I en partimotion med anledning av budgetpropositionen föreslog vi socialdemokrater som ett led i kampen mot arbetslösheten kraftfulla åtgärder för att öka den reguljära utbildningen. Vi föreslog att riksdagen skulle anslå medel så att det blev möjligt för kommunerna att anordna utbildning i form av '' det tredje gymnasieåret'' för 50 000 ungdomar i åldern 18--24 år samt 20 000 platser ytterligare i komvux.
Motivet för dessa krav var att regeringen i budgetpropositionen helt ignorerat den utomordentligt allvarliga situation som kommer att uppstå inför läsåret 1993/94 för de ungdomar som då skall söka sig ut på arbetsmarknaden. Inga som helst förslag till åtgärder framfördes från regeringen för att förhindra att en mycket stor andel av de studerande vid gymnasieskolorna skulle komma att gå direkt ut i arbetslöshet.
Inte heller uppmärksammades att många av de 93 100 ungdomar som nu inom några månader kommer att lämna sina ungdomspraktikplatser skulle få en stärkt ställning på arbetsmarknaden om de fick komplettera sin utbildning med ett ''tredje gymnasieår''. Regeringen blundade även för möjligheten att ge många av de nu ca 70 000 ungdomarna i åldern 18--24 år som befinner sig i öppen arbetslöshet chansen att genom ett ''tredje gymnasieår'' förbättra sin ställning på arbetsmarknaden och därmed även för möjligheten att tillföra arbetskraften ny kompetens.
Vid utskottsbehandlingen vann våra förslag utskottets gillande beträffande de ungdomar som var under 20 år. Våra övriga krav inom detta område avslogs.
För att i detta läge undvika sviterna av den egna försummelsen och framstå som handlingskraftig väljer regeringen att vidta den närmast unika åtgärden att till riksdagen avlämna en proposition som till innehåll kan sägas vara en kopia av vår partimotion. Med denna proposition som förevändning väljer därefter utskottsmajoriteten att avslå den socialdemokratiska motionen. Genom att ägna sig åt detta prestigespel skapar regeringen stor osäkerhet ute i kommunerna med förlorad planeringstid och sänkta ambitioner som resultat.
Mot denna bakgrund finner vi det naturligt att upprepa våra krav som vi genom de senaste månadernas utveckling på arbetsmarknaden finner ännu mer motiverade. Detta gäller både kraven på 50 000 platser för det ''tredje gymnasieåret'' och 20 000 platser ytterligare på komvux. Även kraven på studiestöd för dessa utbildningar finner vi anledning upprepa.
Regeringens förslag i propositionen att anvisa medel för de där föreslagna utbildningsåtgärderna yrkar vi avslag på. Vi anser att detta anslag för arbetsmarknadspolitiska åtgärder redan nu är av för liten omfattning. Att ytterligare försvaga möjligheterna till insatser inom detta område är inte försvarbart. Vi anser att medel för de av oss föreslagna reguljära utbildningsinsatserna skall tillföras kommunerna genom förstärkning av anslag inom Utbildningsdepartementets verksamhetsområde.
Reformera gymnasieskolan så snabbt som möjligt
Den angelägna reformeringen av gymnasieskolan har av den borgerliga regeringen försenats med ett år. Därigenom kommer många studerande på de yrkesinriktade utbildningarna att gå miste om ''det tredje året''.
Det är nu viktigt att så många kommuner som möjligt redan till höstterminen 1993 kan erbjuda sina ungdomar de treåriga programmen, speciellt inom de yrkesförberedande inriktningarna. Det är angeläget för att stärka ungdomarnas ställning i arbetslivet. Men det är viktigt även för arbetslivet och för att vidga rekryteringsunderlaget till högskolan. Målmedvetna åtgärder måste vidtas för att förmå hela årskullen att efter grundskolan fortsätta i gymnasieskolan. I gymnasieskolorna måste ytterligare åtgärder sättas in för att stimulera eleverna att fullfölja gymnasieutbildningen.
50 000 ungdomar måste erbjudas ''det tredje gymnasieåret''
Efter vårterminen 1993 kommer ca 42 000 studerande ut från tvåårig gymnasieutbildning, 35 000 från yrkesinriktad och 7 000 från studieförberedande linjer. Majoriteten av dem riskerar att, med nuvarande katastrofala situation på arbetsmarknaden, gå direkt ut i arbetslöshet. Detta måste förhindras. Den naturliga åtgärden är att erbjuda dem en rätt till den förbättrade utbildning som deras efterkommande kamrater får, ''det tredje gymnasieåret''.
I november 1992 var 55 000 ungdomar i åldern 16--24 arbetslösa och 74 000 genomgick ungdomspraktik. Vid ingången av nästa budgetår har de senare slutfört sin ungdomspraktik och riskerar att på nytt kastas ut i arbetslöshet.
Vi anser att minst 50 000 ur gruppen 18--24 år med enbart tvåårig gymnasieutbildning bör ges möjlighet att genomgå ''det tredje gymnasieåret''. Riksdagen bör besluta att denna möjlighet erbjuds dessa ungdomar. Erbjudandet bör avse alla under 20 år och, i första hand arbetslösa ungdomar i åldern 20--24 år.
Det är djupt upprörande att regeringen i propositionen inte visar något intresse för att genom reguljär utbildning lösa dessa ungdomars svåra situation.
Vi socialdemokrater anser att kommunerna därför bör ges möjlighet att erbjuda minst 50 000 platser i form av ''det tredje gymnasieåret''. Med tanke på kommunernas ekonomiska situation bör bidraget vara 30 000 kronor per studerande. Det bör överlåtas åt den enskilda kommunen att avgöra om ''det tredje gymnasieåret'' skall förläggas till gymnasieskolan eller vuxenutbildningsenheten. Eftersom inte alla kommuner är gymnasieorter kan det här bli nödvändigt med ett samarbete mellan kommuner för att så rationellt som möjligt ordna utbildningen. För dessa utbildningsinsatser föreslår vi att 1 500 miljoner kronor anslås.
Innehållet i ''det tredje gymnasieåret'' måste anpassas till elevernas önskemål, förkunskaper och lokala förutsättningar. Fördjupande studier i svenska, matematik och främmande språk är naturligtvis betydelsefullt, liksom komplettering av yrkesutbildningen. Förutom detta bör hög prioritet ges åt studier i tekniska och naturvetenskapliga ämnen, bl.a. som grund för fortsatta studier på högskolan eller för teknikerutbildningen inom komvux.
Vi föreslår här en mycket kraftig, men helt nödvändig utbildningssatsning. Vi inser att denna kommer att innebära stora påfrestningar på organisationen. Företrädare för kommunen och dess skolväsende, för näringsliv och fackliga organisationer samt företrädare för lokala arbetsmarknadsmyndigheter kommer att behöva utveckla ett nära samarbete för att på kort tid finna former för att genomföra denna utbildningexpansion. En modell för ett arbete av detta slag kan vara att tillsätta en projektgrupp av företrädare för ovan nämnda grupper.
Det kommer naturligtvis att bli nödvändigt att utnyttja befintlig utrustning och lokaler ännu mer effektivt. Det kommer troligen i många fall att innebära en förskjutning av undervisningen till andra tidpunkter än vad som nu gäller, t.ex. till sen eftermiddagstid eller kvällstid.
Vi räknar med att det skall vara möjligt att få tillgång till goda lärarkrafter, i första hand genom att de redan nu anställda lärarna tar på sig uppgifter utöver deras normala undervisningsskyldighet. Det bör även vara möjligt att rekrytera andra med lämplig utbildning, t.ex. civilingenjörer. Många arbetslösa med djupa yrkeserfarenheter från olika områden skulle kunna berika utbildningen vid gymnasieskolorna och därigenom bidra till en hög kvalitet i utbildningen.
