Socialdemokraterna markerade i regeringsställning skolans betydelse som kulturinstitution. Kultur i skola- projektet ledde till att många skolor förde in kulturen i nya spännande former i skolarbetet. Alla erfarenheter visar att en framgångsrik kulturförmedling i skolan kräver ett samspel mellan upplevelse, analys och eget skapande. Bild är ett ämne där de praktiska förutsättningarna är goda att låta dessa moment naturligt avlösa varandra, återkomma regelbundet och förstärka varandra.
Läroplanskommitténs förslag att skära ner den obligatoriska undervisningen i ämnet bild i en tid då bilden spelar en så viktig roll i samhället och speciellt i ungdomskulturen är att ställa ungdomarna ''utanför''.
Det är viktigt att eleverna under den tidiga ungdomstiden ges möjligheter till praktiskt och teoretiskt arbete med bild, skapa själva och lära sig att skilja bild och verklighet i alla dessa bilder man möter överallt i samhället. Barn och ungdomar bör bli medvetna om bildspråket och dess möjligheter, få kunskap om det språk som vid sidan om ordet bearbetar känslor, funderingar, värderingar och utvecklar estetiska värden. Bilden har ett kulturbärande ansvar.
Vi måste tillvarata ett barns alla resurser. Modern hjärnforskning visar att motorisk och andlig aktivitet höjer inlärningsförmågan. För att bearbeta och förankra teoretisk kunskap krävs en andlig stimulans där bl.a. bilden spelar en viktig roll. Barnen skall erbjudas tid och möjlighet att uttrycka sig på ett eget och personligt sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet bild i ungdomsskolan.
Stockholm den 26 januari 1993 Sinikka Bohlin (s) Monica Widnemark (s)