Innehållsförteckning
Sammanfattning2 1.
Skattereformen4 2.
Skattesystemets struktur och dubbelbeskattningen av olika inkomster5 3.
Viktiga delar i regeringens förslag5 4.
Effekter av regeringens förslag6 4.1
Investeringseffekter7 4.2
Effekter på bolagsskatten11 5.
Införande av direktavskrivningar11 6.
Avskattningen av obeskattade Surv-avsättningar11 7.
Likformiga skatter och fördelningseffekter av föreslagna förändringar i aktiebeskattningen12 7.1
Fördelningseffekter12 8.
Reformerad beskattning av egenföretagare13 9.
Statsfinansiella effekter14
Hemställan15
Sammanfattning
Regeringen har på skatteminister Bo Lundgrens (m) förslag lagt fram ett paket med stora lättnader i aktiebeskattningen, som kommer att leda till att kapitalägarna får kraftiga skattesänkningar.
Samtidigt har regeringen föreslaget ändringar i bolagsskatten och i företagens avsättningar till obeskattade reserver. Sammantaget leder dessa åtgärder till ökad skatt för företagen. Det är med andra ord företagen som skall finansiera de sänkta skatterna för kapitalägarna.
I propositionen ingår dessutom nya regler för enmansföretag, vilka är oerhört snåriga och komplicerade. Följdriktigt har regeringens förslag kritiserats mycket hårt av lagrådet.
Regeringens förslag
Regeringen förslår att utdelningsskatten på aktier slopas helt. Dessutom skall aktievinstskatten halveras. Endast hälften av en realisationsvinst på aktier skall tas upp till beskattning. Det innebär att skatten sänks till 12,5 procent.
Tillsammans innebär dessa två åtgärder en skattesänkning på ca 6 miljarder kronor.
Dessa skattesänkningar till kapitalägarna skall finansieras genom en skatteskärpning på företagen med ca 4 miljarder kronor (exkl. egenföretagare). Regeringen föreslår visserligen att bolagsskatten sänks men genom att den s.k. Surven slopas och ersätts med nya periodiseringsfonder kommer företagens skatt att öka.
Att hälften av statens skattefordran på företagen avskaffas innebär en gigantisk förmögenhetsöverföring från staten till företagsägarna. Förmögenheten för näringslivets ägare ökar med ca 15 miljarder kronor och statens förmögenhet dräneras med motsvarande belopp.
I regeringens proposition ingår dessutom nya regler för beskattningen av egenföretagare. Förslaget syftar till att skapa neutralitet mellan beskattningen av enskild näringsverksamhet och aktiebolag. Bland annat öppnas en möjlighet att kvitta underskott i enskild näringslivsverksamhet mot inkomster av tjänst.
Vår syn på förslagen 1991 års skattereform innebar en skattemässig balans mellan arbete och kapital. Detta var oerhört viktigt för att undvika olika former av skatteplanering och för att öka effektiviteten i hela samhällsekonomin. En modern, likformig och neutral beskattning av olika typer av inkomster har stärkt Sveriges konkurrenskraft gentemot utlandet. Det främsta uttrycket för den skattemässiga balansen mellan arbete och kapital är att både bolagsskatten, kapitalinkomstskatten och inkomstskatten på arbete för de flesta löntagare är lika hög, 30 procent.
Nu föreslår regeringen flera avsteg från denna viktiga princip. Möjligheterna till skatteplanering kommer därmed att öka. Skillnader i skatt mellan arbets- och kapitalinkomster är en direkt uppmaning till skatteplanering. Det ruttna i det gamla är tillbaka.
Det är inte bara från skattepolitiska utgångspunkter som regeringens förslag är direkt förkastliga. De fördelningspolitiska effekterna är mycket negativa. Det är inte företagen som gynnas av förslagen. De stora vinnarna är i stället en liten grupp enskilda hushåll med mycket stora förmögenheter placerade i aktier.
Värt att notera är att denna skattesänkning för kapitalägarna sker i ett läge när aktieägarna redan har fått stora skattelättnader och när värdestegringarna på aktier varit mycket stora. Än mer anmärkningsvärda blir de nu aktuella förslagen om man beaktar att skatten för hushållen har skärpts och enligt regeringen bör skärpas ytterligare.
Några ekonomiska motiv för de nu aktuella förslagen finns inte. Regeringen har inte lyckats visa att åtgärderna leder till ett bättre företagsklimat. Det saknas skäl för att anta att näringslivets investeringar kommer att öka med de föreslagna åtgärderna.
De föreslagna förändringarna kommer dessutom att göra skattesystemet oerhört svåråskådligt och komplicerat. Det kommer att leda till ökade administrationskostnader i skatteförvaltningen och innebära en lukrativ marknad för skattekonsulter för företagen. Ytterst hotas på detta sätt demokratin; det blir de rika företagen som har råd att förstå skattereglerna för företagen.
Moderaterna dominerar
Regeringens skattepolitik kännetecknas av sänkta skatter för kapitalägarna och höjda skatter på arbete och för de stora grupperna av hushåll. I den meningen är den nu aktuella propositionen konsekvent. Regeringen fullföljer den linje som man haft i skattepolitiken sedan valet 1991.
Det är beklagligt att folkpartiet, som en av parterna i skatteöverenskommelsen 1991, har kapitulerat inför moderaternas krav på ett skattesystem där skatteplanering stimuleras och där balansen mellan skatten på arbete och kapital allvarligt rubbas.
Vårt alternativ
Vi socialdemokrater vill utforma skattesystemet utifrån följande grundläggande principer: likvärdig beskattning av arbete och kapital, breda skattebaser, likformiga skatter och låga skattesatser. Dessa principer överensstämmer med dem som utgjorde grunden för 1991 års skattereform.
Sammanfattningsvis innebär förslaget följande: Kapitalägarna blir rikareFöretagsskatten höjs Näringslivets investeringsvilja försämrasInkomst- och förmögenhetsklyftorna ökarSlussarna för skatteplanering öppnas på nyttStatens förmögenhet minskar, dvs. den gemensamma sektorn blir fattigare
I vår ekonomisk-politiska motion den 8 november har vi föreslagit att riksdagen redan under hösten bör ge regeringen till känna att skattepolitiken skall utformas så att det skapas en likformig beskattning mellan arbete och kapital. Ett sådant beslut skulle inte minst vara av avgörande betydelse för näringslivet. Det måste på nytt införas fasta spelregler i skattepolitiken.
I den här motionen upprepar vi vårt förslag att näringslivets investeringar stimuleras genom att företagen under 1994 får möjlighet att göra direktavskrivningar på sina maskininvesteringar. Åtgärden bör inte bara omfatta industrin utan även det övriga näringslivet. För att begränsa den statsfinansiella kostnaden under 1995 föreslår vi att 70 procent av investeringarna får skrivas av omedelbart.
Frågan om egenföretagarnas skattesituation fick inte en tillfredsställande lösning genom 1991 års skattereform. Vi anser att det är viktigt att beskattningen av dessa företag jämställs med skattevillkoren för övriga företagsformer. Vi är positiva till flertalet av de förslag som gäller beskattning av egenföretag. Förslaget till utökade kvittningsmöjligheter kan vi dock inte acceptera. Dessutom säger vi i nuvarande konjunkturläge nej till förslaget att lägga om skatteuppbörden för denna grupp av företagande eftersom denna åtgärd innebär en ytterligare åtstramning för dem som driver näringsverksamhet.
1. 1991 års skattereform
Regeringens förslag till omläggning av företagsbeskattningen och viktiga delar av hushållens kapitalbeskattning är den mest långtgående förändringen av skattesystemet sedan 1991 års skattereform.
Huvudinriktningen på 1991 års skattereform var bredare skattebaser, sänkta skattesatser och mer likformig beskattning av olika inkomster.
Framför allt var den skattemässiga balansen mellan arbete och kapital och sänkt skatt på arbetsinkomster en av skattereformens bärande principer. Denna kombination av olika förändringar i beskattningen förenar kraven på ett samhällsekonomiskt effektivt och fördelningspolitiskt godtagbart skattesystem.
Även omläggningen av företagsbeskattningen förändrades i skattereformen 1991. Ambitionen var bredare skattebaser, lägre skattesatser och en skattemässig neutralitet mellan olika investeringar. Genom sänkningen till 30 % halverades i det närmaste bolagsskatten. Den s.k. Surven ersatte tidigare reserveringsmöjligheter. Dessutom innebar reformen att företagens kapitalinkomster beskattas enhetligt med en likformig kapitalinkomstskatt på 30 %. Denna omläggning av företagsbeskattningen var statsfinansiellt neutral och ökade därför inte skattebelastningen på näringslivet.
Genom Surven och sänkningen av bolagsskatten har skattereformen 1991 minskat skillnaden mellan (en likformig) beskattning av låne- och ägarfinansierade investeringar. Det är både sänkningen av kapitalskatten till 30 % och införandet av Surven som har bidragit till en jämnare beskattning av olika investeringar. Detta har i sin tur minskat de inlåsningseffekter av företagskapitalet som kännetecknade den tidigare företagsbeskattningen.
Alla internationella erfarenheter och studier (se bl.a. OECD:s studie Taxing Profit in a Global Economy) visar att den nuvarande svenska företagsbeskattningen har betydande konkurrensfördelar jämfört med andra OECD- länders beskattning av företagssektorn.
Våra egna erfarenheter av företagsbeskattningen är också mycket goda. Vi gör bedömningen att företagsbeskattningen fungerar på ett tillfredsställande sätt och uppfyller högt ställda krav på samhällsekonomisk effektivitet.
