Backlash i Sverige eller
Vi var på god väg...
Män och kvinnor ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter attha ett arbete som ger ekonomiskt oberoendevårda barn och hemdelta i politiska, fackliga och andra aktiviteter i samhälletvara lediga på sin fritid
Vi var på god väg mot ett jämlikt och jämställt samhälle men nu viker kurvorna av åt fel håll. Klasskillnaderna ökar och kvinnorna drabbas hårt. De har sämre jobb, sämre lön, mindre fritid, sämre hälsa och sämre pension. Det kombinerade resultatet av de senaste årens kraftiga nedskärningar av offentlig sektor och ett vanskött näringsliv börjar nu bli uppenbart:
Utslitna kvinnor inom vård och omsorg drabbas hårt i sin arbetssituation av nedskärningar.
Pressade kvinnor inom andra sektorer känner hur samhällsservicen sviktar och kraven på oavlönade insatser ökar.
Barn, gamla och sjuka mår dåligt på grund av bristande resurser.
Vantrivsel och säkerhetsrisker ökar till följd av dålig utrustning, trasiga redskap, föråldrade läroböcker, förfallna byggnader och eftersatt underhåll inom den offentliga sektorn. Nedskärningar inom hemtjänsten drabbar resurssvaga kvinnor hårdast.
Arbetslösa far illa och längtar efter att jobba.
En sviktande hemmamarknad ger problem för ett näringsliv som behöver sälja till både privatpersoner och institutioner.
Osäkerheten om jobb, samhällsservice, bostadskostnader och pensioner leder till ett stort privat sparande. När samhället inte fungerar vågar varken företag eller privatpersoner investera.
Vi har med andra ord gott om jobb som behöver utföras och många arbetslösa som behöver jobba. Vi har en underutnyttjad produktionskapacitet och eftersatta investeringar. Det är ett slöseri med både mänskliga och materiella resurser. Vi har en obalans i efterfrågan och utbud på offentliga tjänster.
Sverige har en kvinnlig ekonomi
Bilismen kom sent till Sverige. Trots att vår ekonomiska utveckling var mycket gynnsam efter kriget dröjde det länge innan bilen blev en självklarhet för vanliga familjer. Vi valde att lägga våra resurser på gemensam konsumtion i stället. Genom en aktiv bostadspolitik förbättrades vår boendestandard upp till den bästa i världen, från att ha varit bland de sämsta i Europa.
Samtidigt byggdes de sociala trygghetssystemen ut, barnbidrag, föräldraförsäkring, barnomsorg, äldreomsorg och särbeskattning gav de svenska kvinnorna möjligheter att som i inget annat land kombinera familj och yrkesarbete.
Som nation befinner vi oss just nu i en annan situation än flertalet europeiska länder. Vi har fler mycket gamla och fler barn i förhållande till den yrkesverksamma generationen. Vi har helt enkelt fler att ta hand om och vårda. Men vi har också fler kvinnor i yrkeslivet. Det måste avspegla sig i de ekonomiska avvägningarna.
BNP för 1992 uppges i regeringens finansplan till 1 439,8 miljarder kronor. Den privata konsumtionen var 776 miljarder kronor. Den offentliga konsumtionen var 400 miljarder och exporten var nästan exakt lika stor, 401 miljarder kronor.
Den offentliga konsumtionen är alltså en förhållandevis stor andel av vår ekonomi. Det är naturligt i ett land där oavlönat arbete blivit avlönat och där kvinnorna får lön för det arbete de utför och där det finns många som behöver vård och omsorg. Vi ser inte den gemensamma sektorn som ett problem utan som en förutsättning för det jämställda samhälle vi vill uppnå.
Att vara skuldsatt är att vara ofri
Budgetunderskottet hotar välfärden. Vi anser att budgetunderskottets storlek kan diskuteras och att det sannolikt har överdrivits av taktiska skäl. Ett riktigt stort budgetunderskott kan användas som ett argument för att rasera välfärdssystemet. Klart är dock att dess storlek är oroande och att statens upplåningsbehov är för stort. När räntorna på statens lån blir en av de största budgetposterna är det svårt att upprätthålla en generell välfärdspolitik.
Att få ner underskottet till en acceptabel nivå är därför viktigt för de verksamheter som vi vill värna. Det är också viktigt att planera besparingar på ett sätt som inte hotar det generella välfärdssystem vi byggt upp.
Underskottet måste minskas genom rationaliseringar och besparingar.
Besparingar måste i första hand ske så att de som har det gott ställt bidrar mest till saneringen av budgetunderskottet. Men även indragningar som drabbar alla samhällsgrupper blir nödvändiga. Det innebär svåra avvägningar. Vi har valt principen att värna jobben och den sociala servicen.
S-kvinnor förde på sin kongress ett ingående resonemang om hur välfärden ska värnas i framtiden. Kongressbeslutet blev att de nerdragningar som kan bli nödvändiga måste görasså att jobben värnasså att vår princip om en generell välfärd bevaras.
Besparingar får inte innebära att vi segregerar människor och pekar ut de särskilt behövande. Det betyder att barnbidraget ska ges lika till alla. Barnomsorg, skola, sjukvård ska vara bra för alla. Måste systemen bantas får i så fall nivåer diskuteras.
Det var vårt principiella ställningstagande på kongressen. Vi behandlade i det sammanhanget en sänkning av nivån i föräldraförsäkringen. I ett allvarligt budgetläge skulle en sådan sänkning kunna accepteras. Detta villkorades dock med ett krav att 30 dagar av föräldraförsäkringen ska reserveras för pappan. Det har också blivit vårt ställningstagande idag. Vi accepterar i nuvarande ekonomiska läge en sänkning av nivån i föräldraförsäkringen från 90 % till 80 % om samtidigt 30 dagar av föräldraförsäkringen reserveras för papporna.
Samtidigt måste ersättningsnivån för de långtidssjuka ses över med sikte på att höja den från 70 % till 80 %. Den låga nivån i denna ersättning drabbar de redan drabbade mycket hårt. Dessa är mycket ofta kvinnor. Om en höjning av nivån kombineras med en effektivare rehabilitering bör kostnaderna för höjningen kunna hållas nere, eller till och med kunna vändas till en samhällsekonomisk vinst.
Uppsägningarna inom den offentliga sektorn bromsas genom att kommunerna får medel för att kunna behålla dem som varslats om uppsägning. Detta gäller 20 000 arbeten, flertalet kvinnor.
Kompetens- och organisationsutveckling är viktiga för effektivisering och utveckling av alla branscher. Inom den gemensamma sektorn -- som i dag torde vara den mest förändrings- och konkurrensutsatta -- pågår sedan några år mycket lovande försök med att utveckla kvinnornas kunskaper för att effektivisera och förbättra arbetsmiljön och arbetsorganisationen inom en rad områden. Resultaten är ofta sensationella och handlar om mycket vanliga verksamheter. När de anställda inom kommunerna lyckas uppnå tioprocentiga effektivitetshöjningar blir det få rubriker. Detta trots att tjänstesektorn är mycket svårare att effektivisera än industrin, som kan uppnå goda resultat genom ökad mekanisering.
