tillsammans med Skandia och Trygg-Hansa dominerar den svenska skadeförsäkringsmarknaden.
Förslag till lag om återföring av säkerhetsreserv för skadeförsäkringsföretag ges i Bilaga 1.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att en lag om återföring av säkerhetsreserv för skadeförsäkringsföretag skall fastställas i enlighet med bifogat förslag.
Stockholm den 23 november 1993 Hugo Hegeland (m)
SK9 Bilaga 1 Förslag till Lag om återföring av säkerhetsreserv för skadeförsäkringsföretag Härigenom föreskrivs följande: 1 § Skadeförsäkringsföretag får återföra avdrag för avsättning till säkerhetsreserv enligt 2 § 6 mom sjätte stycket lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt utan skatteplikt vid 1995 års taxering (eller vid 1996 års taxering om taxering inte sker 1995) i den omfattning som anges i denna lag. 2 § Avdrag för avsättning till säkerhetsreserv får utan skatteplikt återföras till den del det vid 1994 års taxering (eller vid 1993 års taxering om taxering inte sker 1994) inte överstiger 70 procent av säkerhetsreserven i bokslut till ledning för 1991 års taxering. 3 § Rättigheten enligt denna lag att återföra avdrag för avsättning till säkerhetsreserv gäller inte för skadeförsäkringsföretag som under åren 1988--1990 genom förändringar av företagsform eller överlåtelse av försäkringsbestånd utan skatteplikt överfört medel från säkerhetsreserv till beskattat eget kapital eller till utjämningsfond.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 1994.