Regeringens förslag
I propositionen föreslås flera ändringar i anställningsskyddslagen och medbestämmandelagen vilka med något undantag får effekten att de försvagar arbetstagarnas och deras fackliga organisationers ställning på arbetsmarknaden.
Det syfte som regeringen anför med de föreslagna lagändringarna är att undanröja de hinder som finns för att företag skall våga nyanställa arbetskraft. Ett uppgivet andra syfte är att långsiktigt öka arbetsmarknadens effektivitet.
Vänsterpartiets inställning
Om de föreslagna ändringarna i anställningsskyddslagen genomförs blir det mer korrekt att tala om lagen om uppsägningsrätt än lagen om anställningsskydd.
De ändringar som föreslås i anställningsskyddslagen gör att efter deras genomförande vore det mer korrekt att tala om lagen om uppsägningsrätt än lagen om anställningsskydd.
Det är uppenbart att propositionen innebär ett effektuerande av väsentliga delar av den ''beställning'' av förändringar av arbetsrätten som Svenska Arbetsgivareföreningen gjorde i sin PM i november 1991: ''SAF:s uppfattning om den framtida arbetsrätten -- några utgångspunkter samt de angelägnaste kraven på lagändring.''
Regeringens förslag utgör en attack på det redan i dagsläget mycket begränsade inflytandet på arbetsplatserna för arbetstagarna och deras organisationer. Den balans som nu ändå finns mellan parterna på arbetsmarknaden rubbas av förslagen.
Vänsterpartiet avvisar flertalet av de föreslagna förändringarna. Av den vetenskapliga rapport ''Effekter av anställningsskydd'' som lämnats till arbetsrättskommittén framgår att det knappast finns något stöd för de teorier på vilka regeringen bygger sina förslag. I en rangordning med avseende på graden av anställningsskydd i tio jämförbara länder hamnar Sverige på fjärde plats. I de vetenskapliga undersökningar som gjorts har man haft svårt att finna belägg för att olika regler om anställningsskydd skulle kunna förklara skillnader i arbetslöshetsnivåer mellan olika länder. Däremot har regler om anställningsskydd tydliga effekter på arbetslöshetens och sysselsättningens variabilitet över konjunkturcykeln. Ju mer restriktiv lagstiftningen är, desto mindre blir de konjunkturella variationerna i arbetslöshet och sysselsättning. Ökade möjligheter till tidsbegränsade anställningar kommer sannolikt att förstärka sysselsättningsexpansionen vid en konjunkturuppgång men också bidra till kraftigare fall i sysselsättningen vid en konjunkturavmattning.
Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att propositionens förslag skulle ha några sysselsättningsbefrämjande effekter. Därmed bortfaller också de angivna skälen för regeringens förslag, vilka alltså avvisas av Vänsterpartiet. Vänsterpartiet anser däremot att anställningsskyddet omedelbart bör stärkas på några punkter, det gäller möjligheten till utköp av anställda trots att domstol ogiltigförklarat en uppsägning, skyddet av arbetstagare i samband med överlåtelse av företag eller delar därav samt förstärkt skydd för föräldralediga vid arbetsbristuppsägningar.
De föreslagna förändringarna
Tidsbegränsade anställningar
Regeringen föreslår att den tillåtna anställningstiden för visstidsanställning vid arbetsanhopning förlängs från sex till tolv månader under en tvåårsperiod. Den längsta tillåtna prövotiden vid provanställning förlängs från sex till tolv månader samtidigt som de delar av kollektivavtalen som innehåller kortare prövotider undanröjs.
Den föreslagna längden på prövotiden för provanställningar är enligt Vänsterpartiets uppfattning orimlig. Sex månader måste anses som fullt tillräckligt. Dessutom kan noteras att flertalet EG-stater har regler som begränsar prövotidens längd vid provanställningar till tider mellan två veckor och sex månader. Flera har två veckors prövotid för arbetare och sex månader för tjänstemän.
Det kan inte heller godtas att den längsta tillåtna tiden för arbetsanhopningsanställning förlängs till 12 månader. Möjligheterna för arbetsgivaren att sätta anställningsskyddet ur spel blir alldeles för stora med en sådan reglering.
För dem som tror på att ökade möjligheter till tidsbegränsade anställningar betyder ökad sysselsättning vore det lärorikt att studera situationen i Storbritannien eller på Irland. Där finns inga som helst restriktioner på detta område, ändå utgör arbetsmarknadssituationen i dessa länder knappast en modell att söka efterlikna. Vi anser inte att det på något sätt gjorts troligt att de föreslagna förändringarna skulle få positiva sysselsättningseffekter.