Det innebär att det finns en stor utvecklingspotential inom detta område. Såväl Kommunalarbetareförbundet som LO, TCO, SACO, Landstingsförbundet och Kommunförbundet har varit engagerade i sådana projekt. De har ofta visat mycket goda resultat men har genom sin karaktär -- lågstatusjobb och kvinnliga projekt -- inte nått den offentlighet de förtjänar. Det är under lågkonjunkturer man har tid att se över arbetsorganisation och tillgodose utbildningsbehov för att möta en kommande högkonjunktur.
Investeringsprogrammet och utbildningsprogrammet som presenteras i partiets ekonomisk-politiska motion ska i stor utsträckning användas så att de stärker kompetensen hos kvinnor och förbättrar arbetsplatser där kvinnor arbetar -- t.ex. daghem, skolor och sjukhus.
Därmed kan vi bibehålla samhällsservicen, rusta upp bristfälliga verksamheter, stärka den offentliga konsumtionen, överbrygga konjunktursvackan och mildra arbetslösheten.
Skatterna
Regeringens skattepolitik slår hårt mot låginkomsttagare. Dessa är vanligen kvinnor. Höginkomsttagare och kapitalägare gynnas. Dessa är sällan kvinnor. Listan på förmåner till kapitalägarna är lång. Sänkt arvsskatt.Sänkt skatt på aktieutdelningar.Sänkt skatt på värdepappersfonder.Sänkt skatt på kapitalförsäkringar.Sänkt skatt på privata pensionsförsäkringar.Sänkt skatt på aktieutdelningar till 0 (noll) procent.Sänkt vinstskatt på aktieförsäljningar 25 till 12,5 %.Avskaffad förmögenhetsskatt
Kostnaden för dessa skattesänkningar är c:a 25 miljarder kronor. Samtidigt höjs skatten på arbetsinkomster med nära 30 miljarder kronor. Detta gynnar knappast tillväxten -- annat än av förmögenheten för de förmögna.
Vi tror i stället på en ekonomisk politik som ger mer till dem som har det sämst. I den ekonomisk-politiska motionen föreslåsen höjning av statsskatten från 20 % till 25 % för alla som tjänar mer än 207 500 kronor om året. återställande av grundavdraget till 11 200 kronor. enhetlig beskattning av kapital, så att skatten på räntor, aktieutdelning och vinster vid aktieförsäljning blir 30 %.
Att konsumera gemensamt eller
Var sak har sin tid
''När vi försummar att utnyttja möjligheter att utvidga produktion i offentlig regi förlorar vi tillfällen till tillfredsställelse som vi annars skulle ha haft. Det kan antas att folk har lika stor glädje av bättre skolor och bättre parkanläggningar som av bättre bilar.'' Citatet är från J K Galbraiths bok ''Överflödets samhälle'', som kom 1958. Hans tes är att det måste finnas en balans mellan offentlig och privat konsumtion. Han menar också att den sammantagna nyttan blir större av den offentliga konsumtionen när samhället nått en viss välfärdsnivå.
I dag har Galbraiths teser fått förnyad aktualitet i Sverige när det gäller resonemang om offentlig kontra privat konsumtion. En Galbraith för nittiotalet innebär att man ifrågasätter den nationalekonomiska nyttan av att ensidigt stimulera privat konsumtion och i stället går in för att stimulera offentlig konsumtion.
Inte för alltid, men som en ekonomisk stimulans i en svacka och som en välbehövlig insats på en sektor som fått stå tillbaka under lång tid.
Bostäder, kommunikationer, sjukvård, utbildning och social trygghet är säkra kort för att stimulera ekonomin. Sådana investeringar bidrar till att uppnå den sociala balans som Galbraith ansåg nödvändig för en sund ekonomi och ett välfungerande samhälle. Det ger också välbehövlig stimulans åt det privata näringslivet.
Det är viktigt att göra investeringar som förbättrar verksamheterna. Ett eftersatt område är kommunikationsnät och datorer inom skola, hemtjänst, vård och omsorg. En satsning på lokala elektroniska kommunikationsnät inom den sociala sektorn skulle kunna underlätta kontakten mellan anställda och medborgare. En ficktelefon gör sannolikt många gånger större nytta i handväskan hos personalen inom hemtjänsten än i portföljen hos direktörsassistenten. I skolorna borde datorer vara lika vanliga och självklara som de elektriska symaskinerna är i syslöjden.
Att den offentliga sektorns konsumtion har stor betydelse för vårt näringsliv är en självklarhet som ibland glöms bort. SKTF har låtit göra en liten studie bland 225 slumpmässigt utvalda ledare för medelstora företag (20--200 anställda). De konstaterar att upphandlingen från kommuner och landsting minskat vid 23 % av dessa företag under 1993. Resultatet beräknas vara uppsägningar av ca 9 000 anställda. Satsningar på offentlig konsumtion gynnar alltså näringslivet.
En ung befolkning behöver konsumera mycket. Cyklar, bilar, bostäder, möbler, barnvagnar och tvättmaskiner. En medelålders befolkning kan satsa på samhällsinvesteringar och rusta gemensamma tillgångar som skolor, sjukhus, bibliotek, och servicehus för gamla.
Vår åldersstruktur påverkar också konsumtionsmönstren. De stora kullarna från århundradets första årtionden har levt ett långt liv och förskonats från de krig som decimerat deras generationskamrater i de flesta europeiska länder. De små kullarna från 1920- och 1930- talen är nära pension eller pigga pensionärer. 1940- talisterna fyller femtio. Åttiotalets babyboom befolkar skolor och daghem. Den konsumtionsbenägna gruppen är liten i Sverige i förhållande till barn och gamla.
Vi kan därför i större utsträckning än andra länder utnyttja konsumtionsutrymmet för att satsa mer på offentliga investeringar, social service och vård.En mängd arbeten måste utföras främst inom vård och omsorg. Många människor går arbetslösa. Att inte i det läget satsa på vård och omsorg inom den offentliga sektorn vore ansvarslöst. Det innebär inte att det går att strunta i det strukturella underskottet. Men med människor i arbete ökar chanserna till återhämtning. Det är ett nederlag om stora delar av befolkningen ska gå arbetslös samtidigt som behoven av tjänster är större än vanligt.Särskilda investeringsprogram bör sättas in inom den offentliga sektorn och en inköpskampanj dras i gång för att ersätta sådant som utslitna inventarier, trasiga redskap och föråldrade skolböcker. Behoven är stora och samtidigt kommer hemmaindustrin att få välkommen draghjälp.
Tjänstesamhället eller
Det är skillnad på människor och maskiner
Grundläggande för jämställdheten är kvinnors möjligheter att arbeta. En dramatisk utveckling av arbetsstyrkan i Sverige skedde under åren 1960 till 1980 då den ökade med 30 000--40 000 kvinnor per år. I realiteten innebar det att kvinnors arbete till stor del flyttades ut från hem och jordbruk och blev avlönade. Det innebar också att den arbetskraftsreserv som kvinnorna utgjort uttömdes. De kvinnor som var mellan 55 och 65 år 1965 hade mycket låg förvärvsfrekvens. Denna grupp befinner sig nu i pensionsåldern. De har ersatts av unga kvinnor som är lika intresserade av arbete som sina manliga generationskamrater.
Industrin och jordbruket rationaliserades under samma period. Relationen mellan tjänsteproduktion och varuproduktion tippar över till tjänsteproduktionens fördel. Det beror inte i första hand på att industriarbetarna arbetar alltmer effektivt utan på att de ersätts med automatiserade processer och maskiner. Detta är sällan möjligt inom tjänstesektorn, framför allt inte inom den del som handlar om vård, omsorg, utbildning och kultur. Ändå dras vi med föreställningar om den högproduktiva manliga industriarbetaren med ''riktiga jobb'' och den ineffektiva kvinnliga offentliganställda.
Det är självklart bra att produktiviteten ökar inom industrin. Men det är viktigt komma ihåg att det framförallt sker till följd av ökad automatisering. Japan framhålls ofta som ett föredöme för industriell effektivitet. I en mönsterfabrik har man genomfört en nittioprocentig automatisering av vissa moment i biltillverkningen (svetsning och måleri). Detta innebär naturligtvis en mycket stor effektivitetsökning. Men det innebär samtidigt att 9 av 10 arbetare blir obehövliga i den branschen.
Detta är ett extremfall och ingen försöker påstå att det handlar om en effektivitetshöjning per arbetare på 90 %. Vanligtvis innebär automatiseringsprocesserna produktivitetsökningar som ligger betydligt lägre och dessa presenteras ofta som en produktivitetsökning per anställd. Ekonomen Leontief har i ett belysande exempel använt skogsbrukets mekanisering och påpekat att det inte var hästarna som prisades för sin kraftigt stegrade produktivitet, när de gradvis byttes ut mot traktorer och mängden producerat timmer per häst ökade dramatiskt.
Tillverkningsindustrin är viktig, men med tendensen till ökande automatisering inom många branscher är det inte framför allt där som de framtida jobben kommer att finnas. Vår export av varor är viktig men utgör bara en liten del av BNP. Den bör ökas men kommer inte att innebära några nya jobb. Expansionsmöjligheterna kommer att främst finnas inom tjänstesektorn, både här hemma och för export.
Vi ligger före andra länder när det gäller kvinnornas förvärvsfrekvens. I dystra jämförelser mellan den befolkningsandel som är sysselsatt inom offentlig sektor och den som har privat arbetsgivare frammanas ofta bilden av en mycket skev fördelning till den privata sektorns nackdel. Den bilden måste korrigeras. Om vi jämför oss med Tyskland -- som ju ofta framhålls som ett föredöme -- ser vi att vi har så gott som identiskt stora befolkningsgrupper som är sysselsatta inom varuproduktion och privata tjänster och de har följt precis samma utveckling under de senaste trettio åren. År 1960 var 43 % av befolkningen sysselsatt med varuproduktion i både Tyskland och Sverige och ca 20 % i privat tjänsteproduktion. Skillnaderna finns bland de återstående 27 procenten, där en större del var offentligt sysselsatta i Sverige än i Tyskland. Tyskland hade med andra ord fler hemmafruar. Tjugo år senare hade andelen sysselsatta med varuproduktion sjunkit till 30 % både i Sverige och Tyskland. Den privata tjänsteproduktionen hade ökat något i båda länderna. Offentliganställda hade ryckt fram på de icke anställdas bekostnad i Sverige, men i Tyskland hade de icke anställda ökat.
Poängen med detta resonemang är att det är viktigt att räkna med det arbete som hemmafruar står för (och som betalas via deras mäns löner) när man jämför olika länders ekonomi. Gör man det visar det sig att vi i Sverige har exakt samma andel sysselsatta som Tyskland i kategorierna varuproduktion och privat tjänsteproduktion. Skillnaderna finns i andelen offentligt anställda och icke anställda. Vi föredrar ett system där kvinnornas arbete är avlönat och där de tjänar sin egen lön.
Investera mera eller
Horndalseffektens effekter
I företagsekonomisk teori talas det om Horndalseffekten. Det är ett fenomen som man iakttog vid Horndals bruk i Dalarna under en 15-årsperiod före och under andra världskriget. Trots att inga nyinvesteringar gjordes under denna period ökade produktionen per arbetstimme med 2 % per år. Vardagsrationaliseringar, arbetsorganisation och duktiga arbetare har nämnts som förklaringar.
I dag är bruket nedlagt.
I valet mellan olika verksamheter är det naturligtvis lättast -- ur snäv ekonomisk synvinkel -- att lägga ner en anläggning som är avskriven och inte har kostats på på länge. Ur ett vidare perspektiv är det mera tveksamt. Ett välfungerande och effektivt bruk som Horndal är inte samma sak som dess bokföringsvärde.
Horndalseffekten framstår i efterhand som en riskabel metod. Visst går det att lappa och skarva ett tag. Visst kan man rusta nödtorftigt så att maskinerna håller lite till. Arbetarna på Horndals bruk letade upp lämliga metalldelar från järnskrotet och smidde om till de maskindelar som behövdes. Men till sist räcker det inte med bara uppfinningsförmåga och arbetsduglighet. Investeringar måste till. Samtidigt finns det inte något som är så lätt att skjuta upp som ett investeringsbeslut.
I osäkra tider -- som de senaste åren -- är det precis vad som skett. De totala investeringarna har fallit med 3 % under den borgerliga mandatperioden. Nedgången är den kraftigaste under hela den svenska industrialismens historia. Investeringskvoten, dvs. investeringarnas andel av BNP, är nu nere på samma låga investeringsnivå som i början av 1930-talet.
Därför föreslås i den ekonomisk-politiska motionen direktavskrivningar för att stimulera industrin. Detta ska ses som en tillfällig åtgärd, viktig i ett skede då företagarna tvekar om de ska våga satsa.
Eget arbete är grunden för jämställdheten
Vi är de friaste kvinnorna i världen. Vi har en stark ställning på arbetsmarknaden och vi kan tack vare vårt välfärdssystem kombinera arbete och familj. Nu är denna ställning hotad.
Den gemensamma sektorn har en stor betydelse för kvinnors möjligheter till förvärvsarbete. Dels därför att den gör det möjligt för kvinnor och män att förvärvsarbeta, dels därför att den ger många kvinnor förvärvsarbete. Den gemensamma sektorns omfattning och utformning är därför av grundläggande betydelse för kvinnors arbete.
Enligt regeringens egna beräkningar kommer ytterligare 37 000 jobb att försvinna från den gemensamma sektorn under 1994. Till detta kommer de 68 000 jobb som försvunnit under 1992 och 1993. Mer än 100 000 jobb färre inom den gemensamma sektorn. Det är ett dystert facit från den borgerliga regeringsperioden.
Männen arbetar mer än kvinnorna i avlönade arbeten. Det oavlönade arbetet utförs till största delen av kvinnor. Mest arbetar småbarnsföräldrar. Därför bör vi sträva mot en jämnare belastning mellan män och kvinnor i yrkeslivet, viss arbetstidsförkortning, en välfungerande samhällsservice och mer insatser från männens sida när det gäller obetalt arbete.
