EG-anpassning genom skärpt anställningsskydd och ökat medbestämmande i arbetslivet!
I proposition 1993/94:67 föreslår regeringen en rad försämringar av anställningsskyddet och minskat inflytande i arbetslivet för de fackliga organisationerna. Denna motion behandlar framför allt de delar av propositionen som har beröring med arbetsrättsliga regler inom den europeiska gemenskapen.
I motionen yrkas avslag på regeringens förslag: om utökad anställningstid för visstidsanställning vid arbetshopning om utökning av tiden för provanställning från sex till tolv månader om upphävande av kollektivavtal till följd av propositionens förslag om förändring av 22 § LAS om upphävande av 38--40 §§ i MBL om förbud mot stridsåtgärder mot enmans- eller familjeföretag
I motionen begärs nya förslag som på ett korrekt sätt i svensk lag inför de EG-regler Sverige genom EES-avtalet åtagit sig att införa. Därmed stärks anställningsskyddet.
Politisk feghet präglar regeringen
Regeringen vill försämra löntagarnas inflytande utan att behöva ta politiskt ansvar för sin politik. Därför försöker man dölja sina förslag bakom påstådd EG-anpassning. Därmed uppnår regeringen varken trovärdighet eller respekt, möjligen bidrar man till en ytterligare förstärkning av EG-motståndet. Mönstret känns igen från andra länder. Det kan förefalla bekvämt, för fega politiker, att av taktiska skäl skylla impopulära förslag på EG, men det är förödande på lång sikt för det demokratiska systemet med politiska partier som inte tar ansvar för sina åsikter. I själva verket är de förslagen i propositionen oförenliga med en korrekt EG- anpassning. De bör därför även av det skälet avslås.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna vad som i motionen anförts om propositionens oförenlighet med gällande EG-rätt.
Saklig grund för uppsägning i EG-länderna
Arbetsrätten inom EG-länderna utformas i första hand genom nationella beslut. Kravet på saklig grund för uppsägning går igen i alla stater inom den europeiska gemenskapen. Varje land har valt sin lösning och sina formuleringar, eftersom dessa frågor regleras nationellt. I Frankrike krävs objektiva och sakliga skäl för uppsägning. I Tyskland finns kravet att en uppsägning ska vara socialt godtagbar. På Irland godtas bara skäliga uppsägningar. I Luxemburg kan en ekonomiskt eller socialt avvikande uppsägning ogillas. Nederländerna kräver att den offentliga arbetsförmedlingen förvissar sig om att uppsägningen är skälig och godtagbar och ger sitt medgivande. I Portugal och Spanien krävs saklig grund. Till och med i Storbritannien (som inte har namn om sig att vara något arbetsrättsligt föredöme) krävs att arbetsgivaren kan visa att uppsägningen är skälig och godtagbar.
I de flesta europeiska stater godtas inte arbetsbrist som ett tillräckligt skäl i sig självt för att avskeda. Arbetsgivaren måste visa att han har tillräckligt vägande skäl. I Sverige däremot är arbetsgivarens vilja att minska antalet anställda en tillräcklig grund.
Sverige lever inte upp till EES-avtalet
Den europeiska gemenskapen har antagit ett begränsat antal direktiv som rör arbetsrätten. Genom EES-avtalet har Sverige åtagit sig att införliva direktiven på det arbetsrättsliga området. Direktiv 75/129/EEG angående kollektiva uppsägningar hör till dessa direktiv. Förslaget om en frikvot för arbetsgivaren är inte förenligt med detta direktiv. I sin medlemsansökan framhöll den svenska regeringen vikten av att det finns en stark social dimension i det europeiska samarbetet. Då bör Sverige inte sälla sig till den lilla kategori av länder som bara ytterst motsträvigt lever upp till EG:s minimiregler på det sociala området.