Skatteomläggningen har verkat i knappt tre år. Detta är en alltför kort period för att man skall kunna dra några säkra slutsatser om reformens olika effekter. Det saknas dessutom en samlad utvärdering av skattereformen.
Mot denna bakgrund, och i frånvaro av någon mer allvarlig kritik mot företagsbeskattningen, anser vi att det, med undantag av beskattningen av egenföretagen, inte föreligger något behov av att nu reformera företagsbeskattningen i den riktning som regeringen föreslår. Dessutom innebär regeringens förslag utmanande avsteg från skattereformens bärande principer. Som ett av partierna bakom den stora skattereformen kan socialdemokratin naturligtvis inte acceptera dessa flagranta brott mot grundtankarna i det nya skattesystemet.
2. Skattesystemets struktur och dubbelbeskattningen av olika inkomster
I det aktuella regeringsförslaget påstås att vissa kapitalinkomster dubbelbeskattas. Man försöker skapa intryck av att dessa inkomster generellt sett är hårdare beskattade än andra inkomster. Vi anser att denna beskrivning är både onyanserad och ofullständig. Det finns därför skäl att här peka på vissa grundläggande drag i det nuvarande skattesystemet.
Med undantag av vissa kapitalskatter är det produktionen, som utgör basen för de skatter som tas ut. Det finns därför inte några ''dolda'' skattekällor som likt ett Alexanderhugg kan bidra till lösningen av den offentliga sektorns finansieringsproblem. En krympande ekonomi leder alltid till minskade skatteinkomster, vilket beror på att skattebaserna eroderas.
Skatt tas ut i olika led av produktions- och inkomstkedjan. Först beskattas både arbets- och kapitalinkomster när dessa skapas i produktionen. Dessutom tas skatt ut när olika inkomster fördelas till hushållen. Slutligen tas skatt också ut när inkomsten används för konsumtion. Med utgångspunkt från denna beskrivning kan vi konstatera att det inte bara är avkastningen på aktier som dubbelbeskattas, utan även många andra inkomster. Ett viktigt undantag från denna princip är ränteinkomster som enkelbeskattas.
3. Viktiga delar i regeringens förslag
Regeringens förslag omfattar inte bara företagsbeskattningen utan även viktiga delar av kapitalbeskattningen, framför allt aktiebeskattningen.
* Bolagsskatten sänks från 30 % till 28 %.
* Den s.k. Surven slopas och ersätts med en ny reserveringsmöjlighet i form av periodiseringsfonder.
* Företagens avdrag för utdelningar på nyemissioner slopas (Annell-avdraget).
* Flera ändringar i aktiebeskattningen genomförs:
* utdelningsskatten slopas,
* reavinstskatten på aktier sänks till 12,5 %.
* Egna företagare (inkl. handelsbolag) får likvärdiga skattevillkor med aktiebolag:en viss del av företagets rörelseöverskott beskattas med en kapitalskatt på 30 %, förutom periodiseringsfonder införs ytterligare en reserveringsmöjlighet (s.k. expansionsmedel) för egenföretagare som gör det möjligt att finansiera investeringar med lågbeskattade vinster,en ny kvittningsmöjlighet införs för egenföretagare som innebär att underskott i nystartade företag får kvittas mot löner och andra arbetsinkomster.
* Redan gjorda Surv-avsättningar upplöses genom att hälften av dessa skattekrediter får avskrivas utan några skattekonsekvenser, medan den andra hälften ska återföras till beskattning inom fem år.
4. Effekter av regeringens förslag
I dag kan ett företag i princip utnyttja fyra olika finansieringskällor för sina investeringar. Möjligheten att utnyttja dessa olika finansieringsmöjligheter varierar givetvis för olika företag, bl.a. beroende på dess storlek och tillgång till den internationella kapitalmarknaden. Förutom skattekrediter kan ett företag finansiera sina investeringar med lån, nedplöjda vinster eller tillskott av kapital från företagets ägare (nyemission). Det finns i dag skillnader i beskattningen av dessa finansieringskällor.
I motsats till lån dubbelbeskattas i regel det riskbärande kapitalet. Ett viktigt undantag är emellertid nyemitterat kapital som bara beskattas i företaget. Regeringens förslag syftar till att reducera dubbelbeskattningen av eget kapital genom att skatten på ägarnas utdelningsinkomster slopas. Dessutom halveras reavinstskatten på aktievinster vilket reducerar skatten på nedplöjda vinster.
Den föreslagna skatteomläggningen är mycket långtgående och leder därför till betydande samhälls- och företagsekonomiska effekter.
Enligt vår mening bör de föreslagna förändringarna prövas mot vissa grundläggande krav på en väl fungerande och en ekonomisk rationell företagsbeskattning.
För det första bör beskattningen ha positiva effekter på näringslivets investeringar, sysselsättning och produktion.
För det andra är det samhällsekonomiskt angeläget att företagsbeskattningen är neutral mellan såväl olika investeringar som mellan olika finansieringskällor.