Arbetslösheten inom offentlig sektor ökar och drabbar kvinnor hårdast. Nerdragningar inom offentlig sektor drabbar kvinnor dubbelt genom sämre service och färre jobb. Försämringar av arbetstryggheten och arbetslöshetsförsäkringarna drabbar kvinnor mest.
Vi avvisar lösningar som går ut på att skapa en lågavlönad tjänsteklass som kan utnyttjas av dem som har råd -- med hjälp av skattesubventionernade avdrag. Förslag om sådana ''pigavdrag'' har diskuterats på fullt allvar och skulle innebära skatteavdrag för hushållens utgifter för inköp av olika hushållstjänster (avlönat hemarbete). Dessa utökade avdragsmöjligheter skall finansieras med en höjning av statsskatten för alla. Det innebär att de som inte har råd att anlita hemhjälp ändå via skatten måste subventionera hemhjälpen för dem som har det bättre ställt. Det innebär inte att vi skulle moralisera över dem som väljer att ta hjälp med uppgifter i hemmet. Men sådana tjänster ska betalas med marknadsmässig lön och de ska inte subventioneras med skatteavdrag.
De tjänster som finansieras via skatten ska vara tillgängliga för alla. Den offentliga sektorns tjänster ersätter i vårt land mycket av det arbete som hemmafruar utför i andra länder -- men inte allt. Privata tjänster kompletterar där vi ansett att det inte bör finansieras gemensamt. Barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg är viktiga gemensamma funktioner. Tvätt, matlagning, städning, klädvård, sömnad etc. har inte ansetts vara viktiga att lösa gemensamt. Vi klarar det själva så gott det går, eller köper tjänster.
Det vi är överens om att finansiera gemensamt ska vara av hög kvalitet och tillgängligt för alla. Det är viktigt att vi bidrar solidariskt till de offentliga tjänsterna och att vi inte bygger upp nya skattesubventionernade system som bara de rika kan utnyttja.
De segregationstendenser som vi kan se inom alla samhällssektorer -- bostäder, skolor, barnomsorg, etc -- skulle få sin direkta motsvarighet på arbetsmarknaden om vi inför ett system som uppmuntrar ett lågavlönat privatanställt tjänsteproletariat, vars löner dessutom subventionernas med skattebetalarnas medel.
Högre lön? Byt kön!
Lönestatistiken visar ökade löneskillnader mellan män och kvinnor. 1980-talets högkonjunktur skapade nya orättvisor, 1990-talets lågkonjunktur fördjupar dem.
Av statistiken framgår att det är inom den gemensamma sektorn som löneskillnaderna ökat mest. Inom industrin, där man ofta har hårt styrda lönesystem och litet utrymme för subjektiva bedömningar, har löneskillnaderna fortsatt att minska. Löneskillnaden mellan kvinnor och män beror till stor del på att kvinnor och män arbetar inom olika verksamheter och i olika befattningar. Drygt hälften av löneskillnaden anses bero på detta. Resterande skillnad beror på andra förhållanden, där direkt lönediskriminering är ett skäl. Kvinnor och män har fortfarande olika lön för lika eller likvärdigt arbete. Generellt kan man dessutom säga att ju fler män som finns inom ett yrke, desto högre är genomsnittslönen i yrket.
Ett sätt att komma åt orättvisa löneskillnader är att utveckla metoderna för arbetsvärdering. I motionen om kvinnors arbete redovisar vi ett förslag om extra resurser till Jämställdhetsombudsmannen (JämO) för att utforma försöksverksamhet med arbetsvärdering på olika arbetsplatser.
Våra mål för ett jämställt arbetsliv sammanfattas på följande sätt i motionen om kvinnors arbete:
Kvinnor skall finnas i arbetslivet i samma utsträckning som männen.
Kvinnornas andel av utbildningsinsatserna skall vara lika stor som männens.
Kvinnornas andel av landets arbetsinkomster måste öka.
Löneskillnader på grund av kön får inte förekomma.
Det goda arbetet ska ge lika möjligheter för män och kvinnor. Kvinnors arbetsmiljö måste förbättras.
Hälften av alla chefer ska vara kvinnor. Andelen kvinnliga chefer ska motsvara andelen kvinnor på arbetsplatsen.
Fler arbetsuppgifter omvandlas till heltidsarbeten, som man kan försörja sig på. Det måste bli ett slut på det ofrivilliga deltidsarbetet.
Lika rätt till utbildning, vidareutbildning och kompetensutveckling i arbetet.
Alla former av sexuella trakasserier på arbetsplatserna måste upphöra.
Fler kvinnor skall bli företagare.
De åtgärder som föreslås i motionen om kvinnors arbete ärEn ändring av jämställdhetslagen som ålägger arbetsgivaren att redovisa löneskillnader mellan män och kvinnor och motivera dem.En ändring av lagen om anställningsskydd så att den ger deltidsarbetande förtursrätt till anställningar med mer tid.Flexiblare uttag av föräldraförsäkringen. Ett problem som oftast drabbar kvinnor är förläggningen av föräldraledighet, när man vill minska sin dagliga arbetstid. Regeln i 8 § andra stycket föräldraledighetslagen bör ändras så att föräldern själv får bestämma när under dagen ledigheten skall tas ut. En sådan ändring bör också underlätta för papporna att ta ut mer ledighet för sina barn.Arbetstidsutredning. Samtidigt som vi har en mycket stor arbetslöshet arbetar vi övertid i omfattning som aldrig tidigare. Kravet på en generell arbetstidsförkortning har alltmer lyfts fram som en väg för att skapa fler jobb.Effekterna av en arbetstidsförkortning är omtvistade och samtidigt framhålls också den flexibla arbetstiden som ett bättre instrument. Övertiden beräknas motsvara mellan 50 000 och 70 000 heltidsarbeten. Detta är en ohållbar situation som måste åtgärdas.Arbetsvärdering. 2 miljoner kronor extra föreslås till JämO för budgetåret 1994/95 och ett uppdrag till Arbetsmiljöfonden att tillsammans med parterna och i samarbete med JämO bedriva försöksverksamhet med arbetsvärdering på arbetsplatser inom olika branscher. Bättre stöd till kvinnliga företagare. Kvinnor har ofta erfarenheter som gör dem till goda företagare. Inte minst i glesbygd finns många goda exempel på kvinnor som i kooperativ eller annan form på ett framgångsrikt sätt bedriver affärsverksamet. NUTEK har i en studie pekat på att kvinnor har speciella problem när de ska starta företag. Olika stödåtgärder föreslås därför inom områdena rådgivning, ekonomiskt stöd, utbildning, nätverk och forskning. Med NUTEKs rapport som grund finns det goda möjligheter att undanröja dessa hinder. Kvinnor behövs -- också som företagare.Kunskapscentra för kvinnor, nationellt och regionalt. Varje länsstyrelse ska ges i uppdrag att stödja inrättande av regionala kunskapscentra för att stödja kvinnliga företagare. De regionala resurscentren måste utformas utifrån de behov och förutsättningar som finns i respektive län. En del av länsanslagen bör öronmärkas för dessa centra. Dessutom bör ett centralt kunskapscentrum för kvinnliga företagare inrättas vid Glesbygdsmyndigheten.
Bra utbildning i fel ämnen
Kvinnor har i dag en högre genomsnittlig utbildningsnivå än männen. Men utbildningsvalet är mycket traditionellt för pojkar och flickor och flickornas högre utbildning ger dem varken högre lön eller bättre befattningar, tvärtom.
I klassrummet får flickor bara en mindre del av lärarens tid och intresse. Med större undervisningsgrupper får flickorna ännu svårare att hävda sig. Segregationen av undervisningen ger döttrarna till de lågutbildade kvinnorna och till invandrare de sämsta chanserna. Skolpeng i kombination med avgifter ger de resursrika en chans att köpa sig ut ur det gemensamma skolsystemet för att i stället satsa på privatskolor. Så utarmas resurserna för den allmänna skolan och villkoren hårdnar.
Försämringar i vuxenutbildningen slår hårt mot lågutbildade kvinnor.
Livslångt lärande har varit utmärkande för svensk utbildningspolitik. Folkbildningen och vuxenstudierna bidrar till att ständigt höja kunskapsnivån i landet. Vi har utvecklat en vuxenstudiepedagogik som väcker internationell uppmärksamhet. Begreppet ''recurrent education'' förknippas med Skandinavien.
Folkhögskolorna har betytt mycket för att ge vuxna nya möjligheter för att komplettera sina studier. Den kommunala vuxenutbildningen ger alternativ för vuxenstuderande att i koncentrerad form läsa in grundskole- och gymnasiebehörighet. Den svenska vuxenutbildningen är av särskild betydelse för kvinnorna.
För att alla ska få en chans att studera måste det finnas ett fungerande studiestöd. SVUXA, SVUX, utbildningsbidrag, studiemedel är olika former av studiestöd som ger alla möjligheter att som vuxna komplettera sina kunskaper.
Under en lågkonjunktur är det särskilt angeläget att arbetslösa får möjligheter att höja sin kompetens för att när konjunkturen vänder åter komma ut på arbetsmarknaden bättre rustade. En kompetenshöjning i väntan på nya arbetsuppgifter är en säker investering både för individen och för samhället.
Försämringar i medborgarnas studiemöjligheter förstärker i stället snabbt kunskapsklyftorna och ökar riskerna för ett två-tredjedelssamhälle.
För arbetslösa får sänkning av ersättningsnivåerna i utbildningsbidrag och vuxenstudiestöd allvarliga konsekvenser.
Möjligheterna att i vuxen ålder komplettera sin utbildning betyder särskilt mycket för kvinnorna. Många måste vänta tills barnen är utflugna. Det kan dröja länge innan de praktiska förutsättningarna gör det möjligt för dem att ta itu med studier. Det är därför särskilt oroande med förslag inom utbildningsområdet som går ut på att sänka åldern för studiestöd. Detta slår särskilt hårt mot kvinnor. Män får i större utsträckning än kvinnor vidareutbildning i jobbet. Det innebär att -- så länge denna orättvisa består -- kvinnor mer än män är beroende av att kunna studera i vuxen ålder.
En sänkning av åldern för studiestöd från 45 till 40 år drabbar kvinnorna särskilt hårt. Vi motsätter oss därför en sådan sänkning och vill i stället se förslag från regeringen på åtgärder för att underlätta för kvinnor över 40 att studera.
Vi motsätter oss att de skolor som subventioneras med skattemedel också får ta ut avgifter. Sådana avgifter skapar segregering och orättvisor.
Jämställda familjer
På familjepolitikens område har vi tvingats till svåra avvägningar när det gäller besparingar. I valet mellan att låta ett ökande budgetunderskott hota välfärden och att spara, måste vi välja det senare.
Vi beslöt vid s-kvinnors kongress i somras att prioritera omsorg och jobb framför ersättningsnivåer i ett ohållbart budgetläge. Vi ser nu hur det ökande budgetunderskottet hotar välfärden. Vi tvingas då föreslå en sänkning av föräldraförsäkringsnivån från 90 % till 80 %.
Samtidigt vill vi starkare markera barnens rätt till sina pappor. En sänkning av nivån i föräldraförsäkringen får inte innebära att papporna avstår från att vara hemma med barnen. Därför måste 30 dagar av föräldraförsäkringen reserveras för papporna. Detta är ett av våra krav från sommarens kongress.
Med 30 pappadagar i föräldraförsäkringen stärker vi pappornas rätt till sina barn och barnens rätt till sina pappor. Det har visat sig vara svårt att få gehör för att papporna skall ta ut mer av föräldraförsäkringen. En viktig tillbakahållande faktor när det gäller pappornas uttag av föräldraledighet är arbetsgivarnas och arbetskamraternas attityder. Med 30 dagar reserverade för pappan stärks han i sin rätt att ta ut föräldraledighet. Om papporna tillbringar mer tid med sina barn när de är små blir effekten oftast en mer jämställd familj.
Vårdnadsbidrag -- dyrt och dåligt
I en situation då svåra besparingsbeslut måste tas aviserar regeringen en dyrbar reform -- vårdnadsbidrag.
Regeringen föreslår att ett skattepliktigt vårdnadsbidrag på 2 000 kr i månaden införs för barn i åldern ett och två år. Reformen föreslås träda i kraft den 1 juli 1994.
Avgifterna i barnomsorgen höjs med 2 000 kr i månaden för dessa barn. Samtidigt får avgifterna dras av vid inkomstbeskattningen.
Bruttokostnaderna beräknas till 6 miljarder kronor medan nettokostnaderna efter avdrag för skatten på vårdnadsbidraget, slopandet av garantidagar samt minskning av bostadsbidrag beräknas bli 4,7 miljarder kronor.
Det öppnar för en marknad med billigast möjliga barnomsorg. Kvinnorna i Sverige har visat att de vill arbeta och att de föredrar dagis för sina barn om de får välja. Men om avgifterna ligger på sammanlagt bortåt 5 000 kronor i månaden för ett par barn blir andra, billigare lösningar intressanta. Några väljer kanske att stanna hemma, om de har råd. Det förutsätter dock att någon annan tar huvudansvaret för familjens försörjning. För ensamma föräldrar finns inget val. Deras barn riskerar att bli en inkomstkälla för mindre nogräknade företagare i barnpassningsbranschen. För familjer med låga inkomster blir den nya barnomsorgsavgiften avskräckande hög.
Det finns också en uppenbar risk att kommunerna frestas att dra ner på kvaliteten inom barnomsorgen i stället för att höja avgifterna med 2 000 kr i månaden. För ensamstående med barn finns inga möjligheter att försörja sig och familjen utan en inkomst av förvärvsarbete även om vårdnadsbidrag införs. I många lågavlönade familjer är man också beroende av att båda föräldrarna arbetar.
Jämställdheten ökar inte utan tvärtom försämras kraftigt om vårdnadsbidrag införs. Vårdnadsbidraget innebär inte heller en ökad valfrihet eftersom det för de flesta kvinnor och män knappast är ett alternativ till förvärvsarbete.
Bostadspolitik eller
Ingen politik är också politik
Kvinnor bor mer än män, i tid räknat. De är hemma med barn längre tid än männen, de arbetar oftare deltid och de lever längre. Kvinnor sköter också hemmet i långt större utsträckning än män. Bostadspolitiken borde därför vara en utpräglad kvinnofråga. Istället har kvinnorna fått allt mindre inflytande över planeringen i takt med att den överlåts till marknaden.
Socialdemokratisk bostadspolitik har varit inriktad på att bostaden är en social rättighet, inte en marknadsvara. Den borgerliga politiken går ut på att göra marknad av bostäderna och att avskaffa bostadspolitiken. Den symboliska markeringen av detta var avskaffandet av bostadsdepartementet. Den praktiska tillämpningen heter marknadshyror och segregation.
Regeringen och riksdagsmajoriteten har sedan de tillträdde 1991 fattat en rad beslut som syftat till systemskifte. Från en bostadspolitik som omfattar alla, till en avreglerad och marknadsanpassad bostadsmarknad för dem som har råd.Beslutet om att införa räntelån revs upp, och en ny utredning om bostadsfinansiering tillsattes. Utredningen resulterade i ett beslut om ny bostadsfinansiering, med målet att ta bort bostadssubventionerna.Den snabba avtrappningen av bostadssubventionerna har givit kraftiga hyreshöjningar. Vräkningar och konkurser har blivit allt vanligare och för första gången sedan 1940-talet ökar trångboddheten. Markvillkoret, produktionskostnadsprövning, konkurrensvillkoret har tagits bort. Bostadsrättslagen har förändrats.Investeringsbidraget har avvecklats.Krav på bostadsförmedlingar och bostadsförsörjningsplaner i kommunerna har avskaffats, för att släppa marknaden fri. Effekten har blivit att kommunerna berövats de instrument man haft för att kunna genomföra en nödvändig samhällsplanering.Fr.o.m. januari 1994 har nya byggregler antagits av Boverket. Det är byggproducenternas och fastighetsägarnas intressen som hävdas på de boendes bekostnad. Kraven på handikapptillgänglighet har sänks.
Om vi inte för en bostadspolitik grundad på rätten till en god bostad för alla, får vi ett segregerat samhälle med människor i skilda världar. Om marknadshyror slår igenom och kommunala bostadsföretag säljs ut riskerar vi att få gettobildningar och höga sociala kostnader.
När det gäller bostadens utformning behövs ett nytänkande och en mer verklighetsnära debatt. Under den hemmafruperiod som inföll i Sverige under några decennier kring andra världskriget fick hemmets planering och utformning förhållandevis stor uppmärksamhet. Många har ironiserat över planeringen av garderobernas storlek och städskåpens utformning. Dessa har mestadels varit män och de har också visat uppenbar brist på kunskaper om städning och tvättsortering.
Följden har blivit att många praktiska lösningar som var en självklarhet på 1950-talet nu fallit i glömska. I stället får vi nu opraktiska och ogenomtänkta bostäder, med svårstädade utrymmen och dammsamlande inredningar. Ingen har heller försökt att utifrån dagens typiska behov utforma bostäder som är både lättskötta och flexibla. Med de slopade kraven på normer riskerar vi att av kortsiktigt ekonomiska skäl få en rad ogenomtänkta lösningar som t.ex. trånga och opraktiska kök, för små kommunikationsytor och alltför små rum.
Bostadspolitiken ska utformas på nationell nivå. Kommunerna skall svara för utformningen av samhällena. På kommunal nivå finns kunskaperna om lokala behov och förutsättningar. Kommunerna får därför inte berövas sina möjligheter att ge riktlinjer för bostadsbyggande och näringslivsetableringar. Sådana riktlinjer måste utformas genom demokratiska beslut. Om pengar blir det enda styrmedlet får vi ett otrivsamt samhälle. Det förlorar alla på och mest förlorar kvinnorna.
Hälsa och sjukvård eller
Småväxta lokförare har fler arbetsskador
Kvinnors hälsa försämras. Undersökningar visar att klasskillnaderna är stora när det gäller hälsan. Sämst ställda är gamla arbetarkvinnor. Ohälsotalen för kvinnor kan ofta förklaras med dåliga arbetsmiljöer. Vid jämförelser står det klart att män får samma problem vid identiskt lika villkor. Arbetsmiljöerna är dock utformade efter manliga normer, vilket ger fler och svårare skador för kvinnorna. Detsamma gäller för småväxta män. Undersökningar har visat att kortväxta lokförare får typiska ''kvinnoskador'' eftersom deras arbetsplats är anpassad till normallånga män.
När det gäller definieringen av arbetsskador finns mycket kvar att göra. I försäkringsöverdomstolen slogs nyligen fast att en ryggskada hos en dagmamma inte kunde bero på att hon lyft barn i många år eftersom ''lasten är levande och därför inte så lodtung''.
Mot detta skulle man kunna invända att trettio kilo som spjärnar emot kan vara väl så påfrestande för ryggen som trettio mer medgörliga kilo. Dessutom är det inte vanligt med lyftanordningar för treåringar, medan frekventa lyft inom industrin ofta underlättas genom olika mekaniska hjälpmedel.
Bland våra förslag till åtgärder finns en anslagsökning till JämO för beställning av statistik och utredningar. Diskriminering av kvinnor vid bedömningen av arbetsskador är ett område där faktasammanställningar skulle kunna motverka uppenbara orättvisor.
Rehabiliteringen för de långtidssjukskrivna fungerar inte. Därmed kommer dessa i en ohållbar situation med dagens låga ersättningsnivåer. Det är därför angeläget att intensifiera rehabiliteringen och att höja ersättningsnivån för de långtidssjukskrivna från 70 till 80 %.
Kvinnor lever i genomsnitt längre än män. I praktiken innebär detta att kvinnorna först vårdar sina män när deras krafter avtar. När kvinnorna sedan blir änkor finns det ingen som tar hand om dem. Undersökningar visar att de mest resurssvaga får mindre hjälp än medelklassgrupper när det gäller hemtjänst och andra samhällsinsatser. Det är viktigt att uppmärksamma dessa frågor så att kommunerna blir medvetna om riskerna att äldre arbetarkvinnor diskrimineras dubbelt.
Fritiden eller
Män och kvinnor i olika världar
Kvinnor har mindre fritid än män. Det oavlönade omsorgsarbetet vilar huvudsakligen på kvinnorna.
Nära två tredjedelar av det obetalda arbetet utförs av kvinnor. Varje vecka ägnar sig kvinnorna i genomsnitt 33 timmar och en kvart åt obetalt arbete. För männen är motsvarande siffra 20 timmar och 10 minuter. Kvinnors fria tid är uppdelad på fler och kortare stunder än männens. Männen har längre sammanhängande perioder av fri tid. Småbarnsföräldrar har minst fritid och minst av alla har småbarnsmammorna.
Fritidssysselsättningarna visar stora olikheter mellan klasser och mellan könen. Av samhällsstödda aktiviteter utnyttjar kvinnorna kulturen mer än männen, medan männen tillgodogör sig idrottssatsningar. Skillnaden är att ingen hindrar männen att i ökande utsträckning ta del av kulturutbudet, medan samhällets satsningar på idrotten ofta är direkt kvinnofientliga.
Vi anser att alla vinner på en större jämställdhet på båda dessa områden. För att intressera männen för olika former av kulturverksamhet krävs att de får chansen att möta och delta i kulturella aktiviteter på ett tidigt stadium. Både klassmönster och könsskillnader kan överbryggas när alla ges en chans att stifta bekantskap med teater, dans, musik etc. redan som barn. Det egna skapandet är en viktig faktor i personlighetsutvecklingen och det kan ge en fördjupad förståelse av olika kulturella uttrycksformer. Ju äldre man blir desto större blir motståndet mot det främmande.
På idrottens område är det viktigt att ge flickorna mer tid och utrymme och att ta större hänsyn till deras intressen vid utformningen av det kommunala stödet till idrotten. Vidare bör träningsmetoder och aktiviteter utformas för att passa flickorna bättre. Det statliga stödet om c:a 500 miljoner kronor till idrotten bör användas mer aktivt för att driva på i dessa frågor.
Om man undersöker hur män och kvinnor använder sin fria tid ser man att kvinnorna i större utsträckning än männen ägnar sig åt fritidssysselsättningar som är någon annans förstahandsval. Mycket av det kvinnorna gör är för barnens skull, för mannens skull eller för husfridens skull. Mera sällan är det för deras egen skull. Skillnaderna i vanor och preferenser grundläggs tidigt. Med ökade satsningar på barn- och ungdomskultur och på jämställd idrott ökar chanserna till gemensamma upplevelser och intressen. I kulturmotionen ''I skilda världar'' föreslås en rad insatser för att främja barn- och ungdomskultur och ge pojkar och flickor möjligheter till gemensamma upplevelser och referensramar.
Delfrågor
Genomgången i denna motion redovisar principiella ställningstaganden. Vi föreslår i det följande några insatser på områden där det är nödvändigt med mer resurser. Det handlar inte om några stora belopp, men de är strategiska för jämställdhetsarbetet. Anslagsökningarna är beräknade inom de höjningar som föreslås i den ekonomisk-politiska propositionen.
Den ena förstärkningen vi vill förorda är en ökning av resurserna för att skaffa mer kunskaper om orättvisor, diskriminering och förtryck. Om missförhållanden göms i könsneutral statistik finns ingen grund för att kräva ändringar. Först när det går att bevisa att det handlar om systematiska orättvisor kan man göra något åt systemen. Den andra är en förstärkning av grupper som arbetar med de mest utsatta kvinnorna.
Den andra är en förstärkning av resurserna till de grupper som arbetar med de mest utsatta kvinnorna, och till de politiska kvinnoorganisationerna.
Våra förslag omfattar följande poster:
1. Jämställdhetsstatistik
Med Statistiska centralbyråns (SCB) nya inriktning -- att sälja sina tjänster till olika kunder -- finns det stor risk att kvinnostatistiken eftersätts eller blir mindre allsidig om det inte finns någon som ser till att den upprätthålls.
SCB har i dag en avdelning för jämställdhetsstatistik. Dess uppgifter är klassade som offentlig statistik. De resurser som finns avsatta för jämställdhetsstatistiken motsvarar två tjänster. Övrigt arbete på enheten för jämställdhetsstatistik måste därför finansieras av statistikkunder, dvs. på uppdrag av olika avnämare. Det medför att andras prioriteringar styr arbetets inriktning.
Vi anser att det av beställare oberoende arbetet bör förstärkas. Detta arbete kommer att vara viktigt både med hänsyn till behoven av en bättre statistik nationellt, men också till följd av de principer som slås fast i EG:s handlingsprogram för 1991--1995 (COM 90--449) om jämställdhet. Där betonas behovet av könsuppdelad statistik och en förbättrad datainsamling. Oavsett om Sverige blir medlem i EU eller ej bör vår statistik kunna matcha EU:s för att vi ska kunna göra jämförelser med andra europeiska länder. Vidare måste Sverige upprätthålla och vidareutveckla samarbetet med utomeuropeiska länder, där befolkningskonferensen i Kairo i år och kvinnokonferensen i Peking nästa år är viktiga inslag. Vi föreslår att anslaget för jämställdhetsstatistiken räknas upp med 800 000 kr.
I dag finns inte några riktlinjer för SCB:s jämställdhetsstatistik. Sådana bör utarbetas och SCB bör ges i uppdrag att ta fram ett underlag för dessa. Kostnaderna beräknas till 200 000.
En statistikbeställare som saknas i SCB:s kundregister är JämO. Anledningen är att JämO inte fått några resurser för inköp av statistik. Vi anser att JämO:s möjligheter att beställa statistikuppgifter och attitydundersökningar måste stärkas. JämO:s anslag bör räknas upp med 1 miljon kronor för detta ändamål.
Kunskaper om kvinnor och media är bristfälliga. Hur presenteras kvinnor i olika media, hur ser kvinnors yrkesroller ut i verkligheten och i fiktionen? Har barnprogrammen förändrats till det bättre eller sämre när det gäller könsrollsmönster? Vilka tittarvanor har kvinnor och män? Sådana frågor ställde den program- och publikforskning som tidigare fanns inom Sveriges Radio (PUB). Den är sedan den 1 juli 1993 nedlagd.
Nordiska Dokumentationscentralen för massmedieforskning vid Göteborgs universitet (NORDICOM) har fått i uppdrag att sköta några av de uppgifter som tidigare sköttes av PUB. De medel som NORDICOM tillförts är mycket otillräckliga och medger inte en fortsatt jämställdhetsforskning i den utsträckning som är önskvärd. En utredning är tillsatt för att se över den framtida medieforskningen. Oavsett vad utredaren kommer fram till är det viktigt med en förstärkning av jämställdhetsforskningen och faktainsamlingen vid NORDICOM.
Detta är särskilt viktigt när tittarundersökningar och statistik i övrigt görs till handelsvara och bara är tillgängliga för dem som beställer undersökningarna. På jämställdhetsområdet finns det stor risk att obekväma fakta aldrig får någon beställare. För närvarande upplever vi en snabb förändring av utbudet, främst genom det ökande antalet kommersiella TV- och radiokanaler. Undersökningar om hur detta påverkar programutbud, tittarvanor, inte minst ur ett könsrollsperspektiv, är därför angelägna uppgifter.
Vi föreslår följande fördelning1 miljon kronor till SCB för att förstärka denoffentliga statistiken på jämställdhetsområdetett uppdrag till SCB att utforma underlag till riktlinjer för jämställdhetsstatistiken1 miljon kronor extra för förbättrade möjligheter för JämO att köpa statistiska uppgifter från SCB1 miljon extra till NORDICOM för program- och tittarundersökningar med huvudsaklig inriktning på könsrollsaspekter.
2. Bidrag till organisationer
RFSU:s uppsökande sexualrådgivning
Undersökning av ungdomars sexualvanor från 1992 visar att 7 % av flickorna på gymnasiet har varit utsatta för sexuella övergrepp i någon form. Motsvarande siffra för pojkar är 3 %. Bland ungdomar som inte gått vidare till gymnasieutbildning utan i stället omfattas av kommunala uppföljningsansvaret var andelen utsatta pojkar obetydligt större eller 4 %, medan mer än var fjärde flicka, 26 %, utsatts för sådana övergrepp.