Det måste vara en mycket angelägen uppgift för alla berörda att bidra till att ge dessa ungdomar en betydande kompetenshöjning genom ''det tredje gymnasieåret''. Vi är starkt övertygade om att denna satsning skall bli framgångsrik med stöd av alla de goda och initiativrika krafter som finns ute i kommunerna.
För att få ett begrepp om storleken av insatsen kan de 50 000 ungdomarna relateras till att antalet elever vid gymnasieskolan innevarande läsår är nära 290 000. När gymnasiereformen är genomförd fullt ut 1996/97 kommer drygt 330 000 elever att studera i gymnasieskolan.
Vi anser vidare att de ungdomar som innevarande läsår påbörjat en tvåårig gymnasieutbildning, redan nu bör garanteras möjligheten till ''det tredje gymnasieåret'' när de slutfört sin utbildning till sommaren 1994.
Kommunal vuxenutbildning
Kommunal vuxenutbildning har en mycket betydelsefull roll för att förverkliga idéerna om livslångt lärande och ge stora bidrag i arbetet för att åstadkomma en generell kompetenshöjning av arbetskraften. Komvux är särskilt viktigt för kvinnor och invandrare.
Socialdemokratin har därför medverkat till att stödja och bygga upp olika former av vuxenutbildning till en omfattning och kvalitet som rönt internationell uppmärksamhet.
Den genomförda reformeringen av gymnasieskolan, vuxenutbildningen och folkbildningen syftade till att ytterligare höja den allmänna utbildningsnivån och förbereda alla för ett livslångt lärande där återkommande utbildning blir allt vanligare.
Den kommunala vuxenutbildningens ansvar omfattar nu grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning och påbyggnadsutbildning.
I dagens arbetsmarknadsläge är det angeläget att den gymnasiala och yrkesinriktade vuxenutbildningen inte prioriteras ner. De signaler som den borgerliga regeringen givit om besparingar inom vuxenutbildningen, inte minst i förra årets budgetproposition, får inte tas till intäkt för att denna inte behövs. Tvärtom finns det anledning att betona vikten av denna, både som instrument för kompetenshöjning i arbetslivet och för att öka den tekniska utbildningen.
Köerna till komvux är i de flesta kommuner långa. Skälet är dels den svåra situationen på arbetsmarknaden, dels regeringens och riksdagsmajoritetens neddragning av de statliga bidragen till Komvux.
Många av de sökande till komvux har arbete. Genom att öka dimensioneringen i den reguljära utbildningsorganisationen utnyttjas den fria vilja till utbildning som finns bland dem som står i kö för komvuxstudier. Samtidigt skapas förutsättningar för arbetslösa att gå in i arbetslivet i de studerandes ställe.
För många arbetslösa är kompetenshöjning genom studier inom kommunal vuxenutbildning ett starkt efterfrågat alternativ. För möjligheterna att öka dimensioneringen av högskolan inom olika sektorer spelar komvux en avgörande roll. Redan i dag har en tredjedel av nybörjarna i högskolan läst på kommunal vuxenutbildning i någon form. Komvux är således mycket viktig, inte minst i en situation då vi önskar öka antalet högskolestuderande inom naturvetenskaplig och teknisk sektor. Lika viktigt är det att framhålla behovet av ökat språkkunnande.
Teknikerutbildningarna
Den ettåriga teknikerutbildningen är en påbyggnadsutbildning inom komvux. Den bygger på avslutad treårig gymnasieutbildning. Den är mer direkt yrkesinriktad än de tidigare tre studieåren som skall vara studie- och yrkesförberedande. Det finns många skäl för att säkerställa och expandera dessa utbildningar.
Minskningen av de statliga och kommunala bidragen har kommit att drabba denna utbildning särskilt hårt.