För det tredje är det på sikt inte möjligt att den svenska skattenivån på näringslivets investeringar avviker kraftigt från skattenivån på investeringar i våra konkurrentländer.
För det fjärde är det viktigt att också denna del av skattesystemet fungerar rent praktiskt och är enkelt att kontrollera och tillämpa för både skattemyndigheter och företag.
Vi anser att den nuvarande företagsbeskattningen i allt väsentligt uppfyller dessa krav på ett rationelllt skattesystem.
Det har varit en svensk tradition i skattepolitiken att i första hand ge generösa skattevillkor för företagen. Nu bryter regeringen mot denna viktiga princip genom att låta företagen betala stora skattesänkningar till ägarna.
4.1. Investeringseffekter
Slopandet av utdelningsskatten på aktier och halveringen av aktievinstskatten innebär en skattesänkning med ca 6 miljarder kronor. Nästan två tredjedelar, eller ca 4 miljarder kronor, av denna skattesänkning finansieras genom en skatteskärpning på företagssektorn.
I dag är den faktiska skatten på företagens vinster 23 %. Kombinationen av sänkningen av bolagsskatten till 28 %, slopandet av Surven och förslaget till periodiseringsfonder innebär att denna skatt höjs till drygt 25 %. Regeringens förslag leder alltså till högre skatt på företagen och lägre skatt för kapitalägare.
Mot denna bakgrund är det intressant att analysera vilka investeringseffekter som följer av denna omfördelning av skatteuttaget. I likhet med förändringar i ränteläget (realräntan) bestäms företagens kapitalkostnader (avskrivningar och ersättning till ägare och långivare) också av ändrade skatteregler. Företagets kapitalkostnader är detsamma som de lönsamhetskrav som ställs på en investering.
Vi gör bedömningen att den slopade skatten på aktieutdelningar inte har några positiva effekter på investeringarna. Till att börja med påverkar förslaget inte de största finansieringskällorna, lån och nedplöjda vinstmedel (kvarhållna vinster). Nedplöjda vinstmedel beskattas enbart i företagen och inte hos aktieägarna.
Det är först när dessa vinster utdelas till ägarna som det sker en beskattning. På nedplöjda vinster finns därför en skatteskuld vars storlek bestäms av utdelningsskatten. Slopas utdelningsskatten ökar visserligen utdelningsinkomsten efter skatt. Men samtidigt minskar skattekrediten.
Eftersom den slopade utdelningsskatten och förlusten av skattekrediten tar ut varandra påverkas inte företagens avkastningskrav på investeringar. Dessutom har inte den slopade utdelningsskatten några effekter för vissa lågbeskattade aktieägare, som t.ex. försäkringsbolag och liknande institutioner. Detta reducerar också effekterna av att slopa utdelningsskatten.
När nu detta förslag inte har några effekter på investeringar som finansieras med lån och nedplöjda vinster, återstår att granska förslagets effekter på övriga investeringar. Dessa effekter beror på vilka förutsättningar som används för analysen.
Om vi till en början utgår från att ekonomin är sluten, dvs. en ekonomi där alla tillgångar i aktier enbart ägs av svenska hushåll och institutioner, får vi följande effekter. Slopas utdelningsskatten höjs ägarnas utdelningsinkomster efter skatt med ca 33 %. Denna kraftiga ökning av direktavkastningen efter skatt bidrar till en kursstegring på marknaden. Som en följd av denna kursstegring blir det billigare för företagen att nyemittera kapital.
Effekterna på företagens kapitalkostnader och avkastningskrav framgår av diagram 1. u1,3o1,1
Lån = Investeringar som finansieras med lån.
Nyem. = Investeringar som finansieras med kapitaltillskott från ägarna.
Kv.vinstm.= Investeringar som finansieras med nedplöjda vinster.
Gen.snitt.= Den genomsnittliga kapitalkostnaden för alla finansieringskällor.
Källa: Nationalekonomiska Institutionen, Uppsala Universitet och den Socialdemokratiska riksdagsgruppens ekonomiska sekretariat. e
Som vi konstaterat tidigare påverkas inte investeringarna som finansieras med lån av föreslagna förändringar i aktiebeskattningen. Kapitalkostnaden för dessa investeringar är därför oförändrad. Diagrammet ovan illustrerar effekterna av samtliga skatteförändringar för både företag och hushåll. Skatten skärps på nyemitterat kapital som en effekt av att företagsbeskattning förändras och särskilt som en effekt av att både Surven och Annell- avdraget slopas, vilket inte kompenseras genom sänkningen av bolagsskatten.
Denna skatteskärpning på företagen uppvägs emellertid av den slopade utdelningsskatten. Resultatet av dessa förändringar är att kapitalkostnaden reduceras med endast en tiondels procentenhet. Kapitalkostnaden på nedplöjda vinster minskar med ytterligare några tiondels procent, eftersom åtgärden att slopa Annell-avdraget inte påverkar skatten på dessa vinster. För ett genomsnitt av dessa olika finansieringskällor sänks kapitalkostnaden med endast en tiondels procentenhet, vilket motsvarar en sänkning av bruttokapitalkostnaden (inkl. avskrivningen) med ca 1--2 %.
Med utgångspunkt från de investeringskalkyler som används i utredningen Reformerad företagsbeskattning (SOU 1989:34 del två, bilaga 2) beräknas denna sänkning av kapitalkostnaden på kort sikt öka näringslivets investeringar med endast 1--2 miljarder kronor och på längre sikt med ca endast 0,8--0,9 miljarder kronor.
Dessa marginella effekter på näringslivets investeringsvilja uppnås med en statsfinansiell kostnad på ca 2 miljarder kronor, eller annorlunda uttryckt: för en kostnad på 2 miljarder kronor för staten kommer investeringarna knappt att öka med lika mycket. Få kostsamma åtgärder har så liten effekt som denna. Som framgår av det fortsatta resonemanget är detta också det mest gynnsamma alternativet i vår bedömning av skatteomläggningens investeringseffekter.
Dessa begränsade effekter kan förklaras med att utdelningsskatten sänks på allt ägarkapital, dvs. inte bara på det kapital som under åren har plöjts ned i företagen utan också som erhållits i form av kapitaltillskott från ägarna. En förbättring av det nuvarande Annell-avdraget hade därför varit både billigare och mera effektivt för att minska företagens kapitalkostnader och stimulera investeringarna.
Förändring av ägarstrukturen
Den svenska ekonomin är givetvis inte sluten utan tvärtom öppen och kännetecknas följdriktigt av ett stort internationellt beroende. Företagens avkastningskrav bestäms därför till stor del på den internationella kapitalmarknaden.
I dag äger utländska placerare omkring 25 % av det börsnoterade aktieinnehavet, vilket motsvarar ca 200 miljarder kronor. Detta faktum har givetvis betydelse för bedömningen av effekterna av föreslagna förändringar i aktiebeskattningen. Såväl förslaget att slopa utdelningsskatten som halveringen av aktievinstskatten saknar betydelse för utländska ägare.
Detta beror givetvis på att utlänningar betalar skatt på sitt aktieinnehav i sina hemländer. Deras betalningsvilja för svenska aktier ökar därför inte för att de svenska hushållen och institutionerna får sänkt skatt på sina aktieplaceringar. Höjningen av direktavkastningen efter skatt leder till att sparande i aktier blir mer attraktivt för svenska ägare i förhållande till annat hushållssparande. Den ökade efterfrågan på aktier kommer att till en början driva upp kurserna.
I takt med denna överströmning av kapital till aktier är det rimligt att räkna med ett ökat utbud av aktier från utländska ägare. Det innebär att den ökning av riskkapitalet som frigörs genom den slopade utdelningsskatten delvis kommer att exporteras till utlandet. Detta bromsar eller t.o.m. eliminerar den kursstegring på börsen som annars skulle ha inträffat.
Dessa effekter på börsen innebär i sin tur att nyemissioner inte blir billigare för företagen. Förslaget att slopa utdelningsskatten har därför inte några positiva investeringseffekter. Vår bedömning av effekterna på investeringarna överensstämmer också med det synsätt som redovisas i en av de utredningar som ligger till grund för den nu aktuella propositionen (se bilaga 2 till Fortsatt reformering av företagsbeskattningen, SOU 1993:29).
Redan detta faktum borde vara skäl nog för regeringen att överge sitt förslag till skattesänkningar på aktier. Vi avvisar mot denna bakgrund dessa båda förslag till kapitalskattesänkningar. Förslagen har inte några positiva investeringseffekter utan leder bara till en förändring av ägarstrukturen på börsen. u2,3o2,1
Källa: Nationalekonomiska Institutionen, Uppsala Universitet och den Socialdemokratiska riksdagsgruppens ekonomiska sekretariat. e
Förskjutningen av ägarstrukturen sker i första hand i större företag som har en produktion utomlands. Mindre och medelstora företag har inte i samma utsträckning som dessa företag tillgång till den utländska kapitalmarknaden. I motsats till regeringen gör vi inte bedömningen att dessa företag enbart är hänvisade till den svenska kapitalmarknaden.
Förslaget att slopa skatten på aktieutdelningen bidrar till att svenska aktieägare förbättrar sin avkastning efter skatt. Ägarna till små och medelstora företag kommer därför att kräva motsvarande avkastning på sina placeringar. Det höjer deras avkastningskrav och försämrar investeringsincitamenten.
Vi anser att en lindring av beskattningen av det egna kapitalet i företagen bör riktas mot ägarnas kapitaltillskott och tillfalla företagen.
Vi anser att en förbättring av Annell-avdraget ger dessa effekter. Vi kräver därför att en översyn görs av detta avdrag. Vi är dock medvetna om de risker i form av bl.a. skatteplanering som kan inträffa vid en användning av Annell-avdraget. Den föreslagna översynen bör därför vara inriktad på att bl.a. förenkla nuvarande regler och utforma dessa regler så vissa icke önskvärda effekter av detta kan undvikas.
4.2. Effekter på bolagsskatten
Som alternativ till regeringens omläggning av företagsbeskattningen föreslår vi att nuvarande bolagsskatt är oförändrad under 1994 i utbyte mot att direktavskrivningar införs under nästa år. För att bl.a. minska den statsfinansiella kostnaden för direktavskrivningen föreslår vi att Surven slopas redan från 1994. Från 1995 anser vi emellertid att Surven bör ersättas med den typ av periodiseringsfonder som inte är en skattesubvention och som har den utformning som föreslås i departementspromemorian, Ändringar i bolagsbeskattningen m.m. (Ds Fi 1993:28).
Regeringen bör emellertid återkomma till riksdagen med ett nytt förslag som uppfyller kraven på en statsfinansiell neutral omläggning.
Inom ramen för ett oförändrat skatteuttag på näringslivet kan periodiseringsfonder skapa en mera neutral beskattning av olika företag. På så sätt ökar effektiviteten i företagens kapitalanvändning.
5. Införande av direktavskrivningar
Det är möjligt att skattevägen stimulera näringslivets investeringar. Vi har i vår motion om den ekonomiska politiken föreslagit att direktavskrivningar införs under nästa år för maskininvesteringar i både industrin och i övrigt näringslivet.
En direktavskrivning innebär att hela investeringen får skrivas av omedelbart vilket innebär att en skattekredit skapas som inte bara är beroende av den extra avskrivningen utan också av bolagsskatten. Direktavskrivningar har inte bara positiva effekter på företagens lönsamhet utan ökar också finansieringsutrymmet för nya investeringar.
För att begränsa den statsfinansiella kostnaden under 1995 föreslår vi, i enlighet med vår motion om den ekonomiska politiken, att 70 % av investeringen får skrivas av direkt.
Vårt förslag innebär en påtaglig sänkning av företagens kapitalkostnader. Med hänsyn till detta bedömer vi att åtgärden får en betydande stimulans för näringslivets investeringar. Den tillfälliga karaktären på åtgärden innebär att det blir attraktivt för företagen att tidigarelägga redan planerade investeringar. Vårt förslag att behålla dagens bolagsskatt under nästa år förstärker som tidigare nämnts också investeringsstimulansen.
6. Avskattningen av obeskattade Surv-avsättningar
I dag finns omkring 64 miljarder kronor i obeskattade Surv-avsättningar. Regeringen föreslår att hälften av gjorda Surv-avsättningar beskattas medan den andra hälften får fritt användas utan några skattekonsekvenser. Omkring 32 miljarder kronor skall alltså fritt kunna användas utan att de beskattas vare sig hos företagen eller hos aktieägarna.
Denna skattekredit kan komma att delas ut till företagens ägare vilket har starkt negativ effekt på soliditeten. Denna skattekredit kan med andra ord fritt användas av företagen utan några som helst krav på motprestationer i form av t.ex. investeringar.
Vi avvisar med skärpa förslaget att avskriva denna skattefordran på företagen. Det kommer att driva på avkastningskravet och sänka investeringsviljan. Genom denna åtgärd minskar statens förmögenhet med ca 15 miljarder kronor i ett läge då statens ekonomi snabbt försämras till följd av skenande budgetunderskott och en växande statsskuld. Det aktuella förslaget bidrar knappast till att öka trovärdigheten i regeringens program för att sanera statsfinanserna.
7. Likformiga skatter och fördelningseffekter av föreslagna förändringar i aktiebeskattningen
Likformiga skatter
En av skattereformens viktigaste uppgifter var att åstadkomma en likformig och neutral beskattning av inkomster. Vi anser att likformiga skatter har ett mycket stort fördelningspolitiskt och samhällsekonomiskt värde.
För det första minskar en likformig beskattning utrymmet och intresset för olika former av skatteplanering.
För det andra innebär likformiga skatter att effektiviteten ökar i ekonomin genom att ekonomiska beslut om bl.a. investeringar, sparande och konsumtion främst kommer att styras av ekonomiska överväganden och inte av skatteeffekter.
Olika avsteg från en likformig beskattning bidrar till orättvisor eftersom det nästan uteslutande är välbeställda hushåll med resurser och kunskaper om skattesystemet som kan utnyttja möjligheterna till skatteplanering. En viktig ambition i skattereformen var därför att minimera antalet skattesatser.
Regeringen har genomfört flera avsteg från denna viktiga princip i skattereformen. Nu finns det närmare ett tiotal skattesatser för beskattning av hushållens olika inkomster. Med de nu aktuella föreslagna förändringarna i aktiebeskattningen förstärks dessa asymmetrier i beskattningen.