I varje fall kan man räkna med att dessa ungdomar, och då särskilt den stora andelen flickor, utgör en riskgrupp. Det är troligt att de i större utsträckning än andra ungdomar kommer att bli oönskat gravida och utsatta för HIV liksom andra sexuellt överförbara sjukdomar (STD). En negativ inställning till den egna sexualiteten kan även medföra såväl somatiska som psykiska besvär senare i livet.
Olika undersökningar, bl.a. av fil.dr. Gunilla Jarlbro, har visat att en tidig sexualdebut hos flickor har ett samband med en dålig självbild. I en artikel i Läkartidnigen visade hon nyligen tillsammans med docent Elisabeth Persson att flickor med tidig sexualdebut i större omfattning än en jämförelsegrupp var arbetslösa eller fanns i kommunal ungdomsuppföljning och hade lägre utbildningsambitioner. Att arbetslöshet är en faktor som negativt påverkar bilden är uppenbart. Det är därför särskilt viktigt att utveckla den sexuella rådgivningen när ungdomsarbetslösheten som nu är rekordhög.
RFSU har med sin breda kontaktyta mot ungdomar på många håll i vårt land stora möjligheter till en effektiv uppsökande verksamhet. Eftersom man redan har erfarenhet och aktiviteter på detta område kan en ekonomisk förstärkning få ett mycket snabbt genomslag. Verksamheten bör vara såväl STD- som abortförebyggande och i arbetet bör arbetslösa ungdomar utgöra en prioriterad målgrupp. Vi föreslår att RFSU tilldelas en miljon kronor för sådan uppsökande verksamhet bland ungdomar.
Vi föreslår en ökning med 1 miljon kronor av RFSU:s anslag för uppsökande arbete med sexualupplysning, abortoch STD-förebyggande verksamhet, företrädesvis bland arbetslösa ungdomar.
ROKS
Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige (ROKS) bildades 1984. I dag ingår 132 jourer i organisationen. Sedan 1988 har ROKS ett kansli med en anställd och numera också en heltidsarvoderad ordförande. Verksamheten växer. Trycket på riksorganisationen blir allt starkare. Kraven gällande information, utbildning och utveckling är stora.
Kansliet behöver ökade resurser. Ett annat av ROKS önskemål är att kunna starta ett kurs- och utvecklingscentrum. Detta för att kunna anordna kurser, såväl interna som externa, men också för att tillvarata den kompetens som finns bland jourkvinnor runt om i landet. Denna kunskap måste kunna spridas vidare. Kvinnojourernas medlemmar medverkar redan i dag som informatörer för socialarbetare, poliser, vårdpersonal m.fl.
Vid en jämförelse med Norge kan man konstatera att Norges 72 jourer har ett statligt bidrag på 30 miljoner norska kronor. Kommunernas anslag är lika stort som det statliga. I Sverige är det statliga bidraget 1,9 miljoner kronor till riksorganisationen samt 3 miljoner kronor till projekt för lokala jourer. De svenska kommunerna stöttar de lokala kvinnojourerna med ca 21 miljoner kronor.
Vi föreslår att ROKS ska få en miljon extra till centrala kanslifunktioner och två miljoner kronor för att påbörja uppbyggnaden av ett resurs- och kurscenter, dvs. sammanlagt en ökning på 3 miljoner kronor.
SIDA:s kvinnoråd
SIDA:s kvinnoråd KIB har funnits en längre tid. Det är nu dags att se över dess funktion och organisation. I dag är rådet knutet till SIDA. Samtidigt har det svenska biståndet alltmer delats upp på olika myndigheter och organ. Det omfattar nu också demokrati och mänskliga rättigheter.
KIB:s styrka i form av organisatorisk kunskap och erfarenheter från politiska, religiösa och ideella kvinnoorganisationer att föra kvinnors talan är viktig och bör ges en större tyngd i beredningsprocessen av biståndet. KIB har också breda kontaktytor och nätverk med kvinnoorganisationer i hela världen. De organisationer som ingår i KIB har också egen erfarenhet av biståndsprojekt.
KIB:s målsättning är att med sin unika kompetens påverka genderperspektivet i hela det svenska biståndet, bilda opinion, sprida information, överföra kunskap om kvinnors roll och ansvar i det globala utvecklingsarbetet.
Det bör övervägas om KIB bör få en mer fristående ställning och inte knyts enbart till SIDA. En mer fristående organisation kan också verka gentemot andra biståndsorgan i Sverige. Vi föreslår därför att KIB ges i uppdrag att utarbeta en modell för en sådan organisation och utforma en rapport om hur genderperspektivet inom olika områden bäst tillgodoses. Vi beräknar kostnaderna för denna utredning och viss verksamhet till 500 000 kr.
Mer pengar till de politiska kvinnoorganisationerna
Civildepartementet föreslår i budgetpropositionen att de politiska kvinnoorganisationernas betydelse för jämställdheten skall utredas. Vi anser att en sådan utredning är obehövlig och föreslår i stället ökade medel till kvinnoorganisationerna. Vi uppskattar kostnaderna för en sådan utredning till 1 miljon kronor. Merparten av dessa medel bör gå till kvinnoorganisationerna för kontaktarbete bland flyktingkvinnor i Sverige och opinionsbildning om mänskliga rättigheter för kvinnor i krig.
Dessutom bör av detta belopp 200 000 kronor avsättas för att uppmuntra företagen att skriva mer begripliga årsredovisningar. Jämställdhetsarbetarnas förening, JA- föreningen, bör få i uppdrag att utarbeta metoder för att uppmuntra mer lättlästa årsredovisningar och att -- om det bedöms som en framkomlig väg -- inbjuda till pristävling om bästa redovisning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Statistiska centralbyrån för jämställdhetsstatistik anvisar 1
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit. Anslagspost D 8,1
2. att riksdagen till Jämställdhetsombudsmannen anvisar 1
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit för inköp av statistik och undersökningar på jämställdhetsområdet. Anslagspost G 1,
3. att riksdagen till Nordiska Dokumentationscentralen för masskommunikationsforskning (NORDICOM) vid universitetet i Göteborg anvisar 1
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit för statistik och utredningar om jämställdhetsaspekter inom massmedieområdet. Anslagspost C 21,2
4. att riksdagen till Riksförbundet för sexuell upplysning anvisar 1
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit för uppsökande arbete företrädesvis bland arbetslösa ungdomar. Anslagspost E 2,3
5. att riksdagen till Riksförbundet Kvinnojourer i Sverige anvisar 3
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit för informations- och studieverksamhet samt förstärkning av kansliet. Anslagspost E 5,3
6. att riksdagen till SIDA:s kvinnoråd anvisar 500 000 kr. Anslagspost C 2, 4
7. att riksdagen till de politiska kvinnoorganisationerna anvisar 1
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit. Anslagspost E 14.
Stockholm den 25 januari 1994 Margareta Winberg (s) Ingegerd Sahlström (s) Maj Britt Theorin (s) Maj-Inger Klingvall (s) Ines Uusmann (s) Lahja Exner (s) Ulla Pettersson (s) Kristina Svensson (s) Birthe Sörestedt (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till FiU. 2 Yrkande 3 hänvisat till UbU. 3 Yrkandena 4 och 5 hänvisade till SoU. 4 Yrkande 6 hänvisat till UU.