I dag finns vid de gymnasieskolor som tidigare genomfört det fjärde året dyrbar utrustning som även kan användas för utökad teknikerutbildning. Det är kapitalförstöring att inte utnyttja den utrustningen fullt ut.
För att i en situation där vi eftersträvar en kraftig tillväxt av industriell verksamhet undvika en brist på tekniker måste teknikerutbildningen öka. Det är även angeläget att skapa goda möjligheter för elever som tidigare gått tvååriga yrkesutbildningar att komplettera dessa för att sedan antas till teknikerutbildning.
Detta gäller även för elever som genomgått de nya treåriga programmen. För dem som redan under det andra studieåret bestämmer sig för att efter avslutad utbildning fortsätta på teknikerutbildning bör utbildningen under det tredje året anpassas så att erforderliga förkunskaper för teknikerutbildning kan inhämtas.
Ansökningarna till teknisk utbildning i gymnasieskolan minskar fjärde året i rad. En anledning är säkert att den tidigare möjligheten att efter fyraårig utbildning i gymnasieskolan få en gymnasieingenjörsexamen inte längre finns. Många av de presumtiva studerandena är inte beredda att genomgå högskolestudier efter gymnasieskolan.
Denna gång drabbar arbetslösheten även tjänstemän på olika nivåer. Högskolestudier skulle för många av dem vara den naturliga vägen för att erhålla en kompetenshöjning som stärker deras ställning i arbetslivet. Många av dem har förvärvat sin yrkesskicklighet genom lärande i arbetslivet. Däremot kan deras teoretiska utbildning vara sådan att den inte kan utgöra en tillräcklig grund för högskolestudier.
Åtgärder krävs för att underlätta för dessa gruppers utbildning, t.ex. genom att inom komvux inrätta en ettårig utbildning som anpassas och utformas så att den ger en god teoretisk grund för fortsatta högskolestudier. Utbildningen bör anpassas så att den i första hand utgör grund för fortsatta studier inom teknisk eller ekonomisk sektor.
Inom industrin finns det många kvinnor vars yrkeserfarenheter inte tas till vara. Deras möjligheter skulle öka om de får chans till en formell teknisk utbildning. Målet bör vara att minst 1 000 kvinnor med god yrkeserfarenhet få genomgå en för dem anpassad ettårig teknisk utbildning. Förutsättningarna för detta skapas genom vårt förslag att utöka den kommunala vuxenutbildningen med 20 000 platser.
20 000 fler i kommunal vuxenutbildning
Vi bedömer att komvux bör tillföras resurser för ytterligare 20 000 heltidstuderande. Prioriterade områden för denna förstärkning bör vara teknikerutbildningarna, utbildningar inom teknik och naturvetenskap, inom språkområdet samt för arbetslivet betydelsefulla kompetenshöjande utbildningar. Vi anser att av här föreslagen utbyggnad av komvux motsvarande 20 000 helårsstuderande minst 2 000 platser avsätts för teknikerutbildningarna.
Vi föreslår att komvux tillförs ytterligare 600 miljoner kronor.
Resursfördelningen
De extra medlen till ''det tredje gymnasieåret'' och komvux bör tillföras kommunerna efter ansökan hos Skolverket.
Komvux har på många håll drabbats mycket hårt av kommunernas besparingar. Om komvuxorganisationen skall kunna expandera är det nödvändigt att staten tar på sig en större andel av kostnaderna än normalt. Genom det nya bidragssystemet till kommunerna kan inte staten direkt peka ut komvux som en angelägen uppgift. Upphandling genom AMS är inte heller en lämplig åtgärd eftersom det rör sig om en i detta arbetsmarknadsläge önskvärd expansion av reguljär utbildning.
Den lämpligaste modellen måste vara att ge de kommuner som är beredda att öka sin komvuxverksamhet över nu gällande nivå möjlighet att söka medel hos Skolverket. Modellen har redan tillämpats när det gäller medel för gymnasieskolans ''tredje år''. Skolverket har genom sin fältorganisation god kunskap om kommunal vuxenutbildning. Resurserna för ''det tredje gymnasieåret'' och expansionen av komvux 2 100 miljoner kronor bör efter ansökan från kommunerna fördelas av Skolverket.
Det är naturligtvis svårt att förutse behovet av utbildningsplatser för ''det tredje året'' och för komvux i de enskilda kommunerna. Om det visar sig att önskemålen om medel till platser i gymnasieskolan överstiger det belopp vi för detta ändamål här anslagit samtidigt som ansökningarna till komvux understiger vad vi här beräknat skall medel från ''komvuxanslaget'' kunna överföras till anslaget för ''det tredje året''. Motsatsen skall självfallet även kunna äga rum. Det överordnade målet måste vara att stärka kompetensen och samtidigt bekämpa arbetslösheten.
Samtidigt är det angeläget att understryka kommunernas grundläggande och lagreglerade ansvar för utbildningen av de av kommunens vuxna invånare som ej har en utbildning motsvarande den grundskolan ger de unga. Denna uppgift blir särskilt viktig i en tid med stort behov av kompetenshöjning hos många medborgare.
Studiestöd
Vår bedömning av behovet av studiestödet för ovanstående utbildningssatsning finns beskrivet och beräknat i särskild utskottsgruppmotion (1992/93:Sf512).
Utöver ett ökat antal utbildningsplatser har vi också räknat med ett högre årsbelopp för studiehjälpen per elev, då vi motsatt oss regeringens nedskärning.
Vad avser gymnasieskolan är vår bedömning att 35 000 elever är berättigade till studiehjälp och anslaget F 3 bör därför öka med 315 miljoner kronor. Cirka 10 000 elever bedöms vara berättigade till studiemedel och anslaget F 4 bör höjas med 180 miljoner kronor.
Med anledning av våra förslag till regeländringar för SVUXA (bl.a. sänkt åldersgräns och friare studieval under en försöksperiod) bedöms cirka 5 000 studerande kunna få detta stöd. Anslaget F 5 bör därför öka med 270 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om att under tionde huvudtitelns reservationsanslag Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1993/94 anvisa 402,6 miljoner kronor mindre än vad som föreslagits i proposition 1992/93:100 bilaga 11,
2. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1993/94 anvisa 1 500 000 000 kr till kommunerna för stöd till anordnande av ''det tredje gymnasieåret'' i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen beslutar godkänna de riktlinjer som i denna motion anförts beträffande behovet av satsning på ''det tredje gymnasieåret'' även budgetåret 1994/95,
4. att riksdagen beslutar att de medel som anvisas till stöd för kommunerna att anordna ''det tredje gymnasieåret'' i enlighet med vad som anförts i denna motion skall tillföras Skolverket genom anslaget B 9 Bidrag till viss verksamhet inom det kommunala skolväsendet,
5. att riksdagen beslutar att för studiehjälp anvisa 315 miljoner kronor för budgetåret 1993/94 till anslaget F 3 Studiehjälp m.m. utöver regeringens förslag,
6. att riksdagen beslutar att öka anslaget F 4, Studiemedel m.m., för budgetåret 1993/94 med 180 miljoner kronor,
7. att riksdagen beslutar att öka anslaget F 5 Vuxenstudiestöd m.m. med 270 miljoner kronor,
8. att riksdagen beslutar om sådan ändring i studiestödslagen att SVUXA under en försöksperiod kan utgå på ett mera flexibelt sätt.
Stockholm den 23 mars 1993 Lena Hjelm-Wallén (s) Bengt Silfverstrand (s) Berit Löfstedt (s) Ewa Hedkvist-Petersen (s) Eva Johansson (s) Jan Björkman (s) Inger Lundberg (s) Krister Örnfjäder (s) Lena Öhrsvik (s) Inger Hestvik (s) Anders Nilsson (s) Margareta Israelsson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulrica Messing (s)