Regeringen fastslår i redogörelsen avseende propositionens huvudsakliga innehåll att ett syfte med ändringsförslagen till LAS är att i nuvarande svåra arbetsläge och inför en konjunkturuppgång underlätta för arbetslösa och främst ungdomar att få anställning.
Detta konstaterande stämmer inte helt med regeringens direktiv till Arbetsrättsutredningen från dec. 1991 då man nyktert konstaterar att det finns fler brister i den arbetsrättsliga lagstiftningen som formades redan på 1970- talet. Man säger klarsynt att det starka anställningsskyddet kan ha medfört hinder för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden. Detta är enligt vår åsikt kärnfrågan som regeringen måste lösa vare sig vi väntar in en konjunkturuppgång eller inte.
Arbetsrättsutredningen har i sitt delbetänkande helt i enlighet med sina direktiv försökt att anpassa 20 år gamla LAS-regler till dagens verklighet. Dessa förslag har medfört kraftiga protester från fackförbunden som i likhet med Socialdemokraterna låtit regeringen förstå att en liberaliserad LAS kommer att betraktas som en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen.
Regeringen har uppenbarligen låtit sig påverkas av protesterna och man har bl.a. åsidosatt utredningens förslag till en lösning av turordningsproblematiken genom att i stället för en frikvot på 20 % av antalet anställda föreslå att arbetsgivaren endast får rätt att undanta 2 arbetstagare från varje turordningskvot.
I det följande redovisar vi vår uppfattning om regeringens förslag.
Tidsbegränsad anställning
LAS medger endast 6 månaders visstidsanställning vid arbetsanhopning då den normala anställningsformen skall vara tillsvidareanställning.
Framförallt småföretagarna anser emellertid att 6 månaders visstids- och provanställning är en för kort tid för att han skall våga satsa på nyanställningar. Han föredrar därför den för honom normalt bekvämaste vägen, nämligen övertid. Detta är en av orsakerna till varför övertidsuttaget skenat iväg och blockerat nyanställningar för ca 50 000 arbetslösa. Med hänsyn härtill vill vi förlänga visstidsanställningen från 6 till 18 månader.
Provanställning
Regeringen har enligt vår åsikt med rätta inte accepterat Arbetsmarknadsutredningens något snåriga förslag att om särskilda skäl föreligger förlänga provanställningen från 6 till 9 månader. Regeringen har emellertid enligt vår mening inte gått tillräckligt långt då den hakat på AMS förslag om en 12-månaders prövoperiod. Nyd har därför i sin reservation till utredningen föreslagit 18 månaders prövotid då vi önskar ge bättre möjligheter för unga arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden samtidigt som framförallt småföretagarna får ett incitament till ökat risktagande. Provanställningstiden bör förlängas till 18 månader.
Reglering av tidsbegränsad anställning och provanställning i kollektivavtalet
I regeringens direktiv till arbetsrättsutredningen sägs att man speciellt skall tillvarata småföretagarnas och de enskilda arbetstagarnas intressen. Alla partier värnar om småföretagaren men däremot inte om de arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtalet och därför kan hamna ute i snålblåsten. Dessa har inte heller några positiva nyheter att hämta från regeringens proposition, som överhuvudtaget inte diskuterar rättsläget för de arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtalet. Nyd föreslår att detta frågekomplex återförvisas till regeringen för utredning.
I övrigt ansluter vi oss till regeringens förslag att man inte i kollektivavtalet kan begränsa LAS bestämmelser beträffande tidsbegränsad anställning och provanställning.
Information om anställningsvillkor
Vi instämmer i regeringens förslag att arbetsgivaren enligt EG:s direktiv skall vara skyldig att skriftligen informera arbetstagaren om villkoren för anställningen.
Den s.k. månadsregeln
LAS fastslår att 1-månadsregeln gäller vid uppsägningar som hänför sig en arbetstagares personliga förhållanden. I vår reservation till utredningens och regeringens förslag att 1-månadsregeln utökas till 2 månader, föreslår vi i likhet med arbetsdomstolen och SAF att månadsregeln helt avskaffas och om möjligt att tidsfristen utökas till 6 månader. I sista hand accepterar vi emellertid en förlängning till 2 månader enligt regeringens förslag.
Turordning vid uppsägning p.g.a. arbetsbrist
Enligt arbetsrättskommitténs förslag skall en arbetsgivare ha rätt att välja ut 20 % av arbetstagarna i en turordningskvot, dock minst 2 personer. På så sätt får arbetsgivaren möjlighet att ta större hänsyn till individuell duglighet och lämplighet, vilket är nödvändigt för att småföretagarna skall våga investera i nya affärsmöjligheter. Regeringen har i sin proposition knappast diskuterat detta kommitténs förslag utan i stället radat upp argument för sin avsevärt mer restriktiva linje som förordar att man före förhandlingar om turordningskvoten får undanta 2 arbetstagare.
Regeringen har på detta sätt medvetet gynnat mycket små företag medan förslaget blir alltmer verkningslöst ju större företaget är. Det kan inte vara god ekonomi att behandla världsföretag som Ericsson och Electrolux med turordningskvoten på upp till 1 000 personer på samma sätt som ett småföretag med några få anställda.
Nyd anser att småföretagarnas entreprenörsanda överhuvudtaget inte skall begränsas med några turordningsregler och att alla företag med mindre än 25 anställda skall undantas från LAS regelverk.
Merparten av dessa småföretag omfattas inte av kollektivavtal och de har därför endast i undantagsfall en facklig förtroendeman. Vi har utgått från att 25 anställda är en motiverbar gräns som bl.a. återfinns i vissa EG-lagar. Den svenska styrelserepresentationslagen gäller vidare för alla företag med mer än 25 anställda. Även större företag måste emellertid ges bättre motivation till nyanställningar och därför föreslår vi att den av utredningen förordade generella frikvoten på 20 % av antalet anställda skall gälla för alla företag med fler än 25 anställda.
Vi anser att regeringens förslag att endast undanta 2 personer vid fastställandet av turordningskretsen är ett slag i tomma luften, som inte i slutändan kommer att leda till ökade nyanställningar. Det är mot denna bakgrund man skall se nyd:s förslag till mer liberala turordningsregler som kan få framförallt småföretagarna att våga satsa på expansion och nyföretagande. Den enda raka vägen till nya jobb.
Facklig vetorätt
Nyd instämmer i regeringens förslag att avskaffa bestämmelserna i medbestämmandelagen om facklig vetorätt.
Blockad mot enmans- eller familjeföretag
Vi stödjer regeringens förslag om förbud mot stridsåtgärder riktade mot enmans- eller familjeföretag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på regeringens förslag beslutar förlänga visstidsanställningen till 18 månader,
2. att riksdagen med avslag på regeringens förslag beslutar förlänga provanställningstiden till 18 månader,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning beträffande de arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal,
4. att riksdagen med avslag på regeringens förslag om en tvåmånadsregel beslutar att helt avskaffa månadsregeln,
5. att riksdagen vid avslag på yrkande 4 beslutar att tidsfristen i vart fall utökas till 6 månader,
6. att riksdagen med avslag på regeringens turordningsförslag beslutar att företag med högst 25 anställda helt skall undantas från turordningsreglerna,
7. att riksdagen med avslag på regeringens turordningsförslag beslutar att företag med fler än 25 anställda får en generell frikvot på 20 % av antalet anställda.
Stockholm den 10 november 1993 Simon Liliedahl (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd)