Krav på handledarkompetens vid övningskörning från 16 års ålder
Propositionen innehåller ett avsnitt som föreslår övningskörning från 16 års ålder. Man hänvisar till den s k franska modellen men till skillnad från denna ställs inga krav på teoretisk undervisning.
När det gäller handledaren ställs heller inga krav på visad lämplighet annat än att det ska ges möjlighet för körkortsmyndigheten att via körkortsregistret se om den tilltänkta handledaren har sådan belastning att han är olämplig som handledare.
Beträffande fordonets beskaffenhet ställs det inga ytterligare krav utöver den obligatoriska gröna övningskörningsskylten.
Att tillåta övningskörning från 16 års ålder är bra. Detta fyller också de önskemål som ställs i ''körkort 2000'' om en ökning av såväl övningskörningssträcka som övningskörningstid. Motionen lägger, som helhet, stor vikt vid attitydfrågorna och detta måste också gälla den som ska biträda eleven som privatlärare. Att, som prop. föreslår, endast kontrollera privatlärarens lämplighet via körkortsregistret räcker inte. Privatlärarens lämplighet och kunskap måste också prövas på annat sätt, lämpligen genom ett självstudiebrev och ett enkelt test där de grundläggande kunskaperna prövas och där de viktigaste momenten för en privatlärare delges. Ett sådant förfarande skulle också bättra på kunskapen hos de förare (oftast föräldrar) som tog körkort för 20--30 år sedan.
När det gäller fordonets beskaffenhet så har det i debatten ställts krav på allt från dubbelkommando till extra backspegel.
Att installera dubbelkommando beräknas kosta 7.000 kr varför det som krav kan ses som orealistiskt. Kostnaden för att installera extra backspegel är ytterst marginell och borde vara ett krav i alla bilar som används vid övningskörning.
När det gäller kraven på privatlärarutbildning och fordonets beskaffenhet gäller det att lägga dessa på en nivå som inte omöjliggör det som propositionen syftar till, nämligen att ge körkortsaspiranten ökad tid till övningskörning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av privatlärare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kravet på extra backspegel i bilar som används vid övningskörning.
Stockholm den 14 april 1993 Jan Erik Ågren (kds)