Den juridiska fakulteten vid Lunds universitet säger i sitt remissyttrande över arbetsrättskommitténs förslag:
Det kan ifrågasättas om den föreslagna lösningen inte är principiellt olämplig i ljuset av det tidigare berörda EG- direktivet om kollektiva uppsägningar. En nyordning som bygger på att arbetsgivaren själv -- utan att ange några skäl härför -- gör ett fritt urval bland (om så bara en del av) de anställda strider mot andan i direktivet. Så kräver man numera att arbetsgivaren preciserar bakgrunden till arbetsbristen, vilka arbetstagarkategorier som berörs och vilka urvalskriterier (vare sig de är anställningstid, försörjningsbörda, skicklighet eller något annat) som tillämpas vid turordningen.
Alla mekanismer för att förhindra diskriminering förutsätter i grunden rätt till likabehandling i likvärdiga situationer. All olikhet i behandlingen måste kunna motiveras på ett sakligt sätt. Att skapa en insynfri zon för arbetsgivaren är inte förenligt med denna dominerande utvecklingstrend, som tvärtom i sin förlängning kräver att alla arbetsledningsbeslut i princip motiveras objektivt och sakligt.
Även uppfyllelsen av direktiv 76/207/EEG om likabehandling av män och kvinnor hotas av förslaget. Jämställdhetsombudsmannen har i sitt remissyttrande över Arbetsrättskommitténs förslag motsatt sig en kvotregel med hänsyn till risken för att till exempel småbarnsföräldrar (läs mammor) och kvinnor kommer att drabbas.
Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag till förändring av § 22 i lagen om anställningsskydd.
Överlåtelse av verksamhet
EG har antagit ett direktiv 77/187/EEG om arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag, verksamhet eller del av verksamhet. Direktivet är tillämpligt om den som förvärvar har för avsikt att fortsätta samma eller liknande verksamhet, som den tidigare arbetsgivaren. Av direktivets lydelse och av domar i EG- domstolen framgår att direktivet omfattar fusioner, bolagiseringar och uppdelningar av bolag samt anlitande och byte av entreprenör.
Enligt direktivets artikel 3 övergår överlåtarens rättigheter och skyldigheter till förvärvaren. Arbetstagarna ska behålla sina anställningar och arbetsvillkor och arbetsgivaren är skyldig att förhandla med arbetstagarens företrädare innan överlåtelsen beslutas.
Den svenska anställningsskyddslagen ger inte arbetstagarna lika starka rättigheter vid överlåtelse av verksamhet. Men Sverige har genom EES-avtalet åtagit sig att införliva även detta direktiv med svensk arbetsrätt. Trots detta har inte regeringen lagt fram något sådant förslag. Inte heller har arbetsrättskommittén beaktat detta. Det nu framlagda förslaget om införandet av en frikvot -- en rätt för arbetsgivaren att fritt undanta två personer från turordningen inom varje turordningskrets -- stärker ytterligare arbetsgivarens ensidiga rätt och undantar den från rättslig prövning.
Riksdagen bör hos regeringen begära att ett förslag om att detta direktiv införs i svensk rätt föreläggs riksdagen, med det snaraste, för beslut.
Fackligt veto mot entreprenörer
Regeringen anger i propositionen EG:s direktiv (71/305/EEG och 89/440/EEG) om samordning av förfaranden vid tilldelning av offentliga upphandlingskontrakt för bygg- och anläggningsarbeten samt EG:s direktiv (92/50/EEG) om offentlig tjänsteupphandling som grund för förslagen.
Dessa direktiv utgör ingen grund för att avskaffa den fackliga vetorätten. De fackliga organisationernas rätt att inlägga veto riktar sig mot de kategorier av företag som enligt direktiven ska uteslutas från deltagande i upphandlingen. En facklig organisation måste ha saklig grund för sitt veto och blir skadeståndsskyldig om så inte är fallet. Den fackliga vetorätten är ett bra komplement till myndigheters kontroll och tillsyn av att lagar och regler följs.
Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag om slopad facklig vetorätt genom upphävande av 38--40 §§ i MBL.
I propositionen framhålls att vetorätten leder till rättsosäkerhet eftersom en entreprenör som drabbas inte kan föra talan. Det är då rimligt att överväga hur en sådan möjlighet för entreprenören att föra sin talan kan införas i lagen utan att vetorätten upphävs.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Förslagen är ideologiskt motiverade
De borgerliga partierna och arbetsgivarorganisationerna har alltid motverkat ett ökat inflytande för löntagarna. Makten och inflytandet över arbetslivet ska enligt deras uppfattning tillkomma kapitalägare och företagsledningar. Anställda ska hålla mun och underordna sig.
Det är en uppfattning som bottnar i det gamla klassamhällets människosyn, men inte hör hemma i det moderna civiliserade samhället. Var och en som delar uppfattningen att alla människor har samma värde bör också dra slutsatsen att varje människa har rätt till makt och inflytande över sitt liv och därmed också sitt arbetsliv, eftersom det är en mycket väsentlig del av livet.
Propositionen grundas på några av de förslag som Arbetsrättskommittén lämnat. Arbetsmarknadsministern aviserar att han har för avsikt att återkomma till de övriga förslagen. Den nu föreliggande propositionen är alltså bara början. De förändringar som föreslås i propositionen kan förefalla marginella, det är säkert också avsikten med att stycka upp försämringarna i mindre bitar, men sammantaget och i relation till de kommande förslagen innebär de allvarliga försämringar i arbetsrätten.
Det nu lämnade förslaget om undantag från turordningsreglerna bör till exempel sättas i samband med Arbetsrättskommitténs förslag om förändring av turordningskretsen, vilket möjliggör för arbetsgivaren att helt godtyckligt välja ut vilka som ska avskedas vid arbetsbrist.
Försämringarna motiveras med den ekonomiska krisen och nödvändigheten att öka särskilt de mindre företagens benägenhet att nyanställa. Men det är uppenbart att det saknas sakliga skäl för uppfattningarna att försämringarna skulle leda till fler anställningar och att lagen om anställningsskydd är orsak till de ekonomiska problemen i små och medelstora företag. Det är en återkommande formulering i propositionen att underlag för förslagen saknas.
''Beträffande vetoreglernas effektivitet finns inte någon mer ingående eller systematisk undersökning'' (om fackliga organisationers rätt att inlägga veto mot entreprenörer).
''Enligt kommittén har det varit svårt att få någon klar uppfattning om kollektivavtalens respektive lagreglernas tillämpning i praktiken. Det har inte visat sig finnas några aktuella statistiska uppgifter till belysning av frågan.'' (Om turordningsreglerna)
Arbetsmarknadsministern och regeringen anser därför att ytterligare utredning är överflödig. Det är inte en helt självklar slutsats. En regering med intresse av att lämna sakligt underbyggda förslag hade säkerligen kommit till ett annat resultat.
Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag.
Självfallet bör även förslaget om att genom riksdagsbeslut upphäva gällande kollektivavtal avslås.
Ökat skydd mot diskriminering behövs
Lågkonjunkturen har i Sverige förstärkt hotet om diskriminering i samband med avskedanden. Det gäller diskriminering på grund av kön, ursprung, åsikter eller andra faktorer som arbetsgivaren uppfattar som besvärliga. Men andra förändringar, som att arbetet individualiseras och specialiseras, kan bidra till denna utveckling. Det är därför nödvändigt att individens skydd mot diskriminering stärks. Regeringens förslag verkar i motsatt riktning.
Riksdagen bör därför begära att en utredning tillsätts med uppgift att överväga hur arbetstagares skydd mot diskriminering på grund av åsikter, kön, ursprung, ålder, familjesituation m m ska kunna stärkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslagens oförenlighet med gällande EG-rätt och EES-avtalet,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag till förändring av 22 § LAS,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till omförande till svensk lag av direktiv 77/187/EEG om arbetstagares rättigheter vid överlåtelse i enlighet med åtagande i EES-avtalet,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om upphävande av 38--40 §§ i MBL,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om entreprenörs rätt att föra talan vid veto,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag vad gäller utökad anställningstid för visstidsanställning vid arbetsanhopning,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag till förändring i lagen om anställningsskydd vad gäller utökning av tiden för provanställning från sex till tolv månader,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag om förbud mot stridsåtgärder mot enmans- eller familjeföretag,
9. att riksdagen avslår regeringens förslag om upphävande av kollektivavtal till följd av propositionens förslag,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag till stärkt skydd för anställda mot diskriminering i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 10 november 1993 Annika Åhnberg (-)