1. Inledning och sammanfattning
I tider av stora och växande budgetunderskott, en dramatiskt hög arbetslöshet och ökande skillnader i inkomstoch förmögenhetsfördelning måste tre frågor sättas i centrum när det gäller propositionens förslag till ändrade skatteregler.
1. Stärker regeringens förslag budgeten, dvs. minskar underskotten?
2. Ökar regeringens förslag efterfrågan på arbetskraft, dvs. minskar förslagen arbetslösheten?
3. Minskar regeringens förslag skillnaderna i inkomst- och förmögenhetsfördelningen?
Enligt Vänsterpartiets analys är svaret nej på alla tre frågorna. Vänsterpartiet yrkar därför avslag på propositionen.
Vänsterpartiet föreslår att en ny utredning tillsätts kring företagsbeskattningen. I motionen redovisar vi förslag till inriktning för detta utredningsarbete.Bolagsskatten anpassas till EG-OECD-nivå -- i praktiken en höjning. Höjningen sker lämpligast genom att systemet med avsättning till skatteutjämningsfond (surv) avvecklas.För att främja investeringsviljan snabbutreds möjligheterna till generella, alternativt selektiva direktavskrivningar, t.ex. för investeringar med särskild miljöprofil.För den mindre företagsamheten bör tanken på en särskild bolagsform för mindre företag utredas vidare.Möjligheterna till en begränsad kvittningsrätt för nystartade företag utreds.
Med detta arbetssätt blir det möjligt att ta hänsyn till utfallet av den nyligen reformerade företagsbeskattningens effekter. En företagsbeskattning som ''allmänt (...) anses vara en av världens modernaste företagsbeskattningar (...) som ger svenska företag en god utgångspunkt i den utländska konkurrensen.'' (TCOs remissvar)
2. Regeringens förslag i huvuddrag
Beskattning av bolagsinkomst
Dubbelbeskattningen av utdelning på eget kapital i aktiebolagen slopas genom skattefrihet för mottagaren. Samtidigt slopas bolagens rätt till utdelningsavdrag, det s.k. Annellavdraget.
Skattesatsen i bolagssektorn sänks från 30 procent till 28 procent. Möjligheten att göra avsättning till skatteutjämningsreserv (surv) slopas. Gjorda surv- avsättningar avvecklas genom att hälften av avsättningarna upplöses utan beskattningseffekter. Återstoden återförs till beskattning under en femårsperiod med början vid 1995 års taxering.
Ny reserveringsmöjlighet blir istället periodiseringsfonderna, som medger avdrag för avsättning med högst 25 procent av årsinkomsten. Fonden skall återföras till beskattning senast femte beskattningsåret efter det beskattningsår då avsättningen gjordes. Ingen annan förlustutjämning bakåt får göras.
Reavinster i propositionen
Reavinstbeskattningen på aktier halveras från 25 procent till 12,5 procent. Likaledes sänks reavinstbeskattningen på allemansfonder från 20 procent till 12,5 procent.
För pensionssparande medges ytterligare lättnader.
Enskilda företagare
Enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag får skatteregler som är i princip likvärdiga med reglerna för enmansaktiebolag. Avkastningen på kapital som investeras i verksamheten beskattas i inkomstslaget kapital, fr.o.m. 1995 med 25 procent, och inte som idag i näringsverksamhet med en skatt på 60 procent, s.k. positiv räntefördelning. Företagarna skall också kunna återinvestera vinstmedel i verksamheten med motsvarande låga beskattning som enmansaktiebolag (ökning av expansionsmedel).
Avskattningen av uppskovsbeloppet (återföring av obeskattade reserver från 1990 års skattereform) görs frivillig även vid 1994 års taxering.
Nya företag
Underskott i nystartad aktiv näringsverksamhet skall de första fem åren få kvittas mot tjänsteinkomster. Avisering sker om ändring av reglerna under 1994 så att kvittning skall kunna ske efter generationsskiften.
Regeringens finansiering
Skatteförslagen innebär skattesänkningar med 3,3 miljarder kronor.
Finansieringen görs, enligt regeringen, genom redan gjord reservering på 1,7 miljarder och genom skärpning av beskattningen av utlandstraktamenten tas 0,5 miljarder in. Dessutom höjs folkpensionsavgiften (arbetsgivaravgiften) med 0,2 procentenheter, vilket skall ge 1,2 miljarder kronor.
