Ang. turordningen vid uppsägning
Under punkt 3.6 lagen om anställningsskydd s. 41 liksom under punkt 6.1 Specialmotiveringen 22 § s. 65 preciseras att ''Innan turordningen fastställs får arbetsgivaren undanta två arbetstagare inom den turordningskrets där arbetsbristen finns''.
Jag delar regeringens överväganden för denna nyordning som ger arbetsgivaren en möjlighet att undanta arbetstagare som är av särskild betydelse för den fortsatta driften i den aktuella turordningskretsen. Betydelsen av de två personerna avtar ju större kretsen blir varför denna regel således blir särskilt viktig för små företag. Om fel personer sägs upp i en liten krets/företag vid arbetsbrist kan hela verksamheten för de kvarvarande äventyras.
Det vore en fördel, enligt min mening, om man direkt av lagtexten kunde utläsa vad som avses. Lagtexten, enligt förslaget, uttrycker inte något motsvarande rekvisit. För att utläsa detta måste man gå till lagens förarbeten.
Lagtexten bör alltså ange att arbetsgivaren får undanta två personer som är av särskild betydelse för den fortsatta driften. Därmed markeras tydligare lagstiftarens avsikt med lagparagrafen som inte är att ge en arbetsgivare fria händer att skapa vad som har kallats en godtycklig frikrets. En markering av detta slag i lagtexten borde minska risken för sådan felanvändning avsevärt.
Samtidigt är jag väl medveten om de tillämpningssvårigheter en regel av detta slag skulle kunna medföra. Risken är påtaglig för tvister om den närmare innebörden av regeln liksom om hur den skall tillämpas på enskilda arbetstagare.
Eftersom det rör sig om utpräglade bedömningsfrågor bör beslutet inte kunna överprövas. En arbetstagare kan vara av väsentlig betydelse för den fortsatta verksamheten av många orsaker som t.ex. teoretiskt kunnande, yrkesskicklighet, erfarenhet, effektivitet, driftighet och liknande. Detta är kompetenskriterier som inte nödvändigtvis har att göra med hur länge vederbörande varit anställd hos arbetsgivaren.
Det bör därför ligga på arbetsgivaren att avgöra vilka två som enligt hans bedömning bäst fyller kraven för att bli undantagna.
Överprövning skall endast kunna ske enligt de kriterier som anges i propositionen på s. 48. I dessa fall grundas arbetsgivarens beslut uppenbarligen på något annat än en bedömning av vem som är av särskild betydelse för den fortsatta driften enligt ovan angivna beskrivning och bör därför kunna angripas.
Med stöd av det anförda hemställer jag att riksdagen ändrar lagtexten i 22 § andra styckets första mening till följande lydelse (prop. s. 8, 65 och 89):
Innan turordningen fastställs får arbetsgivaren inom den turordningskrets där arbetsbristen finns undanta två arbetstagare som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta driften.
Ang. blockader mot enmans- och familjeföretag
Jag delar regeringens syn på att den nuvarande lagliga möjligheten till blockader mot enmans- och familjeföretag skall undanröjas. Propositionens kap. 4.2 behandlar denna fråga.
Det förefaller mig orimligt att den fackliga rörelsen skall ha laglig rätt att öppna stridsåtgärder i företag där man inte har några medlemmar. Dessa företag kan aldrig, så som de definieras, växa och bli stora utan kommer att förbli små.
På en punkt delar jag dock inte regeringens förslag. Det är vad gäller propositionens definitioner av vilka som skall räknas in i kretsen av möjliga familjemedlemmar. På s. 58, 59 och 72 räknas även homosexuella sambor in i kretsen av familjebildning som skall kunna undantas, om man i övrigt fyller kriterierna genom att driva ett företag.
Jag anser inte att riksdagen nu skall inkludera denna samboendeform i detta sammanhang. Den s.k. Parnerskapsutredningen har just lagt sitt förslag och är under remissbehandling. Beroende på vad riksdagens beslut blir efter ett ev. regeringsförslag med anledning av denna utredning bör, enligt min mening, lagen om förbud mot blockad av enmans- och familjeföretag i så fall ändras och tillföras nödvändiga formuleringar.
Jag hemställer därför att riksdagen avvisar att den föreslagna förbudsregeln skall inkludera homosexuella sambor som gemensamt driver företag och därför åberopar motsvarande skydd mot blockad som ett familjeföretag.
Ang. skadestånds- och sanktionsregler
I proposition 1993/94:67 saknas förslag om ändring av reglerna för sanktioner vid brott mot de arbetsrättsliga lagarna.
1992 års arbetsrättskommitté har i delbetänkandet SOU 1993:32 kap. 20, s. 587 ff ingående diskuterat dessa och föreslår ett nytt synsätt i fråga om skadestånd. Samtal med företagare, särskilt småföretagare, visar tydligt att de nuvarande reglerna liksom summorna som döms ut inte står i rimlig proportion till de, ofta bagatellartade, formaliafel som skall ha begåtts. Inte heller står skadeståndsbeloppen i relation till företagens ekonomiska bärkraft. Lägger man därtill snårigheten i reglerna och svårigheten att förutse vad en felbedömning leder till betyder det, att många företagare undviker att nyanställa även om det ur både företagets och samhällets synpunkt vore nödvändigt och i högsta grad önskvärt. Dagens situation på arbetsmarknaden visar att resultatet alltför ofta blir ett stort övertidsuttag av de redan anställda.
Av information jag fått framgår att ledamoten Harald Bergström har en motion ang. skadestånd, 1991/92:A717, som p g a uppskov ännu ej behandlats av utskottet. Denna och andra motioner rörande de arbetsrättsliga lagarna skall, enligt uppgift, beredas i samband med utskottets beredning av proposition 1993/94:67.
Jag hemställer att riksdagen ger regeringen till känna att skyndsamt återkomma till riksdagen med lagförslag till förändring av sanktionsregler och skadestånd inom det arbetsrättsliga området enligt de förslag som redovisats i arbetsrättskommitténs betänkande SOU 1993:32.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen fastställer lagtexten i 22 § andra styckets första mening anställningsskyddslagen enligt följande: Innan turordningen fastställs får arbetsgivaren inom den turordningskrets där arbetsbristen finns undanta två arbetstagare som enligt arbetsgivaren är av särskild betydelse för den fortsatta driften,
2. att riksdagen avvisar att den föreslagna förbudsregeln skall inkludera homosexuella sambor som gemensamt driver företag och därför åberopar motsvarande skydd mot blockad som familjeföretag,
3. att riksdagen hos regeringen begär skyndsamt förslag till ändrad lagstiftning rörande skadestånds- och sanktionsregler inom det arbetsrättsliga området.
Stockholm den 10 november 1993 Roland Lében (kds)