Att undanröja delar av gällande kollektivavtal såsom det föreslås är oacceptabelt. Arbetsrättskommittén avvisade en sådan lösning av principiella skäl. Vänsterpartiet säger nej till detta angrepp på den fria förhandlingsrätten mellan parterna på arbetsmarknaden.
I propositionen sägs att tillsvidareanställning även i fortsättningen skall vara den normala anställningsformen. Men redan idag är två tredjedelar av alla till arbetsförmedlingen anmälda lediga arbeten tidsbegränsade. Den förlängda prövotiden vid provanställningar och den förlängda längsta tiden för anställningar vid arbetsanhopning kommer sjävfallet att ytterligare minska andelen fasta anställningar bland nytillkommande lediga arbeten. Man kan räkna med att det bildas långa kedjor av tidsbegränsade anställningar: ungdomspraktik följd av provanställningar som i många fall kommer att gå över i anställningar för arbetsanhopning. Detta i kombination med de genom arbetsdomstolens praxis utomordentligt uppluckrade kraven på godtagbara vikariat kommer att medföra att större företag knappast kommer att behöva göra tillsvidareanställningar. Denna utveckling kommer att förstärkas av de obegränsade möjligheterna att hyra ut arbetskraft som gäller från den 1 juli 1993.
Information om anställningsvillkor
I propositionen föreslås att det i anställningsskyddslagen införs en regel om att arbetsgivaren skall informera arbetstagaren skriftligen om anställningsvillkoren senast en månad efter det att arbetstagaren börjat arbeta. Bakgrunden till förslaget är ett EG-direktiv från 1991. Vänsterpartiet är positivt till införandet av denna nya regel, men anser att den skriftliga informationen skall lämnas i samband med att anställningsavtalet ingås. Med den utformning regeln ges i propositionen riskerar arbetstagaren att efter en månads anställning få ett skriftligt besked om innehållet i anställningsvillkoren som kanske inte stämmer överens med vad han/hon uppfattat som muntligen avtalat. Arbetstagaren som redan tillträtt anställningen kommer då att befinna sig i ett ur förhandlingssynpunkt hopplöst underläge och därför tvingas godta vad som angivits i den skriftliga informationen. Det lär sedan bli utomordentligt svårt att bevisa att anställningsavtalet har ett innehåll som strider mot vad som anges i anställningsbekräftelsen.
Månadsregeln
Här föreslås att den s.k. månadsregeln förändras så att tidsfristen sträcks ut till två månader och att även denna förlängda tidsfrist skall kunna brytas igenom i vissa situationer.
De motiv som anförs till stöd för de föreslagna ändringarna är dunkla och motsägelsefulla. Vissa AD- domar där arbetstagaren av formella skäl fått behålla anställningen eller tilldömts höga skadestånd trots grova brott mot anställningsavtalet anförs som skäl till att reglerna bör ändras. Orsaken till att arbetstagaren fick behålla anställningen respektive tilldömdes skadestånd i de aktuella rättsfallen var grov okunnighet på arbetsgivarsidan (staten, Lunds kommun och Saab-Scania AB) om grundläggande regler i anställningsskyddslagen. Denna okunnighet hos arbetsgivarna i några udda fall utgör inget godtagbart motiv för att ändra reglerna.
Månadsregeln är viktig för att den arbetstagare som gjort sig skyldig till en förseelse inte skall behöva sväva i ovisshet om eventuella konsekvenser för anställningsförhållandet. Det ligger i varje preskriptionsregels natur att den i enskilda fall kan leda till stötande resultat. Men här är ju förhållandet exakt detsamma när det gäller de tidsfrister arbetstagaren måste iaktta enligt 40 och 41 §§ anställningsskyddslagen. Dessa tidsfrister har med all säkerhet medfört att ett mycket stort antal grova övertramp mot anställningsskyddslagen begångna av arbetsgivare preskriberats på grund av okunnighet om gällande preskriptionsregler hos arbetstagaren. De preskriptionsregler som arbetstagaren har att iaktta är mer komplicerade än de som riktar sig mot arbetsgivaren, har i vissa fall kortare tidsfrister och är dessutom ofta tillämpliga under en tidsperiod när den som blivit uppsagd/avskedad befinner sig i ett chocktillstånd.
