Ur ett medborgarperspektiv har Stockholm aldrig utgjort Sveriges centrum. I arbete, kultur, utbildning, kommunikationer och socialt liv har det alltid funnits en regional struktur. Vid sidan om Stockholm har Malmö/Lund men också Göteborg rollen som knutpunkter i de svenska nätverken inom nämnda områden. Möjligen kan Umeå komma att spela en motsvarande roll i norra Sverige.
Främst på kulturområdet behöver Sverige flera nationella knutpunkter. Dels för att de kulturella uttrycken skiftar i olika delar av landet, dels för att bredd i den konstnärliga kreativiteten kräver en förankring i skiftande miljöer, dels för att publiken finns i olika delar av landet.
Den svenska kulturpolitiken bygger på en ansvarsfördelning mellan staten, landstingen och kommunerna. Det regionala perspektivet är format utifrån ett 1970-talsperspektiv på regionerna. Denna kulturpolitik behöver kompletteras av ett breddat och fördjupat statligt ansvar i de regioner som har förutsättningar att svara för ett kulturliv med nationell betydelse och som fördjupar och nyanserar den kulturella identiteten.
Enligt vår mening bör Skåne som helhet få rollen som nationellt kulturcentrum i södra Sverige.
Skåne erbjuder en mycket rik och hög kvalitativ kulturmiljö med två institutionsteatrar, två symfoniorkestrar, fria grupper inom teater och musik, många museer, varav tre med regionalt ansvar, flera konsthallar, många gallerier och en rik förmedling av böcker, film och fonogram. Såväl forsknings- som folkbiblioteken har hög kompetens.
Inslaget av konstnärliga yrkesutövare är stort inom alla områden. Den fria kultursektorn är spännande med många fria teater- och musikgrupper. Här finns spelplatser för all slags musik från renässans till rock. Ett rikt krog- och caféliv bidrar till vitaliteten.
Skåne är ett rikt kulturlandskap i fråga om såväl naturmiljö som bebyggelse.
Direktkontakterna med kontinenten gör regionen öppen för kulturella, kunskapsmässiga, sociala och ekonomiska impulser. Utbytet inom kultur- och mediaområdet är starkt utbyggt och växande.
Det är Skånes roll som befolknings- och kulturcentrum som motiverar särskilda insatser för det skånska kulturlivet.
Publiken kommer inte bara från regionen utan från hela södra Sverige och även från Danmark.
Staten bör ta sitt ansvar för musik- och teateruppbyggnaden i södra Sverige.
För Skåne och södra Sverige tar Malmö Musik och Teater ett stort ansvar för det totala utbudet av musik och teater. För att bygga upp regionens musik- och teaterliv har Malmö stad under de senaste åren gjort insatser av central betydelse, bland annat på det ekonomiska området. I staden finns sedan tidigare en symfoniorkester som genom omorganisationen nu fått utökade möjligheter att helt ägna sig åt konsertverksamhet. Utan att staten har ökat sitt stöd, har Malmö stad på teater- och musikområdet stått för följande utökade insatser. I omorganisations- och uppbyggnadsfasen av Malmö Musik och Teater har Malmö stad tagit hela det ekonomiska ansvaret innebärande täckande av tidigare underskott, 13 miljoner kronor, omstruktureringskostnader i samband med omorganisation, 10 miljoner kronor samt ett nytt kapital om 15 miljoner kronor. Därutöver har investerats i ny dramatisk teater, Hippodromen, uppgående till 125 miljoner kronor. Driftstillskott för den nya teatern uppgår årligen till 15 miljoner kronor.
Mot bakgrund av ovanstående är det rimligt att staten nu tar sitt ansvar för kulturen i södra Sverige på motsvarande sätt som man nu stödjer utbyggnaden av operan i Göteborg. Ett liknande stöd kan utformas genom att ytterligare 90 grundbelopp tillförs Malmö Musik och Teater.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare grundbelopp till Malmö Musik och Teater AB.
Stockholm den 25 januari 1994 Nils T Svensson (s) Lars-Erik Lövdén (s) Kurt-Ove Johansson (s) Birthe Sörestedt (s)