Järnet och skogen dominerar fortfarande den ekonomiska utvecklingen i Gävleborgs län. Det har gjort länet särskilt sårbart för konjunkturväxlingar och vikande exportutveckling. Gävleborg drabbades därför tidigare och hårdare än de flesta när den nuvarande ekonomiska krisen tog fart. Det förefaller nu som om tendensen att en ekonomisk uppgång också kommer tidigare glädjande nog skulle kunna inträffa.
Fortfarande är arbetslösheten rekordhög med allt det lidande och den olycka det innebär. Först och främst för alla dem som går arbetslösa. Äldre, som inte vet om de kan komma tillbaka även om konjunkturen vänder. Yngre, som fort tappar självförtroendet också efter ganska kort tids arbetslöshet, när de aldrig fått fotfäste på arbetsmarknaden. Naturligtvis också för vårt land och alla dess invånare, som blir fattigare när så många arbetsföra inte kan göra en insats för att bygga upp framtida välfärdsresurser.
Fortfarande är arbetslösheten högst i Gävleborg näst Norrbotten. I december 1993 var antalet öppet arbetslösa drygt 19 000 eller 8,5 procent. Det totala antalet arbetssökande var 28 000, vilket innebär att drygt 15 procent av länets befolkning är utan arbete eller placerade i arbetsmarknadsåtgärder. Ungdomsarbetslösheten har glädjande nog slutat öka, men uppgår ändå till 1/3 av alla ungdomar. I Bollnäs och Hudiksvall står 40 procent av ungdomarna utanför den reguljära arbetsmarknaden.
Till de glädjande tecknen på en kommande vändning hör att antalet nyanmälda platser hos arbetsförmedlingen under december 93 var större än året innan. Fler får idag arbete på den ordinarie arbetsmarknaden än för ett år sedan. Varslen blir inte fler och i december återfanns inte ett enda tillverkande företag bland dem som varslat i Gävleborg. Trots detta är överkapaciteten så hög inom företagen att det lär dröja innan arbetslösheten på allvar viker nedåt, trots stigande orderingång.
Till de mera långsiktiga och bekymmersamma utvecklingsfaktorerna för Gävleborgs län hör vikande befolkningsutveckling och den låga utbildningsnivån. Gävleborg hör till de län i södra Norrland och Bergslagen som haft den starkast vikande ekonomiska utvecklingen och tillika befolkningsutveckling. Framför allt ungdomar och kvinnor hör till dem som flyttar från länet. Gävleborg är det län som har den lägsta andelen högskoleutbildade i landet. Endast 13,6 procent mot riksgenomsnittet 18,7 procent. Men också andelen med 3-årig eller längre gymnasieutbildning är låg, 9,8 procent. Även här ligger Gävleborg mycket lågt.
Grundläggande för en långsiktig utveckling är att mobilisera de lokala resurserna, de lokala förutsättningarna. Gävleborgs län är i flera avseenden ett gränsområde mellan Norrland och Mälardalen. Inte minst de nord-sydliga kommunikationerna går alla genom Gävleborgs län. Det ger länet ett strategiskt viktigt läge. De norra delarna hör i alla avseenden till Norrland medan de södra delarna hör till Mellansverige. Tillsammans utgör Gävleborgs län en frontlinje som kan ta till vara fördelar såväl i Norrland som i Mellansverige och dessutom utnyttja sitt frontläge. Den regionala utvecklingen behöver inte nya administrativa gränser utan mer av gränsöverskridande nytänkande.
Med Gävleborg i EG
Gävleborg med dess starka beroende av en omfattande utrikeshandel med inriktning på marknaderna i det nuvarande och framtida EG är därför ett av de områden i Sverige som har mest att vinna på ett svenskt medlemskap i EG/EU. Utebliven export och ekonomisk tillväxt innebär högre arbetslöshet i Gävleborgs län. Förutom en sanerad offentlig ekonomi som leder till låg inflation och låga räntor, vilket är förutsättningar för nya investeringar och nya jobb, skulle inget ge mer stabilitet för framtida utveckling av Gävleborgs län än ett EG-medlemskap.
Tillväxt och jobb i Gävleborg
Stärk utbildningsnivån
Sedan riksdagens beslut våren 1993 om utbyggd infrastruktur i vägar och järnvägar är en förstärkt och utbyggd utbildningssektor det område som har starkast strategiska betydelse för invånare och kommuner i Gävleborgs län. Högskoleutbildningen, såväl vid högskolan i Gävle/Sandviken som ute i länets kommuner, bör utvecklas i samarbete dels med högskolorna i Dalarna och i Sundsvall--Östersund, dels med universitetet i Uppsala. De nya institutionerna för samhällsbyggande i Gävle utgör med sina resp anknytningar till Uppsala universitet och KTH viktiga inslag i en sådan utveckling. Utvecklandet av den s k Gävle-Dalafakulteten kräver att nätverksmedlen för forskarutbildning utökas.
Högskolan i Gävle/Sandviken måste få en starkare profil med förankring i länets karaktär. Dit hör inriktningen på samhällsbyggande. Dit hör också länets inriktning på skog/trä. Den egna högskolan ska således inte täcka allt utan få en starkare egen karaktär. Behovet av högskoleutbildning för dem som redan fått fäste på arbetsmarknaden måste i ett bredare sammanhang täckas genom en fortsatt utbyggnad av möjligheterna till högskolestudier på distans i länets olika kommuner via telekommunikation. Regeringen har aviserat en proposition om distansutbildningen till vårriksdagen 1994.
Utbildningen framför allt på gymnasieskolenivå måste stärkas i länets kommuner. Endast genom att vara med och bygga Europas bästa skola kan vi vara med och konkurrera med ökad produktivitet och att ligga längst fram i den tekniska utvecklingen. Endast genom att skolan i länets kommuner ligger långt framme i kvalitet och framtidsinriktning får dess ungdomar möjlighet att skaffa sig en utbildning för sin, länets och landets framtid.
Främja småföretagande och nyföretagande
Även om Gävleborgs län är starkt exportberoende ligger framtidens nya jobb också här i de små och i de nya företagen. En politik som främjar små- och nyföretagande är därför av vital betydelse för att vårt län ska kunna utvecklas. De beslut som fattats och kommer att fattas av riksdagen för ett tillväxtfrämjande företagarklimat, för en skattepolitik som främjar arbete och företagande, för ett bättre stöd i startskedet till innovatörer och uppfinnare samt för en arbetsrätt som möjliggör till provvanställning och visstidsanställning samt vissa undantag från turordningsregler har grunden lagts.
Under vårriksdagen 1994 kommer en proposition att föreläggas om den framtida regionalpolitiken. Det är önskvärt att den tar fasta på behovet av tillväxt och regional utveckling i hela landet. Likaså är det önskvärt att detta får genomslag inom alla områden som har betydelse för den regionala utvecklingen, där de regionalpolitiska medlen endast utgör en mindre del. Det är slutligen angeläget att berörda länsstyrelser får utvidgat ansvar för hur de regionalpolitiska medlen används.
Stimulera nya jobb och företag i tjänstesektorn
De många nya jobben i framtiden ligger framför allt inom en utvecklad tjänstesektor. Stödet till nyföretagande måste därför vara inriktat både på tillverkningsföretag och på tjänsteföretag. Det är dags att slutgiltigt undanröja skillnaderna i samhällets behandling av tillverknings- resp tjänsteföretag på alla områden. Inom exportindustrin kan vi inte räkna med särskilt många nya jobb. En utbyggd tjänstesektor är däremot också ett värdefullt stöd för exportindustrin.
Förnyelsen av välfärdspolitiken i kommun och landsting måste fortsätta. Det är viktigt för att främja valfrihet och förnyelse av välfärdspolitiken. Det är viktigt att medborgarna får valuta för skattepengarna genom att välfärden också bedrivs på ett effektivt sätt. Men det är också viktigt för att kunna slå vakt om en välfärdspolitik på hög nivå. Förnyelsen får därför inte rasera välfärden. De närmaste åren med hög arbetslöshet i landet måste stor varsamhet anbefallas i förnyelsearbetet, så att det inte bara leder till att människor som behövs i vård och omsorg friställs till arbetslöshet.
Förnyelsen av välfärden ska stimuleras så att vi får fler alternativ inom såväl vård och omsorg som andra serviceverksamheter. Här ligger en stor potential för många kvinnor som idag verkar i offentlig sektor att starta eget och få möjlighet att utveckla sin kunskap och erfarenhet. Det vilar ett stort ansvar på såväl kommunala som länsmyndigheter att stimulera och stödja kvinnligt nyföretagande. Det utgör en stor möjlighet att främja utvecklingen av jämställdhet mellan män och kvinnor också i Gävleborgs län.
Stärk de strategiska järnvägsförbindelserna
De beslutade investeringarna i vägar och järnvägar innebär en kraftfull upprustning inom Gävleborgs län. Nu gäller det att också förverkliga Atlantbanan som med snabbtåg kan knyta samman vårt län med bl a högskolor och universitet i Trondheim, Uppsala och Stockholm. I det sammanhanget har likaså en utbyggd Arlandabana, som ger möjlighet att med fjärrtåg från bl a vårt län direktansluta till Arlanda flygplats, en strategisk betydelse särskilt för näringslivet i vårt län.
I detta sammanhang är det på sin plats att uppmärksamma den successiva försämring av såväl turtäthet och tidtabellsavgångar som servicegrad som ägt rum under ett antal år vad gäller särskilt järnvägs- och postkommunikationer. Det kan visserligen hävdas att dessa frågor åvilar resp affärsverk, men hur de hanteras kan rasera mycket av de ambitioner riksdagen lägger fast för landets kommunikationer.
Satsa på kultur för att främja ett kreativt klimat
Kultur är en viktig del i många människors tillvaro. Kultur har dessutom visat sig ha en strategisk betydelse för att stimulera ett kreativt utvecklingsklimat lokalt och regionalt med betydelse även för näringsliv och utbildning. Genom att utveckla lokala och regionala kulturinstitutioner i länet som ligger långt framme eller har en särart främjas en sådan utveckling. Vi måste också våga satsa på våra spjutspetsar, inte smeta ut alla kultursatsningar jämnt över hela fältet!
Utveckla turismen för nya företag och jobb
Även Gävleborgs län har stora förutsättningar för en omfattande turism när det gäller såväl naturlandskap som kulturlandskap. Den faktiska turismen är inte alls lika omfattande. Utvecklingspotentialen är således stor. Inom turismen kan vi också räkna med att många nya tjänsteföretag kan skapas. Även för turismen gäller att den i alla avseenden likställs med tillverknings- och andra tjänsteföretag.
Infoga Gävleborgs län i Norrlandsfonden
Riskkapitalförsörjningen har kommit att framstå som en strategisk resurs i en politik för att främja tillväxt och nyföretagande, inte minst i de tidiga utvecklingsskedena av produkt- och företagsutveckling. Norrlandsfonden har här spelat en viktig roll som kompletterande finansiär där långivningen riskmässigt är i stort likvärdig med ägarkapital, vilket innebär att Norrlandsfondens medverkan blir avgörande för om ett projekt skall kunna realiseras.
Norrlandsfonden omfattar idag endast landets fyra nordligaste län. I allt väsentligt är Gävleborgs län en likvärdig del av den norrländska problematiken vad gäller såväl förutsättningar som problem. Att Norrlandsfonden inte omfattar också Gävleborgs län förefaller därför mindre naturligt. Norrlandsfondens stadga bör därför ändras till att omfatta även Gävleborgs län.
Inför Ovanåkers kommun i det permanenta stödområdet
I Gävleborgs län ingår Ljusdals kommun i Hälsingland och Hofors kommun i Gästrikland i det regionalpolitiska stödområdet. Därutöver är Nordanstigs, Söderhamns, Bollnäs och Ovanåkers kommuner tillfälligt inplacerade i stödområdet. Detta beslut förlängdes av regeringen från 1 juli 1993.
Det ligger inget egenvärde i att tillhöra stödområdet. Stödområdet förlorar dessutom i värde om alltför många kommuner inbegrips. Den långa lågkonjunktur vi haft sedan slutet av 80-talet har försatt många kommuner runt om i landet i stora svårigheter med krav på särskilda åtgärder. Vid en utveckling med mer ekonomisk tillväxt kan dessa problem för flertalet kommuner visa sig vara av mer övergående karaktär.
I några fall har emellertid en omfattande strukturell förändring av näringslivet under den senaste lågkonjunkturen betydligt mer långsiktiga konsekvenser. Det bör därför övervägas om inte en mer permanent inplacering i stödområdet är nödvändig. I Gävleborgs län gäller det i särskilt hög grad Ovanåkers kommun.
Service i glesbygd
I min motion i januari 1993 ang Gävleborgs län hade jag anledning att kritisera den klåfingrighet som översynen av domstolsväsendet innebar med hot om nedläggning av de små tingsrätterna. Förslaget avfördes utan att föreläggas riksdagen. Nu kommer förslag från översynen av lantmäteriverksamheten innebärande att inskrivningsmyndigheten förs ut från tingsrätterna. Några motiv av verksamhetskaraktär anför inte utredaren. Skälet tycks vara en abstrakt önskan om likformighet. Det skulle emellertid åter riskera de små tingsrätternas, som t ex den i Ljusdal, fortsatta existens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla högskolesamarbetet inom den s.k. Gävle--Dala-fakulteten,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av den framtida regionalpolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att undanröja skillnaderna i samhällets behandling av tillverkande och tjänsteföretag,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förverkligandet av den s.k. Atlantbanan,3
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att likställa turistnäringen med tillverkningssektorn och den övriga tjänstesektorn,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvidga Norrlandsfonden till att också inbegripa Gävleborgs län,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en permanent inplacering av Ovanåkers kommun i det regionalpolitiska stödområdet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta inskrivningsverksamheten ligga kvar inom tingsrätterna.4
Stockholm den 25 januari 1994 Lennart Rohdin (fp)
1 Yrkande 1 hänvisat till UbU 2 Yrkandena 3 och 5 hänvisade till NU 3 Yrkande 4 hänvisat till TU 4 Yrkande 8 hänvisat till JuU