I propositionen föreslås dubbelbeskattningen slopad genom skattefrihet för mottagaren av utdelningen på bland annat aktier och andelar i ekonomiska föreningar.
Beskattningsreglerna för ekonomiska föreningar överensstämmer för närvarande i stort med de bestämmelser som gäller för aktiebolag. I princip föreligger alltså dubbelbeskattning av ekonomisk förenings vinst. Dubbelbeskattningen har brutits igenom på tre punkter. Den ekonomiska föreningen har nämligen avdragsrätt för kooperativ utdelning, insatsutdelning och ränta på förlagsinsatser.
Slopande av avdragsrätten för insatsränta
Som en konsekvens av att det generella slopandet av dubbelbeskattningen sker, genom att utdelning blir skattefri hos mottagaren, föreslås i propositionen att avdragsrätten för insatsränta och ränta för förlaginsatser slopas.
Vi vill erinra om att inkomstskatten för ekonomiska föreningar tidigare var lägre än för aktiebolag. Skälet till detta var att i någon mån kompensera att det är svårare att klara kapitalanskaffningen via medlemskretsen än via aktiemarknaden.
När nu avdragsrätten för insatsränta och ränta på förlagsinsatser slopas, innebär det en relativ nackdel för den ekonomiska föreningen. Det bör övervägas om det går att kompensera detta.
Ränta på förlagsinsatser
I ett tidigare utredningsskede diskuterades om det generella slopandet av dubbelbeskattningen skulle ske genom avdragsrätt för lämnad utdelning eller skattefrihet för erhållen utdelning. I propositionen föreslås det senare. För låneräntor föreligger däremot avdragsrätt, samtidigt som mottagen ränta är skattepliktig som intäkt av kapital eller näringsverksamhet, beroende på förhållandet hos mottagaren. Det är mot den här bakgrunden inte självklart vilken princip som skall gälla för ränta på förlagsinsatser. Några skäl talar för ''utdelningsprincipen'' och några skäl talar för ''låneprincipen''.
För utdelningsprincipen: Förlagsinsatser redovisas som eget kapital Utdelning på förlagsinsatser förutsätter disponibelt fritt eget kapital
För låneprincipen: Andra än ägare/medlemmar kan teckna förlagsinsatser Förlagsinsatser är återbetalningsbara utan koppling till ägande/medlemskap Innehav av förlagsinsatser innebär inga förvaltningsbefogenheter
Det bör enligt vår mening ytterligare övervägas om ränta på förlagsinsatser i skattehänseende skall betraktas som utdelning eller ränta.
Begränsningsregeln i lagen om ekonomiska föreningar
I samband med skattereformen fastställdes ett tak för hur hög utdelning från fåmansföretag som får kapitalbeskattas.
I de fall personalägda företag drivs i form av ekonomisk förening saknas möjlighet att fullt ut utnyttja detta på grund av begränsningen i 10 kap 2 § föreningslagen som begränsar insatsräntan till diskontot + 3 procentenheter. Med dagens statslåneränta respektive diskonto innebär skatteregeln en tillåten ränta på ca 16 % medan föreningslagsregeln innebär en högsta tillåten ränta på ca 9 %.
Detta problem accentueras när nu utdelningsbeskattningen föreslås slopad.
Begränsningsregeln i föreningslagen bör därför modifieras i syfte att bl.a. medlemmarna i personalkooperativ i full utsträckning skall komma i åtnjutande av den uteblivna kapitalbeskattningen i samma utsträckning som delägarna i ett aktiebolag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avdragsrätten för ekonomiska föreningar, ränta på förlagsinsatser och begränsningen i föreningslagen om högsta tillåtna ränta.
Stockholm den 23 november 1993 Roland Sundgren (s) Inga-Britt Johansson (s) Reynoldh Furustrand (s)