Vänsterpartiets överväganden 3. Budgeteffekter
Regeringen anser att sänkningarna ger ett inkomstbortfall för budgeten på 3,3 miljarder kronor. Man hävdar också att 1,7 miljarder är finansierat genom budgetreserveringar.
Vänsterpartiet anser att man i dagens budgetsituation med en statsskuld på över 1 000 miljarder kronor och årliga offentliga underskott på över 200 miljarder (högst i OECD) inte kan tillstyrka skattesänkningar som försvagar statsfinanserna ytterligare. Att som regeringen hävda att man reserverat 1,7 miljarder i en budget i ruiner kan inte betraktas som en seriös budget- och finanspolitik.
Vänsterpartiet har dock inget emot att skärpa beskattningen av utlandstraktamenten vilket skulle ge en förstärkning av statskassan med 500 miljoner kronor. Det är en skatteskärpning som innebär ökad likformighet i skattesystemet. Ett mycket allvarligt budgetproblem är vidare de möjligheter till skatteplanering som förslagen i propositionen öppnar.
4. Sysselsättningseffekter
Regeringen hävdar att de förslag till skattesänkningar som redovisas i propositionen är strategiska skattesänkningar -- skattesänkningar som leder till ökade investeringar och ökad sysselsättning.
Vänsterpartiet, liksom många andra bedömare, är av annan uppfattning. Tidningen Veckans Affärer konstaterade t.ex. följande: ''Regeringens förslag om slopad utdelningsskatt gynnar inte investeringar och sysselsättning i Sverige.'' (10/11 1993)
Motivet för regeringens förslag sägs vara att trygga kapitalförsörjningen och jobben. Det sägs i ett land där börsen har fördubblats under det senaste året. Där börsen nyligen slog ''all time high''.
Nej, låga företags- och kapitalskatter är ingen garanti för fler jobb. Vore det så skulle inte Sverige ha problem med arbetslöshet för Sverige har redan en av OECD:s lägsta företags- och kapitalbeskattningar.
4.1 Bolagsskatt
Sverige har en låg skattesats för beskattning av bolagsvinster. Detta framgår tydligt av nedanstående tabell.
Skattesatser för bolagsskatt inom OECD (avser 1993)
Finland 25 Genomsnitt för OECD 38,5 Norge 28 Österrike 39 Schweiz 28,5 Luxemburg 39,39 Sverige 30 Portugal 39,6 Storbritannien 33 EG, genomsnitt 39,7 Island 33 Irland 40 Australien 33 USA 40 Nya Zeeland 33 Belgien 40,17 Frankrike 33,33 Canada 45,8 Danmark 34 Turkiet 49,22 Grekland 35 Italien 52,2 Holland 35 Japan 52,4 Spanien 35 Tyskland 59,67
Tabellen anger nominella skattesatser. Det effektiva skatteuttaget är vanligen lägre än de nominella skattesatserna. Sveriges effektiva skattebelastning kan t.ex. beräknas till ca. 22 procent efter reserveringsmöjligheter.
Anmärkningsvärt är att det är EFTA-länderna som har OECD:s lägsta nivåer för bolagsskatt. Lägst ligger Finland, sedan Norge med Sverige på tredje plats. I praktiken har dock kanske Sverige det lägsta effektiva skatteuttaget efter fondavsättningar.
Internationellt är de svenska företagens stora reservationsmöjligheter och surv-systemet mycket udda. Vänsterpartiet anser att företagsskatten bör öka så att den närmar sig genomsnittet i EG-OECD. Vi kräver inte att det sker mitt i en djup lågkonjunktur, men över tiden måste det ske. Bäst sker det genom att avveckla systemet med skatteutjämningsreserv (surv).
Vänsterpartiet menar att det krävs en övergångsperiod och tillfälliga lösningar för upplösningen av surv- reserverna. De mer precisa reglerna för denna avskattning och upplösning av surv-reserverna bör bli föremål för utredning inom den nya utredning för företagsbeskattningen som Vänsterpartiet föreslår. En förutsättning är dock att alla medel inom surv-systemet skall återföras till beskattning. Vi vänder oss i enlighet med denna principsyn också mot tanken på att införa periodiseringsfonder.
4.2 Beskattning av kapitalinkomster
Ingen kan förneka att bolagsskatten i Sverige är låg. Företrädare för näringslivet menar dock att det samlade skatteuttaget, dvs. skatten på företag tillsammans med beskattningen i ägarledet, gör att det samlade skatteuttaget blir högt i Sverige. En ofta framförd tes är att man i Sverige godtar framgångsrika företag men inte framgångsrika företagare/ägare.
Även om denna uppfattning ofta framförs som en sanning i svensk debatt, är den vid en internationell jämförelse mycket diskutabel.
Det norska finansdepartementet redovisade i augusti 1993 följande siffor för maximala skattenivåer på kapitalinkomster. Siffran inom parentes avser Sverige efter vissa avdrag, surv- och Annell-avdrag:
Maximal beskattning av kapitalinkomster i vissa länder
1 2 3
Utdelning Reavinst aktier effektiv skatt + bolagsskatt
Räntor
Norge 28 0 28 28 Sverige 51 (41) 19 49 (42) 30 Danmark 66 11 49 58 Tyskland 57 0 57 53 Holland 74 0 35 60 Frankrike 63 11 45 18 England 47 14 48 40 USA 61 24 62 36 Japan 63 12 62 20
Av tabellen framgår att Sverige inte har påfallande hög skatt på vare sig företag eller kapitalinkomster.
Gör man en jämförelse med EG får man samma bild. Nedanstående siffror redovisar den totala skattebelastningen på utdelad vinst i Sverige och vägt genomsnitt för EG 1991 (dvs. efter dubbelbeskattning). Siffrorna avser individer med maximal marginalskatt. För 1993 avser siffran för Sverige efter sänkt kapitalskatt till 25 procent.
Sverige 1991 = 51,0 (40,5) % (inom parentes med Annell-avdrag) Sverige 1993 = 47,5 (36,3) % EG 1991 = 56,8 ( , ) %
4.3 Dubbelbeskattningen
Regeringen föreslår att den s.k. dubbelbeskattningen skall slopas. Detta skall ske genom en skattelindring på ägarsidan.
För närvarande har Sverige en lindring av dubbelbeskattningen vid nyemissioner, det s.k. Annell- avdraget. Denna existerande lindring ligger dock på bolagssidan och föreslås ersättas av regeringens förslag till slopad dubbelbeskattning på ägarsidan.
Som framgår ovan så är dock skatteuttaget på näringslivet i Sverige, dvs. bolagsskatten och skatten i ägarledet, dvs. dubbelbeskattningen, inte påfallande hög.
Att helt slopa den s.k dubbelbeskattningen nu innebär inte något incitament att öka investeringarna, snarare tvärtom. Att slopa dubbelbeskattningen innebär att det blir mer attraktivt att dela ut vinstmedel istället för att investera dem. Om dubbelbeskattningen slopas blir det mer attraktivt att dela ut vinsten. Vinsten kan då lättare användas för att t.ex. köpa statsskuldväxlar eller någon annan rent finansiell placering. Om dubbelbeskattningen är kvar blir det mer intressant att investera vinsten inom det företag där vinsten uppstått.
''Förslaget har inga positiva konsekvenser'' säger professor Jan Södersten, en av Sveriges mest erfarna skatteforskare. ''Tvärtom kommer det att höja bolagens avkastningskrav och därmed sänka investeringarna.'' (Veckans Affärer nr. 45/93)
En stor del av aktierna i svenska företag (ca. 25 %) ägs av utländska aktieägare. Det rör sig om aktier för 200 miljarder kronor. Den slopade utdelningsskatten saknar all betydelse för de utländska aktieägarna eftersom de skattar i sitt hemland.
Om svenska aktieägare gör bedömningen att aktierna blir mer värda när man slipper dubbelbeskattningen så kan detta leda till ökad efterfrågan och kursstegringar på aktier. Höjda aktiekurser kan i sin tur göra att de utländska aktieägarna säljer ut aktier och tar hem sina vinster. Det riskkapital som skulle frigöras hamnar då i utlandet istället.
Dubbelbeskattning är det ''klassiska'' systemet för att skatta vinster. Flera länder har efterhand övergett den s.k. dubbelbeskattningen. Andra länder, t.ex. USA och Nederländerna, har kvar systemet. I Nederländerna anger man som huvudskäl till bibehållen dubbelbeskattning att den bidrar till att göra Nederländerna attraktivt för utländska investeringar från såväl företag som enskilda.
På sikt innebär dock ett system med dubbelbeskattning att vinster tenderar att hållas kvar inom det företag där de uppstått istället för att investeras där det är företags- och samhällsekonomiskt mest effektivt.
Vänsterpartiet anser därför att den utredning som vi föreslår angående den samlade företagsbeskattningen bör redovisa förslag till hur dubbelbeskattningen på sikt kan mildras eller slopas. Vänsterpartiet anser att övervägande skäl i så fall talar för en lättnad på bolagssidan.
För att verkligen stimulera till ökande investeringar i det korta perspektivet kan man överväga att ge möjlighet till direktavskrivningar för investeringar. Det kan dock ifrågasättas om en sådan möjlighet ens temporärt bör omfatta alla företag och branscher. Exportindustrin arbetar t.ex. för närvarande tack vare den låga kronkursen, tidigare skattesänkningar och låga löneavtal, under mycket goda förutsättningar.
Inom den del av industrin och företagen som arbetar mot hemmamarknaden finns dock större skäl som talar för möjligheten till direktavskrivningar för investeringar. Det senare kan också vara motiverat för investeringar med en tydlig miljöprofil.
Vänsterpartiet föreslår därför att frågan om eventuella direktavskrivningar för investeringar snabbutreds, i enlighet med vad som redovisats ovan.
4.4 Småföretagande
Det är viktigt att stärka de mindre företagens roll i den svenska ekonomin. Det gäller att stimulera till nyföretagande men också att se till att existerande mindre företag kan stärkas.
Vi tror dock att det viktigaste för att stärka de mindre företagen är att få upp den inhemska efterfrågan. Att få igång hjulen även på hemmamarknaden och få in fler människor på den ordinarie arbetsmarknaden skulle ge den framtidstro som behövs för att stärka existerande företag och få fart på nyföretagandet. Regeringens politik har bevisligen inte gett dessa effekter.
TCO har i sitt remissvar pekat på möjligheten att skapa en ny bolagsform -- ett enklare aktiebolag -- som kan bli det mellanting som mindre företag kan använda sig av. Vänsterpartiet ser positivt på denna tanke och föreslår att den nya företagsskatteutredning som vi föreslår, får i uppdrag att närmare bereda detta förslag.
Lagrådet pekar i sitt yttrande på att de förslag som regeringen lägger för att förbättra situationen för de små och medelstora företagen betyder ett utvidgat regelverk som blir mycket komplicerat vilket kan förväntas leda till problem vid tillämpningen. Lagrådet anser att ytterligare ansträngningar skulle ha gjorts för att förenkla systemet (propositionen sid. 171).
Vänsterpartiet instämmer i denna kritik och detta är ytterligare ett skäl att avvisa regeringens förslag och sända tillbaka det för förnyad utredning. Med sitt nuvarande förslag kommer regeringen förmodligen att göra småföretagen ännu mer beroende av redovisningsfirmor, för att få de råd som behövs för att driva verksamheten enligt lagens bokstav -- och goda råd är dyra.
4.5 Nyföretagande
Vänsterpartiet är positivt till förslag för att öka nyföretagandet. Regeringens förslag till möjlighet för kvittning av underskottsavdrag mot tjänsteinkomst under de första fem åren har dock sina tydliga brister. Begränsar man inte hur stora underskott man får kvitta ökar riskerna för att vi hamnar tillbaka i ett skattesystem med stora möjligheter till manipulationer och skatteundandragande.
Vänsterpartiet redovisade i samband med skattereformen att vi kan tänka oss en begränsad kvittningsrätt. Våra överväganden då grundade sig bl.a. på de särskilda problem som finns i glesbygd, och för vissa kombinationsföretag.
Vi vidhåller denna uppfattning och avvisar därför inte kategoriskt tanken på någon form av kvittningsrätt. Vi anser dock att en eventuell kvittningsrätt måste begränsas såväl vad gäller summor som tidsrymd. En rimlig nivå kan vara en begränsning t.ex. till underskott på 100 000 kronor per år, och en tidsperiod på fem år. För att systemet inte skall ge kraftiga tröskeleffekter kan avdragsrätten dessutom behöva trappas ned under en följd av år.
Regeringen har när det gäller kvittningsrätten fört in en brasklapp i propositionen om att ändringar kommer att ske i lagen redan under våren 1994 för att ge möjlighet till avdrag även vid generationsskiften.
Detta talar i sak för Vänsterpartiets förslag om ett ytterligare utredningsarbete. Det ger möjlighet att ta ett samlat beslut vid ett och samma tillfälle. Att förutskicka ändringar i förutsättningarna redan innan de nya reglerna kommit från trycket har erfarenhetsmässigt aldrig visat sig vara en bra metod för att skapa företag och därmed sysselsättning.
5. Fördelningseffekter
Omkring en halv miljon människor har under de senaste åren förlorat sina jobb. Förutom att förlora sina jobb har de drabbats av karensdagar och nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen.
Denna stora och utsatta grupp skulle säkert glädja sig åt en tillfällig eller permanent skattesänkning. De har dock inte fått någon skattelindring -- tvärtom har denna grupp fått påtagliga skattehöjningar.
Regeringen har vid flera tillfällen sänkt skatten för företag och kapital samtidigt som man höjt skatten för hushållen. Enligt en redovisning i tidningen Aftonbladet (20 november 1993) har regeringen sänkt skatten på kapital och företag med ca. 45 miljarder kronor. Samtidigt har regeringen höjt skatten för hushållen med ca. 40 miljarder kronor, dvs. framförallt för vanliga löntagare.
Sammanställningar enligt ovanstående är vanskliga att genomföra korrekt, men sammantaget kan regeringens nettoskattesänkningar ligga inom intervallet 5--15 miljarder kronor.
Fördelningen är dock klar; det är företagen och kapitalsidan som fått sänkningar, medan skatteuttaget på hushållen snarast ökat. När det gäller skatteökningarna på hushållen så har så gott som samtliga dessutom drabbat proportionellt, och i vissa fall t.o.m. regressivt.
Den förda skattepolitiken har utan tvekan bidragit till att öka skillnaderna i såväl inkomst- som förmögenhetsfördelningen. Det senare illustreras av nyligen publicerade siffror angående det ökande hushållssparandet. Siffrorna visar att det är de 10 procenten som har de bästa inkomsterna som står för en oproportionellt stor del, närmast huvuddelen, av det ökande sparandet.
Vänsterpartiet kan därför inte acceptera ytterligare skattesänkningar för aktieägarna. Särskilt inte som regeringen i andra propositioner fortsätter att lägga förslag till skattehöjningar som belastar hushållens ekonomi. Skatteförslag som sammantaget bromsar den svaga inhemska efterfrågan ytterligare.
Det förvånar oss inte att Moderata samlingspartiet fortsätter att driva linjen skattehöjningar för hushåll och skattesänkningar för företag och kapital. Det är däremot mer anmärkningsvärt att övriga regeringspartier fortsätter att sluta upp bakom den moderata skattepolitiken.
Att säga nej till regeringens proposition betyder inte att företagen/aktieägarna hittills har stått som förlorare under den borgerliga regeringen. Här nedan visar vi på tidigare beslut om skattesänkningar för företagen.
Under den borgerliga regeringen har en rad lättnader för företagen drivits igenom. Dit hör:
Sänkt energiskatt. Företagen har befriats från energiskatt på bränslen och el. Skatten på koldioxid har sänkts till hälften av den allmänna nivån. Dessa skattesänkningar har finansierats genom höjd energiskatt för hushållen. Regeringen uppgav ett minskat skatteuttag för industrin på ca. 4 miljarder kronor.Slopad fastighetsskatt på lokaler. Regeringen uppgav en minskad budgetintäkt på ca 2,1 miljarder kronor.Sänkta arbetsgivaravgifter. Allmän lönavgift slopades efter 1991 (budgetförsvagning 1992 = 1 mdr, 1993 = 2,3 mdr, 1994 = 2,3 mdr). Hösten 1992 beslöt regeringspartierna med stöd av socialdemokraterna att sänka arbetsgivaravgifterna med 4,3 % från och med 1993.Sänkt kapitalbeskattning. Sänkt reavinstskatt på aktier från 30 % till 25 % från och med 1992 (beräknad budgetförsvagning för 1992 är 840 miljoner kronor).Sänkt förmögenhetsskatt. Sänkt förmögenhetsskatt och slopad förmögenhetsskatt på arbetande kapital i eget företag.
Detta är inte en fullständig, men som synes en nog så omfattande, lista över skattesänkningar för företag och kapital. Det finns inga skäl till att nu göra listan ännu längre.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1993/94:50,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny företagsskatteutredning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bolagsskatten och en avveckling av surv-systemet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om periodiseringsfonder,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dubbelbeskattningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktavskrivningar,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om småföretagande och en enklare bolagsform,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nyföretagande och en begränsad kvittningsrätt.
Stockholm den 23 november 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Lars Bäckström (v) 1 Yrkande 1 delvis hänvisat till LU