På 1950-talet uppfanns i USA en s.k. airbag (luftkudde) eller krockkudde. Principen för detta skyddssystem i bilar är att en gasfylld kudde skyddar den åkande vid kollision.
I detta skyddssystem är de huvudsakliga komponenterna en sensor och en hopvikt tygpåse (krockkudden) placerad i rattens centrum. Sensorn, som är förbunden med krockkudden via en elektrisk kabel, känner på elektronisk väg av att en krock inträffat. En gasgenerator intill krockkudden fyller snabbt krockkudden med gas. Ett typiskt tidsförlopp vid krock är att sensorn tar ca en hundradels sekund för att känna av att en krock börjat och därefter fylls säcken på ca tre hundradels sekunder. På passagerarsidan kan krockkudden placeras i instrumentbrädan.
I ett beslutsunderlag angående Trafiksäkerhet (92/93:6) skriver Riksdagens revisorer:
Sverige tillhör de mest framgångsrika av världens länder när det gäller att bekämpa trafikskadorna. Vi har tillhört pionjärerna när det gäller införandet av en rad trafiksäkerhetsåtgärder som t.ex. lag om säkerhetsbälten fram och bak, barnsäkerhetsskydd, varselljus, regelbunden bilbesiktning m.m. Ändå dog i genomsnitt ca 800 personer varje år under 1980-talet till följd av trafikolyckor. Samhällskostnaderna för trafikolyckorna utgör enligt en OECD-rapport som presenteras i SOU 1991:79 ca 1,5 % av BNP. För år 1991 motsvarar det drygt 21 miljarder kronor.
Riksdagen har lagt fast att det övergripande målet för trafikpolitiken är att erbjuda medborgarna och näringslivet i landets olika delar en tillfredsställande, säker och miljövänlig trafikförsörjning till lägsta möjliga samhällsekonomiska kostnader. Riktlinjerna för trafiksäkerhetsarbetet är bl.a. att det totala antalet dödade och skadade i trafiken fortlöpande skall minskas.
Målet är att antalet trafikdödade år 2000 skall uppgå till högst 600 personer och antalet skadade till högst 40000.
För att nå upp till ovannämnda mål måste liksom tidigare det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet bedrivas på alla fronter. Professor Claes Tingvall m.fl. menar i en rapport ''Hur säkra är våra bilar?'' att det svenska trafiksäkerhetsarbetet under årens lopp främst har varit inriktat på s.k. olycksprevention, dvs. åtgärder som syftat till att minska risken för olyckor. Motsatsen, personskadeprevention, där åtgärder är inriktade på att minska skadeföljden vid inträffade olyckor, har haft ett mindre utrymme. Mycket kan göras i framtiden med våra fordon för att vi ska kunna färdas säkrare.
I rapporten hävdas att om man studerar effekten av krockkudden framstår den som mycket god. En årsmodell bilar med 100-procentig montering minskar under sin ''levnad'' antalet dödsfall med ca 75 och antalet svårt skadade med ca 800. Omräknat i de ekonomiska modeller som bl.a. Vägverket använder motsvarar detta mer än 1,5 miljarder kronor eller ca 4000 kronor per bil. Enligt Vägverkets modell beräknas de materiella olyckskostnaderna omfatta sjukvård, egendomsskade- och administrationskostnader samt kostnader för produktionsbortfall.
Vid MHF:s (Motorförarnas helnykterhetsförbund) seminarium om trafiksäkerhet (aug. 1992) presenterade försäkringsbolaget Ansvar en utvärdering av de ekonomiska besparingar som skulle kunna göras vid en ökad användning av krockkudde. Enligt denna rapport skulle trafikskadorna minska med 40 % om samtliga bilar var utrustade med krockkuddar. Man beräknar att samtliga försäkringsbolag i landet skulle göra en besparing på ca 75 miljoner om året.
Den största och absolut viktigaste besparingen ligger självfallet i minskat mänskligt lidande för varje ny bilmodell som får en krockkudde inmonterad. Men som visats påverkas även samhällsekonomin positivt. Krockkudden bör därför snarast bli en obligatorisk utrustning i alla nya bilar som säljs i vårt land. I ett övergångsskede skulle staten genom modifieringar i skattesystemet kunna subventionera dessa vid inköpstillfället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk krockkudde i bilar.
Stockholm den 26 januari 1993 Åke Carnerö (kds)