''Årets bild'' togs av Sven-Erik Sjöberg i samband med hyllandet av Karl XII i Kungsträdgården. Den föreställer tre personer på en buss: två yngre maskerade män och en äldre man i pälsmössa. Den väcker starka känslor. När den presenterades i Dagens Nyheter så var den försedd med bildtexten ''Rasisterna mitt ibland oss. 30 novemberfirandet är över och de maskförsedda ynglingarna tar bussen hem. Till mamma och pappa kanske.''
I artikeln om Årets bild står ''Sven-Erik Sjöberg tar den oväntade bilden. Den som säger mer än tusen ord, som vi brukar uttrycka det med en sliten fras. Snarare är det väl så att Sjöbergs bilder säger mer än några ord över huvudtaget.''
Intressant är att två folklivsforskare sett artikeln och polemiserar mot hur bilden har tolkats.
Detta exempel visar vilken dynamik det finns i bilder och inte minst i kombination med ord. Bilden är ett medel för kommunikation precis som ordet. I dag används bilder mer än någonsin i samhället samtidigt som ämnet får allt mindre plats i den svenska skolan.
I regeringsformens 2 kapitel, grundläggande fri- och rättigheter, beskrivs yttrandefrihet som ''frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor''.
Skolan måste ge eleverna möjlighet att uttrycka sig såväl i ord som bilder. Förutom att bilden är ett kommunikationsmedel så kan skapandet av bilder i sig bidra till att teoretiska kunskaper blir lättare att lära in. Att utveckla sitt bildsinne är också ett led i en utvecklingsprocess hos barnet och som bidrar till kreativitet.
Riksdagens revisorer har granskat gymnasieskolans verksamhet och resultat. De har låtit utföra en enkät för att undersöka i vilken grad målen för skolan uppfylls. Bl.a. indikerar enkäten ''brister rörande kritiskt tänkande, självständigt arbete och kreativitet hos främst ungdomar från studieförberedande linjer.''
Det är en mycket viktig iakttagelse och borde enligt min mening peka på att skapande aktiviteter saknas i större omfattning på teoretiska linjer.
Bilden bör få en starkare ställning än hittills i den svenska skolan. Det är viktigt att det finns väl utbildade lärare som kan utnyttjas även under andra lektioner än bild och form. Bildämnet bör dessutom vara obligatoriskt i såväl grundskola som gymnasium. Det är även väsentligt att lärare i andra ämnen får en gedigen utbildning i ämnet bild.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stärka bildämnet såväl i grundskolan som i gymnasieskolan.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp)