Familjehemmens adresser bör ej vara sekretessbelagda
Familjehemmens situation har uppmärksammats av regeringen, bland annat genom det uppdrag som Socialstyrelsen samt Socialtjänstkommittén har fått. En mängd förbättringar utreds för närvarande.
En fråga som dock inte i tillräcklig grad uppmärksammats är vad sekretessbestämmelserna innebär för de enskilda familjehemmen. De nuvarande reglerna verkar fortfarande basera sig på bilden av att det är skamligt att vara placerad i familjehem, att det är suspekt att ta emot fosterbarn och att man därför ska skydda adresserna till dem som tar emot barn. Detta synsätt försvårar många gånger att få det stöd och den uppbackning som familjehemmens arbete erfordrar.
Dagens familjehem är öppna familjer med stora kontaktytor, vilket är en förutsättning för en god omvårdnad. Därigenom är de naturligtvis heller inte ''hemliga'' i den mening som skulle kunna förklara behovet av sekretess på det sätt som lagstiftningen används i dag. Däremot handlar det om ett ringa antal familjer, ca 7 000, vilket i praktiken innebär att man inte alltid hittar någon i samma situation i sitt grannskap, såvida socialtjänsten inte förmedlar kontakterna.
Ideella intresseorganisationer som t.ex. Familjehemmens Riksförbund (FR) och Familjevårdens centralorganisation (FACO) kan inte stödja och hjälpa familjehemmen i den omfattning som skulle kunna vara möjligt, om adressförteckningar skulle kunna rekvireras från kommunerna. Många familjehem avbryter sina uppdrag på grund av sin utsatthet när de arbetar helt ensamma i sina hem. Ändå är just denna vårdform den allra bästa för barn och ungdomar, samtidigt som den är den mest kostnadseffektiva för samhället. Kommunerna gör i dag bedömningen utifrån nuvarande sekretesslagstiftning att de inte har rätt att lämna ut adresserna. Ändå röner just ideella organisationer mycket goda vitsord för sina insatser beträffande kontakt, stöd och utbildning till familjehem.
Självklart behöver dessa hem skyddas mot oseriösa påhopp fortfarande. Oftast råder dock ett gott samarbetsförhållande mellan föreningarnas företrädare och socialtjänsten, varför det inte finns skäl att rädas missbruk.
Ingen annan yrkeskår arbetar utan utbildning, handledning, arbetskamrater eller fackligt stöd. Det är på tiden att det klart uttalas att familjehemmens adresser kan lämnas ut i den omfattning som kan anses rimligt för att familjer med samma problemområden skall kunna få stöd av varandra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lättnader av sekretessen beträffande familjehem.
Stockholm den 31 mars 1994 Liisa Rulander (kds)