I tidigare motioner har vi föreslagit förbud mot rasistiska organisationer (1992/93:Ju620, Sf22) och begärt att regeringen skulle presentera ett sådant förslag för riksdagen.
I stället för förbud mot rasistiska organisationer har regeringen valt att föreslå att det införs en särskild straffskärpningsgrund för sådana fall där ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller någon annan liknande omständighet.
Regeringen vill inte genomföra de förslag om nya straffbestämmelser för organiserad rasism och stöd åt organiserad rasism som presenterats av Utredningen för åtgärder mot etnisk diskriminering (EDU).
EDUs lagförslag, som återfinns i bilaga 2 till propositionen, omfattar förslag till ändring i 2 kap 14 § andra stycket regeringsformen, förslag till 16 kap 7 § brottsbalken, förslag till 7 kap 4 § punkt 16 tryckfrihetsförordningen och förslag till ändring i 1 § lagen (1952:98) med särskilda bestämmelser om tvångsmedel i vissa brottmål.
EDU har utförligt motiverat sitt förslag. Utredningens förslag har fått ett blandat mottagande. Förslaget har tillstyrkts av bl a Rikspolisstyrelsen, Brottförebyggande rådet, Diskrimineringsombudsmannen, Svenska Röda korset och Svenska Flyktingrådet. Kritiken mot förslaget har i allt väsentligt gått ut på att det inte skulle föreligga behov av de föreslagna straffbestämmelserna och att det skulle möta svårigheter att utforma en lagtext med den precision som legalitetsprincipen kräver.
EDU har utförligt redovisat att det finns ett behov av lagstiftning. De föreslagna lagtexterna torde inte bli svårare att tillämpa än annan lagtext. Texterna är tillräckligt preciserade och begripliga för allmänheten.
Det föreligger sålunda inga bärande principiella invändningar mot EDUs förslag till straffbestämmelser.
Ny demokrati anser att EDUs förslag i den delen bör genomföras.
EDU lade också fram ett förslag till straffskärpningsregel som regeringen emellertid delvis har förändrat.
Vi vill inte motsätta oss regeringens förslag i den delen trots att lagstiftningen kan te sig onödig då ju redan nuvarande straffmätningsregler inrymmer möjlighet till straffskärpning vid brottslighet med rasistiska motiv.
Det krävs emellertid ett klargörande av motiven till lagförslaget.
Så här skriver regeringen (prop s 22):
De diskriminerande motiv som bestämmelsen således bör vara tillämplig på torde i och för sig oftast föreligga i fall då brottslighet riktar sig mot minoritetsgrupper. I detta sammanhang förtjänar dock att anmärkas att bestämmelsen naturligtvis bör vara tillämplig också vid andra brott som begåtts med sådana diskriminerande motiv. Vad nu sagts betyder att bestämmelsen kan vara tillämplig inte bara när exempelvis svenskar ger sig på invandrare utan också i den motsatta situationen, alltså att personer med utländskt ursprung angriper någon eller några just för att de är svenskar. Också i fall då både gärningsmannen och brottsoffret är invandrare kan bestämmelsen vara tillämplig.
I en motion (1992/93:Sf631) har tagit upp frågan om den omvända rasismen, dvs att brottslingar av utländsk härkomst behandlas jämförelsevis välvilligare av svenska domstolar än vad brottets svårhetsgrad skulle ha medfört om det varit en svensk gärningsman. Att så är fallet är ju en följd av en allmänt utbredd flathet och välvilja men också ogrundade skuldkänslor gentemot utlänningar. Detta är i grunden en diskriminering -- av somliga kanske kallad positiv diskriminering.
Mot den bakgrunden finns det en påtaglig risk för att utländska och svenska förövare inte kommer att bedömas lika när omständigheterna i övrigt är desamma. Domstolarna kan komma att anse det mera straffvärt när svenskar begår brott med rasistiska motiv än när utlänningar, invandrare, gör det. Det är angeläget att klargöra att en likabehandling av gärningsmän av olika härkomst är en nödvändig förutsättning för lagstiftningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar anta EDU:s förslag till ändring i 2 kap. 14 § andra stycket regeringsformen, förslag till 16 kap. 7 § brottsbalken, förslag till 7 kap. 4 § punkt 16 tryckfrihetsförordningen och förslag till ändring i 1 § lagen (1952:98) med särskilda bestämmelser om tvångsmedel i vissa brottmål (återfinns i bilaga 2 till propositionen),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om motiven för straffskärpningsregeln,
3. att riksdagen, om yrkande 2 inte bifalls, avslår förslaget till straffskärpningsregel.
Stockholm den 17 januari 1994 Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd)