Höj säkerheten för oskyddade trafikanter
Oskyddade trafikanter -- framför allt fotgängare och cyklister -- drabbas relativt ofta av den bristande säkerheten på våra vägar och gator. Det resulterar i en skrämmande hög olycksstatistik för dessa grupper. Det finns skrämmande exempel där gående på trottoar blivit överkörda av rattfyllon.
Säkerhetsproblemen är påtagliga i våra större städer där de olika trafikslagen blandas på ett ibland osannolikt och föga logiskt sätt. De oskyddade trafikanterna är nästan alltid i underläge; både ur trafikteknisk och trafikmoralisk synpunkt betraktas de oskyddade trafikanterna som hinder för fordonstrafiken. Den attityden måste ändras.
Att öka säkerheten betyder ofta att separera trafikslagen och skapa utrymme för alla slags trafikanter. Svensk stadsplanering -- eller brist på planering -- har mycket länge gått ut på att underlätta för bilismen. Detta har medfört att både framkomlighet och säkerhet för andra successivt blivit sämre -- utöver det faktum att stadskärnorna allmänt sett blivit relativt hälsovådliga p.g.a. buller, utrymmesbrist och luftföroreningar.
Vissa städer -- Lund, Växjö, Örebro -- har kommit en bit på väg för att underlätta och höja säkerheten för de oskyddade trafikanterna. Dessa initiativ och investeringar bör tjäna som föredöme för svenska städers trafikplanering.
Vad som framför allt behövs är två saker: investeringar i nya gång- och cykelbanor, trafikseparering, planfria korsningar, mer utrymme till fotgängare och cyklister, en mer integrerad och mänsklig stadsplanering.
Det behövs också ett annat, mer hänsynsfullt, beteende mellan olika trafikantgrupper. Trafikmoralen är sakta sjunkande i landet vilket inte kan accepteras.
Vänsterpartiet föreslog i statsbudgeten för den närmaste treårsperioden att minst 100 miljoner kronor utöver regeringens förslag ska satsas på gång- och cykelinfrastruktur. Vi upprepar inte här kravet utan konstaterar bara att dessa investeringar blir allt nödvändigare ju längre tiden går.
Ett mer hänsynsfullt trafikbeteende måste grundläggas tidigt och ständigt aktualiseras. Vi föreslår att trafikundervisning och information intensifieras i skolundervisning och andra lämpliga sammanhang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka investeringar i gång- och cykelinfrastruktur under den kommande treårsperioden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att intensifiera trafikundervisningen i skolundervisningen och andra lämpliga sammanhang.
Stockholm den 8 april 1993 Karl-Erik Persson (v) Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Eva Zetterberg (v)