Även utifrån ett mer rättstekniskt perspektiv är den föreslagna regeln olämplig. Som många remissinstanser påpekat kommer den att leda till ett stort antal rättstvister.
Turordning vid uppsägning på grund av arbetsbrist
Här föreslås att arbetsgivaren innan turordningen fastställs skall ha rätt att inom turordningskretsen undanta två arbetstagare.
Den föreslagna lösningen betyder att parternas förhandlingsutrymme beskärs och en omotiverad överföring av makt till arbetsgivarna.
En regel som den föreslagna kommer att på ett fundamentalt sätt urholka anställningsskyddet, särskilt i mindre företag och på den statliga arbetsmarknaden där turordningskretsarna bygger på ''i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter'' och ofta är mycket små. Eftersom det är arbetsgivaren ensam som avgör om arbetsbrist föreligger, riskerar uppsägningar av personliga skäl i framtiden i ännu högre grad än idag påstås vara arbetsbristuppsägningar. Teoretiskt finns en möjlighet att få en sådan uppsägning av domstol förklarad som en fingerad arbetsbristuppsägning vilken skall bedömas vara företagen av personliga skäl. I allmänhet kommer bevissvårigheterna att vara så stora att den vägen inte är framkomlig.
Den avgörande invändningen mot regeringens förslag på denna punkt är dock att den öppnar för stora möjligheter för godtycke och diskriminering, det kan gälla kvinnor, invandrare, arbetsskadade eller äldre arbetskraft eller någon annan kategori. Ickediskriminering är en viktig princip inte bara i fråga om jämställdhet eller för invandrare utan också för EG:s inre marknad.
Dessutom strider den föreslagna lösningen mot andan i de EG-direktiv (75/129 och 92/56) som behandlar kollektiva uppsägningar på grund av arbetsbrist. I dessa direktiv krävs att arbetsgivaren preciserar bakgrunden till arbetsbristen, vilka arbetstagarkategorier som berörs och vilka kriterier som tillämpas vid turordningen.
Vänsterpartiet anser -- mot bakgrund av den förekommande diskrimineringen av föräldralediga vid avtalsturordningslistor -- att godkännande av central arbetstagarorganisation alltid skall krävas när föräldralediga är berörda.
Kravet på saklig grund för uppsägning är en regel om ickediskriminering. Genom skapandet av en frizon för arbetsgivaren vid arbetsbristuppsägningar undergrävs skyddet mot diskriminering. Det skydd som finns mot detta i annan lagstiftning t.ex. jämställdhetslagen och skyddet mot föreningsrättskränkning i MBL är på grund av gällande beviskrav mycket svagt. Det blir i det närmaste omöjligt att mot arbetsgivarens principiella frihet att välja dem han vill -- styrka diskriminering.
Regeringens svar på detta är följande: ''Man bör kunna utgå från att det är företagets överlevnadsmöjligheter och FÖRETAGARENS RÄTTSKÄNSLA som styr uppsägningsbeslut i en sådan situation.'' Arbetstagarens rättsliga skydd mot diskriminering utgörs av företagarens rättskänsla. Rättssäkerhetsnivån är inte imponerande.
Det saknas också helt spärrar mot att arbetsgivare genom repetitiva arbetsbristuppsägningar utnyttjar frikvoten upprepade gånger.
En eventuell förändring av lagen borde ha skett efter följande linjer:
Det är viktigt att lagen utformas så att både arbetstagare och arbetsgivare uppmuntras att satsa på kompetensutveckling. Arbetstagaren skall veta att förbättrad kompetens ger starkare anställningsskydd. Arbetsgivaren skall inte kunna avstå från personalutveckling för att istället byta ut sina anställda.
Det är nödvändigt att i denna fråga finna en lösning som både tillgodoser arbetstagarens berättigade krav på skydd mot godtycke och diskriminering och det gemensamma intresset av att verksamheten även fortsättningsvis kan bedrivas på ett effektivt sätt som ger trygga arbetstillfällen. Här kan kvalifikationsbegreppet konkretiseras och en utveckling ske av begreppet nyckelpersoner som stöd för parternas förhandlingar.
Överlåtelse av företag
EG-rådet har den 14 februari 1977 antagit direktiv 77/187 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag, verksamheter eller delar av verksamheter. Sverige har genom EES-avtalet åtagit sig att följa direktivet.
Enligt artikel 3.1 i direktivet skall överlåtarens rättigheter och skyldigheter på grund av ett anställningsavtal som gäller vid tidpunkten för överlåtelsen gå över på förvärvaren. I artikel 4.1 föreskrivs bl.a. att överlåtelsen av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet inte i sig skall utgöra skäl för uppsägning från överlåtarens eller förvärvarens sida. Detta hindrar dock inte att uppsägningar görs av ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl där förändringar i arbetsstyrkan ingår.
Bestämmelserna i direktivet innebär att överlåtelsen skall medföra att arbetsgivarens förpliktelser enligt anställningsavtalet automatiskt går över från överlåtaren till förvärvaren, dock att medlemsstaterna har möjlighet att föreskriva att båda skall ansvara solidariskt för förpliktelserna.
Vänsterpartiet delar den uppfattning som arbetsrättskommitténs ordförande Åke Bouvin och ledamoten Ingrid Burman givit uttryck för i sina respektive reservationer, nämligen att det står klart att gällande svensk rätt inte uppfyller de krav som ställs enligt EG-direktivet och att en ny regel bör föras in i anställningsskyddslagen. Detta är oundgängligen nödvändigt om Sverige skall uppfylla sina åtaganden enligt EES-avtalet, men framför allt innebär en reglering i enlighet med direktivet en tryggare ställning för arbetstagaren i samband med överlåtelse av företag. Det gäller både anställningsskyddet och anställningsvillkoren.
Vänsterpartiet föreslår att den nya regeln i anställningsskyddslagen får följande lydelse:
När ett företag, en verksamhet, eller del därav övergår genom överlåtelse eller fusion från en arbetsgivare till en annan, övergår också rättigheter och skyldigheter enligt de anställningsavtal som gäller vid tidpunkten för övergången på den nye arbetsgivaren. Den tidigare arbetsgivaren är dock gentemot arbetstagaren fortfarande ansvarig för förpliktelser som hänför sig till tiden före övergången.
Bestämmelserna i första stycket tillämpas inte beträffande sjögående fartyg eller på övergång i samband med konkurs.
Utköp enligt 39 § anställningsskyddslagen
En arbetsgivare som av domstol ålagts att återta en lagstridigt avskedad/uppsagd arbetstagare har en på 39 § anställningsskyddslagen grundad rätt att köpa ut arbetstagaren mot ett i lagen angivet antal månadslöner. Denna rätt har på senare år kommit att utnyttjas allt oftare. Bestämmelsen var tänkt att uttnyttjas endast i sällsynta undantagsfall men så har inte blivit fallet. Det är uppenbart att de skadeståndsbelopp som utgår enligt 39 § i vart fall beträffande större arbetsgivare inte alls har den avsedda avhållande verkan. För att uppnå detta borde skadeståndet efter mönster av EG:s konkurrensrättsliga regler bestämmas till en viss procent av arbetsgivarens årsomsättning. En viss del av detta skadestånd bör tillfalla staten.
Det är nödvändigt att vidta åtgärder för att komma till rätta med rådande orimliga förhållanden där makt går före rätt i denna för den enskilde många gånger nästan livsavgörande fråga.
Den möjlighet som lagen nu medger till utköp bör kraftigt begränsas och ges formen av ett principförbud mot utköp som endast får genombrytas om det föreligger synnerliga skäl. Det skall då vara fråga om en situation där det skulle leda till en ohållbar situation på arbetsplatsen om den felaktigt avskedade/uppsagde kom tillbaka.
Lagen om medbestämmande i arbetslivet
Vetorätt
Regeringen föreslår att reglerna om vetorätt och förstärkt förhandlingsrätt i 38--40 §§ MBL avskaffas. Man hänvisar till att vetorätten inte utnyttjades i samband med den s.k. Mondhärvan där svart arbetskraft förmedlades och användes i mycket stor utsträckning. Som ytterligare skäl för avskaffande av vetorätten anförs att reglerna får anses oförenliga med de EG-regler om offentlig upphandling som Sverige åtagit sig att tillämpa.
Motiven för att genomföra den föreslagna förändringen är inte hållbara. Det är orimligt att med utgångspunkt från det enda exemplet Mond dra slutsatser om vetorätten fungerar eller inte. Såsom det påpekas i propositionen finns inte någon mer ingående eller systematisk undersökning av vetoreglernas effektivitet. De fackliga erfarenheterna är dock att omfattningen av den grå arbetskraften minskade drastiskt efter tillkomsten av vetorättsreglerna. I vetskap om vetorätten upphörde företagen att träffa avtal med de oseriösa entreprenörerna. Nu tänker regeringen göra sig av med instrument för att stävja den ekonomiska brottsligheten som man helt håller på att förlora kontrollen över. Utredningen om arbetsförmedlingsmonopolet och arbetskraftsuthyrningen ansåg att vetorätten var en viktig kontroll när uthyrningen släpptes helt fri. Genom avskaffandet av vetorätten kommer den sunda konkurrensen i näringslivet att hämmas eftersom ekonomisk brottslighet och skumraskverksamhet ytterligare underlättas.
