Regeringen lägger först nu fram sin proposition om åtgärder mot rasistisk brottslighet och etnisk diskriminering i arbetslivet trots att ett förslag aviserats redan i regeringsförklaringen.
Regeringen kan inte klaga på att tiden varit otillräcklig för ställningstaganden. Redan 1991 lade dåvarande JK Hans Stark fram sina utredningar i två olika betänkanden. Sedvanligt remissförfarande har genomförts och avslutats.
Regeringens dröjsmål har varit negativt då behovet av förstärkta insatser snarare har ökat sedan regeringsförklaringen 1991.
Brott med främlingsfientlig bakgrund har blivit allt vanligare. Attentat och skadegörelse mot flyktingförläggningar och andra övergrepp mot utländska medborgare fortsätter i stort sett i oförminskad omfattning. I vissa avseenden har brottslighet med rasistisk bakgrund ökat.
Ingen får enligt grundlagen missgynnas därför att han eller hon i fråga om ras, hudfärg eller etniskt ursprung tillhör en minoritet.
Brottsbalksbestämmelsen om olaga diskriminering gäller näringsidkare och på bostadsmarknaden. Men märkligt nog har det saknats rättsregler för skydd mot etnisk diskriminering inom delar av arbetslivet. Så är fallet särskilt vid anställningar på den privata arbetsmarknaden.
Om en privat arbetsgivare uttryckligen vägrar att anställa någon med hänvisning till hans eller hennes hudfärg finns det ingen möjlighet till rättsliga åtgärder. Den drabbade kan inte heller begära skadestånd. Den lag som gäller är arbetsgivarens fria anställningsrätt. Här måste lagstiftningen skärpas så att diskriminering blir förbjuden med effektiva straff och skadeståndssanktioner på hela arbetsmarknaden.
Dessa krav tillgodoses endast delvis i propositionen. Någon kriminalisering av etnisk diskriminering i arbetslivet föreslås inte och frågan har inte heller blivit tillräckligt utredd. Det är framför allt grova och särskilt allvarliga former av diskriminering, som skulle behöva kriminaliseras. Detta skulle ha en återhållande och förebyggande betydelse.
Vi delar emellertid DO Frank Ortons uppfattning att frågan om en straffrättslig reglering bör bli föremål för utredning. En sådan utredning utgör inte hinder för att lagförslaget i övrigt i denna del genomförs.
Det behövs en intensifierad spaning efter personer som bedriver främlingsfientlig brottslighet. En eftergiven och släpphänt inställning får ödesdigra följder. Det visar de historiska erfarenheterna.
Det är nödvändigt att prioritera kampen mot brott med rasistisk och främlingsfientlig bakgrund. Det bör bli ett nytt prioriterat område vid sidan av våldsbrott, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet.
Det är allmänt accepterat att vi sedan lång tid bestraffar hets mot folkgrupp och därigenom i viss mån inskränker yttrande- och tryckfrihet. Det borde därför inte vara så märkligt att göra en begränsad inskränkning i organisationsfriheten. Skyddet mot rasistiska organisationer som bedriver förföljelse måste stärkas. Det invänds att detta skulle driva den organiserade rasismen under jorden. Men ett faktum är att de rasistiska organisationerna nu arbetar både ovan och under jord. Därtill kommer att organiserad brottslighet allmänt sett som regel är vida farligare än den som begås av enskilda.
I regeringsformen sägs att föreningsfriheten får begränsas om det gäller en organisation vars verksamhet innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras, hudfärg eller etniskt ursprung.
Det är ett sådant lagförslag som den statliga utredningen utförd av förre JK Hans Stark lagt fram. Det föreslås inte ett organisationsförbud men att den som bildar, deltar i eller lämnar stöd till en sammanslutning som ägnar sig åt rasistisk förföljelse genom att ligga bakom eller uppmana till allvarliga typer av brott med inslag av våld, hot och tvång skall straffas.
VAM -- vitt ariskt motstånd -- och liknande ytterst farliga terrororganisationer måste i laga ordning bekämpas med rättsväsendets fulla styrka. Många personer, som vistas här i landet, har erfarenheter av vad det innebär att utsättas för VAMs och andra liknande organisationers hotelser och trakasserier. Det är i sådana fall helt otillräckligt att lita till attitydförändringar på sikt genom upplysning och debatt.
Det görs nu på JKs uppdrag en förundersökning om uppvigling mot aktivister i VAM men det är ovisst om den leder till åtal. I vart fall är uppviglingsbestämmelsen otillräcklig för att effektivt söka förhindra och beivra denna brottslighet.
Det kan behöva göras en del juseringar i Starks lagförslag. Om personer i organiserad form begår brott med inslag av våld, hot och tvång är det redan nu kriminellt. Detta skulle därför, som DO framhållit i sitt remissyttrande, inte behöva vara ett särskilt rekvisit för att beivra andra organiserade former av rasism och främlingsfientlighet. Som DO framhållit bör således deltagande i alla slags organisationer som ägnar sig åt organiserad förföljelse på grund av ras, nationellt ursprung eller trosbekännelse kriminaliseras.
Brottet bör lämpligen betecknas som organiserad etnisk förföljelse. Det är viktigt att begreppet rasism inte onödigtvis ges en alltför vid innebörd.
Brott begångna med den här berörda allvarliga bakgrunden bör leda till straffskärpning. En särskild bestämmelse om detta behövs i brottsbalken, vilket propositionen också föreslagit.
Hets mot folkgrupp och olaga diskriminering är redan kriminaliserat. Men det finns inga särskilda regler då dessa brott är grova. Vid bedömande om brottet är grovt bör särskilt beaktas om gärningen eller verksamheten utövats organiserat, medfört stor skada eller eljest varit av särskilt farlig art.
Vi vill därför föreslå ett tillägg till brottsbalksbestämmelsen om hets mot folkgrupp med följande innehåll:
Är brottet att anse som grovt, skall för grov hets mot folkgrupp dömas till fängelse i högst fyra år.
Vid bedömande om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningen eller verksamheten utövats organiserat, medfört stor skada eller eljest varit av särskilt farlig art.
För försök och förberedelse till grov hets mot folkgrupp döms till ansvar enligt vad i 23 kap. stadgas.
En motsvarande regel kan införas för olaga diskriminering. Propositionen tillgodoser inte dessa behov och krav för en mer effektiv bekämpning av rasistisk och liknande brottslighet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning av frågan om straffrättslig reglering av allvarlig etnisk diskriminering,
2. att riksdagen beslutar att brott med rasistiskt och främlingsfientligt motiv blir ett prioriterat område i brottsbekämpningen,
3. att riksdagen beslutar att i enlighet med DO:s förslag och motionen införa en brottsbalksbestämmelse, som betecknas ''organiserad etnisk förföljelse'',
4. att riksdagen beslutar införa tillägg till brottsbalksbestämmelserna hets mot folkgrupp och olaga diskriminering för fall där brotten är grova, allt i enlighet med vad som angetts i motionen.
Stockholm den 17 januari 1994 Hans Göran Franck (s) Karl-Erik Svartberg (s) Anita Johansson (s) Maj Britt Theorin (s) Viola Furubjelke (s) Torgny Larsson (s) Gunnar Thollander (s)