Utöver de negativa effekter förslagen har på investeringarna, så stimulerar de till skatteplanering. Därför avvisar vi dessa ändringar i aktiebeskattningen. Det är skatteskillnaderna mellan arbets- och kapitalinkomster som ger näring åt den form av skatteplanering, som syftar till att omvandla arbetsinkomster till lågbeskattade kapitalinkomster. Denna variant av skatteplanering kommer på nytt att bli attraktiv i fåmansbolag där ägarna har en stor frihet att välja om ersättningen skall utgå som lön eller i form av olika kapitalinkomster.
Vi avvisar med skärpa den moderata skattepolitiken. Den leder inte bara till stora orättvisor och en omfattande skatteplanering utan också till en allvarlig försämring av ekonomins funktionssätt.
7.1. Fördelningseffekter
Det är fortfarande en minoritet av hushållen som är aktieägare. Inom denna grupp är också aktieägandet mycket koncentrerat till ett begränsat antal hushåll med stora förmögenheter och höga inkomster. Denna fördelning påverkar givetvis fördelningseffekterna av föreslagna förändringar i aktiebeskattningen.
Med ledning av SCB:s inkomstfördelningsundersökning (den s.k. Hink-undersökningen) har vi studerat fördelningseffekterna av att slopa utdelningsskatten och halvera aktievinstskatten. Med ledning av denna undersökning kan vi konstatera:att skattesänkningen är obetydlig för småsparare medan de stora vinnarna av förslagen är en liten grupp hushåll med betydande förmögenheter i aktier.att skattesänkningen är extremt koncentrerad till hushåll som har de högsta inkomsterna. Omkring 70 % av den totala skattesänkningen av regeringens förslag till omläggning av aktiebeskattningen går till hushåll i dessa grupper. De hushåll som tillhör gruppen med de högsta inkomsterna får nästan hälften av skattesänkningen.att spridningen i utfallet är mycket stort också för dessa grupper av hushåll. Omkring 26 000 hushåll, som motsvarar 7 % av alla hushåll i dessa grupper, kan sänka sin skatt mer än 5 000 kronor om regeringens förslag genomförs. I den högsta inkomstgruppen (bruttoinkomst på minst 500 000 kronor) är det nästan 12 000 hushåll (ca 10 %) som sänker skatten med 10 000 kronor eller mer. Drygt 5 000 hushåll i denna grupp kan med regeringens förslag glädja sig åt en skattesänkning på mer än 25 000 kronor.
Vi kan alltså konstatera att föreslagna förändringar i aktiebeskattningen leder till ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor i samhället. Dessa effekter förstärks av att förslagen dessutom rubbar den skattemässiga balansen mellan arbete och kapital vilket ökar utrymmet för skatteplanering.
För att komplettera bilden anser vi att dessa effekter bör bedömas i ljuset av att aktieägare och andra kapitalägare redan fått stora skattelättnader och mot bakgrund av den hittills stora värdestegringen på aktier. Med tanke på förslagens fördelningseffekter och det faktum att regeringens besparingar i den offentliga sektorn slår mycket hårt mot utsatta befolkningsgrupper betraktar vi dessa förslag som stötande.
8. Reformerad beskattning av egenföretagare
Problemen i beskattningen av egenföretagare fick inte någon tillfredsställande lösning genom skattereformen. Frågan överlämnades i stället till olika utredningar med uppgift att utforma en skattemodell för denna grupp av företag. Vi anser principiellt att det är viktigt att beskattningen av små och medelstora företag, som i regel drivs i en annan företagsform än aktiebolag, kan få likvärdiga skattevillkor med övriga företagsformer.
Vi ställer oss därför bakom propositionens förslag om klyvning av företagarinkomsten (räntefördelning) och införandet av expansionsmedel för egenföretagare. Dessa förslag skapar inte bara en mera likformig beskattning mellan olika företagsformer. De sänker också avkastningskraven på investeringar i enskild näringsverksamhet och förbättrar soliditeten för små och medelstora företag. Detta har positiva effekter på investeringsviljan.
I analogi med det resonemang som gäller för övriga företagsformer bör Surven slopas under 1994 även för egenföretagare och ersättas med det förslag till periodiseringsfonder, som tidigare har redovisats.
Vi motsätter oss dock två förslag i regeringens förslag till ändrade skatteregler för enskild näringsverksamhet. För det första är vi starkt kritiska till förslaget att tillåta kvittningsrätt för underskott i näringsverksamhet mot tjänsteinkomster. Förslaget är ett brott mot en viktig princip i skattereformen.
Erfarenheterna från det tidigare skattesystemet med kvittningsrätt mellan olika förvärvskällor ger ett starkt stöd för kritiken att utökade kvittningsmöjligheter främst utnyttjas för skatteplanering och att de har marginella effekter på nyföretagande och företagens vilja att expandera och ta risker. Dessutom leder förslaget till ett mera komplicerat skattesystem och till ökade kontrollproblem för skattemyndigheterna.