Det är också en mycket viktig facklig uppgift att hävda att kollektivavtalens villkor iakttas, en uppgift som försvåras om vetorätten avskaffas.
Tolkningen att vetoreglerna skulle strida mot EG- rättens regler om offentlig upphandling är helt felaktig. Åtskilliga EG-stater har antagit ILO-konventionen 94: ''Labour clauses in public contracts.'' Den går ut på att avtalsvillkoren vid offentlig upphandling skall garantera att kollektivavtalens bestämmelser iakttas. Denna reglering utgör en motsvarighet till MBL:s regler om veto. Det kan noteras att Sverige inte ratificerat denna ILO-konvention. Det kan också i detta sammanhang nämnas att EG- domstolen i ett mål givit den belgiska staten rätt när den vid offentlig upphandling krävde att anbudsgivaren anställde en viss kvot långtidsarbetslösa. EG:s direktiv om offentlig upphandling ansågs inte hindra att sådana villkor uppställdes.
Vänsterpartiet kan mot denna bakgrund inte ställa sig bakom förslaget att avskaffa vetorätten och därmed ändra de rådande maktrelationerna mellan parterna på detta område.
Blockader mot enmans- eller familjeföretag
I propositionen föreslås förbud mot stridsåtgärder riktade mot enmans- eller familjeföretag inklusive sympatiåtgärder. Anställningsblockader berörs dock ej.
Denna fråga är löst i huvudavtalet mellan LO och SAF. Tre LO-förbund -- Byggnadsarbetareförbundet, Målareförbundet och Transportarbetareförbundet -- omfattas inte av huvudavtalet. Inom dessa förbunds verksamhetsområden finns ett stort antal små företag. De blockader som förekommer mot företag utan anställda gäller i regel företag, som inte har anställda vid den tidpunkt blockaden äger rum, men som ibland har anställd arbetskraft. För att de fackliga organisationerna skall kunna skydda sina medlemmar med kollektivavtal under hela anställningstiden är det nödvändigt att de har kollektivavtal med denna företagskategori. Den arbetstagare som kommer till en arbetsplats där kollektivavtal inte gäller saknar försäkringsskydd. Om en arbetsolycka inträffar är han inte försäkrad.
Den avgörande invändningen mot det föreslagna förbudet mot fackliga stridsåtgärder är att det ända sedan 1930-talet varit en allmänt omfattad princip att samhället inte skall ingripa och med lagstiftning reglera skyldigheten att iaktta fredsplikt i icke kollektivavtalsreglerade förhållanden. Förslaget måste avvisas av principiella skäl.
Mot denna bakgrund måste propositionens förslag i denna del avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår förslaget om att förlänga den tillåtna tiden för anställning vid arbetsanhopning,
2. att riksdagen avslår förslaget om förlängd längsta tid för provanställning,
3. att riksdagen avslår förslaget att undanröja de delar av kollektivavtalen som innehåller bestämmelser om kortare tillåtna avtalstider än de nya reglerna om visstidsanställning vid arbetsanhopning och provanställning,
4. att riksdagen beslutar att det skriftliga beskedet om anställningsvillkoren skall lämnas när anställningsavtalet ingås,
5. att riksdagen avslår förslaget om ändrad utformning av den s.k. månadsregeln,
6. att riksdagen avslår förslaget om rätt för arbetsgivaren att undanta två arbetstagare inom turordningskretsen,
7. att riksdagen beslutar att avtalsturordningslistor alltid skall godkännas av central arbetstagarorganisation när föräldralediga är berörda,
8. att riksdagen beslutar om införande i anställningsskyddslagen av en bestämmelse om överlåtelse av företag i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om mer verksamma regler för att förhindra utköp enligt 39 § anställningsskyddslagen i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen avslår förslaget om avskaffandet av medbestämmandelagens vetoregler,
11. att riksdagen avslår förslaget om förbud mot blockader av enmans- eller familjeföretag.
Stockholm den 10 november 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Hans Andersson (v)