I nuvarande uppbördssystem sker skatteuppbörden (preliminärskatt och socialavgifter) varannan månad för egenföretagarna. Nu föreslår regeringen att denna period förkortas till en månad. Vi kan instämma i fördelarna med detta förslag. Det är emellertid olämpligt att i nuvarande konjunkturläge genomföra denna typ av förändring av uppbördssystemet som tillfälligt skärper skatten på småföretagen med mer än 3 miljarder kronor.
Även om effekten är högst temporär medför den en oacceptabelt hård belastning på företagens lönsamhet och likviditet. Dessa effekter är särskilt kännbara i nuvarande konjunkturläge med sviktande efterfrågan och andra problem för mindre företag. Mot denna bakgrund föreslår vi att regeringens förslag bör uppskjutas till dess konjunkturläget förbättrats.
Den föreslagna skatteomläggningen för egenföretagare är givetvis inte problemfri. Man får därför inte blunda för de svåra avvägningar som aktualiseras vid denna typ av skatteomläggning. De små och medelstora företagen kommer att få en ökad betydelse i ekonomin.
En skattemässigt felaktig styrning kan minska omvandlingstrycket i näringslivet och bidra till att försämra effektiviteten i kapitalanvändningen. Detta leder i förlängningen till en lägre tillväxt.
Mot denna bakgrund är det viktigt att vi noggrant följer utvecklingen av de nya skattereglerna för egenföretagare. I detta sammanhang bör också uppmärksammas förslaget till räntefördelning.
Sammanfattningsvis anser vi att regeringen fortlöpande bör följa effekterna av de nya skattereglerna för egenföretagarna och vid behov föreslå de förändringar som är nödvändiga för att korrigera olika skevheter i beskattningen.
9. Statsfinansiella effekter
Hela omläggningen av företags- och kapitalbeskattningen innebär ett skattebortfall (varaktig effekt) på ca 3,3 miljarder kronor. Regeringen föreslår att 1,6 miljarder kronor av detta skattebortfall finansieras med en höjning av arbetsgivaravgifterna på 0,2 %, vilket ger en budgetförstärkning med ca 1,1 miljarder kronor. Dessutom skärps beskattningen av utlandstraktamenten med ca 0,5 miljarder kronor. Vi har inte några invändningar mot dessa finansieringsförslag.
Däremot kan vi konstatera att regeringen saknar finansiering av mer än hälften eller ca 1,7 miljarder kronor av kostnaden för skatteomläggningen. Vi kan givetvis inte acceptera denna brist i finansieringen. Det är nödvändigt att riksdagen får tillgång till ett fullständigt beslutsunderlag som omfattar såväl förslagets statsfinansiella kostnader som förslag till hur dessa kostnader skall finansieras.
Vi anser inte att regeringen uppfyller detta krav på beslutsunderlag. Denna brist i handläggningen, som för övrigt har upprepats tidigare, undergräver ytterligare trovärdigheten i regeringens program för att sanera statsfinanserna. I motsats till regeringens skatteomläggning är emellertid våra förslag till skatteförändringar fullt ut finansierade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att det skapas en likformig beskattning av olika inkomster,
2. att riksdagen avslår förslaget att fr.o.m. 1994 införa periodiseringsfonder som medger avdragsrätt i taxeringen,
3. att riksdagen avslår förslaget att fr.o.m. 1994 sänka bolagsskatten till 28 %,
4. att riksdagen beslutar att fr.o.m. 1995 införa periodiseringsfonder utan avdragsrätt i taxeringen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en statsfinansiellt neutral omläggning av bolagsskatten,
6. att riksdagen avslår förslaget att slopa skatten på aktieutdelningar,
7. att riksdagen avslår förslaget att sänka reavinstskatten på aktier till 12,5 %,
8. att riksdagen avslår de förslag till ändringar av olika skatteregler som följer av förslaget att slopa utdelningsskatten och halvera reavinstskatten på aktier,
9. att riksdagen avslår förslaget till kvittningsrätt för förluster i aktiv näringsverksamhet mot tjänsteinkomster under de första fem åren av verksamheten,
10. att riksdagen avslår förslaget att införa månatlig skatteuppbörd för egenföretagare med F-skattesedel,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av uppföljning av förslaget till regler för egenföretagare,
12. att riksdagen avslår förslaget att hälften av gjorda avsättningar till Surven kan upplösas utan skattekonsekvenser och i ställer beslutar att hela Surv- avsättningen skall återföras till beskattning inom fem år i enlighet med regler som föreslås i lagen om återföring av skatteutjämningsreserv,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringen av förslaget till skatteomläggningen,
14. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts om det s.k. Annell-avdraget i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 november 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)